Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Prinsessan och björnen - min tolkning av John Bauer

Den här bilden är min fotografiska tolkning av John Bauers "Stackars lilla Basse" från 1912.

Fotografisk tolkning av John Bauer av Elin Kero

Canon EOS 5D Mark IV + Tamron 24-70/2,8 VC USD G2

Sammansatt av tre olika bilder i Adobe Photoshop CC:
Bakgrunden är fotograferad i Småland, flickan är fotograferad i studion och björnen är köpt på Adobe Stock/James.

Åh, vad glad jag är över att äntligen få visa upp den här bilden! Jag har under så många år, drömt om att göra en serie bilder inspirerad av John Bauer och nu händer det alltså. Första bilden är klar, efter många om och men. Tanken är att det ska bli en serie på fem bilder, så jag håller nu på att planera inför skapandet av de resterande fyra.

Precis som jag skrev i mitt inlägg med Mina mål för 2018, så har jag väldigt svårt att ta tag i större projekt. Förmodligen för att jag aldrig sätter några mål, utan att det stannar vid ett gäng bra idéer. Fram till i julas, så var det här John Bauer-projektet precis så: En idé om ett fotoprojekt, som jag inte tog tag i på fler år, eftersom jag inte hade satt upp något mål med varför jag skulle genomföra det.

Men så kom jag och Emelie på att vi skulle utmana varandra att fota något som vi aldrig brukar fota och filma det hela på Golden Hour-kanalen. Jag utmanade Emelie att fotografera stilleben och hon utmanade mig att fotografera ett barn. Specifikt en treåring. Och eftersom jag inte ville fota vanliga barnbilder (som jag inte får någon användning av), så bestämde jag mig för att fotografera något sagorelaterat. Det var då jag kom på att jag ju hade mitt vilande John Bauer-projekt och hans illustrationer föreställer till största del just... barn!

Såhär ser originalet ut! Illustrerat av John Bauer
till "Oskuldens Vandring" av Helena Nyblom
i "Bland tomtar och troll" från 1912.

Så det kommer inom kort (förmodligen på söndag, men vågar inte lova, eftersom man aldrig vet vilka hinder man stöter på på vägen, host host...) en video med material, där ni kan se precis hur jag gått till väga för att skapa den här bilden! Ska bli så kul att få visa den för er också! 😀

Jag har saknat att skapa avancerade Photoshopkreationer och jag har saknat någonting eget och mer planerat. Och det här känns verkligen så spot on mig. Åååh, jag är så himla glad och typ... lyrisk över detta. Ser så fram emot att få skapa mer, mer, mer!

Inspired by John Bauer - Limited Edition Poster

Fotokonst poster

68 comments on “Prinsessan och björnen - min tolkning av John Bauer”

 1. Alltså när man vet hur mycket jobb som ligger bakom den här bilden, och när man ser hur galet bra den blev... woooow!!! Du är så himla duktig!
  Jag ser fram emot de andra fyra bilderna, och vilka verk du har valt/kommer välja att återskapa <3
  Farmor och farfar har en John Bauer-tavla som jag stått och tittat på sedan jag var en skit och en tvärhand hög. Jag älskar hans illustrationer och att se dem återskapade av dig är bara <3<3<3 - jag blir varm i hjärtat! XD
  /Ellen.

 2. Så vacker! Jag undrar om du fotat björnen också eller om den är tagen från någon typ av stock-image eller vad det heter? 🙂

  1. Jag har länkat stock-galleriet i inlägget - under bilden 😀 Jag har inte haft möjlighet att vänta ut en björn (och är livrädd för dem också), så det är skönt att det går att köpa licens 😀

 3. Verkligen jättefint! Kul att du äntligen kommit igång med ditt projekt! Upplever själv att det ofta är så, typ helt omöjligt att börja och ta tag i saker men sen när man väl är inne i hjulet så rullar det på, nästan så man inte kan sluta istället 🙂 Jag kan få sån himla "rush" av min egen kreativitet typ, haha, alltså att när jag håller på med något projekt så vill jag bara påbörja alla mina projekt och ideer 😀

 4. Jag fullkomligt älskar din bild! John Bauer är ju fantastisk och din tolkning är bara så bra! Ser fram emot resterande bilder i serien och önskar att det vore möjligt att köpa bilden som poster eller dylikt för att hänga upp här hemma.

 5. . . . I'm speechless!
  Älskar bilden, och björnen är ett av de djuren som jag alltid varit fascinerad av, de ser så mysiga ut, skulle vilja krama om dem och gosa med dem om det inte var för det faktum att jag förmodligen skulle krossas totalt av en BOKSTAVLIG björnkram 🙂 (och helt oberoende av det så är min patronus faktiskt en björn, whaat, coincidense?)
  Nej men allvarligt så är bilden helt otrolig, så magisk och sagolik, vill hoppa in i den och joina lillprinsessan 😉

 6. Frustrationen när man har en idé som man vill göra och omständigheter runt omkring bara förstör, men när man sen får till det och det blir bättre än vad man tänkte från början... Så kul att du äntligen fick till din bild!!! Wow så bra det blev! Du inspirerar mig!

 7. Wow, fantastisk bild! Helt sagolik. Du är verkligen SÅ duktig på det du gör!
  Ska bli otroligt spännande att även se kommande bilder i serien 😀

 8. Spännande med en hel fotoserie!!! Den här blev såååå vacker! När jag såg bilden på IG trodde jag ju att du fotat flickan i skogen också!:)

 9. Åhh bilden blev verkligen magisk! Längtar verkligen efter resten av bilderna, så nu får du verkligen ta dig an hela projektet 😉 Håller med Pia här ovanför, trodde faktiskt att du hade fotat flickan i skogen!

 10. Så himla vacker bild Elin!! Ser så himla verklig ut och vilket jobb att fixa den, du är så himla duktig!! Sann inspiration verkligen :')

 11. Jag har länge följt dig och imponerats av ditt kunnande inom foto. Nu måste jag bara skicka en liten kommentar. Du är så grym. Kram Annika.

 12. Har försökt komma på rätt ord sen jag såg det här fotot, men kommer inte på något smartare än WOW och magiskt! ?
  Väl värd sin väntan måste jag säga (och kanske alla turer ner över också? ?) och förväntan över de andra i serien är stor ?

 13. Har försökt komma på rätt ord sen jag såg det här fotot, men kommer inte på något smartare än WOW och magiskt! ?
  Väl värd sin väntan måste jag säga (och kanske alla turer ner över också? ?) och förväntan över de andra i serien är stor ?

  1. TACK snälla Sandra!! Det var SÅ värt alla turer. Med facit i hand så var den tredje och sista gången på plats i skogen den bästa. Solskenet gjorde verkligen det lilla extra <3

 14. Den här bilden är magi. Alltså herregud. Jag har också alltid älskat John Bauer - hade en samlingsbok med sagor när jag var liten och kunde sitta i timmar och kolla på illustrationerna!! Du har verkligen ”digitaliserat” hans konst (på ett fantastiskt sätt) och gjort det till din alldeles egen, med ditt bildspråk! Att se den här bilden tog mig seriöst tillbaka till mitt barndomsrum och sagovärlden. Har kollat på den flera gånger, den är bara så magisk! Grymt jobbat Elin 🙂

  1. Men alltså wow vad glad jag blir! Det är en magisk känsla att få någonting sånt här skrivet till sig - finns inte ord <3 Och jag har också den där samlingsboken! Fick den av min mormor när jag var 3 år. ÄLSKAR! 😀

 15. Åh hjälp så vackert! Helt fantastiskt att få följa dig Elin. När jag tänker att du inte kan skapa något vackrare än du redan gör så överträffar du dig IGEN. Blir djupt berörd av denna. <3 Hoppas att du får ihop resterande bilder i ditt projekt för om någon kan leverera detta är det ju du. Vilken talang!