Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Recept: Raw Food-chokladbollar

 Det som jag är besatt av just nu. Perfekta mellanmålet! <3
Receptet kommer ursprungligen från Paleoskafferiet!
 
 
 
Ingredienser
600g dadlar (ett paket)
200g cashewnötter
200g mandlar
4msk kokosolja
4msk kakao
 
Valfritt: Kokos eller annan topping
 
 
Första gången jag skulle smaka "nyttiga chokladbollar" så var jag oerhört tveksam. Nyttiga alternativ på godis/fika var för mig bara en bluff. Sånt som folk som käkar gröna bananer "för att det är mindre socker i dem" äter. Men vad jag fick äta upp det! När jag tog den första tuggan så fick jag värsta chocken. Förrutom mitt ovannämnda tvivel så var jag också lite äcklad av dadlar, så jag hade nog förväntat mig något riktigt ordentligt vidrigt, men det som gled in i munnen var mjukt, crunchy och helt sjukt gott!
 
Nu är det typ det bästa jag vet. Jag äter det både som fika och mellanmål. När jag och Filip var på Ica i veckan och det kom fram att jag skulle köpa ännu ett paket dadlar så tyckte han att jag hade passerat alla rimliga gränser för hur ofta man ställer sig och bakar dessa. Men jag vet att han älskar de här bollarna också, så innerst inne vet jag att han är glad att jag gör det 😉
 
Ni måste i alla fall prova! LOVA mig det, okej?! 😀 <3
 
 
Såhär gör du:
- Rosta mandlarna i en torr stekpanna.
- Kärna ur dadlarna och mixa ihop dem till en smet
- Krossa nötterna. Har du ingen matberedare eller liknande som klarar nötter, så kan du ta en genomskinlig och lite tjockare påse, samt en hammare och banka sönder dem. Vi brukar göra cashewnötterna lite mindre och smuligare och behålla mandlarna i lite större storlek.
- Smält kokosoljan
 - Sen blandar du alltihop till en smet, rullar dem till bollar och ställer in i kylskåpet (där de stelnar något och blir lite godare i konsistensen).
 
 
Alla som varit med när jag bjudit på de här bollarna har älskat dem.
Och några kanske också hade lika låga förväntningar och blev lika glatt överraskade som jag 😉
Spara
Spara
Spara

16 comments on “Recept: Raw Food-chokladbollar”

 1. Åh! Jag har velat testa rawfood-chokladbollar länge nu men har inte hittat ett recept som jag "litar på". Men nu jädrar ska här trillas chokladbollar! 😀

  Måste nog lura i Fredrik dock för han är en erkänd skeptiker till allt som har med "sötsaker som inte är vad de utger sig för att vara" haha!

  /Ellen.

  1. JÄÄÄ! 😀 😀 😀 Och han låter som det jag en gång var - så säg att det är vanliga chokladbollar med nötter i, han kommer inte märka någon skillnad 😉

 2. Dadelbollar är jättegott! Har själv ett recept med hasselnötter som jag gillar massor! Men "nyttigt" vet jag inte om det är, dadlar är ju fulla av socker!

  1. Det är DITT FEL att jag älskar dem haha ;D Kommer aldrig glömma när du bjöd på dem utanför Mattias lägenhet när du skulle flytta hem till mig ?

 3. Haha! Jag går också in med en taskig inställning när jag hör "nyttigt godis", jag är ju egentligen av den skolan att jag anser att det är godare ju mer fett och socker som finns i, men just chokladbollar har jag smakat några goda (trots nyttigheten!)
  Vi försöker ju trots allt skära ner lite på sockret här hemma så jag ska absolut se till att ge detta ett försök!

 4. Jag tror att dom allra flesta är skeptiska och sen blir positivt överraskade när dom smakar.
  Tål man inte nötter kan man ha i havregryn istället . Blir dessutom mer likt chokladbollar då.

 5. Det var så länge sedan jag gjorde nyttigare chokladbollar... Måste ta tag i att göra en sats! Ska testa ditt recept, verkar väldigt goda 😀

 6. Brukar också göra lite varianter av chokladbollar, denna var ny så får prova den någon gång!:) blir det många bollar av denna sats då?