Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Att skriva är en förbannelse

84 comments on “Att skriva är en förbannelse”

 1. Hahah åh, du är för härlig! 😀 Vad ska boken handla om, liksom är det en roman eller?^^
  Lycka till! 😉

 2. Hoppa du får till det snart och bara kan skriva utan at stanna 😉 .. You can do it girl!

 3. Haha, festlig du är!:)
  Jag har nog skrivit tjugo böcker genom åren, där jag stupat på målsnöret och inte skrivit klart sluten...härom året eldade jag upp alla i samband med en flytt:)

  Lycka till med skrivandet, är det lika bra som dina bilder kommer det att bli en störsäljare!

  Kram

 4. Hej!
  Jag skriver själv en hel del, har gått skrivarlinje på folkhögskola och så och det är en passion med två kanter; en av skaparglädje och en av prestationsångest; vilka jobbar hårt med att skära dig i bitar. Så känns det i alla fall för mig. Vi alla arbetar ju på olika sätt med vår kreativitet, så allt passar inte alla, men här kommer några tips från mig som kanske kan hjälpa:
  - Pröva skriva ner exakt vad som ska hända, fast extremt kortfattat, i en anteckningsbok, istället för att bara ha det i ditt huvud. Ungefär: "Kapitel fem; Karl och Berta går in i huset. Träffar Ranglamangasan, han berättar att världen kommer gå under, de springer därifrån." Bara för att få det ur dig, omkomplicerat, kravlöst.
  - Skriv hellre än inget - alltså, skriv skit! Strunta i om det blir bra eller dåligt, löjligt eller redan gjort - skriv av hjärtans lust, för din berättelses skull, för din skull. Du kan peta i texten sedan, när boken är färdig. Det är ju bara version ett du gör. (Författare brukar ha typ, tre eller fyra, fem innan de är klara.)
  - Älska din berättelse, älska dina karaktärer, finn anledningen till varför du inte skriver, bli vän med den och säg hejdå till den. (Sarah Winman har sagt ungefär det, författare till "When God was a Rabbit").
  - Att tänka på sin berättelse, fantisera om den, leva i den, är dagdrömmerier och glädje, men att skriva är en hel del jobb och slit. Tänk på det. Kanske är din berättelse inte redo att skrivas ned? Döda den inte med skrivandets mödor.
  Ja, men nu skrev ju jag en roman här! Det var ju inte så svårt! Haha.

  LYCKA TILL!

  1. Haha! Tack för tips! :)Det låter absolut som att jag ska skriva ner en kortfattad sammanfattning av vad som ska ske i varje kapitel. 🙂 Mitt största problem är egentligen inte att skriva, utan som du tog upp - att jag har för höga förväntningar på mitt första utkast. Jag vill att det ska ha ett fint flyt och ska låta bra från början och det gör att jag stakar mig fram alltdeles för mycket. Håller på att släppa, men det går långsamt - även om jag helt klart har blivit bättre på det 🙂
   Och tack! Lät kul med skrivarlinje 🙂

 5. haha älskar dina videos ;D Du bjuder verkligen på dig själv!
  Håller alla tummar och tår för att du får ut hela din berättelse på papper nån gång så att vi får ta del av den =)

 6. hahah du är ju så himla härlig och fin! jag tror det kommer bli skitbra när det väl blir klart och jag skulle definitivt vilja köpa den! 🙂

 7. Känner sådär jag med haha... Hopplöst. Men hoppas det flyter på nu för dig och jag skulle absolut köpa boken om du gav ut den 🙂

 8. For en hærlig video, du er så flink å lage ting. Jeg er bombesikker at all inspirasjon bare ryr inn etterhvert. Alt går i perioder så ikke fortvil om skrivelysten ikke er der konstant. Syns det er superspennende at du går løs på prosjekt: BOK, tøft gjort!!!!

 9. Åh, känner igen det där. Skriver själv ganska mycket dikter (ett väldigt bra sätt för mig att förmedla känslor och, ja, bli av med dom) men ibland vill det sig bara inte! Allt finns i huvudet men ingenting verkar vilja komma fram på det blanka papperet med den stressande muspekaren som bara står och hoppar. Hoppas du får ett härligt flow nu i alla fall när inledningen är gjord, lycka till! 🙂

 10. Haha, jag känner igen det där allt för väl.
  Jag älskar att skriva och får alltid massor av idéer och ibland kladdar jag ner de i en skrivbok men att på ner det på ett seriöst sätt på datorn är svårt.
  Lycka till och jobba på! 😀

 11. Haha du är så himla skön. 😀 Hoppas verkligen att det blir en bok någon gång i framtiden, skulle köpa den direkt utan tvekan! 😀

  1. Jag använder mig bara av ett fönster framför mig (och så ett annat fönster snett bakom från sidan (perfekt naturlig ljussättning!) 🙂

 12. Hej Elin!

  Mitt tips när skrivarinspirationen tryter är att använda mig av OMNIWRITER- världens bästa inspirationsskrivprogram till MAC. Tror att du hade gillat det, speciellt om du (som jag) tycker om lite romantiska mystiska miljöer. Prova gärna, och säg vad du tycker, är så himla nyfiken om det fungerar för fler än mig. 🙂

  Kramar!!!!

 13. Tips, om du inte redan gör det, skriv för hand!
  I alla fall för mig så är datorn otroligt kretivitetsdödande

 14. hellu elin! jäkla grym du e på dina videoinlägg, hade tänkt testa jag med och undrar ju så klart vad för utrustning du har, säkert någon som ställt den tidigare men frågar snällt om du vill dela lite info igen. Kamera/videkamera? Objektiv? Ljus? Redigeringsprogram?
  Kram för du är bäst!

  1. Hej! Vad roligt! Självklart kan jag berätta 🙂 I den här vloggen använder jag mig av min systemkamera med ett 50mm-objektiv (Canon 5d mark II + Canon 50/1,4). Fjärrstyr kameran från min Macbook med hjälp av EOS Utility (som medföljer alla Canonkameror) och en USB-sladd. Riktigt smidigt, eftersom jag inte har vridbar skärm på min kamera. När jag inte filmar med systemkameran så kör jag på en enkel videokamera - Panasonic SD900 - som är väldigt lätt att filma med (har followfocus, så jag behöver aldrig ställa in skärpan och den har också vridbar skärm). Ljuset är helt naturligt - ett fönster rakt framifrån och ett snett bakifrån, som ger lite djup och tillsätter ljus till bakgrunden 🙂 Redigerar gör jag i iMovie! 🙂 Kram!

 15. Hahah, Elin. Du är så rolig. Mer Elin åt världen! Lycka till med boken, du kommer att klara det galant.

 16. Jag vet precis hur det är - sitter också med mitt livs mästerverk i huvudet men får generell skrivkramp när det väl ska ut!

  Men jag kommer vara ute och köpa din bok samma dag den släpps! Go for it! Kämpa 🙂

 17. Lycka till! Kommer absolut köpa din bok om den kommer ut någon gång i framtiden 🙂 kram

 18. Mitt bästa tips är att skriva lite v-a-r-j-e dag. Om det känns jobbigt, sätt en timer på 10-15 minuter och skriv på. När klockan ringer är du antingen skitfrustrerad över att det inte gick bra eller så har du kommit ytterligare en liten bit på vägen.

 19. Hejsan! När jag var fjorton år kom jag på en idé till en fantasybok. Jag hade världens flyt när jag började skriva. Hade inte mycket annat att göra för övrigt så lyckades skriva 349 sidor på två år ungefär. Sen tog det totalstopp när jag började gymnasiet. Mycket läxor, va med vänner, skaffade facebook och en smartphone som allt gjorde mig okoncentrerad. När jag till slut bestämde mig för att börja skriva igen så läste jag igenom allt jag skrivit. Som du nog förstår beslöt jag mig att börja om från början. Tyckte att allt såg så löjligt ut eftersom jag hade skrivit det när jag var fjorton till sexton år. Jag gjorde om början, och igen, och igen... Fattar precis vad du menar! Jag har nu kommit på en bra början. Storyn är samma som den alltid har varit men nu är den lite mer planerad och eftertänkt. Jag har börjat att lägga undan mobilen när jag ska skriva. Faktiskt så låter jag den ligga i hallen så stänger jag in mig på mitt rum beredd med frukt och juice/te. Jag sätter mig ner vid skrivbordet eller i sängen med min dator, mina bilder och med en liten anteckningsbok och så låter jag det bara komma till mig. Den biten då man måste ta tag i det är den svåraste. Man kommer på så mycket annat man måste göra och det är svårt att komma till ro.

  Vad är det din bok handlar om? Antar att det har mycket med fantasi att göra eftersom det är så typiskt dig!

 20. Vi två har EXAKT samma problem, alltså jag skrattade typ för det var så likt mitt egna problem. Men jag har börjat skriva korta sammanfattningar och låtit fina Rania läsa ( typ den första som läser... scary shit)men det börjar gå bättre. Jag tror också jag stoppas mkt utav att jag faktiskt sitter hemma.. borde bara dra en laptop och sätta mig på ett café som J.K.Rowling och så kör man bara...?

  1. Jag tror att jag har samma problem... har tänkt flera gånger att jag ska sätta mig någon annanstans, men ändå gör jag det inte.. fast jag kan nog inte sitta för publikt.. blir lätt störd 😉

 21. Hahahah, som jag känner igen mig! Det värsta är när man vaknar mitt i natten och kommer på hur man ska skriva och sen när man vaknar är allt borta.. Jag har lärt mig att jag, så fort jag har en bra mening eller meningar, spelar in allt på mobilen! Sen när man har tid så sätter man sig och lyssnar på det 🙂 ibland är det skit, men ibland riktigt bra!

  LYCKA TILL!

 22. Haha, underbar video, känner igen mig i det där. Har också en bokidé som inte riktigt vill komma ner på papper 😉

  Lycka till o kämpa på! 🙂

 23. Köper OCH läser din bok när den kommer ut. Skulle författarplanerna mot förmodan inte gå vägen, så kan du ju alltid filma. Riktigt kul inlägg.
  Lycka till

 24. Strukturera upp din story först. Först en kort summary, som du sedan bryter ner i scen för scen, sedan skriver du små summaries för varje scen och kanske även en timeline (alltså delar upp scenerna i kapitel. Brukar vara ca 3 stora scener i ett kapitel, men det är upp till var och en såklart!).

  Skriva slutet först, eller börja bakifrån, brukar vara ett tips som funkar. Då har man ett mål att sträva och skriva efter.
  Skriv scener och scen, behövs inte vara i ordning. Sedan kan man pussla emellan genom att ställa frågor som "hur kom jag hit, varför, var hände? Vad händer nu?" osv.

  INNAN du sätter dig och skriver: läs igenom den korta summaryn du har för din scen. Dvs, ta 5 min och gå igenom det, på papper eller i huvudet, anteckna små dialoger osv. Detta gör att du VET vad du ska skriva klart och tydligt och det blir myyycket lättare!

  🙂 Hoppas detta hjälper!

 25. Lycka till bruden!
  GLÖM INTE ATT SPARA PÅ ETT USB-MINNE ELLER NGT OCKSÅ!
  Det gjorde inte jag.. var i mitten av kap. 4 på den fantasybok jag började skriva som ett eget lite projekt. Jag började få en relation med karaktärerna, raderna som jag skrivit om såååå många gånger var jag faktiskt nöjd med och det började äntligen flyta på...
  Sen skulle jag "ghosta om" skoldatorn för att kunna köpa ut den... Idiot och virrig som jag är så tänker jag inte på att jag inte sparat mitt lilla kärleksbarn någon annan stans. Så VIPS R.I.P bokjävel. Har inte orkat börja om än, fortfarande bitter. SÅ SPARA ÖVERALLT. HELA TIDEN. haha 😉

 26. Nanowrimo pågår ju just nu och det innebär att du ska skriva 50.000 ord på en månad.
  Jag började men sen kom livet lite i vägen kan man säga. Men något jag lärde mig under den här utmaningen var att skriva, skriva skriva.

  Det finns en anledning till att det tar år innan författarna får ut sina böcker, och det kan inte vara perfekt i början. Som när man skriver uppsatser, du korrigerar efter att du har skrivit inte medans du skriver.
  Så jag skulle tipsa om att bara skriva skriva skriva utan att tänka på om det är bra eller intressant, för sen när du redigerar kommer du se vad som kommer att behövas för att just din historia ska komma fram på bästa sätt 🙂

  Och du nämner att du raderar och börjar om, prova att inte radera utan fortsätt bara skriva vidare, ha som mål att det inte ska bli bra på en gång utan kanske att efter ett par redigeringar.

 27. så himla skön är du.. Älskar när du visar det genom videos, haha! Hade jag lite fler läsare skulle jag också göra det, nu skulle det bara ge mig färre 😉

 28. Jag kommer definitivt att läsa din bok! Såg att någon här ovanför nämnde NaNoWriMo, jag är mitt upp i det just nu.
  Mitt bästa skrivtips är att tillåta sig själv att skriva skitdåligt. Alla första utkast har en enorm förbättringspotential och böckerna man läser har skrivits om ett flertal gånger innan de blev publiceringsfärdiga. På en sida, som jag inte kommer ihåg vad den hette, var det en publicerad författare som hade lagt ut bilder på sitt första manuskript efter att hon hade gått igenom det med rödpenna och jag svär på att hälften av texten var överstruken eller hade ditskrivna kommentarer och ändringar bredvid.

  För man kan inte redigera och skriva om något som inte är skrivet ännu. Hur svårt det än låter är det bästa man gör att släppa alla krav och måsten och bara skriva. Få hela historien ut ur sig innan man börjar ändra.

  Ett annat tips är att registrera sig på NaNoWriMos hemsida och läsa forumen, där finns massor av pepp och bra tips! Risken är dock att man fastnar där istället för att skriva, haha. Det har hänt mig alldeles för många gånger...

  Lycka till! 🙂

  1. Jag har verkligen skitsvårt för det, men det går framåt - jag är inte riktigt lika krävande nu som jag varit bara ett år tillbaka tex. Haha det låter bra det där met NaNoWriMo, fastnar allt för ofta på Pinterest tex för att leta inspo till karaktärer och dylikt ;P

 29. Åh, jag vet ju precis vad du menar! För jag är precis likadan. Jag har sysslat med min bok i, ja, fem år eller nå? Och gått på skrivarlinje och det ena med det tredje för att sporra mig själv att bli klar. För historien har jag ju klar i huvudet, plus de fyra-fem uppföljarna jag vill skriva. Men det där momentet med att överföra de där tankarna och historierna som trängs i skallen till papper, omöjligt!
  För jag ser ju också den där filmen i huvudet, in i minsta detalj. Men jag tvivlar så på min förmåga att förmedla de där bilderna på rätt sätt. Kommer läsaren verkligen se det jag ser? Du är ju så van att jobba i konkreta bilder, med foto och illustration, så kanske är det därför det är svårt för dig att skriva? För att du är van att kunna visa folk exakt den bild du vill att de ska se, men det är så oerhört mycket svårare att göra det med ord. Samtidigt som man kan få med så mycket mer i en text än med bara en bild (jag tror inte alltid att en bild säger mer än 1000 ord :P)

  Nå, vad jag ville säga var att jag vet hur svårt det är. Men ge inte upp! Jag vill verkligen ha den där boken med Elin Kero på framsidan. Dessutom lyssnar jag alltid på din inspirationsplaylist på Spotify när jag skriver, den gör mig så himla pepp 🙂
  Lycka till, jag tror på dig! 😀

 30. Du är så himla rolig när du berättar!
  Jag känner igen mig i det du säger i videoklippet. Jag har själv tagit tag i min dröm och i år skrivit en bok! Just nu ligger den hos sju olika bokförlag. Får se om någon nappar 🙂

 31. Åh va spännande! Vad kommer den handla om? Är det en påhittad berättelse eller är det en självbiografi? 🙂

 32. Tja Elin, Hedda här igen! Supernice att du svarade, har en liiten fråga till, vad har du för glugg? Fast 50mm?
  Har en 7D med ett fast 50mm som jag tänkt testa med, riggat allt nu så vi får se om det blir något 😉
  Aldrig filmat med den förut så det ska bli spännande!
  Hoppas det flyter på med din bok,skön helg på dig tjejen! 🙂

 33. När du började "fightas" mot datorn höll jag på att att sätta drickan i halsen, och jag asgarvar fortfarande. Såg så jäkla roligt ut! HAHA! xD