Gör jag rätt nu-tänket

14

 

En tankefälla som det är väldigt lätt att hamna i är Gör jag rätt nu-tänket.

Ett exempel är från när jag ansökte till Fotoskolan STHLM och hade gått vidare från ansökningen via arbetsprover till Provdagarna på skolan. Där presenterades det ett antal uppgifter som vi skulle lösa och där väntade även två intervjuer (som arbetsintervjuer, fast för utbildningen).

Första halvan av dagen var jag helt blockad, för att jag inte kunde tänka på något annat än “Vad är rätt svar?” och “Vad är det de vill se?”. VILKA SVAR GÖR ATT JAG KOMMER IN?!

Well. Oavsett om det är en antagningsprocess till en utbildning, en arbetsintervju eller en kund till dig som vill se något från dig, så vill de se DIG! En skola eller ett arbete vill ha en person som passar på deras arbetsplats/utbildning och en kund vill ha en expert som kan hjälpa dem.

 

 

Och det är DU som gör dig själv till den experten.

Det är ingen som har tilldelat mig en titel som expert inom fotografi och bildbehandling – det är jag själv som har satt mig själv där. Och jag kan en himla massa saker inom det här ämnet – absolut – men det jag gör är inte det enda rätta. Jag gör det jag tycker med den kunskap jag har.

När det kommer till det kreativa så finns det inga 100% rätta svar. Man kan göra saker på väldigt många olika sätt. Man kan SE saker på väldigt många olika sätt. Kom ihåg det.

Den där provdagen på Fotoskolan, så switchade jag mindset efter att ha stressat upp mig själv i flera timmar och tänkte tillslut att: “Jag ser det jag ser och jag gör det jag tycker” – sen får de gilla det eller inte. Det sparade mig en massa magnip och gjorde det lättare att göra klart uppgifterna. Som i sin tur ledde till att jag kom in.

 

 

Man kan alltid lära sig mer. Kunna mer. Kunskap ger självförtroende och självförtroende ger trygghet.

Trygghet i dig själv som fotograf. Trygghet i att tänka att det dina ögon ser är det rätta.

 

Vad vill du lära dig mer om?

 

14 responses to “Gör jag rätt nu-tänket

 1. Älskar bilderna du tar och texterna du skriver. Till skillnad från de flesta andra bloggar och sidor så TILLFÖR du en hel del. Det finns ett djup och en tanke bakom allt! Det gillar jag starkt!

  Jag måste fråga: går inte kameran sönder när det kommer snö på? Jag är alltid jätterädd att min digitalkamera ska paja så fort det kommer lite regn eller snö på den 😀

  Må bäst denna sköna fredag! 🙂

  1. Men vad fin du är! Vad glad jag blir!! <3

   Det beror på vilken kamera du fotar med! Jag kan t.ex. inte ha min vloggkamera ute, för att den inte tål väta, men min (och mammas) systemkamera är vädertätade, så det går bra! Sen kan man såklart aldrig vara nog försiktig och ofta har jag någonting som skyddar ovanpå kameran (tex paraply, plastpåse, keps, halsduk mm hehe)

   Ha en superfin helg! <3

 2. Åh kom bara och tänka på när jag läste “Självförtroende ger trygghet”, vilket är sant, men… Låt säga att man fastnat och därmed också tappat självförtroendet vilket gör att man inte plockar upp kameran för man blir bara missnöjd med allt man gör, hur kan man ta sig ur något sådant? Det är så svårt att komma på bra små steg att ta för sig själv så allt faller igen hela tiden. Och så får man skuldkänslor för att man inte gör något åt det och ja, allt. Misstänker att många kreatörer känner så någon gång men… ja, hur tar man sig ur det och sänker sina krav på sig själv? ?

 3. Åh vad jag kan relatera! Men varje gång jag släppt på det och släppt fram mig själv så har det liksom blivit bra. Det och empati är nog de viktigaste sakerna att öva på i livet.
  Kram på dig, fint beskrivet!

 4. Vilka bra tankar och väldigt viktigt att lyfta fram! Det har blivit alldeles för mycket jämförelse med andra i dagens samhälle tycker jag, oavsett vad man ägnar sig åt. Det leder bara till onödig stress och i slutändan ofta en sämre prestation. I alla fall för min del. Bättre att gå sin egen väg och göra det man själv mår bra av. 🙂

 5. Jag kommer ihåg när jag sökte till Gamleby Fotoskola, jag kom inte ens till en intervju. Det var lite ledsamt, men inte så oväntat. Jag fotade dels inte i RAW, och de ansåg att jag var nog mer åt “konstnär hållet” än, vad den utbildningen bjöd, som var mer åt det kommersiella. Den andra fotoutbildningen där var mer konstnärlig, men kändes samtidigt inte rätt heller… Jag skulle vilja söka en utbildning, men samtidigt känns det också som det blir en mall att följa som jag själv är osäker på om jag kan klara av xD.
  Man är sin egen, och att göra vad någon säger åt mig att jag ska skapa har ibland inte funkat så bra. Känns motsägelsefullt när man tänker på olika fotograferingar man gjort, men just i skolan tänker jag mest på.
  MEN, man är ju aldrig för gammal för att söka skulle jag tro. Kollade även fotoskolan i Jönköping tror jag, var där på besök.

  1. Jag känner igen mig väldigt väl i de svårigheterna. Det går ju att utveckla sig själv genom att vara aktivt fotande och genom att gå kurser också, ifall den traditionella skolan inte känns rätt. Man MÅSTE ju inte plugga på det sättet, vilket är väldigt skönt tycker jag. Fotoskolan Jönköping tycker jag är grymt när det kommer till kreativ frihet 🙂

 6. Åh, jag skulle jättegärna vilja lära mig mer om hur jag får fram den där levande bilden. Hur jag får den så klar och tydlig som möjligt, det slåss jag alltid med när jag redigerar bilder. Särskilt på dottern som har svårt att vara still… Jag vill få bilden så tydlig som möjligt med så lite blurr i som möjligt, vilket ju kräver bra ljus för att inte tvingas ha så hög ISO.
  Och hur fotar jag bra bilder även på vinterhalvåret när jag vill fota personer? Och inte nödvändigtvis alltid kan vara ute… 🙂

 7. Wow! Vilket grymt inlägg!! jag hamnar alltid i det där tänkträsket. Att jag tänker på vad den andra förväntar sig och vill ha istället för vad jag själv vill ha och faktiskt kan uttrycka. Vilket gör att jag inte blir rättvis mot mig själv och känner mig falsk, plus att jag inte kan prestera lika bra när jag inte får “vara mig själv” och göra “min grej”. Tack för massor av bra tips och råd i alla dina inlägg. <3

 8. Önskar att du även har en fotokurs som du nu har med photoshopkursen. Jag skulle gärna vilja gå fotokurs först för dig för att sedan gå photoshop kursen sedan.

  Jag håller tummarna att du ordnar en sådan kurs framöver 😀

  Själv har jag fotograferat genom att titta och tryck på knappen, alltså inte någon tanke alls på inställningar eller objektiv. En del bilder blev bra förut men många blev så klart inte så bra. Idag inser jag hur kreativt det är med manuellt läge och olika objektiv. Så otroligt givande och utvecklande! Och så fantastiskt kreativt skapande!

  Så himla bra skrivet Elin 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.