Att jobba med det som efterfrågas eller att jobba med din stora dröm?

25
Jag på en plåtning med Indiska 2017.

Jag tycker att det är så himla viktigt att prata om möjligheter.

Om att fokusera på det man vill och inte det man tror funkar. Om du läser en guide som heter “Så lyckas du i sociala medier”, så handlar den alltid om att du ska skriva/prata om sådant som du brinner för och inte om sådant som är populärt. Och samma sak känner jag för entreprenörskap och att jobba som fotograf.

När jag precis startat mitt första företag 2010, så var jag så himla inställd på att jag skulle göra uppdrag som jag visste att det fanns efterfrågan på. Det blir lätt så, när man har folk omkring sig som tvivlar. Kanske har du haft en fotolärare som sagt att “det finns inga jobb”. Eller så har du en förälder som tycker att du ska ta det säkra före det osäkra.

Och då är det ju inte så himla konstigt, att man tänker att “mina kunder vill ha ___, så därför fotograferar jag _____”.

Men den stora frågan är ju egentligen – Vad vill DU?!

Jag har varit på en plats där jag styrt mina uppdrag efter mina kunder. Det fick mig att tappa all känsla och lust för fotografering och det bidrog också till att jag efter två år blev deprimerad. Och jag började starkt tvivla på om “fotograf” verkligen var mitt drömjobb.

Och jo, fotograf är mitt drömjobb. 

Men inte på det sättet som jag först trott – jag är inte en traditionell fotograf i den bemärkelsen att jag valt en inriktning (t.ex. modefotograf eller bröllopsfotograf) och sedan kör på den. Jag är fotograf i grunden, men min sysselsättning innefattar idag en himla massa olika grenar.

Att fotografera bröllop, barn, familjebilder, porträtt eller gravida är inte min dröm. Det är inte det jag legat och visualiserat i mitt inre om kvällarna. Faktum är att inget av detta är sådant jag ens tycker är kul att fotografera (bortsett från bröllop, då och då), men ändå var detta det enda jag fotade under tre års tid.

Märkligt ändå.

En depression och en livsskris senare… jobbar jag idag med fotografering mot företag, jag är utbildad bildbehandlare/retuschör, jag filmar, föreläser, utbildar. Driver mina sociala medier och jag säljer Art Prints.

Fem tips på vägen mot att jobba med din dröm

» DU KAN ALLT! På riktigt. Jag blir ledsen när jag läser hur många av er som är belastade med tvivel och som kommer med ursäkter till varför ni inte kan satsa på er dröm. Jag blir ledsen för att jag också har varit där. Jag har inte kommit dit jag är idag för att jag är någon speciell person med några makalösa förutsättningar – utan för att jag har kämpat för min dröm och aldrig gett upp. Trots ångest, stresskänslighet, tuffa tider och dåligt självförtroende.

» Vad är egentligen det värsta som skulle kunna hända? Vad är du rädd för? Mitt svar på den är nog att inte tjäna några pengar. Och vad skulle det leda till? Att hamna på gatan. Jag har varit i många jobbiga situationer och haft ett antal ekonomiska kriser, men jag har ännu inte hamnat på gatan. Allt har alltid löst sig. Så vad är jag egentligen rädd för? Det finns ingenting som kan hindra mig från att göra det jag älskar.

» Din portfolio ska bestå av bilder som motsvarar de jobb du VILL göra. De jobb du vill ha. Inte de jobb som dina kunder beställer och som är styrt av dem och det de vill (för ja, det kan skilja stort).

» Ha flera inkomstkällor, så blir inte drömjobbet så osäkert.

» Gör en Business Brainstorm för att ta reda på vad du egentligen drömmer om och för att spåna fram idéer på olika inkomstkällor. Det är otroligt peppande och självterapeutiskt. Jag brukar göra en sådan brainstorm 1-2 gånger per år, för att motivera mig själv, samt för att min vilja, mina drömmar och vad jag tycker är roligt ändrar sig hela tiden.

Har du svårt att komma fram till vad det är du vill? Vad du ska satsa på?
Vet du inte vad du kan ha för olika inkomstkällor i din business?

25 responses to “Att jobba med det som efterfrågas eller att jobba med din stora dröm?

 1. Men wow vilket peppande inlägg! Här satt jag och filade på linkedin-profilen utan att känna någon inspiration till att “skryta” om mina erfarenheter eller mig själv som person alls. Men så läste jag ditt inlägg och blev genast mer taggad! Tack Elin! 😀

  1. Men alltså AHHH! Tack för att du skrev detta! Nu känner jag verkligen att det var meningen att jag skulle skriva detta inlägg just idag <3

 2. Befinner mig just i den sitsen att drömma och önska om en annan karriär men det som skrämmer mig mest är det ekonomiska och att klara av allt pappersjobb…
  Men jag sparar dina punkter och samlar mod❤

  1. Jag har också känt precis samma sak! Jag har inte rört några siffror eller papper alls sen jag startade – har en person som gör det åt mig. Hade aldrig fixat det annars <3 Våga ta hjälp och våga satsa! Du behöver ju inte kasta dig ut och köra 100% direkt, utan låt det ta upp mer och mer av din tid <3

 3. Elin! Har följt dig så länge (men aldrig kommenterat, yes är en av dom) men nu är det dags! Ville bara säga att jag älskar att följa dig. Känns som att jag kan leva en del av mina egna drömmar genom dig. Är en person som vill göra allt och inget och känner mig låst av att bo i en liten stad. Jag älskar att fota o göra allt kreativt. Men orken finns inte där pga alla måsten. Därför känns det fint att få och kunna följa dig och känna att skaparlusten ibland väcks till liv och att man får känna att den finns kvar. Tack! ❤️

 4. Åh, jag känner igen mig. Jag har inte vågat satsa, vet inte om jag kommer våga satsa. Jag är både för rädd, för självkritisk och helt klart saknar jag en viss driv att dra det framåt. En del av mig vill, men viljan är inte stark nog. Haft en livskris som gjort att jag under de senaste 5 åren haft svårt att fotografera alls. Jag älskar att fotografera, jag älskar att dela med mig av det, och jag älskar att fota det mesta. Bröllop, barn, porträtt (behöver dock förbättra mig där), men i grunden är jag nog “bäst” på ögonblicksbilder.
  Skrev lite om det i detta inlägg: http://norrskensskytten.blogg.se/2018/may/en-throwback-och-pepp.html
  Men, jag vet inte alls. Jag kanske vågar en dag, men den dagen är inte nu. Och jag kan hata mig för det ibland, men för mig har rädslan och avsaknad av drivet varit den största motgången. Jag bokstavligt talat bromsar mig mer än vad jag kanske borde.

  Bra inlägg, och alla punkter och frågor man ställer sig, tack för det !

  1. En sak som är viktig att prata om också – är att ALLA är hårda mot sig själva. Jag är det också – tankarna lever sitt egna liv och är helt orimliga ibland. Men det kräver typ ett eget inlägg tror jag… haha. Ingen som du ser där ute, är så självsäkra som de ser ut eller har sån koll på vad de gör. Ingen. Vissa dagar undrar jag vad jag håller på med och vissa dagar lever jag life. Det är väl lite så det är antar jag. Jag tycker också det är viktigt att lita på sin egen känsla. Det tog tio år för mig att bli redo för vad jag har idag. Jag hade säkert kunnat köra igång snabbare, men det hade inte blivit bra. Sen kommer man inte bli 100% redo någonsin, men jag tror ändå på att man måste få växa in i sin roll på något sätt. Iaf om man är en sån där eftertänksam person som jag. Ge inte upp din känsla – låt den marinera <3

 5. Alltså jag måste bara säga att är det någon bloggares inlägg jag ser fram emot att läsa mest, så är det dina! Oavsett vad du skriver om, om det är privat, jobbrelaterat eller tips, så är inläggen alltid inspirerande, personliga och SÅ njutbara att läsa! TACK!

 6. Du har så himla rätt i det där. Jag känner sen flera år att jag vill jobba med nånting helt annat än jag gör idag, med nånting kreativt. Men jag vågar inte pga ekonomiska skäl. Fast just nu känns det att jag är nästan där att hoppa, livet är så himla kort och jag är inte den yngste och vill ju göra nånting kul i livet för en gångs skull innan det är för sent.

  1. Men verkligen! Du kommer bara undra, hur det hade varit OM… Jag var jätterädd för att inte få några uppdrag. För jag fick varken förfrågningar eller tog kontakt med företag för att skapa jobb, så hur skulle jag då kunna jobba? Men insåg sen att det är klart att det var så.. när jag var upptagen med mitt gamla jobb. Så fort jag släppte det och körde, så var antennerna utåt hela tiden och jag var även tydlig mot omvärlden med att “JAG TAR JOBB!” Och då blev det jobb! 😉

 7. Shit, det här är precis vad jag behövde! Jag startade eget företag 2016, men det har liksom inte kommit igång “på allvar” än, eftersom jag inte vågar satsa helhjärtat på det. Så jag har tagit andra jobb, jobb jag inte velat ha, eftersom det finns få lediga jobb och lågt behov inom min bransch. Nu under hösten hade tänkt jag ta sätta mig ner och formulera vad jag egentligen vill göra, men det blev aldrig av. Men jag vet redan nu att jag tänker satsa på nåt som lockar mig, inte som jag blir tvingad till. För det är ju inte direkt själviskt att vilja tycka om sitt jobb, eller hur? Tack för ett inspirerande inlägg =)

  1. Det är verkligen inte själviskt! Du gör ett mycket bättre jobb om du älskar det du gör – så är det ju! Och jag känner igen mig i att det är bekvämt att fortsätta ta de lättsamma jobben, även om de inte är roliga. Så har jag gjort många gånger också. Speciellt när jag var i startgropen för att starta mitt företag 😉

 8. Så bra inlägg och så fint skrivet! <3

  Jag är ju också fotograf, men för mig är det just bröllop jag brinner för. Nu medan jag själv är gravid börjar jag snöa in mot gravidfotograferingar, men det är något jag aldrig tidigare ens brytt mig om. För mig är det roligt att få variera bröllopsjobben med film. jag älskar att färgkorrigera film, det är så mysigt. Men jag gillar inte att klippa film särskilt mycket. Det är skönt att ha företaget med sambon, där vi delar och gör det vi själva gillar. Han redigerar film och jag redigerar alla foton samt färgkorrigerar all film. Vi filmar ihop, ofta. Fotar ihop, ofta. Jag skulle inte orka med att enbart vara i en studio, men att aldrig få vara i en studio känner jag är tråkigt. Jag behöver variation. Jag minns hur jag började fota och kände att det inte var en dröm att satsa på. Nu är jag fotograf och har företag. Mest bröllop men då och få porträtt eller produkter i lagom dos. Jag räknade med att första åren skulle gå back, men det har gått plus. Så något gör vi ju rätt. Jag tror stenhårt på att jobba med det man älskar gör en bra på det, och får en att kunna försörja sig med det. Att ta jobb man inte gillar dränerar ens energi istället och får som du säger en att tvivla.

 9. TACK för peppen!!! Alltså du är ju sån inspiration!❤️ Vill också komma dit?
  Min dröm är ju att också jobba med foto…!

 10. Tack Elin ❤❤ Så bra och viktigt ❤❤ Tack Elin genom den du är ❤❤ Tack för din fina pepp kärlek uppmuntran ❤❤

 11. SÅ fint inlägg och vilken inspiration du är! Har gått igenom ungefär liknande saker och upplevelser som du (samma högstadiekänsla, lång tid av depression/utbrändhet osv) och började fundera på att starta eget inom eget skapande för ca 10 år sen, SNART är jag redo 🙂 Har verkligen lärt mig att saker måste få ta sin tid. Det gör liksom ingenting, bara man blir nöjd och glad tillslut och vet sitt mående-mål.
  Ett litet ps. Det roliga är att vi växt upp i grannstäder samt att jag kommit på att vi har dejtat samma kille hahaha)

  1. Men tack!! Så härligt att höra att du känner att du är på gång! Och det är så skönt att inte känna sig stressad över det 🙂 Och HAHA vad kul – nu blev jag ju nyfiken: VEM?!!? ;D ;D ;D

 12. Wow vilket inspirerande inlägg, älskar älskar! Kliar i fingrarna av att jobba hårdare 😀

  Måste bara fråga, vilket stativ är det på bilden?

 13. Så bra inlägg!!! Känner verkligen igen mig från min företagsresa. Till en början springer man på alla bollar och tar åt sig så mycket av vad andra tror att man vill. T ex att min blogg var ett steg mot att då jobbet jag ”verkligen ville ha”, men bloggen och mitt egna företag ÄR ju drömjobbet. Att ta välbetalda uppdrag som konsult, göra grafisk design och webbdesign mm var saker jag trodde jag ville men insåg att det bara dödade drömmen. Det är läskigt att satsa på sin dröm på riktigt men precis som du säger går det om man orkar kämpa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.