fbpx

Bättre morgonpepp finns inte

 

Jag kan vara hur seg och trött som helst på morgonen och så kommer jag in hit när solen skiner – och då vänder allt. Jag hade inte alls tänkt på det såhär när vi kikade runt på lägenheter, men att ha ett kontor med morgonljus är nog det bästa man kan ha. Haha. Förutom att jag ju blir världens lyckligaste av solljus på väggen, så ger det mig också så otroligt mycket energi!

Nu sitter jag här och skriver det här blogginlägget och hela jag och skrivbordsstolen badar i solljus. Det är varmt och skönt och mina vintertrötta ögon tycker det är skönt att äntligen bli lite bländad igen.

 

 

Förresten, på Alla hjärtans dag så la jag upp den här bilden på min instastory. Det är alltså en tjej som slagit in en bukett med penslar istället för blommor och jag kände spontant att det hade varit den bästa överraskningen ever?! En bukett som aldrig dör, utan för evigt osar skaparglädje! Ah!

Sen var jag på Fotoskolan i Jönköping mån-tisdag och på ena frukostfikan så kommer en tjej (en av eleverna alltså) som heter Elin fram till mig och säger att hon har något till mig. Då har hon (och hennes syster, som också följer mig) fixat en bukett med penslar som de slagit in med choklad och presentpapper?! Tydligen har deras pappa en penselfabrik i Bankeryd (där jag för övrigt bott, så allt som är från Bankeryd känns såklart lite extra speciellt för mig). Alltså HUR FINT?! Jag blev helt tårögd alltså. Och nu står penslarna i en vas här inne i mitt kontor!

Till saken hör att jag varit sugen på att börja testa lite olika målartekniker, men jag har bara en massa supergamla plastpenslar (som spretar åt alla håll). Så detta blev verkligen dubbelt bäst!

 

TACK igen Elin och Agnes, att ni tänkte på mig <3

 

Hur jag sparar och planerar mina bilder för Instagram

 

Det är många av er som skriver till mig för att ni upplever att era bilder, tagna med systemkamera, laddas upp i mycket sämre kvalitet än era mobilbilder. Så jag tänker att jag kan dela med mig av min ”Spara till Instagram”-rutin till er!

 

1. Spara till sRGB

Med alla bilder som jag redigerar och som ska publiceras digitalt, så har jag en rutin där jag konverterar alla bilder till sRGB (som är en färgrymd) innan jag sparar. Detta för att jag (framför allt i olika webbläsare) märkt att en del bilder kan bli lite grådassiga i färgerna om jag inte gör det. Och det vill man ju inte att de ska bli.

Hur gör jag?
Gå till Redigera > Konvertera till profil (Edit > Convert to profile) och välj sRGB i rullisten.

 

 

2. Förminska bilderna

Det absolut viktigaste momentet är att förminska bilderna. Om du laddar upp dem i full upplösning, så kommer instagram att komprimera dem och det blir aldrig speciellt bra. Så därför förminskar jag alltid bilderna till 1500px bredd i datorn innan jag för över dem till mobilen med hjälp av Dropbox eller Airdrop. Detta är ju också toppen, eftersom det sparar utrymme på telefonen… 😉

 

3. Planera ditt flöde med en app

Jag har testat lite olika appar och tjänser för planering av ens instagramflöde och hamnar alltid tillbaka på samma, nämligen Snug. Jag gillar den för att den är otroligt simpel att hålla på att greja med. Jag behöver inget extravagant.

 

 

4. Tankar kring flödet

Om man kikar allmänt i Instagram-flöden, så finns det ju väldigt många som postar väldigt lika bilder med precis samma filter varje gång. Sånt kan vara väldigt svårt att applicera på sitt eget flöde, om man som jag gillar att ta väldigt olika typer av bilder. Jag tycker dock det är rätt skönt för ögat med lite variation i flödet och tycker därför inte att man ska vara rädd för att blanda lite.

Såhär brukar jag tänka:

– Försök kategorisera bilder som du tar efter hur de ser ut. T.ex. färg, miljö eller mycket/lite detaljer

– Just nu är det full vinter i mitt flöde, så jag kategoriserar in mina bilder i 1. Rosa bilder, 2. Blå billder. 3. Skogsbilder och 4. Inomhusbilder. Sen försöker jag variera dessa. En kategori (som skog) publicerar jag oftare, medan vissa (som rosa) publiceras mer sällan:

Det här är ett ”set”. 2 x inomhus, 1 x rosa, 4 x skog och 2 x blå.
Sen börjar det om. Ibland blir det fler blå bilder än skogsbilder. Ibland inga inomhusbilder osv.

 

– Viktigt här är väl att jag inte publicerar alla blå på en gång och sen alla skogsbilder – utan jag sprider ut bilder från olika fototillfällen.

– Brukar också variera porträtt med hel- och halvkropp, samt olika ”poser”, för att flödet inte ska bli för repetitivt.

Gilla gärna om du tycker om mina tipsinlägg!

Två klick i Photoshop som förändrar allt

 

En sak som jag inte tänkte på innan jag började på Fotoskolan är färgen bakom bilden – alltså färgen på arbetsytan i Photoshop och Lightroom. Det låter supertrist, men herregud vilken skillnad det gör för ditt bildseende om du testar switchar mellan mörkt och ljust.

 

Hur ljusheten på arbetsytan påverkar dina ögon

Standard-färgen på arbetsytan är mörkgrå. Jag vet inte hur många gånger som jag redigerade vita skrivbordsbilder mot mörk bakgrund och laddade upp dem på bloggen/instagram, bara för att inse att de där ljusa bilderna inte var så ljusa som jag trott.

När vi sitter med en bild i Photoshop, så jämför vi färger, ljushet och kontrast mot bakgrunden – det sker utan att vi tänker på det. Är bakgrunden mörk, så kommer vi att redigera bilderna mörkare. Medan vi kommer att redigera bilderna ljusare, om vi arbetar mot en vit bakgrund:

Varför är detta viktigt för dig?

Laddar du upp bilder på instagram? Eller på din blogg? Har du funderat på vilken bakgrundsfärg de olika plattformarna har? Instagrams bakgrund är vit, så självklart vill vi att våra bilder ska se så bra ut som möjligt mot vitt. Jag redigerar alltid mina bilder mot vitt. För att bloggen har vit bakgrund – instagram och facebook har det också!

 

Har ni tänkt på att byta bakgrundsfärg när ni redigerar tidigare?

Tre stilar som ger dig den perfekta hemma-jobbar-looken

Kommer ni ihåg den trendiga postnord-looken som jag levererade 2008?
Nu är det dags igen, men den här gången är det dags för hemma-sittar-entreprenören!

 

Den hurtige men late

Istället för att inspirera med en klassisk ”dag-till-kväll”, så levererar jag här denna legendariska ”träning-till-kontoret”-look.

Grattis, du har rivit av ett styrkepass i vardagsrummet, men orkar inte duscha (jag menar, du har inte TID att duscha, för du måste ju dela alla dina bästa inlägg på Pinterest whaaa!) Så dra på dig en hoodie och låtsas som att det regnar. Jag menar.. du har ju inga kollegor som känner hur du stinker svett ändå, så heeeey…

Kronan på verket? Kläm in både hårknut och hörlurar under luvan och du är good to go! Men obs! Om du blir pinknödig och som vanligt inte orkar trassla av dig lurarna – försök undvika att sladden blir till någon ”pennan i flaskan”-lek när du försöker sätta dig på toan – okej?

 

Valrossen

Valross-looken kallas valross-looken, pga de karaktäristiska snörena som hänger rakt ned från din ständigt uppdragna luva. Kan skrämma några barn (och instagramföljare, så undvik stories!), men något komfortablare finns inte! Matchas bäst ihop med dina tre-kvarts-mjukisar (med tio miljoner hål i grenen) som du burit i stort sett varje dag sedan september.

 

Miss Freeze

Här direkt från Catwalken och den mycket ombloggade kollektionen  ”Homewear for stillasittande-hardworking-people” (obs! ej spons!!), levererar jag till dig: Miss Freeze! Spring 2019”s kyligaste detalj, är luvan som du knyter stenhårt under hakan, för att hålla temperaturen inne efter 12h intensivt arbete vid datorn. Kombineras med din varmaste fleece-morgonrock i mörkblå nyans och halsduken som snart sitter så många varv runt halsen att ditt ansikte knappt syns.

 

Vilken av stilarna är du?

Jag är på riktigt nummer ett idag. Inte det minsta spetsat inlägg. Tyvärr 😂

#SanningenBakomInstagram

Rädd för att ”klottra till det”

 

Det har hänt en del i ”matdelen”, sedan sist. När vi höll på och flyttade in så hade jag en stark vision kring hur det skulle se ut. Men det var inte så lätt att få till det, som jag hade tänkt mig. När jag tittar på bilderna från september så känner jag bara att det blev för ”stelt”. Det är någonting med hur jag satte upp tavlorna, som bara blev för ”korrekt” haha. Slarv-snyggt är ju det bästa som finns.

Känner mig mycket nöjdare nu, efter att ha ställt in en sak i taget. Jag har nämligen varit så himla rädd för att det ska bli för mycket. För plottrigt. Så jag har tagit det väldigt lugnt. Först var jag tvungen att vänja mig vid att överhuvudtaget ha någonting på väggarna. Körde en väldigt basic färgskala (beige-svart-vit). Några enstaka dekorationer.

Nu, snart ett år efter inflytten, så har jag täckt hela väggen, fått in lite grönt och rätt mycket detaljer. En härlig blandning av second hand-fynd och några nyheter. GILLAR!

 

 

 

 

Nu är matdelen ”klar”. Vardagsrummet är mitt favoritrum. Kontoret favoritrum nummer två. Nu är det bara hallen och sovrummet som behöver jobbas lite på. Hallen behöver en ordentlig genomkörare, eftersom det bara är ett rum som ”blivit som det blivit”. Jag har inte haft någon tanke där överhuvudtaget, så det är klart det är mer eller mindre kaos.. hehe.

Sovrummet är najs, men jag har kommit fram till att jag vill måla hela sovrummet i den här underbara, blågröna färgen. Gillar nämligen inte fondväggar… kom jag på… typ dagen efter det att fondväggen var klar. Nåja, jag var för feg för att måla hela rummet på en gång ändå! 😉

 

Sagosystrar har fått en egen Youtubekanal!

Jag och systrarna har bestämt att Sagosystrar ska få en egen plats på Youtube. Jag kommer att posta mina sagovideos där och de veckorna jag gör det, så kommer jag inte posta på min egen kanal. Så vill ni se mer Elin, så hoppas jag att ni vill prenumerera även på Sagosystrar! Lovisa har även sagt att hon tänkte lägga upp lite sago-tecknarvideos! Ska bli så kul!

Jag tänker att den här kanalen ska få innehålla även lite mer lättsamma videos. Eftersom jag alltid ska göra allting så himla badass på nevnarien-kanalen, så har det aldrig blivit så att jag t.ex. filmat en ”I min sagogarderob”, som så många önskat. För att jag inte känt att det varit tillräckligt wow. Dum som jag är.

Kanalen blir på engelska eftersom så många av Sagosystrar-följarna på Instagram är från t.ex. USA och Indien. Hoppas ni gillar den här videon! <3

Speed Cleaning – Före och efter

Jag tänkte att jag skulle försöka mig något väldigt lättsamt idag – något som jag redan kört på instastory ett antal gånger – nämligen Speed Cleaning! Det är ju lite mer effektfullt när man kan klicka och se före och efter på en gång, men jag tänker att det kan vara kul att se ändå!

Vardagsrummet

speed cleaning före speed cleaning efter

 

Köket

 

Sovrummet

 

Kontoret

 

Mitt kontor blir alltid helt vansinnigt stökigt. Förstår inte hur en person kan sprida så mycket saker omkring sig? Speciellt inte på en dag eller två?! Men jag har varit väldigt busy på senaste tiden och då ser ju hemmet ut därefter. För tyvärr är det också så att det är JAG som står för 95% av allt stök. JAG HAR FÖR MYCKET SAKER?! Eller… mina hobbys och mitt jobb kräver för mycket saker.. haha…

Kul att se – eller ska jag hålla mig till instastorys?

Hur jag sparar mina filer + ladda ner min tutorial!

 

Hårddiskar + molnet

I dagsläget så har jag två varianter på hårddiskar, som jag sparar mina foton på (filmer har separat lagring, då jag gör så mycket videos nu för tiden och det tar fruuuktansvärt mycket plats!).

En resehårddisk – Som är en vanlig hårddisk, med USB-kabel, där jag har 1-2 TB bilder lagrade och som jag kan ta med mig när jag ska någonstans.

En desktop-hårddisk – Som kopplas i eluttaget och som sitter i min dator hela tiden. Rymmer 4-6TB filer och speglar alltså flera av mina resehårddiskar.

Mitt mål är att ha ytterligare två hårddiskar, som kopierar filer automatiskt mellan varandra. Den ena hemma hos mig och den andra hos någon jag känner. Innan jag har löst en sådan uppsättning, så lagrar jag även mina viktigaste filer på Dropbox.

 

Mappstruktur

När det kommer till mappstrukturen, så sorterar jag som följande:

Privata bilder <—> Bilder från uppdrag > Kommersiellt vs privatkunder > Företag/Namn

Under privata bilder sorterar jag efter ÅR på vardagsbilder <—> iscensatta bilder (stilleben, sagobilder, företagsporträtt på mig själv mm)

Under vardagsbilder sorterar jag allt efter månad.

Och det är egentligen det.

 

 

Filformat

RAW
När jag kollar igenom bilderna efter en fotografering, så sitter jag först och gör ett grovt urval på bilder jag gillar vs bilder som jag vet att jag inte kommer använda. Sedan sparar jag alla de RAW-filer som inte blivit bortsållade. För det kan ju hända att jag vill använda dem i framtiden.

PSD + JPEG
Sen redigerar jag några utav dessa utvalda bilder och dessa sparar jag sedan i PSD (så att jag kan gå tillbaka och redigera igen), samt JPEG (för att lätt kunna skicka filer eller använda på nätet tex).

 

Action: Spara ner flera filformat automatiskt i Photoshop

I Photoshop tar det otroligt mycket tid och energi att sitta och spara ner filer i en massa olika format. Det är inget som jag har tid eller tålamod till att göra, så jag har ett action som sparar ner en PSD- och en JPEG-fil automatiskt på alla bilder som jag redigerat. Jag har använt mig av detta i säkert nio år, men jag blir fortfarande lika glad över att sitta och slappna av (eller göra annat), medan Photoshop gör jobbet åt mig.

Det är så sjukt enkelt.

Så, sitter du och sparar dina filer en och en? Sluta upp med det!

 

Klicka här gör att ladda ner min tutorial:

En todo-lista för själen

 

Det är så himla märkligt ändå, hur man prioriterar. På todo-listorna står det rengöra badkaret, tömma mejl-inkorgen, veckohandla, ringa skatteverket, köpa presenning till utemöblerna, köpa spolarvätska osv. Såna där fruktansvärt glädjedödande aktiviteter, som absolut är viktiga. Men varför ska de ta över ens liv? Varför ska man få dåligt samvete för att man prioriterar att göra saker som man mår bra av? ”Fan, nu låg jag EN TIMME i badkaret, när jag egentligen borde…”

”Borde” är mitt värsta ord. Det är ett strafford. Man använder det hela tiden och påminner sig själv om att ”håll dig till schemat” – dvs alla dessa viktiga måsten, som bara blir fler och fler.

Men man glömmer bort sig själv. Gömmer sig själv bakom allt.

 

 

 

 

I december började jag med en ”todo-lista för själen” i min Bullet Journal, som blev väldigt bra.
Fatta känslan att bocka av ”bada badkar en timme” och inte ha det minsta dåligt samvete?!

Så jag gjorde en ny lista, med fler aktiviteter i januari och jag tänkte fortsätta i februari. Fattar inte varför jag inte har gjort detta förr? Jag menar, vi VET att det är viktigt att ta hand om sig själv. Vi kör yoga, går på spa och dricker renande juicer. Men det får en speciell effekt när man gör en todo-lista av dessa fantastiska ting. När man låter dem ta plats i sin vardag. När man accepterar att de tar tid, precis som allt det där tråkiga.

 

 

Några saker som jag har och har haft på min lista:

– Sitta framför brasan

– Åka pulka

– Dricka varm choklad

– Lägga pussel

– Gå ut och gå i skogen UTAN teknik

– Pyssla utan att filma det

– Gå så långsamt du kan i fem minuter

– Se soluppgången

– Se solnedgången

– Krama ett träd

– Ta ett varmt bad i mörkret

– Läsa en bok i 60 minuter

– Yoga

 

 

Jag har nu bockat av allt utan att läsa en bok och det känns så himla bra!

Vissa saker har jag gjort flera gånger; bland annat att se soluppgången. Vilket jag gjorde i morse, när jag tog de här bilderna. Jag kollade väderappen igår och såg att det skulle bli -15c och sol, så jag la fram mina kläder, packade kameragrejerna och sittunderlaget. När klockan ringde vid sex, så gick jag upp och kokade upp vatten. Fyllde en termos och slängde i en tepåse. Två timmar senare satt jag i en snödriva på den här bryggan och kände hur ljuset blev starkare och starkare.

Det slog mig hur mycket längre österut som solen går upp nu och det gjorde mig så himla glad! Om ni kikar på bilden nedan och ser var solen gick upp idag… och så kollar ni på ”bergsknölen” precis till höger. DÄR gick solen upp för bara 19 dagar sedan! Älskar att se hur mycket mer sol vi får varje dag. Hur den klättrar högre och högre.

 

 

Har ni något sånt här ”må-bra-tips” som jag kan skriva till på min todo-lista för själen?

Hur man syr en medeltidsklänning när man inte kan sy

En guide (och pepp) för den totala nybörjaren

kläder till medeltidsveckan

Sagoklänning i linne, sydd efter eget mönster.

 

Jag hade inte använt en symaskin sedan vi sydde lapptäcken i syslöjden i åttan.

Och där stod jag år 2014 (12 år senare) och ville sy min allra första ”medeltidsklänning”. Eller – Sagoklänning – som jag vill kalla det, eftersom jag inte på något sätt är historiskt korrekt, utan enbart är inspirerad av medeltiden i mitt klänningsskapande.

Eftersom jag inte kan göra någonting på en lagom nivå, så tog jag mig vatten över huvudet direkt. Jag valde ett ganska modernt klänningsmönster, som visade sig ha väldigt många delar/bitar. Inte att rekommendera. Ju färre tygbitar, desto enklare att hålla reda på – och desto snabbare går de att sy ihop! Men mer om det snart. Det jag vill säga med detta, är att ingenting i mitt klänningsskapande varit enkelt. Jag har gjort så mycket fel och jag har slitit mitt hår så många gånger. Men fasen vad kul det är, när man börjar få kläm på tekniken!

Men frågan är ju då… har du motivationen att ta dig an ett sånt här stort projekt?

 

Om du inte tycker att det är kul att pyssla/är otålig

Man MÅSTE ju förstås inte sy sina egna kläder, även om det är väldigt roligt. Det finns flera ställen där man både kan hyra och köpa färdiga kläder. OCH det finns personer där ute som tar beställningar.

KÖPA
För dig som kommer gå på flera event eller ge dig ut på många egna äventyr
Urda
Svarta Katten
Armstreet

HYRA
För dig som vill testa på Medeltiden.
Urda
Svarta Katten
Lunarplexus

BESTÄLLA
För dig som vill ha något utöver det vanliga (eller behöver en sömnadscoach)
Linda på Handcrafted History

 

ylletyg

Ibland orkar man inte sy. Den här struthättan har jag köpt på Urda.
(Struthätta är bland det enklaste man kan sy, men jag tycker det är roligare att sy klänningar hehe)

 

Jag tror dock att vem som helst kan bli en fena på att sy medeltidskläder – om man verkligen vill.
Varför?

1. Man behöver inte vara speciellt noga egentligen – det är ju inte vanliga kläder. På Medeltidsveckan kommer man undan med det mesta! Vissa syr fyrkanter till tunikor och andra kör prinsess-looken liksom. Ingen dömer. Jag är rätt slarvig när jag syr faktiskt. Mitt motto är ”så länge kläderna hänger ihop….” hehe…

2. Även om jag är väldigt pysslig av mig, så tycker jag faktiskt inte att själva sömnaden är speciellt kul. Men jag syr och har lärt mig massor ändå – för att jag är så taggad på slutresultatet.. haha. Så kom igen! Du kan!

 

Medeltidsklänning efter Sophias Atejes mönster

Min andra medeltidsklänning. Sydd i stumt polyestertyg, med Sophias Ateljé’s mönster
Figurskuren klänning med klockärm”. Dock modifierade ärmar.

 

Men var börjar jag då???

Hitta ett mönster

Det är SUPERVIKTIGT att man inte tar på sig något alldeles för stort.

Därför tipsar jag om Sophias Atelje‘s mönster, som är perfekta nybörjarmönster. Historiskt korrekta kostymskapare skyr dessa mönster som pesten, eftersom en del fakta ska vara inkorrekt i dessa häften, MEN. Det är inget fel på varken mönstren eller instruktionerna. Det enda man kan behöva tänka på är att mönstren är stora i storleken, så gå efter måtten och inte efter den storlek du ”brukar ha”.

Jag har använt flera av Sophias mönster och jag tycker att de är väldigt tydliga och jag har lärt mig både ett och annat om själva tekniken genom dem. Jag tycker att man måste börja någonstans och om man sedan är intresserad av att lära sig mer om sömnadsteknik, samt eventuellt sy mer historiskt korrekt, så kan man göra det SEN.

Börja enkelt.

Mitt favoritmönster är:
Kvinnodräkt från 1300-talet,
eftersom mönstret består av väldigt få delar. Lätt att hålla reda på tygstycken och snabbt att sy ihop.

 

Tre bloggar, när du vill ta steget längre:

Introduktion till medeltidskläder, av Som när det begav sig.

Enklaste klänningen – Såhär gör du, av Historisk Garderob.

Tutorial – Sy en medeltidsklänning, av Handcrafted History.

 

Vilket tyg ska man köpa till en medeltidsklänning

Tunt ylletyg, som jag köpte på en medeltidsmarknad till min tredje medeltidsklänning.
Klänningen är sydd efter Sophias Atelje’s mönster ”Kvinnodräkt från 1300-talet”, men är modifierad.

 

Vilken butik och vad för typ av tyg?

Precis som jag skrev om mönster, så tycker jag att man måste börja någonstans. Jag tycker att det är helt okej att gå till en vanlig tygbutik, som t.ex. Ohlssons Tyger eller stoff och Stil och köpa ett tyg som man tycker är fint. Mina två första klänningar (och min senaste) är sydda med moderna tyger. De första i något tjockare polyestertyg (läs för- och nackdelar med polyester här) och den nyaste klänningen med en väldigt mjuk linne/viskos-blandning.

Det som kan vara bra att tänka på är:

– Välj ett stumt tyg. Alltså när du tar tag i det och drar lite i det, så ska det inte töja sig. Det är extremt jobbigt att sy i töjbara tyg, när man inte är van.

– Känns tyget skönt mot huden? Dra tyget över handen och lita på din känsla. Vill du ha det på dig?

– Mängden tyg. Köper du Sophias Atelje’s mönster, så står det hur mycket tyg du behöver i instruktionerna.

 

När du vill ta projektet steget längre och köpa lin- eller ulltyger:

Beställer du online, så kan du först beställa tygprover (för att känna på materialet och se färgen i verkligheten), innan du beställer din totala mängd tyg.

Korps – Om jag ska beställa online, så beställer jag alltid härifrån.

Svarta Katten – Finns online, men jag föredrar deras butik i Solna.

Medeltidsmode

 


En ny version av min tidigare (väldigt rosa) ”medeltidsklänning” med vida ärmar.
Sydd efter eget mönster, i ett väldigt mjukt tyg som är en linne/viskos-blandning.

Ta ett djupt andetag, läs instruktionerna och börja sy

Följer du mitt råd och införskaffar ett Sofias Atelje-mönster, så är det bara att börja sy nu. Med mönstret får du nämligen instruktioner för hur du bär dig åt för att sy ihop alla delar. Det är väl främst därför som jag tycker att det är ett så bra nybörjartyg. Har man ingen aning om hur man gör, så är det jätteskönt att ha ett ”facit” i handen, som innehåller allt du behöver.

SEN kan du ta steget vidare, testa instruktioner online, göra korrigeringar på Sophias mönster och senare också göra egna mönster.

Känns det läskigt att sätta saxen i ditt fina nya tyg, så kan jag tipsa om att köpa billigt bomullstyg på IKEA för 19:-/m och testsy med.

Vet du inte hur man trär maskinen? Skillnaden mellan raksöm och sicksack?

Då tar du till Youtube, min vän! Det finns väldigt många instruktionsfilmer för allt detta.

 

Lycka till! 😀

 

Ps. Här kan du läsa min stora guide till Medeltidsveckan!

1 2 3 345