Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Sagolika morgonljus

Här kommer bilder från den där magiska morgonen som jag skrek om både på Instagram och Youtube :))
 
 
 
 
Ibland har man bara sån sjuk tur. Som den här morgonen.
Kvällen innan skjutsade mamma och jag syrran till Skövde (för att hon skulle hem till Stockholm med tåget) och på vägen passerade vi ett stråk med sjukt tät dimma. Det var kolsvart ute, så vi såg inte så mycket mer än just dimma och mörker, men vi har varit i området många gånger tidigare och fotat, så vi vet att det är sjukt fint där!
 
Eftersom jag ville maxa min vistelse här, så frågade jag mamma om hon ville hänga med upp och fota i soluppgången. Vi funderade först på att fota vid någon sjö, men sen sa jag att det hade varit kul att åka förbi Axevalla Hed igen (där dimman låg på kvällen) och kolla om dimman fortfarande låg kvar på morgonen. Och minsann, det gjorde den.
 
Jag klev upp ur sängen vid 06.30 (solen gick upp 07.50) och sprang ut för att kolla om jag kunde se några stjärnor (med andra ord, kolla om vi skulle få se någon sol den morgonen eller om det var för mycket moln). Det var helt stjärnklart och det hade dessutom varit minusgrader under natten, så det låg frost på marken, så jag skuttade glatt in till mamma och sa att "yay, vi valde rätt morgon!"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi kom till Axevalla Hed freak'ade vi ur. Dimman låg tät så långt ögat kunde nå, ovanpå ett täcke av glittrande frost och himlen skiftade i rosa. Vi kunde först inte bestämma oss för exakt var vi skulle möta soluppgången, men parkerade tillslut längs vägen in mot Skärv.
 
Sen sprang vi omkring på på i princip samma ställe i 2,5 timme och iakktog naturens magiska skådespel. Från det dova mörkret och den grå dimman innan solen gick upp, till det bländande solljuset som klättrade upp i trädkronorna och brände igenom det sista diset.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har nog aldrig varit så förtrollad. Moder jord alltså. Vilken show?!
Det är sånt här som gör mig så lycklig. Att vara i den här världen och uppleva dess magi.
 
Många frågar mig VAAAR jag hittar alla dessa magiska platser och säger att jag har sådan tur som bor på såna här ställen, men det handlar inte om det. Magin finns överallt, man måste bara ha tålamodet att leta efter den (okej, bilen hjälper mycket!) och orken att ge sig ut även när man egentligen bara vill ligga kvar under täcket och gosa in sig i värmen. Just den här morgonen var jag på allvar SÅHÄÄÄÄR nära på att ge upp för morgontröttheten, för det kändes som att det låg en betongskiva över mig i sängen när klockan ringde. Men jag försökte för allt vad jag var värd att fokusera på att det ALLTID är värt det när man väl kommer upp. Alltid.
 
Man kanske inte får dimma, frost och en klarblå himmel varje morgon, men naturen bjuder alltid på finfina vyer. ALLT är vackrare när ljuset är mjukt och världen är stilla. <3
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark IV med Canon 35/2 IS, Tamron 85/1,8 VC, Canon 135/2 L
Spara

29 comments on “Sagolika morgonljus”

 1. Hej Elin,

  Vem ska man ställa sina kamerafunderingar om inte till dig?

  Jag är inte proffsfotograf men inte amatör heller, fotoentusiast kanske man kan säga. Just nu har jag en Canon 450D som är ca 10 år gammal, och jag känner att det är dags att uppdatera. Jag fotograferar mest för mig själv, men vill börja prova på att fota bröllop och lite mer uppdrag som man kan göra som egenföretagare, bara på sidan om mitt vanliga jobb. Jag har inte bråttom att köpa ny, men jag vill börja titta på utbudet, men jag sitter liksom fast nu…

  Vad är skillnaderna mellan fullformat och APS-C kameror, förutom den självklara skillnaden hur de cropar? Kan man ha samma objektiv på en APS-C som en fullformat? Känns som de flesta proffsfotografer använder fullformat, blir det mer kvalitet i bilderna? Vad finns det för för-och nackdelar? Har försökt hitta ett tidigare inlägg, för det känns som om du skrivit om just detta….

 2. Så imponerad över hur du lyckas fånga det magiska i så otroligt vackra bilder! Dina foton är verkligen inspirerande!

 3. Alltså, dina bilder får mig att vilja försöka ta mig upp ur sängen och också fånga en sån fantastiskt magisk soluppgång redan imorgon. Har aldrig tänkt på det där om att man kan spana efter stjärnorna för att få en hint om ifall det finns chans för en fin soluppgång, men ska tänka på det nästa gång.

 4. Galet vackert, verkligen. Drömmer ofta om den där morgonen och det där ljuset. Ibland har jag sett dem, och ibland har jag inte haft tid (pga jobb, sen ankomst osv), men det kanske kommer en morgon när jag bara exploderar av samma energi som här. <3

 5. Så himla fantastiskt !! Jag hoppas morgondagen ger mig lite chans, och lite norrsken till natten! Finns goda chanser !! 😀

 6. Alltså förstår att det måste varit helt underbart! Så många rätt ju! Ljuset, frosten, dimma...:) underbara bilder!

 7. Verkligen magi! Så drömskt och förtrollande vackert. Du klär dessutom så jäkla bra i de där färgerna. <3

 8. Hej Elin,

  Jag har kommenterat detta inlägg tidigare (se högst upp) ang aps-c vs fullformat. Har du några tips, eller nån tanke om var jag kan hitta nån sida där jag kan läsa om skillnaderna mellan de olika formaten?

  //Karin