Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

God Jul mina fina vänner!

Vi har haft en riktigt osnöig jul här nere i skara, så jag gick loco i Photoshop. Det blev fint 😉

GOD JUUUUL! Juldagen kan vara den skönaste dagen på hela året. Julafton är också härlig såklart, men jag har så mycket förväntningar på att det ska vara en sån himla mysig dag, jag vill hinna med så himla många julmysiga saker och så ska man vara social osv.

Så därför hamnar juldagen före. Dagen när man inte behöver göra ett skit. Inte ta på sig några kläder. Inte gå ut. Inte vara social. Käka after eight till frukost. Och framför allt: INGEN försöker kontakta en, för resten av Sverige har en precis lika o-måste-dag som en själv. SKÖNT som fan!

Vi har haft en väldigt lugn julafton med familjen. Som vi brukar. Pysslat, fotograferat, kollat på TV, ätit mat, öppnat julklappar och eldat i kakelugnen.

I år bestämde vi oss äntligen för att dra ner på antalet julklappar. Fattar inte varför vi inte gjort det tidigare. Antar att det är för att vi bara kört på i gamla hjulspår. Jag blev i alla fall inspirerad av Filips familj som alltid drar lott om en person som de ska ge julklapp till och en person som de ska få julklapp av. Och i år föreslog jag att vi skulle samma sak - vilket vi nu gjort.

Nog för att jag älskar att ge julklappar, men det är också väldigt skönt att inte måsta hetsa över att alla ska få julklappar (även om vi bara är fyra i familjen) och istället fokusera på en person.

Appropå julklappar så pratade vi lite om jultomten igår. Jag trodde stenhårt på tomten när jag var liten, medan syrran var väldigt skeptisk. Iof har jag alltid "velat" tro på saker också och varit mer drömmande av mig, så det kanske inte är så konstigt. Jag kommer i alla fall ihåg ögonblicket när jag insåg att tomten inte fanns.

Traditionen var så att tomten kom under natten och lämnade en julklapp under julgranen - så vi såg honom aldrig. Jag var dock helt säker på att jag hade sett honom smita förbi min sovrumsdröm en natt när jag var sex år, vilket var en av anledningarna till att jag trodde på honom så länge.

Så den här julen 1998 hade jag och syrran först fått tomtens julklapp på morgonen och sedan var det dags för familjens och släktens julklappsutdelning på kvällen. Och då slog bomben ned. När jag insåg att tomten hade samma inslagspapper som farmor…. (Mamma hälsar att hon brukade vara noga med att slå in med olika papper, men hade strul den julen och hoppades att jag inte skulle märka det haha). Med ens var allt det magiska med tomten bara ett påhitt från mamma och pappa och bubblan sprack. 😉

Hoppas att ni haft en bra jul, hur ni än firat den (eller inte firat den) <3

9 comments on “God Jul mina fina vänner!”

 1. God jul! ? Och tack för dina stämningsfulla bilder! Jag spenderar juldagen på ett tåg, men det blev genast julfeeling när jag tittade in här. ?

 2. Tycker det är så fint med barn som tror, är så ofta som vissa viskar till en "tänk på att..." fortfarande tror på tomten. Alltså vuxna människor som anser att barn som är över 4-5 år ska ha slutat?! Varför?! Jag trodde liksom på tomten tills en kille i min klass i ettan berättade att han var utklädd. Samma kille lärde mig även att det heter ordet på k när man gör barn... Verkligen sånt där man idag tänker "varför skulle barndomens mystik försvinna". Jag hade gott trott på tomten fortfarande, eller så gör jag det lite i smyg fortfarande. Så där som jag någonstans tänker när jag går i skogen att det kanske är en liten tomte där under stubben ändå, eller älvor som kommer dansa vid ängen i dimman. För att jag vill någonstans tänka och drömma att det finns saker, som vi vuxna lärt oss inte finns.

  1. Jaaa det håller jag verkligen med om. Varför ska man inte få tro? Jag missade att skriva det i texten, men jag trodde på tomten tills jag var 10 år, men jag blev en vuxen människa ändå 😉 Lite otroligt att ingen i skolan påverkade mig, utan att jag kunde tro ostört så länge. Tills presentpapper-incidenten ;D Och jag håller med! Det måste finnas någonting mer än alla vuxnas tråkiga verklighet. Man skapar sig sin egna magi! <3

 3. God fortsättning,
  Julen är mysig och ja du har nog rätt ang juldagen, den är mysigare på ett sätt.
  Julafton var ju förr en dag full av väntan och juldagen den dag man fick leka med julklapparna.
  När jag blev större var det alltid fest på juldagen men inte så mycket numer, back to basic. ?
  Vi kör oxå som ni gör om julklappen, lite tråkigt på ett sätt man får ju bara en då men enklast.?

  Tomten trodde jag på länge, var till och med ute i skogen på tomtejakt. Det gick så där. Min mormor hade sett deras gårdstomte när hon var liten så morsan berättade det för oss barn. Så visst fanns han.
  Dessa gamla hustomtarna har ju helt försvunnit nu och man betraktas som knäpp om man som vuxen skulle säga att de fanns. Fast nånting är det ju, vi pyntar ju våra rum med honom varje jul. ?
  Jag har iofs tomtar framme året om. Men berättelser som att man sett tomten är i princip helt borta, en berättartradition som jag läser mycket om fast det rör ju alla våra väsen i folktron. ?

  Bilderna är vackert juliga och känslan av julmys har du fått med. Fast inte så konstigt det är ju du som fotat ?