Gör egna fotoböcker

Läs även mitt inlägg om att skriva ut med miniskrivare!

Once Upon App

www.onceupon.photo

För dig som: Har alla bilder på din mobil och vill ha ett snabbt och enkelt verktyg för att skapa fotoböcker, som inte kräver någon känsla för layout.

Jag beställde: 2st Compact 20x20cm, hard cover, 60 sidor

Med Once upon, skapar du fotoböcker direkt i deras app.  Det betyder alltså att du måste ha dina bilder på mobilen/surfplattan för att kunna jobba med boken. Något som blir lite knepigt för oss som inte har hela året lagrat på mobilen, eftersom vi måste tömma bildappen var tredje månad… 😉

Det är uppenbart att den här typen av bok är framtagen för personer som inte är lika fotonördiga som jag, men jag måste ändå säga att jag blev väldigt förtjust i den. Så förtjust att jag tömde hela galleriet på telefonen och förde över mina favoritfiler från hårddisken, för att kunna skapa två fotoböcker – och fler ska det bli! (Kan tipsa om AirDrop för er som har iPhone. Då går det ruskigt snabbt att föra över bilder från din Mac till din iPhone!)

Det bästa med Once Upon är helt klart enkelheten. När du skapar en bok, så lägger du först in alla dina bilder i appen, som då sorterar dem i datumordning. Vilket betyder att kaoset med filer från olika kameror, är ett minne blott. Därefter väljer man upp till sex bilder per sida, som automatiskt läggs in i ett snyggt rutnät. Om du inte gillar ordningen som bilderna hamnat i, så kan du klicka en gång i appen, så omplaceras dem. Eller så går du in manuellt och ändrar ordningen – beroende på hur noga du är.

Förutom att det är smidigt och snabbt att skapa en fotobok, så blir resultatet också väldigt proffsigt. Boken känns lyxig när du håller i den, med sin matta och hårda pärm (gäller alltså hard cover-böckerna). Och tjockleken på sidorna bidrar också till den dyra känslan. Layouten är stilren och snygg och efter att du klickat hem din första bok, så kommer du känna cravingen efter att skapa fler… 😉

FÖRDELAR:

– Galet snygg och stilren layout! Min erfarenhet av “snabb-fix-böcker” är att det alltid brukar vara någonting med layouten som känns lite B. Men inte här inte. Jag gillar att de har satsat på enkelheten!

– Väldigt bra kvalitet på böckerna.

– Superenkelt verktyg. Det kan kännas lite motigt i början, när man inte kommit in i det – men så är det ju med allt som är nytt. När jag fick kläm på hur appen fungerade, så skapade jag vackra uppslag i ett nafs!

– Appen sorterar dina bilder i datumordning, så det är ingenting du själv behöver hålla koll på.

– Det går snabbt att skapa böcker. Något som är viktigt för mig, som har väldigt många år av bilder som jag ännu inte gjort fotoböcker av. Jag har inte tid att jobba med en bok i flera månader liksom.

– Jobba med fotoboken var du vill. I sängen, på bussen, i solstolen…

– Det går nu att göra böcker med upp till 100 sidor! När jag gjorde mina böcker, kunde man max göra 60 sidor – därför är det två 2017-böcker!

NACKDELAR:

– Går inte att skriva bildtexter. Det finns dock utrymme för att skriva en kortare text till varje kapitel, men jag saknar lite möjligheten att skriva in vilka personer som finns med på bilderna.

– Tar upp otroligt mycket plats på mobilen. Så vill du testa appen, töm mobilen på allt onödigt innan du börjar! Spotify-listor, hämtade podcasts, meddelanden och liknande.

Tips! Det går att dölja datumen på sidorna! Jag ville inte ha några speciella datum, så jag valde att klicka ur datum-ikonen. Ha inte så bråttom när du klickar bara, för appen tar några sekunder på sig att uppdatera 🙂

Blurb

www.blurb.com

För dig som: Vill ha kontroll över hela fotobokens utseende och gillar att layouta.

Jag beställde: Standard Landscape, 25×20 cm, 30 sidor. Hardcover Imagewrap, standardpapper

Blurb är tjänsten för alla perfektionister till kreatörer. Här kan du skapa allt från vanliga böcker och tidningar, till egna fotoböcker. Allting med boken är valbart och du kan välja på 5 olika storlekar, 6 papperstyper, samt 3 omslag (med uppgradering). Du kan också välja om du vill skapa fotoboken i Blurbs egna program, i deras app eller om du vill gå via Lightroom eller inDesign.

Jag valde att skapa min bok i inDesign, eftersom jag ville ha full kontroll över layouten. Så jag skapade alltså omslaget och utformningen av sidorna helt själv. Något som var väldigt kul, men också tog väldigt lång tid. Och med facit i hand blev jag faktiskt inte supernöjd. Och varför då? Jo, det är mycket lättare att jobba och vara kreativ om man har lite begränsningar. Nu när jag hade möjligheten att göra precis vad som helst, så fick jag bara prestationsångest och levde inte alls upp till mina egna förväntningar.. haha. Fail.

Jag snålade också och valde standardpappret, vilket jag inte skulle ha gjort. Pappret känns billigt och sladdrigt och jag kan inte rekommendera det till någon. Ska du beställa en fotobok från Blurb, så tycker jag helt klart att du ska lägga pengarna på något av deras premiumpapper. Det kostar inte så mycket mer, men gör enorm skillnad.

Maximalt antal sidor för de flesta papper är 240, men du kan få ännu fler med standardpappret (förmodligen för att de är så pass tunna….. hmmf).

Nu låter jag jättenegativ här och jag har bara mig själv att skylla. Hade jag gjort en simplare layout och uppgraderat kvaliten på sidorna, så hade jag blivit nöjd. För det här ÄR ett bra verktyg. Om man vill ha kontroll och gillar att sitta och fixa med detaljer 🙂

Jag mätte lite fel i inDesign och det resulterade att titeln på bokryggen inte hamnade i centrum :((((

FÖRDELAR:

– Allting med boken är valbart. Sjukt bra om du har väldigt specifika krav ellr om du vill skapa böcker professionellt.

– Skapa boken i det verktyg du gillar bäst. Välj mellan Blurbs egna verktyg på datorn eller i mobilen/surfplattan och de för oss mer välkända programmen Lightroom och inDesign.

– Enbart du sätter gränserna. Det går att skapa i princip vad du vill med hjälp av Blurb.

NACKDELAR:

– Standardpappret är sjukt epigt. Välj inte det, utan satsa på något av de premiumpapper som finns.

– Lätt att göra fel. Jag mätte lite fel på omslaget i inDesign och det resulterade i att titeln inte hamnade i centrum på bokryggen. Så himla trist!

– De obegränsade möjligheterna gör det svårt att välja. Har nog aldrig känt mig så velig när jag skapat något förrut.. haha!

Tips! Gå lös på Pinterest innan du börjar skapa en bok med Blurb. Det är skönt att ha lite inspiration till hur man kan lägga upp sidorna och layouta omslaget. Kan rekommendera alla att layouta så att det blir mer luft mellan bilderna och sidornas kanter – det ska jag göra bättre nästa gång!

Slutsats

Jag känner verkligen att Blurb behöver en revanch! Haha! Det är inte ett verktyg som jag skulle skapa mina årsböcker med, för det tar alldeles för lång tid, men till böckerna med ett speciellt tema känns det grymt! Här gjorde jag ju tex. en Sagosystrar-bok och jag skulle vilja göra fler böcker om tex. olika resor eller liknande. Sådant som det finns så mycket bilder från ?

Once Upon App gillar jag jättemycket! Jag hade en härlig upplevelse under skapandet av böckerna (gillade att jag kunde ligga i soffan och greja lite med uppslagen) och jag blev väldigt positivt överraskad när leveransen kom! Även om det är lite bökigt att tömma mobilen varje gång jag ska skapa ett album, så finns det inga tvivel om att det här är tjänsten som jag kommer använda mig av till alla mina årsböcker.

Once Upon är ett rätt nystartat företag (hösten 2016 läste jag mig till) och det märks att de lyssnar på sina användare. Dels när de utvidgade sidantalet och de berättade också att de jobbar på en molnlösning (när jag mejlade och berättade att det var svårt med utrymmet på telefonen). Så den här tjänsten tror jag stengårt på! 🙂

Massa kramar allihop! Och hoppas ni fick lite inspiration i skapandet av fotoböcker!
Dela gärna med er, om ni sitter inne på egna fotoböcker – det hade varit kul att se! 😀

12 responses to “Gör egna fotoböcker

  1. Jag har beställt mina årsböcker via Blurb i många år och är supernöjd 🙂 Men jag uppgraderar alltid till bättre papperskvalitet, tror aldrig jag testat det billigaste så det måste du absolut prova! Jag gör mina sidor i Photoshop men använder Digital Project Life och bara vissa layouts så det blir mer begränsat och jag kan fokusera på fotona + texten.

  2. Åh vill så gärna skapa en fotobok men jag känner att jag inte har några bilder jag vill ha en i en fotobok haha… Eh. Någon gång kanske, när jag slutat vara så kräsen. x)

  3. bra tips!! Vill verkligen göra såna årsböcker men det är ju ett sån jääävla projekt. Once Upon verkar ju så smidigt, borde testa det! 🙂

  4. Verkligen bra tips! Kul att man kunde designa så mycket själv, blir mer personligt då och kul för mig som också älskar att designa 🙂

  5. Tack för att du delar med dig av såna här tips! Har tänkt att jag måste komma igång och göra nåt med alla miljoner bilder på datorn, men kommer ju aldrig till skott, kanske för att det känns som ett sånt megaprojekt! Tänker att årssammanfattningar hade varit kul att ha… Det finns ju en flik i lightroom där man kan skapa bok, är det den du menar? Eller har du testat den funktionen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.