En fotopryl som räddar dig från vinterns mörker

33
Kolla vad härligt mörkt det är hemma hos mig dygnet runt! Jippiyay! En fotografs dröm!!! (Not)
 
 
Alla bilder i inlägget är tagna med:
Canon EOS 5D Mark IV + Tamron 24-70/2,8 VC USD G2
 
 
När jag äntligen orkade stiga upp vid tio imorse (efter att ha legat och varit vaken, förgrymmande trött sedan klockan sju), så möttes jag av det här. Ett djupt mörker, som legat kvar här inne hela dagen. Hur deprimerande kan det bli? Jag saknar redan studion. Där var det alltid relativt ljust.
 
Men alla hem kan inte ha fyra stora butiksfönster som vetter ut mot ett stort och öppet område med mycket himmel och inga byggnader eller träd i vägen. Det kommer jag bara få finna mig i och istället göra det bästa av situationen. Typ tända ljus runt om i hela huset, för att inte deppa ihop totalt under vintermånaderna.
 
 
 
Försöker lätta upp stämningen med lite ljus…
 
 
Så. Ljus är jättemysigt och fint och hjälper en att känna sig lite mer tillfreds med livet, MEN: Det är oerhört svårfotograferat. Det är absolut fint att ta bilder i stearinljusens sken, men man vill ju kunna ha ett val och inte BARA fotografera stearinljus i typ fem månader i sträck. Eller är det bara jag?
 
Så därför hade jag tänkt att prata om en produkt idag. Den här produkten har jag fått låna till Golden Hour Series-kanalen och mitt och Emelies samarbete med Focus Nordic, men det här inlägget är inget samarbete överhuvudtaget. Jag har bara haft den här produkten hos mig i tre månader nu och blivit helt förälskad i den!
 
 
Så, säg hej till LED-ljuset:
LedGo LG-E268C
 

 
 
 
Och vad är det som är så himla bra med den här lampan?
 
– Den har två reglage som reglerar ljusets styrka och temperatur.
Det är ju inte alltid man vill ha full fräs på ljuset, så det bästa med den här lampan är helt klart att den har en dimmer. Du har också möjlighet att ställa in hur kallt eller varmt du vill att ljuset ska vara. På det sättet kan du matcha lampan med det befintliga ljuset, oavsett om du fotograferar i dagsljus (som är kallt), vill simulera dagsljus eller om du fotar i lampljus (som är varmt).
 
– Den är väldigt lätt att ta med sig och kan användas trådlöst.
Själva lampan är platt och tar inte mer plats än en vanlig laptop. Den pluggas enkelt in i närmsta uttag med sin medföljande strömkabel eller körs trådlöst med hjälp av batterier, som man kan köpa till. Ska man köpa passande batterier, så kostar de dock nästan lika mycket som själva lampan (eftersom man behöver två), men man kan också köpa till billiga adaptrar, som gör det möjligt att antingen använda vanliga AA-batterier (krävs dock 12 stycken) eller de kamerabatterier som du redan har (stödjer vissa Canon , Nikon och Panasonic-modeller). Perfekt för mig som redan har många kamerabatterier.
 
– Lika bra till fotografering och filmning.
Jag har använt dessa lampor både när jag fotograferat och filmat – när dagsljuset inte riktigt räckt till.
 
– Storleken på lampan gör ljuset mjukare än många andra (mindre) lampor.
Ju större ljuskälla, desto mjukare ljus. Det är därför jag oftast studsar mina blixtar/lampor i väggen – för då blir väggen ljuskällan (och väggar är väldigt stora). Hur som helst. Den här belysningen har en väldigt stor ljus yta, som gör ljuset mjukare än om du fotograferar med mindre lampor eller med blixten riktad rakt på.
 
– Det är en LED-lampa, vilket gör att den kan stå på hur länge som helst utan att bli varm.
Inte så varm att den sprider någon värme omkring sig i alla fall. Ni har säkert tittat på något Youtubeklipp någon gång där innehållsskaparen klagat på att det är så varmt att sitta och spela in framför hens studiolampor. För att dessa inte är LED-lampor, utan vanliga lampor och därför alstrar värme.
 
 
 
Såhär enkelt reglerar du ljusstyrka och temperatur!
(Det är en GIF, så bilden kan ta en stund att ladda. Säg till om ni inte kan se den, så laddar jag upp på YT istället!)
 
 
Hur använder jag lampan då?
Man kan absolut rikta lamporna rakt på om man vill, men jag gillar ju när ljuset är så mjukt som möjligt, så jag studsar alltid mina lampor eller blixtar mot väggen och det här är inget undantag. Den här morgonen ville jag fotografera mitt skrivbord och en ny planeringsbok som jag precis beställt, så vi kikar lite på hur jag tänkte kring ljussättningen till dessa bilder.
 
Om jag fotograferar eller filmar inomhus och det är ”helt okej ljus” inne, så använder jag bara en LED-lampa. Detta beror på att jag bara har fönster i en riktning (till vänster i bild här nedanför) och då kan det vara fint med lite upplättning från det andra hållet, så att det inte blir så mycket skuggor. Jag tycker också att det är rätt effektfullt om man sitter och spelar in en video framför skrivbordet och det är allmänt ganska dovt ljus i rummet och så har man en lampa från ett håll. Inte lika stort fan av detta när jag fotar, men det är ett alternativ.
 
 
 
Skrivbordet ljussatt med en lampa, riktad mot väggen.
 
 
Nu är det ju tyvärr så att det är en ordentligt regnig och tråkig dag ute idag, så det är väldigt mörkt och jag tyckte inte att en lampa räckte, så då plockade jag fram en andra och ställde den en bit längre ifrån, riktad mot väggen/taket.
 
 
 
 
 
 
Stativen som jag använder är för övrigt vanliga belysningsstativ. Man kan använda stativ också (eller luta dem på//mot någon möbel), men jag tycker bäst om belysningsstativ och jag hade redan två, eftersom jag även äger studioblixtar.
 
 
Hur blir bilderna?
Den första bilden visar hur resultatet blev utan några lampor eller blixtar (enbart dagsljus och skenet från stearinljusen). Absolut mysigt ljus, om jag ville ha en bild som förmedlade känslan av mörker och ”stearinljus”. Men mindre bra nu när jag ville ta en bild på min nya planeringsbok…
 
Andra bilden visar hur det blev när jag använde mig av två LedGo-lampor, placerade exakt så som på bilden här ovanför.
 
 
Utan:
 
Med LED-lampor:
 
 
 
Som ni ser, så kommer färgerna på planeringsboken, pennorna och tejpen fram bättre nu, när jag ljussatt bilden. Skuggorna blir betydligt mjukare, man ser lite mer detaljer i ljusen och framför allt så blir det inte en så himla stor kontrast mellan deet blåa ljuset från skärmen/fönstren och det betydligt varmare ljuset från stearinljusen.
 
 
Slutsats
Man kan absolut ta dessa bilder med hjälp av blixtar också, men jag tycker bara att det är så himla enkelt att sätta upp de här lamporna. Man ser direkt hur ljuset blir, de kan stå på medan man jobbar (vilket gör en lite gladare, eftersom det hela tiden är ljust i rummet och man tror NÄSTAN att det är en fin vårdag ute hehe) och jag kan dessutom filma några klipp mellan fotona, vilket inte hade varit möjligt om jag fotade med blixt.
 
Här kan ni kika närmare på LedGo LG-E268C och dess tillbehör!
 
 
Jag är supernöjd och ska se till att jag kan köpa loss dessa, för jag vill inte lämna tillbaka dem ?
 
 
 
En fotografering där jag använt LedGo LG-E268C:
Den färdiga bilden.
Här kan ni se Behind The Scenes från när jag fotade (hur jag ställt lamporna (sätter upp dem 8:50)
 
 
Filmer där jag använt mig av LedGo LG-E268C:

Använde bara en lampa som upplättning, eftersom det var väldigt fint ljus i rummet redan.

 
Här använde jag båda lamporna, eftersosm det var en väldigt mulen och trist dag.

33 responses to “En fotopryl som räddar dig från vinterns mörker

 1. Hei Elin. Jeg blir provosert over legene som ikke tar deg på alvor. Skjønner godt din reaksjon på det. Det går an å sende klager på leger. Men det første som slår meg her, kan det være at stress kan gjøre så eksemen kommer? Om du tenker mye og har mye for deg, du kan jo prøve å legge merke til om det har noen betydning 🙂

  Godt nytt år, forresten, 2018 skal bli bra!

 2. Hej!
  Tusen tack för en inspirerande blogg ?
  Just nu filmar jag massor till min Youtubekanal och jag använder två helt ok dagljuslampor men det blir såååå varmt!!! Jag sitter länge eftersom jag filmar Bujo-filmar så ca 2-3 timmar som längst. Skulle dessa kunna funka istället tror du? ???
  (Om du vill se en film som exempel, maila mig så kan jag skicka kanalen, vill inte göra ”reklam” här ?)
  Kram Anneli

 3. Tack för ett superbra inlägg! Är också trött på dessa gråa dagar och att det är så mörkt att fota. Jag ska beställa en sån här lampa. Har funderat på blixtrar men aldrig kommit dit för jag varit rädd att det är för krångligt. Det här tror jag kommer passa mig mycket bättre. Tack igen!

  1. Jag tycker lampor är en superbra start! De är ju inte lika starka som blixtar (vilket också kan vara en fördel), men det är så mycket enklare om man kommer från "det befintliga ljuset"-världen och ska lära sig att sätta ljus själv 🙂

 4. Alltså HUUUR trist är det inte ute idag? Tycker att det är januari nu och faktiskt borde vara snö. Nåja. Dessa lampor verkar ju superbra, men ska man ha 2 blir det en liten peng – får kanske ta och börja spara lite 😉

 5. Verkligt ledsen att du inte blev tagen på allvar 🙁 Tyvärr mycket vanligt att professionella personer saknar social kompetens. Bra att du tar upp, så att man känner sig mindre ensam och vågar "kriga". Också kommit fram till att socker har en inflammatorisk inverkan, förvärrar både finnar och eksem. Vissa reagerar också på gluten och mjölk samt snabba kolhydrater, så ibland kan det hjälpa att minska dessa eller utesluta. Har märkt att en anti-inflammatorisk kost ofta kan hjälpa stort.
  Hoppas det blir bättre för dig, och tack för ett bra inlägg! 🙂

 6. Damn, vad smart med lamporna!
  Och det slog mig just att vi har likadana objektiv! (Tamron)
  Blev nästan lite starstruck hahah ^^

 7. Åh det här är ju dessutom jättesmart för oss bloggare som studerar på dagarna och absolut inte hinner få något dagsljus! Dedär lamporna ska jag faktiskt fundera på! Så många gånger jag har kommit hem från en föreläsning vid kl 18, gjort en fin middag och verkligen velat fota den till ett blogginlägg, men mat fotad i varmt ljus gör sig inte så bra tycker jag, så här har jag ju lösningen 😀

  1. Nej, tyvärr – men de kommer med fodral i alla fall! Så att man kan lägga dem tillsammans med andra prylar, utan att vara rädd för att de repas eller liknande 🙂

 8. Tack för ett jättebra inlägg! 🙂 du förklarar alltid så bra och jag uppskattar verkligen hur du också visar i bild! Blir ju nyfiken på lamporna…!
  Hoppas du får en fin vecka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.