Juridik: Upphovsrätt & fotoförbud

51
 
 
 
En vecka är snart till ända och med det också kursen som vi precis läst: ”Juridik för Bildskapare”.
Vi har bland annat gått igenom Upphovsrätten och det som gäller. Visste ni att det står i lagboken att den som använder dina fotografier är skyldig att namnge dig och att det annars är ett lagbrott om ni inte kommit överens om annat? Tänker på alla dem som (ända sedan jag skaffade blogg) suckat och tyckt att jag varit omständig när jag envisats med att få mitt namn utskrivet när de använt mina bilder som de ”hittat på google”. Det är min rättighet, idioter. Haha! Nej men jag förstår att folk inte vet om detta – jag visste ju inte ens om det. Upphovsrätt borde vara en del i undervisningen i skolan.
 
Vi har även pratat om varumärken, marknadsföringslagen, avtal, förhandlingar, fotograferingsförbud, samt vad som gäller vid publicering av bilder där människor är inblandade.
 
Här är några fler intressanta fakta som vi gått igenom:
• Det räknas som plagiat att måla av ett fotografi och är alltså straffbart om man visar upp det för allmänheten (t.ex. har en utställning eller försöker sälja tavlan).
• Du får publicera bilder av främmande människor (som du fotograferat t.ex. på stan) på din blogg – men inte om du använder bilderna som marknadsföring för ditt arbete som fotograf (då räknas det som reklam och du måste ha personernas godkännande, så länge som deras ansikten syns eller de går att identifiera på något sätt).
• Du får inte fotografera i en domstolssal under pågående rättegång, s.k. skyddsobjekt eller ta smygbilder av personer i privata utrymmen. Och det är faktiskt också förbjudet att sprida foton tagna från luften (t.ex.från s.k. drönare eller från helikopter/luftballong) om du inte fått tillstånd från försvarsmakten (!).
• I övrigt får du fotografera precis var du vill så länge som… 1. Det inte finns någon skylt om fotoförbud och 2. Ingen kommer och säger till dig (men man går ju inte in på någons tomt och fotar direkt.. allmän vett&etikett…)
• Dock får du stå utanför tomten och fota in..
 
Spännande va? Just nu sitter jag och skriver hemtenta på just det här. Sjukt intressant faktiskt 🙂

51 responses to “Juridik: Upphovsrätt & fotoförbud

 1. En sån där kurs skulle jag ha nytta av, intressant läsning. Jag brukar i alla fall vara väldigt noga med att ange vem som tagit en bild om det inte är jag själv.

 2. Hej!
  Jag har försökt prata med dig via direktmeddelande på Instagram och skulle bli så sjukt glad om du svarade!
  Har inte vågat höra av mig eftersom jag inte vill störa tidigare.. Du behöver självklart inte svara om du inte har tid eller lust!

  Som vanligt ett superbra inlägg!
  /Hon med tröjan från HM 😉

 3. Vi gick faktiskt igenom upphovsrätt och bra att veta -lagar i gymnasiet.
  Men jag gick ju media, så det är långt från alla som får möjligheten att lära sig grundligt om detta.. Lagar som är bra att veta borde stå med i kursplanen i alla samhällsorienterade ämnen!

  Nu till något helt annat, typ.
  Jag är skitsugen på att söka den utbildning som du går och är lite nyfiken på allt det praktiska.
  Räcker CSN till din hyra eller måste du putta in med tex sparpengar eller annan cash?

  Hur är det mer erfarenhetsnivån i din klass över lag?
  Jag har hållt på med PS i mer än halva mitt liv, och känner att jag har rätt så bra koll, men jag har aldrig gått någon större utbildning eller tagit några kurser inom området.
  Kan man komma in som självlärd entusiast?

  1. Ja men ellerhur! Det är ju inte bara media-människor som behöver ta hänsyn till Upphovsrätten, så känns lite konstigt att det bara ingår i den utbildningen :S
   Åh men vad roligt!
   Jag skulle säga att ja, det räcker om du inte söker bostad i centrala Stockholm – men såklart är det alltid bra att ha lite sparpengar. Speciellt eftersom du betalar för bläck och papper själv, vilket kommer som klumpsummor lite då och då 🙂

   Erfarenheten är väldigt olika i klassen och jag har själv mycket kunskap om Photoshop, men jag kan säga direkt att den passar vem som helst, så länge som man arbetat någorlunda mycket med redigering. Det vi lär oss i skolan är ingenting som man sitter hemma och filurar på och alla startar på något sätt om på 0. De som kan mindre får kämpa hårdare för att lära sig och de som kan mycket "tätar till" och bygger på sina kunskaper. Jag har lärt mig helt sjukt mycket de senaste två månaderna och fått ett helt annat tänk. Våra lärare är pro’s i ämnet och jag upplever det som att de anpassar sig till eleverna – dvs, att man får hårdare kritik på bilderna om man redan kan mycket sen innan (det har jag inget belägg för, men det känns så, vilket jag också uppskattar) 🙂

   Du kan absolut komma in som självlärd entusiast 🙂

 4. Vänta bara. Gjorde ett litet arbete om just lagen kränkande fotografering… Massa kul om man läser de förarbetena som finns. Juridik är faktiskt massa praktiskt och förvånansvärt användbart oavsett… Och ROLIGT! Välkommen in i denna underbara värld, fylld av spännande paragrafer

 5. Går i 9an och vi har sackat om att använda andras bilder flera gånger., och får underkänt på provet om vi använder någons bild och inte skriver namn på den som har tagit bilden osv. Speciellt i svenskan 🙂

  1. Superbra ju! När jag gick i skolan så ombedde lärarna oss att ta bilder från google ungefär som om det vore någon bildbank… haha. Inte så bra. 🙂

 6. En gång blev jag och min kompis smygfotade i omklädningsrummet av en tjej 😮 Just saying hehe. förbjudet att fota från luftbalong? vet du varför? vore jättekul att veta 😀

  1. Ja det är verkligen inte ok :SJa, det är för att man inte ska fotografera av områden som sedan kan användas för att spionera på försvarsmakten.. typ 🙂

 7. Om jag minns rätt så är "måla"-lagen lite luddigare om man tillämpar en stil på tavlan, det vill säga inte måla en rakt av kopia.
  Eller har det ändrats?

 8. Intressant och viktigt område, bra att du skriver om detta som för många är okänt! I dagens samhälle är det ju verkligen viktiga kunskaper få med sig redan från grundskolan!

  1. Fast det spelar ingen roll vad folk tycker, man bryter mot lag om man inte gör det, oavsett om man känner till det eller inte 🙂

 9. Jag läste media på gymnasiet och då hade vi en hel kurs i det här ämnet. Alltså visst, asgrymt att man som blivande fotograf/tecknare/kreatör/osv vet om sina rättigheter, men att resterande del av samhället inte vet om sina skyldigheter gentemot dessa människor är ju nästan lite skrämmande!

 10. Sjukt kul och intressant att du delar med dig av dessa saker! Jag pluggade en del upphovsrätt i gymnasiet, men fick inte alls veta så här mkt. 🙂

 11. Tycker sånt där är intressant! Det är så skrattretande när folk skiver google som källa under en bild på bloggen,"bild: google" haha!

 12. Tycker sånt där är intressant! Det är så skrattretande när folk skiver google som källa under en bild på bloggen,"bild: google" haha!

 13. intressant läsning. 🙂 Jag är helt frälst av din blogg och av alla dina bilder, helt otroliga. 🙂 önskar dig en fortsatt fin dag! 🙂

 14. Jag lär ut detta till mina elever oavsett ämne, att ha koll på vad som gäller ang. musik, foton, bilder och material från nätet och mera.

 15. Kan faktiskt berätta att de iaf i den skola jag arbetar går igenom vilka bilder som får användas på t ex Google mm och hur man skall göra föra t få använda bilder osv i 5:te klass, men det hade ju vart bra om man hade en påminnelse i högstadiet och på gymnasiet oxå 🙂

 16. Låter jätteintressant! Själv läser jag till att bli arkivarie och vi snackar ofta om upphovsrätt. Många arkiv har stora bildsamlingar men kan inte digitalisera dem på internet då man inte alltid vet vem som är upphovsmannen eller vem som äger bilderna.
  Roligt att du delade med dig lite av vad du lärt dig, det färskade upp mitt minne!
  Hur trivs du på utbildningen annars? Ha det fint 🙂

 17. Låter jätteintressant! Själv läser jag till att bli arkivarie och vi snackar ofta om upphovsrätt. Många arkiv har stora bildsamlingar men kan inte digitalisera dem på internet då man inte alltid vet vem som är upphovsmannen eller vem som äger bilderna.
  Roligt att du delade med dig lite av vad du lärt dig, det färskade upp mitt minne!
  Hur trivs du på utbildningen annars? Ha det fint 🙂

 18. Hello
  Skall inte messersmihta allt för mycket men det är faktiskt lagligt att fotografera från luften men bilderna måste godkännas av försvarsmakten innan publicering. dock kan du efter ett rag få självgranskningsrätt och bedöma dem själv före publicering. Lagen ändrades för några år sedan och därtill har FM orgianisation ändrats flera ggr vilket gjort att det innan inte varit klart vem som skall granska detta men idag ligger det på de olika Militäregionerna.
  Detta dokumentet berättar om det men har fel adress då det inte är J2 som gör dett längre utan de olika Militärregionerna.

  https://www.transportstyrelsen.se/Global/Luftfart/Luftfartyg/Spridning_av_flygfoto.pdf

  Mvh FD "Drönarfotograf"

 19. Sjukt intressant faktiskt. Jag visste om att man måste namnge fotografens namn. Eftersom jag gått media så var det absolut det första vi fick lära oss. Inte ta andras bilder om man inte namnge namn eller liknade. Synd att inte alla fått veta det.. 🙁

 20. Vi har lärt oss detta dubbelt upp på min medialinje nu på gymnasiet 🙂 Både i Foto 1 och Estetisk kommunikation har vi läst om Upphovsrättslagen och fotograferingslagar och Creative Commons. Intressant men ibland väldigt komplicerat också, linjerna för lagbrott är så luddiga ibland för just själva fotograferingen och publiceringen tycker jag!

  Jag visste dock inte om drönaren och luftfoto osv!

 21. Ett förtydligande. Det är tillåtet att fotografera från luftfartyg, men för att publicera bilderna måste man har försvarsmaktens tillstånd, d.v.s. ett spridningstillstånd. Har man fotograferat några gånger och skickat in får man till slut ett självgranskningstillstånd som gäller i fem sex månader.
  När det kommer till drönare är det samma sak där med själva fotograferandet, men det finns andra regler när det kommer till att flyga dem, speciellt över detaljplanerat område.
  Vill man se tidigare domar i olika mål, t.ex. de två fotograferna som 2007 blev friade för att ha fotograferat in i en rättegång, ska man kika in på lagen.nu under den lag man vill granska och titta i högerfältet under rättsfall.

 22. Alltså, den där kursen verkar vara helt bäng. Foto från flygplan är okej och att fotografera skyddsobjekt är även det okej så länge det inte är avbildningsförbud. I en domstol får man fotografera så länge man inte står inne i själva rummet där rättegången sker.

 23. Jag studerar till grundlärare och just nu läser jag min inriktning som är bild, i kursen har det tagits upp en hel del kring ämnet upphovsrätt och hur viktigt detta är att lära ut just detta till eleverna. Jag kommer själv inte ihåg när jag lärde mig om detta men jag antar att det är något som lärs ut i tidig ålder, alltså redan i årskurs 1-3 🙂

 24. Intressant läsning! 🙂 Kul att du delar med dig av såna här saker som du lär dig. Det här med upphovsrätt är ju verkligen något som ALLA har nytta av att veta.

 25. Kul! Väldigt nyttig kurs som jag önskar att jag också läste medan jag pluggade. Det är lustigt att det fortfarande är så få som har koll på alla regler osv, känns som om man ser plagierade bilder rätt ofta, och det är nog för att de flesta helt enkelt inte VET på vad man får och inte får göra.

  Får ni läsa om prissättning och försäljning av rättigheter också? Det var något jag fick nys om mkt senare, att t. ex vara noga med kontrakt osv.

 26. Underbart inlägg Elin! Håller verkligen med dig om att detta borde ingå i undervisningen i skolan. Väldigt intressant med tanke på att jag själv är blivande bildlärare… Inte ett ord om detta har nämnt på utbildningen ännu! *suck*

 27. Kul att veta! Här får man dock fota från luften, men inte in på privat mark eller fota "sådant du inte kan se med ögat" på folks tomter, typ helikopter eller teleobjektiv genom ett fönster. Här råder bara fotoförbud in i ambulanser, militärområde, i rättssal eller ämbetssal utan godkännande eller på sjukhus. Dock finns det många undantag, typ om en patient säger att du får fota denne, räknas det som att du har laglig rätt, och då får du fota inne på sjukhus överallt bara inte andra patienter hamnar på bild… samma sak på hotell. Hotellägaren kan avvisa dig, men säger en gäst att det är ok, så har du laglig rätt att fota. Väldigt få saker du inte får fota i USA, men å andra sidan har man inte tillträde till så mycket heller. Du får fota i stort sett överallt fram tills att ägare/hyresgäst eller annan autoritär avhyser dig, och då får du använda alla bilder du tog fram tills dess, en enda bild till och det är olagligt, dock. 🙂 Vi läser lag i Photojournalistiken, mycket intressant att se hur det skiljer sig åt!

 28. Det är superintressant med lagar och då upphovsrätt 🙂

  Vart finns information om "Du får publicera bilder av främmande människor (som du fotograferat t.ex. på stan) på din blogg – men inte om du använder bilderna som marknadsföring för ditt arbete som fotograf (då räknas det som reklam och du måste ha personernas godkännande, så länge som deras ansikten syns eller de går att identifiera på något sätt)."? Jag tänker på de som är streetfotografer, där bruce gilden är ett bra exempel. Min fråga kanske egentligen är vad "reklam" innebär dvs i vilket sammanhang det räknas som reklam. Modellrelease är ju att föredra.

  Nyfiken 🙂

  1. Jag vet tyvärr inte vart info finns (mer än i lagboken, även om det inte står så tydligt där..), detta är saker som en jurist haft seminarium om och vi har ingen litteratur eller så – bara hennes ord :DSvårt att säga var gränsen går, då det sällan finns några gränser, utan det är domstolen som avgör var gränsen går.. men vad vi fått veta så dras gränsen så fort man har ett företag som ligger bakom plattformen där man lägger upp bilderna. Skulle jag ha ett företag med blogg på hemsidan så skulle det räknas som reklam, men skulle jag ha bloggen separat (som jag har), så är det inte det 🙂 Luddigt tycker jag men ja.. det var så hon sa iaf.. haha 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.