Tips: Så får du krispiga bilder

10

Till vänster: Ljus och krispig kontrast. Till höger: Tung kontrast

 

Vad är egentligen “krispigt”?

När en bild är krispig, så har den mycket kontrast, men är samtidigt ljus och fräsch.

 

Vilket verktyg använder du?

Alla känner vi till Brightness/Contrast (Intensitet/Kontrast) i Photoshop. Ett väldigt snabbt och simpelt verktyg, som ger dig kontrast med ett enda drag. Och sånt gillar man förstås. Nackdelen med det här verktyget är att det inte går att kontrollera hur du lägger kontrasten (för ja, det går att göra på en himla massa olika sätt) och resultatet blir lätt väldigt dovt och smutsigt.

Så, nu vill jag presentera ett helt annat sätt att lägga kontrast på:
(Och som inte alls tar speciellt lång tid)

 

Kurvor

Kanske har du hört talas om den klassiska S-kurvan (mitten ovan)? Den är ett steg upp från Brightness/Contrast och ger dig väldigt mycket mer kontroll.

Du går in i Layer > New adjustemantlayer (Lager > Nytt justeringslager) och väljer Curves (Kurvor). Där gör du två punkter, genom att klicka två gånger på den diagonala linjen. Den översta drar du uppåt och den nedersta nedåt och vips har du kontrast!

MEN. Vill man ha den där krispigt härliga kontrasten – som jag började skriva det här inlägget för – så vill jag uppmana dig till att göra en lite mer justerad S-kurva: Istället för att placera punkterna med ungefär en tredjedels mellanrum, så går den ut på att placera de två punkterna väldigt nära varandra och långt ned på kurvan. Se nedan:

 

 

Ytterligare ett exempel:

Kika in bilderna nedan. Den översta är en klassisk S-kurva och den undre är min favorit-krisp-kurva.

Notera skillanderna i skuggor mellan de båda bilderna. Den översta har rätt mörka och gula skuggor i förgrundsrummet (vår hall), medan den undre har mycket lättare skuggor.

 

Det här är min favorit-typ av kontrast och fungerar allra bäst på inredningsbilder och bilder fotograferade i snö eller i betongmiljö.

Berätta gärna om du testade tipset och vad du i så fall tyckte! 😀

10 responses to “Tips: Så får du krispiga bilder

  1. Alltså vet du hur mycket jag älskar dina tips och tricks! Helt fantastiskt! Tack för att du hjälper mig att utvecklas.

  2. Superbra tips! Har testat på några snöbilder kväll. Tack för att du alltid är så generös med tips, jag lär mig så mycket.

  3. Mycket intressant tips. Hade varit kul och intressant om du gjorde ett inlägg om att kalibrera sin skärm och hur man ska tänka kring det och sin rumsbelysning.

    1. Kalibrering kommer jag inte att skriva om, för att jag tycker att det är typ det tråkigaste någonsing (haha), men hur man kan tänka kring hur man sitter och jobbar ska jag absolut skriva om! Tack för tips!

  4. 😀 😀
    HAHAHA ja det kanske inte är så jätte kul men vore intressant att veta lite hur du tänker kring det och hur du själv sitter. (Och om du själv kalibrerar) Själv sitter jag i ett rum med 1 fönster och min skärm rätt så nära så jag får ljusinsläpp precis på den. Funderar på att flytta mig lite mer in i rummet. Man vill ju kunna ha lite ljusinsläpp. Köpte mig precis en kalibrator… Men kan tycka det är lite kul faktiskt 😉

  5. Tack Elin för tipset! Det här har jag faktiskt inte tänkt på. Visst har jag jobbat lite med S-kurvan för att ljusa upp bilen men inte som på detta sätt. Fantastiskt bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.