Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Att sy en sagoklänning

Del 1 - Skissen
Vänner! Idag är första dagen på ett nytt äventyr! Jag tänker ta med er på hela långa resan mot årets nya klänning till Medeltidsveckan.
Vanligtvis gillar jag inte att visa processen innan slutresultatet är klart, men jag tänker att det kan bli en utmaning för mig och kul för er!
För det är ju inte säkert att slutresultatet alls kommer se ut som det var tänkt från början... 😉
 
 
 
 
 
Inspiration

Det första jag gör är att ägna timmar och åter timmar till att leta inspiration. Pinterest är väl bara bäst? Jag tycker att det är ganska svårt att föreställa mig vilka färger som passar tillsammans, då jag inte är en så färg'ig person. Jag gillar när mina kläder går i brunt/grönt/grått. Men nu ska jag alltså göra något pampigt och då kan man inte mesa.

 
Färgerna som jag direkt blev intresserad av var guld, vinröd och mörkblå. I steg två strök jag mörkblå, för att det var en för "vanlig" färg. Vill absolut ha en mörkblå klänning en dag, men inte just den här. Kvar blev guld och vinröd, men (precis som någon skrev i kommentarerna) så tyckte jag att guld blev för likt min hårfärg och mina ögon och det är roligare med kontraster. Så nu är det bestämt: Jag ska ha en vinröd klänning!

 
 
Skiss

Något som jag konstaterat är att det finns absolut för många val och möjligheter när det kommer till att sy egna kläder. Jag vill ha alla färger och alla modeller på samma gång. Men det går ju inte... På något sätt så försöker jag ändå alltid i steg ett att få in alla detaljer jag gillar i olika modeller i en och samma skiss, men det blir oftast inte särskilt bra... Så efter typ femtioåtta olika skisser får jag fram något mer enhetligt som jag gillar och då är det bara att köra!

 
Den här gången är planen som följande:
» En mönstrad underklänning i vinrött/guld, med smala ärmar, som ska kunna bäras som den är.
» En överklänning i vinröd sammet, med kortare klockärmar, som ska kunna bäras som ett alternativ (yay 2 klänningar i 1!)
» Båda ska vara dekorerade med guldiga band, knappar och pärlor i överflöd.
» En mörkblå, tunnare mantel, likt den på bilden längst ner i högra hörnet på min skiss. Ingen luva.
» Och ja, please ge mig Armstreet-kronan?!
 

Tygval

Tyg... Den här gången hade jag bestämt mig vilka tyger jag ville använda redan innan jag satte mig och letade inspiration. En medeltidsklänning som passar en drottning (vilket alltså är det jag nu ska försöka sy) är för mig sammet och brokad. Så, sammet och brokad ska det bli.

 
Mina två första medeltidsklänningar som jag sydde, sydde jag med tyg som jag köpt i närmaste syaffär. Typ polyester eller något annat plasttyg (ingen bra koll, köpte bara något som kändes bra). Den tredje klänningen och tunikan sydde jag i typiskt medeltidsmaterial; linne och ylle, som jag beställde från två välkända butiker i medeltidskretsar: Svarta Katten och Korps. Denna fjärde gång ska jag testa att beställa från utlandet och det känns supernervöst. Har tittat på sidor i Indien och UK, som jag ska beställa tygprover från och se om det passar mina idéer. Hoppas!

 
 ÄR NI LIKA PEPPADE SOM JAG?! ;D ;D
(Förmodligen inte, men ändå haha!)
 
Återkommer med nästa del när jag beställt tygproverna, tygerna, gjort mönster och börjat sy! 😀
Spara

43 comments on “Att sy en sagoklänning”

 1. Jag tycker att du ska ha gulddetaljer i din klänning, ingen drottning utan guld. 😀
  Ska bli kul att se hur klänningen växer fram.

 2. Ska bli SÅ spännande att följa det här projektet! Av dina tidigare kreationer att döma kommer det här bli AWESOME 😉

 3. Jättekul! Ska bli superspännande att följa processen, kul för dig att gå tillbaka och se när det är klart också!

 4. Åh gud ja vad roligt att få följa processen!! 😀 Du måste ju ha kronan, kommer helt klart bli episkt! Dessutom tror jag att du passar riktigt bra i guld/vinrött, känns lite som dina färger.
  Redan innan min första klänning ville jag sy någon pampig sammetsklänning, men det får bli i framtiden, måste ju klura ut vad det ska bli för något först. ^^

 5. Åh, så spännande ser fram emot det! Blir så sugen på att börja sy själv trots att jag aldrig någonsin har sytt något i mitt liv 😀

 6. Lika peppad 😀 Fick en symaskin i julklapp och nu väntar jag bara på mina csnpengar och så ska jag sticka till tygaffären!! Vill sy en vikingatunika till sambon och massa annat - får se hur mycket som hinns med men lust och ambition finns det!

 7. Varje gång du skriver om dina klänningar och dyl så blir jag sugen på att sy själv (lite mer vardagliga plagg dock) 🙂

 8. Himla roligt att du låter oss följa med på resan, gillade verkligen filmen om den lila klänningen du gjorde 🙂

  Lite tack vare dina inspirationsinlägg så har jag äntligen gjort klart pälsen på alvkappans luva, så tackar och bockar för det 😀 Nu är det dags att ta itu med nästa projekt som jag kastade åt sidan för det gick åt helvete. Men nu, ett år senare, kanske jag är redo haha.

  Ser fram emot kommande inlägg och inspiration <3

  1. Tack så mycket! Och gud vad fint det blev! (Var inne och kollade), det blir så himla vintermysigt med päls! Vill sy en struthätta med päls också.. eller fixa någon slags avtagbar variant på min nuvarande :d

 9. Oooooh det ser riktigt smarrigt ut. När du säger vinrött tänker jag Angela Claytons uppsydda klänningar. Kanske nått du har full koll på, men om inte...väl värt en titt på vad hon sytt upp och hur.. Blir det stylad fotoshoot på resultatet sen? Vill se, kommer att bli fantastiskt! Härligt att jobba fram så stora projekt.
  http://angelaclayton.crevado.com

 10. Wow, det verkar bli supercoolt! Jag är i samma process just nu, men jag funderar på att sy en vikingatida hängselklänning. Jag tycker att det är jättesvårt att välja färg, det finns så mycket fint tyg!

 11. Jag är superpepp! Älskar dina klänningsprojekt 🙂 Själv ska jag våga mig på att sy en cirkelkjol i läderimitation till mig själv snart. Tänker att jag ska sy massa kjolar att ha till sommaren men jag ska bara våga ta steget haha. Nästan skrattretande eftersom cirkelkjol är typ det lättaste som går att göra. Ändå vill jag springa till mitt högstadie och be bästa "skol-mormor" om hjälp :')

  Såg denna pin också och tänkte genast på dina klännings idéer: https://se.pinterest.com/pin/308144799484723035/

  1. Haha jag har samma mål och jag har ju sytt dessa klänningar nu, så det borde ju vara himla basic i jämförelse.. men ändå vågar jag inte heller ta steget haha.. fattar inte x'D

 12. Hahaha men Elin! ? Du är ju i princip expert nu efter dessa klänningsskapelser. Ja ja vi får väl försöka ta oss i kragen och våga sy en cirkelkjol snarast 😉

 13. blir alltid så glad när jag hittar personer som har ett historiskt sömnadsintresse och orkar dela med sig av processen, speciellt eftersom jag själv är sååå dålig på detta! ska bli kul att se under arbetets gång 😀

 14. Är så nyfiken på den här klänningen, allt du gör blir ju så galet episkt! Säger som Emma - hoppas nästa del dyker upp snart.
  Du har ett gäng nyfikna sago-sy-nördar efter dig nu tror jag, hahah! xD

 15. Vet precis hur det känns! Läste någonstans att man kan lägga linneklänningen (om man nu har det som underklänning) i vatten och dra på sig den och sedan ha sin ylleklänning över. Ska tydligen hållas svalt och skönt hela dagen, men jag undrar jag... Det låter knäppt, men knäppa saker verkar ju funka så varför inte. x)

  1. Jag provade faktiskt den metoden i somras, men tyckte att linneklänningen torkade alldeles för snabbt! haha! Det gick liksom inte att dränka den i vatten, för då började yllet lukta... 😉

 16. Hej Elin! Ditt inlägg från igår (min tid är nu) inspirerade mig och därför tänker jag ta tag i mitt drömprojekt, att sy en medeltidsklänning! Jag är så otroligt imponerad över de du sytt, de är fantastiska!

  En fråga: Hur många meter tyg gick det åt till en över- respektive underklänning?