Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Muppigt med självporträtt ute

Jag bor väldigt centralt i Jönköping, så det där med att gå ut en snabbis och fota självporträtt är inte alltid så lätt. I alla fall inte om man är som jag och tycker det är obehagligt att bli utstirrad. Hittills har jag fotat självporträtt utomhus tre gånger. Första gången var det 15 minusgrader och jag höll på att frysa fingrarna av mig för jag hade inga vantar, men folk höll sig i alla fall inne.. haha. Andra gången stod jag intill cykel- och promenadleden som går längs Vättern, vilket kanske inte var det bästa valet eftersom rätt många passerar där... i alla fall en fin och varm dag som det var den dagen. Tredje gången var nu i helgen.

Det jobbigaste är typ i början när man går fram och tillbaka var femte sekund för att kolla så att avståndet och inställningarna blir rätt. Och när man ska göra första posen. Inte för överdrivet så att det ser nördigt ut, men inte för lite så att det ser stelt ut på bild... 😉

Aja. Jag har fått tillbaka mitt minneskort som jag glömde i Stockholm idag - överlycklig!!
Så nu ikväll sitter jag och redigerar för brinnande livet! Bilder kommer upp när modellen godkänt dem 🙂

51 comments on “Muppigt med självporträtt ute”

 1. håller med dig!! jag fotade självporträtt utomhus första gången i vintras. men då var det rätt folktomt. mest är jag rädd att nån ska sno kameran haha. :p

  jag har förövrigt en fråga till dig ang. livet i jönköping. skulle jag kunna maila dig om det för det känns dumt att skriva så publikt om sånt haha. ^^

 2. Åh. I feel you. Här där jag bo nu skulle jag nog aldrig våga gå ut och fota mig själv. Grannarna skulle tro jag är helt knäpp 😛

 3. Om man är så där snygg, ser så där proffsig ut och har sån där kamerautrustning. Då är det helt ok att vara ute och ta självporträtt oavsett om det är en massa folk ute eller inte.

  Om folk glor så är det för att dom är imponerade, inte för att dom undrar vem du tror att du är eller nåt.

 4. Blir alltid lika imponerad av dina bilder. Själv har jag för tillfället en urkass kamera men skulle nog inte kunna få ett bra foto ens med värsta systemkameran.

  Men men, jag undrar om inte du skulle kunna ge lite tips för oss kamerarädda. Jag skulle till exempel vilja ha en profilbild men jag kan inte bli nöjd med foton på mig själv. Hur gör du för att slappna av? Kan man utnyttja några speciella trick, poser, ljus eller liknande? Hade varit jätteschysst med sådana tips!

 5. Skulle nog själv föredra om nån annan tog bilderna, även om jag såklart helst är den som fotar själv.. 🙂

 6. Tack så jättemycket för ditt svar. 🙂 Antar att övning ger färdighet som med allt annat. 🙂 Var jättebra tips. Tack än en gång.

 7. Tycker du är superduktig på självporträtt! "De första gången" tycker jag är supersnygga! "de andra gången" hade jag inte sett förut, men också skitsnygga !

 8. Jag skulle vilja dela med mig av ett tips!
  Vi har rätt lik musiksmak normalt (Sonata, sirenia, pampig filmmusik m.m). Härom månaden såg jag på Ellen show där tre unga killar uppträdde.
  När jag lyssnar på musik blir jag oftast väldigt kär i själva rösterna.
  Dessa tre killar har förmodligen de skönaste rösterna jag hört på länge, men de sjunger inte rock eller powermetal utan "operated pop" (?) tror jag det kallas. Om man letar upp "O sole mio - Il volo" på american idol så kan man höra dom live.

  Var mest nyfiken på vad du tyckte om dom 🙂

  Jag är med o tävlar om koncertbiljetter till dom, så om du får lust att klicka på min tävlingslänk vore det såklart jätte schysst! Är inget skumt trots att länken ser ut som en viruslänk, vet inte varför dom utformat dom som sådan. Den leder bara till deras officiella site:

  http://pop.to/8bef

  Tack för en underbar blogg som vanligt

  //Trogen läsare sen några år tillbaks

 9. Kan inte göra annat än att hålla med om att det är obehagligt att bli utstirrad när man går ut för att ta själv porträtt... Det är nog därför jag hitills bara har gått ut i hagen 100 meter ifrån där jag bor, leta efter bästa möjliga platsen mitt i hela där det inte finns några stigar och hoppas på att ingen som rastar sin hund kommer förbi och ser mig. Inte så lätt att lyckas med det alla gånger dock, för jag har flera gånger fått personer som stannat och tittat på mig när jag håller på... Däremot har jag inget som helst emot ifall folk ser mig när jag står och kör in huvudet i en buske eller ligger och krälar på marken. Det är trevligt när folk stannar till och pratar med mig, hehe. Speciellt en äldre dam som jag pratade med för någon månad sedan, hon var jätte trevlig och tyckte det var kul att se en person i min ålder som inte var rädd för att smuttsa ned sig.

 10. Åh! Du är alltid så jäkla fin! Och jag älskar din stil! Basic men ändå så personligt.

  Jag insåg att jag måste fixa min fjärris så jag också kan få testa på ego-bilder. :p

  Ha en fin dag Elin!

 11. Fina bilder och inte alls muppigt ju.. Mer gulligt.. Men du är väldigt duktig bakom kameran.. Jag skriver själv om inredning.. Nyfunnet intresse och som ensamstående pappa så är det ett under att man ens har en stil hemma.. Ler.. Kika in på mitt senaste inlägg om min Lexington Beach House stil i hemmet.. Inte dåligt av en ensamstående pappa och kille va.. Ler.. Kram Pappa Gabriel..

 12. Jag avskr att bli utittad! Jag får prestationsångest av det. Jag brukar gå långt in i en skog och leva ut mina fotofantasier där.

  Bilderna är jättefina, känner inte av någon muppighet.

 13. du är ju så härlig så du kommer nog undan med sådana härliga grejer haha 😉 saknar dig kössen..hoppas allt leker i livet!

  Kram

 14. Haha! De ar fasen aldrig latt med sjalvportratt. Jag har forsokt ta tva stycken senaste dagarna, ett pa Kinesiska Muren och ett i Forbjuda Staden i Peking. Eller snarare forsokte dokumentera att jag varit dar(var dar sjalv sa hade ingen som kunde ta kort at mig, om jag inte ville fraga okand). Letade upp en plats att stalla kameran pa, vantade tills de inte var lika mycket folk, tryckte pa tio sek, sprang bort en bit, vanta tills kortet togs, sprang tillbaka innan nagon snodde kameran. Efter nagra varv fragade en grupp kineser om de kunde hjalpa mig, jag tackade snallt nej och sprang ivag.

 15. Jag kan inte ta självporträtt med min system, den fokuserar alltid helt fel! Antingen på bakgrunden, eller nånting på sidan osv. Aldrig där den ska, så alla mina självporträtt är suddiga i ögonen. Har provat ändra inställningarna och allt... Blir så himla trött på det, och det slutar alltid med att jag blir förbannad för kameran är så dum. Vad göra? 🙁

 16. Just det, glömde skriva; till och med när jag står mot en helt vit vägg blir det fel. Då fokuserar den inte alls. Den försöker fokusera, men den hittar inte rätt eller nåt... Jag fattar verkligen inte vad som är fel. :/

 17. Jag tycker du tar helt fantastiska bilder 🙂
  Nu undrar jag en sak som absolut INTE är kritik.
  Jag försöker lära mig ju... Det här med "utfrätta" bilder..
  När jag tar bilder och det blir "utfrätt" och någon som kan tittar säger de ajabaja.
  Dina självporträtt, är det inte utfrätt i de ljusaste delarna när man tittar i histogrammet?
  Alltså jag bara undrar. Är det kanske så att i den här typen av bilder så är det ok?
  Många kändisbilder när de fotar inne i bilar och sånt känns lite samma sak.
  Jag har sparat din sida som favorit så jag kommer följa dig framöver.
  Kan inte du svara så kanske någon annan här kan?

 18. *
  *
  *
  FOTORUM: Intressant fråga! Har inte tänkt på det innan. Det där med utfrätta partier i bilder tillhör "fotoregelboken". Boken är till för att ge en vägledning och kan vara ett stöd när man är ny inom fotografin, men är sedan väldigt rolig att bryta mot 😉
  Dvs. I början jobbade jag jättemycket för att förstå hur jag skulle bära mig åt för att inte fräta ut himlar mm, men sedan när jag kunde det så upptäckte jag att det inte behövde vara något dåligt, tvärt om. 🙂

  Så, inte gör det något att histogrammet inte visar ett perfekt resultat, det är bildresultatet som är det viktiga. 🙂
  *
  *
  *