Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Året 2013

Wow, jag kan inte fatta att det gått ett helt år sedan sist jag gjorde en årssammanfattning på den här bloggen. Ett år sedan jag stod inför mitt största beslut någonsin, som skulle till att vända upp och ned på hela mitt liv. Det har varit ett omtumlande år och mycket har hänt med mig som person. Det är långt ifrån samma Elin som ser klockan ticka fram ett nytt år och även om det varit ett jobbigt år känslomässigt, så har det ändå vart många gånger bättre än ifjol, vilket jag är väldigt tacksam över...
 
2013 är för övrigt året då ni betytt något alldeles extra för mig. Finns inte ord för hur mycket era kommentarer peppat mig - peppat mig att kämpa, att våga, att fortsätta, att njuta av tillvaron och att vara positiv och glad. Jag önskar att jag kunde samla er allihop i en enda stor kram och visa hur mycket jag tycker om er! Ni är fan bäst! <3
 
 
 
 
 
 
 
Året började med att jag flyttade från tryggheten, sambon, katten och ett sju år långt förhållande. Läget var helt upp och ned, nästintill kaotiskt. Kanske mest för att ha sårat någon jag tycker så mycket om, men också för jag gick igenom en smärre personlighetskris och mina känslor var all over the place (får hjärtklappning bara jag tänker på det). Bodde hemma hos mina föräldrar i fyra månader och pendlade 20mil à 3 timmar dagligen för att komma fram och tillbaka till jobbet, innan jag tillslut fick min nuvarande lägenhet och lugnet sköljde över mig. Puh. Glad it's over..
 
 
 
 
 

Jag hade helt glömt bort att min inspiration var så trögflytande och att min blogg gick på reserven mellan november 2011 och mars 2013, för just nu känns det som att kameran alltid har varit med mig. Men det har den alltså inte. Det hände någonting där i mars, när jag hade med mig Sony RX1 under en helg och sen dess är det till och med som att min 5d har blivit lättare.. Och jag älskar det! Jag älskar min kamera (kameror?! haha)! Och jag älskar det faktum att fotograferingen har hjälpt mig att komma på banan igen, medan jag sprungit ut och in på läkarbesök och kuratorsamtal.
 
 
 
 
 
 
I år hände dessutom något revolutionerande... haha... min favoritbrännvidd sedan fem år tillbaka - 50mm - fick ta ett steg tillbaka när eitt 35mm klev in i mitt liv. Sedan dess har mitt nya "sitter alltid på kameran i alla lägen"-objektiv blivit mer vidvinklig och jag älskar det!
 
 
 
 
 
 
Ja, varför kommer det här med i min årsresumé kan man kanske undra... Men det är faktiskt så att jag tillhör den skaran svenskar som ser ut som ett spöke året om och som aldrig får färg - och när jag väl får det så brukar det vara en sådan nyans som alla andra har vintertid, så det brukar inte vara något att hurra över...
Men... i år... Vad hände?!
 
 
 
 
 
 
Den tionde augusti i år gifte sig Pernilla med Emil och det finns inte ord som beskriver hur lycklig jag är för att jag fick en sådan viktig roll på hennes bröllop. Det var en helt fantastisk dag och Pernilla är en helt fantastisk vän! En av alla de fina vänner som sociala medier givit mig! <3
 
 
 
 
 
 
Som ett litet "välmåendesprojekt" startade jag min Youtubekanal (well, jag har haft den i flera år, men inte varit speciellt aktiv...) och i fem månader har jag nu postat en video i veckan (bortsett från halva december, där jag postat en i stort sett varje dag.. Det verkar som att det här bara är början och om jag får viska lite, så tror jag att det kommer att hända en del roliga saker här framöver!
 
 
 

 
 
Jag har alltid älskat det som inte är på riktigt, men i år har det blommat ut ordentligt tack vare Lovisa och Therese. Vi har varit på medeltidsmarknad, haft pysselkväll i sagoanda och gått som alver på Hobbitpremiären - och det har blivit som en drog, för nu vill vi bara göra mer, mer, mer! Lajv nästa år?
 
 
 
 
Det var bara en punkt som jag inte alls nosade på från listan med mål för 2013 - och det var att jag skulle skriva på min bok, men jag har faktiskt inte skrivit ett enda ord. Men att sätta fyra av fem är inte illa pinkat!
Jag har absolut upplevt äventyr, jag har absolut varit kreativ på mina egna villkor (det är det enda sättet jag varit kreativ på om jag ska vara ärlig och det gör mig glad), jag har lärt mig nya saker inom foto/retusch (inte megamycket, men ändå - dock har jag lärt mig mer om film!) och jag har levt för min egen lycka.
Vad mer kan man begära?
 
Målen för 2014 är..
- Våga mer!
- Mer sagor, mer fantasy, mer äventyr!
- Ta vara på mina närmsta vänner.
- Sluta vara så snäll, säga nej och tänka mer på mig själv.
- Fokusera på att må bra.
 
2014, jag är pigg och glad, det här kommer bli jättebra!

87 comments on “Året 2013”

 1. Du har haft ett underbart år Elin 🙂
  även om det var jobbigt det här med flytten osv. men du har ändå haft dina nära och kära vid din sida och det är underbart att dem stöttar en. eller hur?

  Ditt år 2014 kommer bli ännu bättre tror jag.
  och kul att vi läsare får följa ditt år 2014 också 😀

  stor kram

  1. Det är det verkligen! Vet inte vad jag hade gjort utan dem... :)Vill också tacka för alla kommentarer du lämnat här hos mig, det är roligt när man börjar notera enskilda personer och blir alltid speciellt glad när de dyker upp i flödet 🙂 Massa kramar!

 2. Oj vilket år du haft, men det som är så fantastiskt härligt är att se hur du tagit dig igenom det och verkar må bra igen. Låter skönt att ha fått hjälp med sina bekymmer. Själv siktar jag på KBT framöver så att jag slutar vara så rädd hela tiden. Jag VILL ta körkort tex, men jag vågar tammetusan inte. Prestationsångesten och oron är alldeles för stor.

  Du är en otrolig människa som inspirerar många med det du gör. Verkligen jätteroligt att du fortsätter att göra det på de vis du känner för och tycker är roligt och givande. Superspännande också med de mystiska planerna för youtubekanalen, tjoho! Har verkligen ääälskat ditt vlogmasprojekt. <3 Lycka till med allt, och hoppas du får ett fantastiskt 2014!

  1. Vet precis hur det känns när man blir lamslagen av prestationsångest och oro.. Fy bubblan alltså.. jag är glad att den värsta tiden verkar vara förbi 🙁
   Tusen tack för din kommentar - vilken pepp! 😀 Gott nytt år-kram!

 3. Vilken fin recap! Bra mål också!
  Själv har jag tappat bort min externa hårddisk så det finns inga bilder från början av året..

 4. Så fint att få läsa detta. 🙂 Det märks verkligen att du har växt som människa det senaste året och det är riktigt häftigt och härligt att se. 🙂 Ta hand om dig! Kram <3 <3

 5. Skönt att veta att du tog dig ut ur labyrinten tillslut, helt själv 🙂

 6. Ett år med höga berg och djupa dalar men du avslutar iallafall året med flaggan i topp!
  Kul att se att du mår bra igen. Ska bli kul och föjla dig in i 2014 också! Gott nytt år, finaste Elin:)

 7. Du verkar ha haft ett fullspäckat 2013! Hoppas att du 2014 blir minst lika bra om inte bättre! 🙂

  Massa kramar!

 8. Låter som väldigt bra mål för 2014, skall nog ta åt mig några av dem själv! Gott nytt år Elin 🙂

 9. Detta året har verkligen gått upp och ner men mest upp nu på slutet 🙂 TACK för att du har varit med och förgyllt mitt år till tusen! <3 <3 jag hoppas att vi hinner med mycket mer nördande n2014 😀

 10. Hej 🙂
  Skulle vilja veta vilken pirsklas du köpte ditt 35mm i. Det finns ett som ligger på 2000 ungefär och ett annat för 5000. Skiljer objektiv mkt i det olika priserna eller får man ett ungefär lika dant ovadsett :)?
  Vore jätte tacksam för svar 😀
  kram Therese!

 11. Ja det var ett år till arkivet, det har varit kul att få följa dig i ditt liv. Som livet brukar vara så går det ju upp och ner. Det känns som om du fick kämpa och kämpar hårt för att ha "Kul" jämt om du förstår:)

  Du har varit en inspiration för mig och många med mig tror jag. Som jag skrivit en annan gång det känns efter många års läsande som om jag läser en kompis blogg!:)

  Ska bli kul att följa dina äventyr 2014 och inte minst USA resan:) Helt rätt dessutom mer fantasi och sagor i livet!:)
  Bra mål du satt upp.

  HA ett gott nytt år!

  Fredriksson

 12. Jag känner mig rörd när jag läser inlägget och funderar lite om hur allvarligt situationen verkade vara för inte så länge sen.
  Det du skrev påminnde mig om vad du skrev om dina föräldrar en gång, att de sa "vi ska lösa det har tillsammans". Att du verkar må så mycket bättre och har så härliga tankar och drömmar som snurrar runt i ditt huvud känns som en underbara bild av kärlekens kraft som jag vill inte glömma.
  Ha ett riktig Gott Nytt År och God Jul i efterskott!

 13. Åh nu blir jag rörd som läser det du skrivit till mig att du har lagt märke till mina kommentarer och mitt namn. underbara människa 🙂

  Du bryr dig verkligen om varenda läsare. Mängder av kramar till dig 🙂

 14. Söta Elin. Du är bara för go.
  Jag som din läsare så tycker jag du är otroligt duktig som svarar så mycket du kan på dina läsares kommentarer och verkligen bryr dig, många i bloggvärlden som jag har lagt märke till som är så dåliga på att svara. Som om man typ frågar den bloggaren något osv.. så svarar en del inte alls.

  Det är sånt jag verkligen hatar när de inte gör. men du är totalt tvärtom, du lägger märke till vissa läsare när de kommenterar mycket (som mig) och du svarar bra och verkligen bryr dig. Sånt gillar jag.

  Jag, själv önskar jag hade en stor blogg & att många var inne på min blogg och läste men tyvärr så har jag inte det, utan det är bara att jobba sig till att andra hittar ens blogg =) du ska ha ett stort tack som delar med dig av ditt liv, dina bilder osv. Själv vill jag bli så duktig du är på att fota. Men det är väl övning, övning som gäller.

  Mängder med kramar

  1. Tack så mycket, det känns så himla bra att vet att det uppskattas <3 Dels så vill jag förstås visa att jag bryr mig och att jag läser (för jag har förstått att det inte är så självklart för många, som det är för mig) , men jag tänker också på när jag själv inte hade så många läsare och när jag kommenterade i större bloggar... och aldrig fick något svar. Minns precis besvikelsen, även om jag såklart förstod att det kanske inte fanns tid eller ork att svara - men man hade ju i alla fall uppskattat ett "jag orkar inte svara på den här frågan"- svar - hellre än inget alls.. Så det försöker jag leva efter 🙂
   Bra inställning för övrigt! Man ska ha sånt sjukt flyt... det är väl egentligen bara det det handlar om, för det finns så många bra bloggar som inte syns.. Själv hade jag verkligen flyt och kanske bra tajming, eftersom jag varit med sedan bloggar började bli stort i sverige 🙂

   Övning är det verkligen - det är jag ett levande bevis på - och jag hejar på dig! 😀

   Kram <3

 15. Jag tycker du är så sjukt duktig på att skissa & rita, verkligen avundsjuk på dina talanger!
  Man jag skulle så sjukt gärna vilja se ett inlägg, eller en video, men dina bästa tips och också lite tips på hur man blir duktig! Har själv försökt så många gånger att få fram något hyfsat bra på ett papper, men har misslyckats totalt varje gång, hehe.
  Så jag skulle så gärna vilja se dina tips och idéer om detta!

 16. Tänk, vilket händelserikt år ändå! Kan bara stämma in i kören om att det har varit fantastiskt att få ta del av både toppar och dalar, jag är så genuint glad för att det verkar gå så bra för dig nu och att du verkar vara så stark. All lycka till dig Elin, du är så värd det 🙂 Tror jag skrivit det nån gång innan, men din blogg är verkligen som den godaste karamellen som man sparar till sist, haha 🙂

  1. Alltså hur fin är inte du Jessica? 😀 Och jag blir lika glad igen - för det är verkligen den bästa komplimangen man kan få! 😀 <3 Gott nytt år och massor av kramar!

 17. Svar: Kommer dock inte ihåg vad den heter tror att det var Sandrafoto eller photo något sådant. Skriver in länken i detta inlägg också, vilket jag tog från bloggen också 🙂

  Ursäkta jätte mycket att jag har tagit dina inlägg, om jag visste hade jag skrivit in en länk direkt tack att du la märke till de 🙂

 18. Wow Elin.. verkligen ärligt, härligt och fint inlägg. Det märks att du kommit "längre" det här året, har trots allt följt dig sedan "finn-fem-fel" med pepparkakorna xD (minns inte året, det är min milstolpe i Nevvanbloggen lixom..)

  Du känns tryggare och det känns som att du vågar och vill bjuda lite mer på dig själv. Att du blivit tryggare på något sätt.

  Och du har ju lätt en av bloggvärldens bästa bloggar, och har haft sedan jag fann dig. Den är välskriven, fin, enkel men med mycket innehåll!

  Så TACK för att du är du och för att du finns här för att dela med dig av ditt liv! <3

  1. Haha jag älskar att det är milstolpen och jag älskar att Gotlandstjejen har varit med så länge.. haha.. (Appropå det så SKA jag till Gotland 2014 - vet att jag pratar om det hela tiden men alltså.. nu är det på riktigt.. haha.. så jag hoppas att vi lyckas med en träff! :D)
   Tusen tack för detta, du anar inte hur fint det känns att läsa <3 Tack för att du hänger kvar och kommenterar - precis som jag skrivit till några andra, det känns så kul och speciellt att ha mina "kommentarskändisar" här i flödet - det känns tryggt på något sätt att ni hänger med på vägen 😀 Massa kramar!

 19. Du har kämpat på bra under året trots allt som skett och det har varit kul att följa dig ännu ett år. 🙂 Du är min fotoidol, har följt dig ända sedan 2009 😀 Gott nytt år på dig 🙂 kram Cissi

 20. Det är ju nyår imorgon och jag har en fråga, vilket objektiv är bäst att fota raketer med? 50mm eller 18-55mm? 🙂 Förstår om du inte vill/har tid att svara på såna här frågor men alltid värt ett försök!

  Hoppas ditt nyår bli bra 🙂

  1. Jag skulle köra på 50mm bara för att det ger bättre bildkvalitet - annars spelar det egentligen ingen roll 🙂 Vill du ha med stor del av himlen så kan du ju ta 18-55mm, men vill du sikta på en grupp eller enstaka raketer - ta 50mm! 🙂

 21. Tack för det här året Elin! Blir alltid lika glad och road när jag kollar din blogg, och vill att du skall veta vilken otrolig inspiration du är! Gott nytt år <3

 22. Som ny läsare så var det riktigt skoj att läsa din sammanfattning. Vilket år du har haft! Bra gjort!

  Ser framemot att "lära känna" dig bättre under 2014!

 23. hej,

  ja bloggar på wordpress men funderar på att byta till blogg.se och undrar lite om vad du tycker om blogg.se

  Hoppas du haft en bra jul och gott nytt år!

 24. Det är så otroligt hur du faktiskt delar ditt liv med oss, jag är så tacksam för man mår så bra av din blogg, även om man fällt en och annan tår. Vet inte hur många år jag följt din blogg men jag ser fram emot att fortsätta med det och hoppas att ditt 2014 blir helt underbart! Du är en sån förebild och du verkar vara en för härlig person, ta hand om dig! <3

 25. Kärlek till dig Elin <3 Du är grym och helt fantastiskt! Har skrivit det förut, men gör det igen - du är min stora förebild och inspiration. Gott nytt år till dig nu och all lycka! 🙂

 26. Tack så mycket för det här året Elin, du är bäst!
  Så skönt att höra att du mår bättre nu efter allt du behövt gått igenom 🙂
  Så himla glad över att jag hittade till din blogg och YouTube kanal.
  Du gör dagen så mycket bättre ska du veta,du är en väldigt stor inspiration till fotografering och mycket mer! 🙂
  Varit superroligt att få följa dig det här året och kommer bli garanterat lika härligt att få följa dig framöver.
  Ha ett riktigt gott nytt år Elin!:) <3

 27. Hej Elin!

  Jag har följt din blogg i några år nu och jag tycker att den är helt fantastisk. Du har verkligen öppnat upp en ny värld för mig och jag är så glad över att jag hittade hit. Jag ser jätte mycket fram emot 2014 och hoppas att du gör det också!

  Kram <3

 28. Du anar inte hur härligt det är för en trogen läsare att se hur positivt du förhåller dig till allt det som hänt. Så himla roligt att se att du verkligen orkar hålla på med bloggen även i motgångar. Ha ett gott nytt år Elin! 🙂

 29. Du har hunnit med massor detta år. Både privat och på bloggen. Jag har alltid varit imponerad av din drivkraft. Så dina mål för 2014 kommer du säkert nå.

  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt 2014.♥ Kram

 30. Vilket år alltså! Jag har verkligen känt igen mig från dina inlägg.. Har också haft en kaosartad början på året. Man ser hur mycket gladare och självsäkrare du verkar nu. Du har inspirerat och hjälpt mig med dina bra och välskrivna inlägg med mysiga vardagsbilder. Livet är för kort för att må dåligt och göra saker man inte vill. Gör det du älskar och go for it!
  Gott nytt år! 🙂

 31. vilket bra inlägg! har bara följt dig sedan i typ somras så det känns lite fint att ta del av olika saker som hänt dig under 2013:s första halvår! och så bra nyårsmål <3 många inklusive jag själv har ett nyårsmål som liknar ditt första, det är ju så viktigt att våga! gott slut och gott nytt år fina elin! (säger jag som om man känner dig men ändå!) <3

 32. Gott nytt år Elin och god fortsättning!

  Egentligen ska man hålla ett långt sentimentalt tal här men jag kortar ner det.

  Förra året var skit (iaf för mig), nu hoppas vi 2014 blir såååååååå mkt bättre!

  Många kramar!

 33. Och tänk att jag fastnade för din blogg under den tiden du tyckte bloggen gick på reserven! Du är kanske helt enkelt bättre än vad du tror...

  Tror minsann 2014 kan bli precis hur bra som helst!

  Gott nytt år!

 34. Efter ett så tufft år är det så härligt att se att det går åt rätt håll! När jag läser de du skrivit nu så känns det som en så stor skillnad från var du var i början av året.
  Tack för allt du gett detta året! I magiska bilder, knasiga upptåg, vardagliga texter och texter som verkligen berört på djupet. Tack för du vågat öppna upp dig så mycket som du gjort, utan att utelämna dig totalt. Jag har både fått mig en massa skratt och ibland tårar (för jag blivit så tagen av dina texter) framför skärmen. Du verkar vara en så otroligt go, fin, skön och underbar person. Tack för det!

  1. Åh det är det verkligen och det känns så himla bra att få lämna det bakom sig.. börja på en ny bok 🙂 Och wow.. jag blir rörd - tack så mycket! Det är sådana som dig som gör att jag vill och vågar dela med mig. Stor kram! <3

 35. åh tack för du önskar mig lycka till att få bli en större blogg. Jag har med bloggat ett par år fast på annat namn. men bytte nu pga av att jag inte gillade namnet & de passade inte. jag är glad att jag har några läsare som följer mig men man hoppas såklart på mer 🙂

  Ha ett bra år 2014 🙂

  stor kram

 36. Hoppas starten på 2014 blir bättre för dig än förra året! Så jäkla tråkigt att höra att du haft det så jobbigt, men låter som att det mesta har löst sig och det är ju jättebra! 🙂

 37. Låter som att du får ett bra år i år!

  "Mer sagor, mer fantasy, mer äventyr!"

  Har blivit tipsad om ett lajv som ska vara bra. Det är en urgammal kampanj, Thule, den har funnits "jämt". En kampanj är en lajvsaga som fortsätter år efter år. Har aldrig varit där, men en kompis sa att det är väldigt fin stämning där och att det är värt att åka. Bortse från den fula hemsidan, de har inte ändrat den sedan de startade kampanjen 😛 Just nu är lajvet i planeringsstadiet så det finns inte så mycket info än men, ja... Man kan gå med i FB-gruppen också om man vill: Thule-kampanjen. http://thulekampanjen.se/kampanj/kalendarium/pilgrimsfard.html