Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Börja fotografera Analogt

På midsommar så träffade jag Therese's gamla polaroidkamera för första gången. Jag fick testfotografera med den och det bara pirrade till i hela kroppen. För det är ju något som är så himla speciellt med att fotografera med polaroidkameror (och egentligen analoga kameror överhuvudtaget).

Jag har själv en gammal Kodak-kamera, som jag fotograferade med sommaren 2014 - för fem år sen. Hur kan det redan ha gått fem år sedan dess? Jag råkade ut för ett litet missöde när jag fotograferat klart rullen och det har "ärrat" mig lite. Dvs. Gjort mig rädd att sätta in en ny rulle igen och testa på nytt. För att samma sak kan ju hända igen.

Det är så typiskt att tänka så, men så mänskligt tänker jag. Att det uppstår en rädsla efter ett misslyckande. Trots att testa en andra gång alltid kommer innebära utveckling: Att man lärt sig något nytt som kommer göra att det går bättre nästa gång. Även fast man vet det, så är det ändå svårt. Svårt att mota bort rädslan för att misslyckas igen.

Hursomhelst. Det var så himla kul att hålla i en gammal kamera igen, så jag blev jäkligt inspirerat till att ta upp min gamla Kodak igen. Jag har faktiskt flera filmrullar kvar sen den där sommaren, som jag ännu inte använt. Så, detta är vad jag ska ta tag i nu när detta inlägg är färdigskrivet: Plocka ner gammelkameran från hyllan och rota fram mina rullar film.

Vi hörs med en uppdatering om det senare i sommar! 🙂 🙂 🙂

7 comments on “Börja fotografera Analogt”

  1. Även om den här kommentaren kommer lite sent nu (satfläsk vad jag måste bli aktivare på att kommentera hos folk, skäms på mig, haha) - så kan jag inte göra annat än att hålla med. Att fotografera analogt är något speciellt.
    Har varit med om missöden jag med i och med analog fotografering. Bland annat under en klassresa till Göteborg under våren 2012. Fotograferade så himla mycket stadsbilder med min Olympus OM-2, för jag älskar hur stadsbilder blir med analog stil. Dock blev det inget på rullen när jag väl fick den framkallad. Jag blev så ledsen. För jag visste att det var en bild som blev helt perfekt, med ljuset, kompositionen och allt. Men jag förlorade allt. Jag vart så ledsen. Det var även på den tiden jag hade "vuxit ur" min Nikon D60 och han inte längre kunde leva upp till vad jag ville fotografera, därför blev det än mer per automatik där jag vände mig till min Olympus OM-2 och föräldrarnas gamla Canon EOS 700 som jag reparerade 2011 ...

    Sedan dess har väl allt hållit fast. Första gången jag provade att fotografera med 120-film istället för 34mm filmen ... Kan bara säga wow. Det var kärlek vid första bilden tagen. Svårare, ja, för jag var inte van med så gamla kameror (ditills hade jag bara fotograferat med kameror från slutet på 70-talet som var som äldst, och plötsligt stod jag där med min Flexora som jag egentligen inte ens vet vilket år den kom till, men det var ett par decennier innan dess). Så jag kan väl erkänna att jag fotograferar en hel del vardagsbilder med min nyaste kamera Canon M3 (men den är ändå begagnad, köper nog mest bara begagnade kameror). Men sedan står min stackars Nikon D3 mest på hyllan oftast, för det faller mig mer naturligt in att gå runt och titta på mina kameror och undra vilken jag ska köra i film i näst. Så just nu är det min Olympus OM-2 (måste dock operera den och ta lös hela bottnen pga att batteriet är slut och luckan är trasig, rip), Flexora, Nettax och min Agfa box som har film i sig. Så jag längtar efter att ha fotograferat klart rullen i Agfa och Nettax nu så jag kan lämna in alla tre samtidigt för framkallning.
    Drömmen är å visso att våga konvertera om min Polaroid till moderna AA-batterier istället för det gamla batteriet som inte säljs längre just nu och faktiskt använda den för att fotografera med. För den är min största pärla som är en släktklinod som gått i arv från min mammas morfar, vidare till min morbror och sedan fick jag den 2012 som studentpresent.

    Men ja, analogt är något spännande magiskt-oförklarigt med. Det är annat än att bara knäppa av flera bilder på rad som man gör digitalt för att få det bra. Man är mer varsam, man tänker efter mer, väntar på exakt rätta ögonblicket ...