Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Att illustrera i Photoshop

 
Det är egentligen inte så stor skillnad som jag trodde på att illustrera i Photoshop och att göra det för hand med Promarkers (bortsett från den uppenbara fördelen att man kan göra hur mycket fel man vill när man jobbar digitalt - och att konturpennan inte geggar ut.. haha).
 

Först målar jag upp konturer och väljer ut vilken färgskala jag vill använda.
Sedan fyller jag i alla ytor med grundfärg, för att därefter gå runt 1-3 varv och lägga på skuggor/highlights med en några steg mörkare/ljusare färg eller med svart/vit inställd på opacity 10-30%.

 
 
 
Endast konturer + färgskala. Här kan du se den färdiga bilden.
 
Saker jag använder:
- Photoshop CS5
- Wacom Intuos 5 Medium Ritplatta
- Vanliga Brush Tool (Inställd på Shape Dynamics > Pen Pressure när jag gör konturer)

Saker som jag brukar tänka på:

- Allt sitter i detaljerna, så jobba ordentligt med dem.
- Inte välja för många starka färger, jag gillar när det finns få och noga utvalda "poppande" färger.
- Skapa många lager, så att jag kan gå tillbaka och justera. Just nu har jag ett lager för kantlinjerna, samt för varje "block" (hår, jacka, ansikte, detaljer etc). När jag lägger på skuggor och highligts eller annat som ska påverka ett av dessa block, så skapar jag en Clipping Mask (högerklicka på lagret du vill påverka och välj Clipping Mask) - sjukt smidigt.
- Namnge och gruppera lagren med hjälp av mappar, så att det blir lättare att hitta...
- Måla på som f*n och aldrig ge upp! 😉
 
 
 
Ifylld med färg, innan jag började lägga på skuggor. Här kan du se den färdiga bilden.
 
 
När jag öppnade Photoshop, kopplade in ritplattan och skulle börja måla för första gången, så frågade jag mig ganska omgånende vad jag höll på med. Fattade inte alls tänket och hur jag än gjorde så blev det bara kladdigt och fult. Just då gäller det att bestämma sig. Bestämma sig för att man ska klara det och att man inte ska ge med sig förrän det är klart. Det dröjde inte mer än kanske fem timmar innan jag kommit in i tänket och nu jobbar jag precis som jag gör när jag målar traditionellt - hur smidigt som helst! 😀
 
Funderar på att göra en video på när jag jobbar... eftersom många frågat efter det.. Eller vad tror ni? 🙂

94 comments on “Att illustrera i Photoshop”

 1. Blir lite sugen, har grymma program på iPaden som man kan göra mycket med, det känns som en ritplatta också.. jag borde kanske försöka skissa upp lite saker igen, på något vis finner jag iPad upplägget roligare och enklare än vid datorn, kanske för jag kan ha vilken position som helst i en soffa och rita...

 2. Du får det att låta lätt, men kan tänka mig att det inte är så lätt, haha!;)

 3. Så sjukt jävla snygg bild, du är så duktig och det vore verkligen super att få se en video på hur det ser ut när du jobbar fram något liknande! 🙂 Hoppas du får en fin vecka!

 4. Skulle vara jätteroligt att se hur du arbetar!
  Jag har själv en ritplatta som jag ÄLSKAR att måla med men varje gång jag bestämmer mig för att göra något fint får jag aldrig till konturerna! Det är det svåraste enligt mig! 😉

 5. Åh ja visa en film!! 😀 undrar också om du brukar ha som en "originalbild" eller ett foto i bakgrunden när du ritar konturerna, eller ritar du helt på fri hand?
  Brukar själv rita lite, men det blir bara bra om jag har en bild i bakgrunden som jag kan rita lite efter :C

 6. Skulle inte du kunna måla av några av dina bloggläsare? hade varit sjukt kul att ha! 🙂

 7. Helt sjukt vad duktig du är! Skulle väldigt gärna vilja ha en ritplatta själv och lära mig 🙂

  Skulle vara jättekul med en video! 😀

 8. Filma när du jobbar och visa lite tekniskt! Skulle vara jätteintressant med tanke på att jag också går i tankarna på att skaffa en för att måla och använda när jag redigerar bilder!

 9. Så sjukt duktig du är! Jag imponeras varje gång. 🙂 Hoppas jag en dag blir lika duktig som du på att illustrera. Elin for president! Haha 😀

 10. Ja, snälla gör en video när du ritar för har kommit in i det här med att rita i photoshop och får så himla mycket inspiration ifrån dina bilder!

 11. JAg blir galet imponerad av att se detta, jag menar du är ju tokduktig på att rita. Själv kan jag inte rita alls vilket är tråkigt för jag vill verkligen kunna rita men som sagt alltid kul att se någon som kan. Så nu hoppas jag du blir klar med din bok, för skriver du så bra som du ritar och fotar lär den ju blir bra:)
  Sen tycker jag att en video är kul att se, för där har du en talang till, det är kul att se dina filmer och ja, du är ju snygg oxå:)

 12. WOW! GRYMT!

  Jag har börjat lite försiktigt att illustrera i illustrator, men
  är egentligen mer luttrad i photoshop.

  Vad skulle du säga är skillnaden att illustrera i respektive program och fördelarna/nackdelarna?

  Tack för all inspiration! 🙂

 13. Hej!
  Jag lär mig just nu att rita digitalt. Jag använder mig dock av ritplatta+Illustrator. Hur kommer det sig att du ritar i PS?
  Du är så duktig! Älskar allt du gör!
  Keep up the good work!

  //Maria

  1. Tack! Jag ritade mest i illustrator först, men gillar det här lite "mindre perfekta" resultatet. Det och att Photoshop påminner mer om att rita för hand, gör att jag hellre jobbar i det programmet 🙂

 14. Du är grym! Vad krävs för att du ska göra en illustration av en? Jag jobbar i modellbranschen och hade gärna haft en modellbild fixad!

 15. Hej! Jag driver en tränings och motivationsblogg och just nu är jag med i en tävling som GYMgrossisten håller i. Just nu ligger jag på placering 233 i tävlingen och för att få vara med och ha chansen att bli vinnare så måste jag hamna på minst placering 20. Tävlingen avslutas den 6 februari och jag behöver verkligen alla röster jag kan få.

  Vill du rösta på mig så kan du gå in här: http://runtheworld.webblogg.se/2013/january/nytt-ar-nya-mojligheter.html#comment och sedan klicka på GYMgrossistens logga längst ner i inlägget. Tack på förhand, kram!♥

 16. Jaaa, video! Jag fattar inte ens hur man börjar! Skulle vara jätteroligt att se! 🙂

 17. Tror du att du kunde göra nånslags video på hur det ser ut när du jobbar med plattan? Förstår inte riktigt hur man ska kunna rita på plattan men se det man gör på skärmen? 😀

 18. Jag har också skaffat en wacom ritplatta, men inte börjat använda den än... 😉 Det hade varit riktigt kul att se en video!:)

 19. Guuud så snyggt! Jag vill också kunna. Älskar ju att rita.. men med blyertspenna.. haha : )

 20. Minns att jag ngn gång har testat det där men det var sjukt svårt, visst lägger du orginalbilden i ps och drar ner opaciteten och anvnder den som mall för att rita konturerna?