Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Allt om att läsa till Bildbehandlare på Fotoskolan STHLM

Bildbehandlare på Fotoskolan STHLM - är det en bra utbildning? Behöver man kunna mycket i Photoshop innan? Hur är tempot? Och lärarna? Hur ser jobbmöjligheterna ut efteråt?

Folkuniversitetet/Kungstensgymnasiet i vinterskrud. Här inne ligger Fotoskolan på nedre plan!

Jag har fått tonvis med frågor på mejlen och i alla kanaler från personer som är nyfikna på utbildningen och är sugna på att söka, så jag tänker att det är lika bra att jag skriver ett helt inlägg om detta nu, innan jag skriver av mig fingrarna, haha! Varning för GIGANTISKT inlägg!! 😉

Information som gällde när jag gick utbildningen 2004-2016:

Utbildningstid: 2 år
Praktik: 6 månader
CSN: Ja

Vad gör vi Bildbehandlare egentligen?

Väldigt bra fråga! Första halvåret höll vi enbart på med att redigera bilder så verklighetstroget som möjligt. Perfekta högdagrar, svärta och kontrast. Metall skulle se ut som metall. Växter, skyltar och himmel skulle ha korrekta färger. Hudtoner skulle vara naturliga. Inte för magenta, inte för rött, inte för gult... Vi gick igenom alla verktyg väldigt grundligt i Photoshop och även jag (som jobbat väldigt mycket i Photoshop tidigare) lärde mig en himla massa nytt!

Andra halvåret blev det lite mer retusch. Vi hade diverse workshops med folk från branchen (bland annat från retuschbyråerna La Machine, Rétine och Retuscheriet). Sedan grävde vi ner oss i tekniska saker som Färghantering, Tryckanpassning och Fine Art Printing.

2/3 av andra året hade vi praktik och nu de sista tre månaderna läser vi några sista kurser (3D, projektledning, entrepenörskap, fler workshops och examensarbete).


En typisk bild första halvåret. Här med uppgiften att "räta upp"
(och framkalla verklighetstroget).

Alla uppgifter printas trettioåttatusen gånger innan man blivit nöjd/godkänd av läraren. Sedan läggs allas printar upp på ett bord och vi snackar om dem. Hur är skärpa? Kontrast? Färger?

 Vänster: Bild som vi arbetade med i en av våra Workshops.
Höger: Vi gör många samarbeten med fotoklassen på skolan.
Här har jag jobbat med min favorit, Emma Grann 😀

FAQ

Behöver man kunna mycket i Photoshop innan man börjar utbildningen?
Det är inga speciella krav på vad man ska kunna, men det underlättar väldigt mycket för en själv om man har jobbat en del med programmet innan. Jag skulle väl säga att man ska kunna arbeta grundläggande. Typ.. kunna jobba med lager och så.

Hur många killar/tjejer är det i klassen och hur gamla är de som kommit in?
I min klass är det 12 tjejer och 6 killar (men i klassen under är det 17 tjejer och 1 kille haha). Jag tycker att vi är väldigt jämnt fördelade i ålder. Allt från 21-35(ish). Vi kommer från olika delar av Sverige, några har barn och alla tar det vi gör på största allvar.

Hur är tempot?
Tempot är så att man hinner med vad man ska göra under den tid som är schemalagd i skolan. Fast mest är det vad man gör det till, haha! Man kan ju arbeta med en bild i all oändlighet, så man inser rätt snabbt att man måste lära sig att ingenting kan bli helt perfekt. Jag har en tendens att sitta och peta väldigt mycket när vi har Workshops (man vill ju imponera på de som är ute i branschen hehe) och det har resulterat i många sena kvällar på skolan... rekommenderas ej 😉

Hur är lärarna?
De är otroligt kunniga och det märks att de älskar det de håller på med. De är riktigt nördiga och jag älskar det haha.
(Ingen av mina tre huvudlärare jobbar dessvärre kvar på Fotoskolan nu. Men en av ersättarna är faktiskt en av mina supergrymma klasskamrater!)

Kan man jobba vid sidan om?
Jag vet inte om någon annan har gjort det, men jag har inte gjort det. Jag har inte haft ett vanligt extrajobb i alla fall. Dock lägger jag ju ner väldigt mycket tid på min blogg och mina sociala medier, så det är väl lite av mitt extrajobb... Andra året så är det många i klassen som börjat frilansa och tar retuschjobb vid sidan av skolan. Man lägger ner väldigt mycket tid på att jobba upp en portfolio under andra året, så då skulle jag inte säga att man har tid att jobba med något annat än med bild.

Jag (ca 22.00) när jag suttit alldeles för länge med en serie bilder och egentligen bara vill heeeem och sova! Ögonen går i kors och man fattar inte; är bilden för magenta eller för grön?!
Min bordsbästis CJ tryckanpassar bilder som ska vara med i en katalog.
Här jämför hon ett provtryck med bilden på skärmen.
Vänster: När det inte fanns kall Cola på Hemköp, så får man vara lite kreativ 😉
Höger: Note to myself...

Hur ser jobbmöjligheterna ut efteråt?
Till skillnad från fotograferna, så ser framtiden väldigt ljus ut för bildbehandlare. Jag vet inte exakta siffror, men jag tror att någon sa att 17 utav 18, i klassen som gick ut året innan oss, nu jobbar som bildbehandlare/retuschörer. Kanon va?
Uppdatering 2019: Nästan alla som gick i min klass fick också jobb direkt efter examen. Alla som ville ha jobb kunde få jobb.

Som det ser ut är det många som frilansar. En del jobbar med retuschbyråer i stan. Andra jobbar med olika fotografer. En del går ihop och frilansar tillsammans. Det finns också möjlighet att få anställning på olika företag, som har mycket bilder i omlopp och behöver både anställda fotografer och retuschörer. Man får känna efter lite vad som passar en själv bäst.

Vad tycker du om utbildningen?
Jag trivs så jäkla bra! Men så har jag ju en fantastisk klass också. Hoppas att ni andra som kommer in också har lika tur som jag! Jag hade inga direkta förväntningar när jag sökte utbildningen, utan jag var bara sugen på en massa ny kunskap - och det har jag verkligen fått. Jag har utvecklats så sjukt mycket och det har verkligen tagit mina bilder till en helt ny nivå. Älskart!

Såklart så finns det plus och minus med allting, men vi utvärderar alla kurser och terminer, så utbildningen förbättras ständigt efter elevernas feedback, vilket är väldigt bra.

Nä men jag är superglad att jag går här! 😀

Två bilder i samarbete med fotograferna på skolan - Emma Grann och Skilla Glaslilja.
Såhär kan det se ut när vi sitter och jobbar.
Vänster: Korrar printar, så att jag vet vad jag behöver justera i datorn.
Höger: Det är väldigt fint runt skolan!
Vänster: Markups. (När fotografen kladdar ut instruktioner över hela bilden, så att man vet vad man ska göra). Båda bilderna är i samarbete med Emma Grann.

Pust... haha! Detta är nog mitt längsta inlägg någonsin! Fattar om man inte orkar läsa allt, men där har ni i alla fall rubriker, så att det går att välja att läsa det man är intresserad av.

Och till alla som tänkt söka utbildningen: Stort lycka till!

Läs mer
» Om att ansöka till Fotoskolan STHLM!
» Allt om fotografutbildningen på Fotoskolan STHLM.

20 comments on “Allt om att läsa till Bildbehandlare på Fotoskolan STHLM”

 1. måste bara säga att din blogg bara blir bättre och bättre! tycker det märks hur mycket jobb och engagemang du faktiskt lägger ner. You go <3

 2. Det där skulle jag vilja kunna mer om, Photoshop är riktigt kul men tidskrävande, ett av dom saker jag gillar med detta program är att det är egentligen bara fantasin som sätter stopp vad man kan åstadkomma i bildkreativitet.

 3. Jätteintressant att läsa! Inte alls för långt tyckte jag 🙂 Tack för ett superbra inlägg! Skulle jag bo i Sverige skulle jag definitivt söka in 🙂

 4. alltså man blir ju SÅ sugen!! Kan inte bestämma mig om jag helst vill gå fotograf eller bildbehandlare, haha...

 5. Åååh låter som en toppenrolig utbildning!! 🙂

  Undrar kanske en liten annorlunda fråga men: på bilden där du fotar hur det kan se ut när ni jobbar: varför har tjejen till höger uppe två bilder? Menar inte varför just hon har det hehe, men tänkte varför man jobbar så - med två olika bilder framme alltså? Blir det inte rörigt eller är det bra att jobba parallellt så när det är t.ex. från samma fotouppdrag? 🙂 Hoppas du förstod frågan! Du är grym!! 🙂

 6. Du är så förbaskatd duktig och jag är så imponerad av allt du gör! ❤ Du är för alltid min favorit!

 7. Alltså herregud vad roligt! Får ni låna kamera från skolan eller måste ni skaffa det själv? Och jag såg i ett inlägg att du nämnde något om din affärsplan, är det en hel del entreprenörskap också? 🙂 Tycker du att skolan har bidragit till mycket av din utveckling inom ämnet? Funderar starkt på att söka nästa år!

  Kram!