Guide: Förbered dina bilder för utskrift

3

Kanske har du läst mina tidigare utskrifttips? Idag är det dags att prata om vad du behöver tänka på innan du klickar på “Skriv ut”. Så här kommer fem punkter att lura på medan du sitter och förbereder din bild i Photoshop:

1. Förminska bilden till papprets storlek

Innan du skriver ut behöver du förminska din digitala bild till den storlek som den ska skrivas ut i.

Du behöver också fundera på om du vill:

 • Beskära bilden till papprets proportioner, så att bilden täcker hela pappret när du skriver ut den.
 • Skriva ut bilden utan att beskära den i Photoshop och sen skära till pappret efteråt.
 • Lämna en vit kant likt en passepartout runt bilden.

Om du vill att hela din bild ska täcka pappret

…behöver du bara beskära bilden och förminska den till storleken på pappret (väljer du ett A3-papper så förminskar du så att långsidan är 42,0cm och kortsidan 29,7cm).

Om du vill skriva ut utan att beskära eller med vit kant

…är det praktiskt att skapa ett nytt dokument i Photoshop och som har papprets storlek direkt. Sedan förminskar du din bild så att den får plats i ditt nya dokument och kopierar du över.

Pappersstorlekar
A6: 14,8 x 10,5 cmA3: 42 x 29,7 cm
A5: 21 x 14,8 cmA3+: 48,3 cm x 32,9 cm
A4: 29,7 x 21 cmA2: 59,4 x 42 cm
Exempel på tre olika typer av utskrifter på ett A3-papper:
1. Bild beskuren i Photoshop för att passa papprets proportioner.
2. Bild ej beskuren – pappret måste beskäras för att matcha bildens proportioner.
3. Bild utskriven med “passepartout”

2. Skriv ut flera små bilder på samma papper

När jag skapat mina julkort, julklappsetiketter/dekorationer eller andra bilder som är mindre än A4-storlek, så har jag skrivit ut flera på samma papper.

Först har jag skapat ett nytt dokument i Photoshop med papprets storlek. Sedan har jag förminskat julkorten eller etiketterna till den storlek jag vill att de ska ha och sist har jag kopierat över dem till det nya dokumentet.

Skärmaskin?

Jag använder en skärmaskin när jag besär mina utskrifter. Jag har köpt en superbillig på Clas Ohlson som INTE är bra. Det är jättesvårt att se var pappret kommer beskäras och det blir lätt snett. Så jag rekommenderar INTE att man gör som jag och köper den billigaste skärmaskingen man kan hitta, utan att man tar några steg upp i prisstegen.

3. Skärpa

OBS! Skärp alltid bilden efter det att du förminskat den!

Ett tips när man skärper för papper är att zooma in bilden till 50% (efter att du förminskat den) och sedan lägga på skärpa. Du kan ta i här och lägga på mer skärpa än vad du normalt skulle ha gjort om du publicerade bilden på webben. Det kommer se bättre ut när bilden väl är utskriven.

4. Gör (minst) en testutskrift

Man kan tyvärr inte förvänta sig att bilden kommer se perfekt ut på första försöket, så man bör alltid göra en testutskrift innan man slår på stora trumman.

Skriv ut testbilderna i mindre storlek

Om man ska skriva ut en bild på stort papper så kan man göra en mindre utskrift först (på samma typ av papper!) för att kolla hur färgerna, ljusheten och kontrasten blir på den färdiga utskriften.

Exempel:

När jag skrev ut min Årstidskalender så skrev jag inte ut alla 12 bilder på samma gång, utan jag skrev ut en månad först och kollade av hur utskriften blev på det valda pappret. För min del blev alla bilder lite kallare än i datorn och då gick jag tillbaka till Photoshop, gjorde bilden varmare i tonen och skrev ut igen.

Ibland kanske man behöver göra om den processen flera gånger.

5. Anpassa till pappret

De två vanligaste sakerna som jag behöver justera efter att jag skrivit ut en testbild är bildens exponering och temperatur. Antingen att bilden – och framför allt skuggorna – blir för mörk/a och att jag då behöver ljusa upp bilden lite innan jag skriver ut igen. Eller att bilden känns lite kall i färgerna pga tonen på pappret. Då brukar jag värma upp bilden genom att skapa en kurva, gå in i röd kanal och dra upp kurvan, samt gå in i blå kanal och dra ned kurvan. Lite lite grann.

När vi ses nästa gång med en utskriftsguide (i början på januari!) kommer jag gå igenom hela min process från digital bild till utskrift! Kul va?! 😀

3 responses to “Guide: Förbered dina bilder för utskrift

 1. Inlägget avslutades lite tvärt, antar att någonting försvann innan du publicerade?

  Angående att skriva ut bilden så att den täcker hela pappret, på den fotoskola jag går på så får vi inte göra det, eftersom det tär så mycket på skrivaren. Vad är dina tankar om det?

  1. Haha! Som det kan bli! Nu är det uppdaterat 🙂

   Jag har hört det också och gör för det mesta inte det, utan printar typ allt på A3+ eller med marginal. Dock blir det mycket pappersspill om man ska skriva ut ett mindre antal av rena A6, A5 och A4-storlekar (som bilderna till paketen), så då skiter jag faktiskt i det och tänker att om funktionen att printa ut i kant finns så kan det inte vara SÅ illa. Time will tell! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.