Två klick i Photoshop som förändrar allt

32

 

En sak som jag inte tänkte på innan jag började på Fotoskolan är färgen bakom bilden – alltså färgen på arbetsytan i Photoshop och Lightroom. Det låter supertrist, men herregud vilken skillnad det gör för ditt bildseende om du testar switchar mellan mörkt och ljust.

 

Hur ljusheten på arbetsytan påverkar dina ögon

Standard-färgen på arbetsytan är mörkgrå. Jag vet inte hur många gånger som jag redigerade vita skrivbordsbilder mot mörk bakgrund och laddade upp dem på bloggen/instagram, bara för att inse att de där ljusa bilderna inte var så ljusa som jag trott.

När vi sitter med en bild i Photoshop, så jämför vi färger, ljushet och kontrast mot bakgrunden – det sker utan att vi tänker på det. Är bakgrunden mörk, så kommer vi att redigera bilderna mörkare. Medan vi kommer att redigera bilderna ljusare, om vi arbetar mot en vit bakgrund:

Varför är detta viktigt för dig?

Laddar du upp bilder på instagram? Eller på din blogg? Har du funderat på vilken bakgrundsfärg de olika plattformarna har? Instagrams bakgrund är vit, så självklart vill vi att våra bilder ska se så bra ut som möjligt mot vitt. Jag redigerar alltid mina bilder mot vitt. För att bloggen har vit bakgrund – instagram och facebook har det också!

 

Har ni tänkt på att byta bakgrundsfärg när ni redigerar tidigare?

32 responses to “Två klick i Photoshop som förändrar allt

 1. Jag redigerar inte mina bilder mot vitt, för att jag tycker att det bländar och distraherar arbetet med bilden. MEN, jag jämför den alltid mot vit bakgrund i slutskedet av redigeringen för att kontrollera vitheten i bilden.

  Och om man gör det ofta så lär man sig tillslut hur “vit” det vita ska vara mot den gråa arbetsbakgrunden för att den ska bli rätt vit mot de vita bakgrunderna sedan. 😀

  Men väldigt bra tips ändå!! För jag tror att många missar detta.

  Tack för en bra blogg, Elin! Älskar den. <3

 2. Läste en blogg av en fotograf. Han hade målat väggen som skrivbordet stod emot i en mellangrå kulör för att ljuset och upplevelsen skulle bli rätt.

 3. Woah, superbra tips ju?! Tack! (och vad kul att du varit så aktiv på bloggen det senaste, det uppskattas verkligen <3)

  1. Jag blir så himla glad att du märker det! 😀 Jag är en sån peropdare… Ibland är det Instagram varje dag… sen storfokus på Youtube.. eller som nu är det BLOGGEEEN! och mindre fokus på de andra ställena. Vet inte hur man gör för att vara aktiv på alla samtidigt haha

 4. Upptäckte detta förra året, då har jag ändå varit aktiv med photoshop/lightroom i över 10 år. Det förändrade SÅ mycket! Underlättar verkligen att få till ett bra resultat snabbare, hade samma problem som dig innan. Dessutom ser jag inte detaljer och färger alls lika bra med vit bakgrund. Älskart!

 5. Men wow hur har jag inte tänkt på det där?! Älskar min mörkrgråa bakgrund och har alltid undvikit den vita för tycker det blir så kallt. Men det kanske är dags att gå ur sin comfort zone hehe

 6. Kan någon vänlig själv förklara hur man köper Photoshop nu för tiden? Jag har en gammal fullversion (säkert 10 år gammal). Vad heter fullversionen nu? Vad är CC? Och skillnaden mot Elements? Är helt vilse i djungeln och förstår inte priserna alls.

 7. Hej! Tack för tipset. Har en annan fundering, mina bilder ser super ut i datorn men i telefonen blir det som att kontrasten blir alldeles för hög och ansiktena får en helt annan färg (röda) i telefonen än i datorn.

  Har du någon aning vad det kan bero på?

  1. Jag har lite samma, men då jag inte redigerar med så mycket kontrast så gör det inte så mycket. Beror mest troligt på att det är olika skärmar med olika färgåtergivning 😊✨

 8. Så smart! Har absolut inte ens funderat över det här. Har målat väggarna i neutralt vitt, skrivbordet i neutralt och fixat neutralt golv… men har inte ens funderat på att man kan byta färg i photoshop. Låter så självklart när du säger det! Nu måste jag bara lista ut hur tusan man byter enbart bakgrunden 🙂 Vill ha det som du har det, och att resten är kvar mörkt… den enda inställningen jag hittar är för att allt blir vitt och det bländar lite väl mycket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.