Mina bästa tips för att fotografera i soluppgången

7

 

1. Håll koll på vädret

Det går inte riktigt att planera en soluppgångssession. Om vädret är festligt på kvällen innan, så är det stor chans att det blir en pampig soluppgång. Jag har tex. varit ute några mornar när det varit dimma kvällen innan och då har det varit dimma på morgonen också. Funkar inte alltid, men det är iaf en indikation.

Annars brukar jag också kolla olika väderappar, för att se hur stora solchanserna är. Det måste inte vara en klar sol, utan moln för att det ska bli en fin soluppgång. Det är snarare så att solnedgången blir häftigare, om det är lite slöjmoln eller om det är molnigt, men horisonten är fri. Svårt att se detta i en väderapp, men jag brukar kolla efter sol/moln-ikoner och sen hoppas på det bästa.

 

2. Ladda ner appen TPE

TPE är förmodligen min absoluta favoritapp. I den kan man kolla i vilken riktning solen går upp och ned, hålla koll på tider och också se hur mycket solen förflyttas genom att switcha datum. Det är enkelt att sätta en pin på olika platser, för att hitta den mest lämpliga platsen för en soluppgångssession.

Tips! Jag brukar leta efter platser där det är mycket vatten i den riktning som solen går upp. Det betyder att det inte kommer att vara några träd i vägen för solen, så jag kommer att kunna fota när den står som lägst precis över horisonten.

 

 

En favorit-soluppgång. Alltid lite fräsigare när det är lite moln på himlen.

 

3. Gå upp tidigt!

Hela soluppgångsfasen är superhärlig, så jag brukar vara på plats minst 30min innan själva soluppgången äger rum. Vid den tiden är det störst chans att fånga en sån där makalöst rosa himmel, som i inledningen till videon nedan.

Jag brukar gå upp omkring två timmar innan soluppgången, för att klä på mig, fixa något varmt att dricka, packa batterierna som stått och laddat osv. För att hinna ta mig till stället jag ska till och sådär. Så när jag vaknar är det ju rätt mörkt och då är det svårt att se hur en eventuell soluppgång skulle bli. Jag brukar ändå öppna dörren och kolla om det är stjärnklart eller inte. Ser jag inga stjärnor, så går jag och lägger mig igen.

 

 

Sittunderlag där ja! Annars hade jag verkligen frusit röven av mig.
Har även två batterier och en mobil i BHn. Lite krångligt att ta fram, men jaja..

 

Bra saker att ta med sig

– Nyladdade batterier. Gärna 2-3 stycken såhär på vintern, eftersom kylan gör att deras kapacitet försämras. Ett annat tips är att ha det batteri som du inte använder i BHn – på så sätt håller det sig varmt, tills det är dags att byta ut det som är i kameran.

– Nyladdad telefon. Av samma anledning som ovan, så försämras kapaciteten på telefonens batteri av kylan (speciellt iPhone!). Även telefonen brukar jag förvara i BHn när jag inte använder den som fjärrkontroll eller filmar instastorys.. hehe.

– Sittunderlag och en termos med te/kaffe/choklad. Kan bli väldigt kallt annars och det sistnämnda bidrar verkligen till upplevelsen!

– Stativ.

– Fingervantar OCH tjockare vantar. Tjockare vantar för att det egentligen är det som behövs, men fingervantar för att det är svårt att hantera kameran med tumvantar…

– Ta på dig mer kläder än vad du tror att du behöver. Är du svettig efter att ha gått typ tio steg utanför dörren, så blir det perfekt sen när du sitter still 😉

 

Soluppgången kan ju vara väldigt vacker bakom trädkronorna också…

7 responses to “Mina bästa tips för att fotografera i soluppgången

  1. Fantastiska bilder ☺️
    En jättebra skriven guide, perfekt för solbilder, jag använder mig av en liknade app, photopills Den kostar lite men där kan man planera så att man vet vart tex solen är vid ett klockslag. Vill man ha solen vid ett exakt position bredvid ett träd tex, då räknar appen ut det. ☺️
    Väldigt avancerad app men användbar ☺️
    Obs ej reklam utan ett tips och ska kolla upp den appen du använder ☺️

  2. Så härligt att du delar med dig till dina fotovänner och följare, wow, vilken matnyttig information. Följer dig och växer som fotograf varje dag. Mycket bra skriven guide.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.