Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Guide: Filma Instagram Stories med din systemkamera!

Instastories är perfekt för spontana bilder och filmklipp, men som fotograf och filmskapare kan det ibland vara kul att ta dem till nästa nivå - bara för att vi kan!

Snyggt skapade Instastories skapar alltid en wow-faktor för tittaren, så här kommer en guide till dig som är nyfiken på att själv uppgradera dina Stories!

1. Filma stående

Istället för att filma som vanligt och beskära bilden efteråt (hejdå bildkvalitet och komposition!), så är det allra bästa att vrida sin kamera till porträttläge och filma stående direkt. På det sättet ser du direkt hur din instastory kommer se ut och kan anpassa ditt filmande därefter.

2. Vilken storlek har en instagram story?

Det vanliga, liggande videoformatet har ett bildförhållande på 16x9. En instastory har precis samma bildförhållande, men roterat 90° - alltså 9X16.

Så när ett liggande videoklipp har upplösningen 1920x1080 pixlar, så har instastoryn upplösning 1080x1920 pixlar. Simple as that!

3. Antal klipp du filmar = Antal instastorys

När jag filmar samarbeten till instagram, så brukar de bestå av 6-7 instastorys. Vilket betyder att jag behöver filma 6-7 olika klipp för att fylla min story med.

Sen blir det alltid fler klipp, eftersom jag vill ha alternativ att välja mellan.

Stillbild från en instagram story jag gjorde för Indiska sommaren -19

4. Inställningar i redigeringsprogrammet

1. Det spelar absolut ingen roll vilket redigeringsprogram du använder.

2. Öppna ett nytt projekt/sequence och ställ in storleken 1080x1920 pixlar.

3. Ditt filmklipp kommer att laddas in liggande, fast du filmat stående, så du kommer att behöva rotera bilden 90° innan du börjar klippa.

5. Redigera som om det vore en vanlig film

Jag redigerar ihop min instastory som om det vore en enda "lång" film. Varje instastory är ett klipp. Och den hela filmen är den fulla storyn. Den redigerar jag sedan som vanligt genom att lägga på ljudspår, filter och snygg text:

Den enda skillnaden är egentligen att jag istället för att exportera hela filmen på en gång, exporterar varje instagram story för sig. Det är därför text-lagret, filter-lagret, färgkorrigerings-lagren och musikspåret är delat i delar lika stora som de faktiskta klippen.

6. Ett klipp - max 15 sekunder

En sista sak som är värt att nämna, är att en Instagram Story kan vara max 15 sekunder lång. Så håll dig inom den tidsramen. Jag upplever dock att folk inte orkar kolla på ett snyggt klipp så länge (om inte någon pratar vill säga), så jag brukar göra mina kortare. Kanske runt 5-10 sekunder långa om det bara är musik-klipp.

Lycka till!

14 comments on “Guide: Filma Instagram Stories med din systemkamera!”

 1. Åh, snacka om att dessa var tips en inte visste att man behövde förrän man läste detta! Blir lite sugen på att testa lite nu i helgen... ♥

 2. Hei! Så god guide! Kan du også lage en guide til hvordan få film og bilder i god oppløsning/tatt med speilrefleks inn på instagram? 🙂

  1. The key är att förminska bilderna till Instagrams storlekar (story/post) innan man skickar över bilderna/filmerna till mobilen! 🙂

 3. Hej! Kan man på något sätt redigera de klippen man har filmat också? Typ som man redigerar en bild, där man förstärker färgerna osv. Och isf i vilket program? Jag använder just nu iMovie men vill alltid redigera färgerna i en filmklipp också, typ kanske lägga till mer orange färg så det inte ser så tråkigt ut?

  1. Ja! Det går inte i iMovie, men kan rekommendera Final Cut Pro X - det är väldigt likt iMovie, så det är rätt naturligt att uppgradera till det programmet om man vill ha möjligheten till lite mer avancerad videoredigering 🙂

 4. Åh tack för detta!!! Det behövde jag!??❤️
  Menar du att du klipper i filmen i redigeringsprogrammet? Kan man exportera delar av en film alltså?
  Kraaam / pia

  1. Ja det gör jag! När jag exporterar så tar jag tillfälligt bort alla andra delar än det klipp jag vill exportera. Sen kör jag ctrl+Z för att få tillbaka allt igen och så raderar jag klipp igen och sparar.. och så håller det på så 😀

 5. Så bra tips! Jag försökte för ett tag sen men misslyckades totalt och gav upp! Måste testa igen för det är så fantastiskt med video som är bra kvalité! Har du något tips på ett bra redigerings program? Premiere?