Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Att fotografera analogt med en kamera från 1954

fotografera analogt

 

Fotograferade med Kodak Retina 1b.

Minns ni den gamla kameran (modellen är från 1954) som jag visade upp här i bloggen i vintras?
Jag köpte en svartvit 400-film till den och började fotografera, men sedan glömde jag som bort det. Jag hade ingen aning om kameran fungerade eller inte och hade väl tänkt att testa den en gång innan jag började bära med den överallt (ifall det inte skulle bli något.. man vet ju aldrig). Den har ingen inbyggd ljusmätare och man får som avgöra fokusavståndet med hjälp av ögonmått, så det kändes lite bökigt i början.

Men så kom jag att tänka på den igen för några veckor sedan och jag såg till att fotografera klart rullen. Dock lyckades jag vrida till rullen en gång och sedan öppnade jag luckan när filmen inte var tillbakavriden (men jag trodde att den var det), så var helt övertygad om att det inte skulle bli några bilder alls... Men jag lämnade in filmen iaf och såg till att få ut negativen och visst blev det bilder! Några förstörda remsor också, men ändå 😉

 

framkalla bilder

 

Blev superglad och jätte-exalterad, så drog nytta av mina nysamlade scanningskunskaper och stannade kvar i skolan idag för att scanna in negativen. BILDERNA BLEV JÄTTEBRA! Ååååh, känner att jag har upptäckt ett nytt intresse haha... Eller återuppväckt kanske, jag framkallade ju i mörkrum när jag gick i gymnasiet! Dock är det betydligt roligare nu när jag faktiskt vet hur man hanterar en kamera... haha.

Nu måste jag springa och köpa mer film och fotografera mer, mer, mer! 😀

 

analogt

27 comments on “Att fotografera analogt med en kamera från 1954”

 1. Åhh vad roligt!
  På ett sätt önskar jag att jag hade vuxit upp under de analoga kamerornas tid. Det var mer hantverk på den tiden, folk visste vad de höll på med. Nuförtiden är allt så automatiskt, man trycker på en knapp och så blir det en bild och man har ingen aning om varför.

 2. Åh vad roligt! Fotade lite med en gammal analog kamera när jag gick 8:an på en särskild skola och fick prova på att framkalla bilderna själv i mörkerrum också, blev som ett barn på julafton. Så himla roligt det var! 🙂 Kanske man ska ta och köpa sig en fin liten analog någon dag.

 3. Så himla fina bilder! 🙂 Köpte en Miranda från 1957-1960 någongång, i vintras! Så sjukt kul att fota analogt! Fick tillbaka första rullen och insåg var ljusmätaren jag hade inte varit tillförlitlig 🙂 Man lär sig så länge man lever! Och det är så sjukt!

 4. Åh, vad kul! I vintras fotograferade jag med min Minolta från 60-talet, som ett projekt i skolan. Mina bilder blev dock inte alls så skarpa och fina som dina, tror att det berodde delvis på kameran som verkligen inte är någon höjdare och det faktum att du är en så fantastisk fotograf, såklart, medan jag är nybörjare. Det är häftigt att fota med gammal utrustning hur som helst, ger en annan känsla. Mörkrumsarbete är underbart! Längtar tills jag börjar skolan igen nästa år och kan få en nyckel till mörkrummet där 🙂

 5. Men wow va häftigt!! Jag har några såna gamla som funkar, men som behöver film... Kanske ska ta mig iväg till en fotoaffär trots allt?!

 6. Åh, vad kul att du återupptäckt ditt intresse för att fota med film! 😀 Det är verkligen kul att fota analogt, jag själv gillar känslan att inte riktigt veta resultatet direkt, och spänningen när en inväntar framkallningen av bilderna. Dessa bilder blev riktigt häftiga! Fint inscannade också!

 7. Vad roligt att fota analogt! Har alltid tyckt att det verkar sjukt svårt och av någon anledning så hoppade vår fotolärare på gymnasiet över hela grejen med analogt 🙁

  Fina bilder du fick fram! 🙂

 8. Alltså?! Nya bloggdesignen (dör så snygg!!!) och hur mysigt verkar ditt "lilla hus" vara? Välkommen till Stockholm fina Elin! 🙂 Vi måste ses snart? Kram!

 9. Jag fotar har fotat med min farfars gamla kamera (Rolleiflex), den har inte heller någon inbyggd ljusmätare. Det är verkligen något speciellt att fota analogt, på riktigt, borde fota upp resten av mina rullar och framkalla de som inte är framkallade...

  Har bara framkallat två rullar. 😛 Och scannat in negativen har jag inte gjort än trots att jag köpte en scanner i vintras. Men har gjort två förstoringar.