Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

"Vad gillar ni?" och lite tåg

Bilderna är tagna med appen Cross Process till iPhone.
Tog dem genom tågfönstret på vägen hem till Jönköping alldeles nyss 🙂


Jag har snart läst ut Arvet efter Anne Boleyn nu.
Satt och funderade på tåget... vad det är jag fastnar för i böcker. Och vad det är som jag inte gillar.  Jag brukar inte läsa så överdrivet mycket, men det har bara blivit mer och mer under det senaste året/åren.

+ Jag gillar när det är mycket tankar... inre monolog.... Jag är en tänkare själv och vill gärna läsa om vad som rör sig i andras huvuden.. haha.

+ Spänning och en lite annorlunda/mystisk historia. Fastnade snabbt för Diana Gabaldons böcker om tidsresor och Skottskt 1700-tal. Hon skriver på ett helt fantastiskt fängslande sätt, så till och med jag, som är lite rastlös av mig, glömde av tiden.

+ Kärlek. Hallå. Böcker utan kärlek är som att sova på golvet... hårt och kallt. Nej, det är viktigt med en central kärleksberättelse tycker jag. Behöver inte vara en rosenröd berättelse... faktum är att det är sådär jobbigt bra när det är lite tragiskt.

+ Miljöbeskrivningar och vackert språk. Visserligen kan det bli en aning långdraget och tråkigt om det är för mycket (speciellt om man heter Elin och tröttnar om det inte händer någonting...), men vackert språk är som vackert klingande toner i musik. Jag gillar Svärdet & Spiran för alla dessa makalösa beskrivningar.


- Jag gillar inte när det är långdragna texter... uppslag efter uppslag... utan att det sker någonting. Nog för att det kan behöva förklaras saker men goh... orkar inte. Haha. Jag var inte riktigt förtjust i Twiligtböckerna 1-3 (döda mig inte nu alla fans! Haha) av den anledningen att det bara var blablablabla blablabalbala och ännu mera blabla ända fram tills de trettio-fyrtio sista sidorna typ.. Slutet av böckerna är jättebra, men resten... nja.

- Sen gillar jag inte en bok utan tankar. Jag läste Paksenarrion för någon månad sedan och jag kände som inte den där längtan att ta upp boken som jag brukar göra... kunde först inte komma på varför, men sen insåg jag att jag inte kunde lära känna henne. Nog för allt äventyr och rabalder, men det var bara det. De gjorde saker hela tiden, men jag fick aldrig veta vad hon tänkte eller kände... Vem är hon egentligen? Tänkte jag när jag slog ihop boken. Inte bra.

Vad gillar du med böcker? Och vad gillar du inte?
(Kan ju vara bra att veta när jag skriver en själv... haha)

59 comments on “"Vad gillar ni?" och lite tåg”

 1. Åh, jag älskar att läsa! Gärna ska det vara en specifik person man följer, ett mysterium och gärna lite övernaturligt/fantasy inspirerat. då är en bok komplett.

 2. Jag tror att vi har ganska samma smak när det gäller böcker. Tyvärr är jag verkligen sämst på att ta tag i att läsa så det blir att jag läser max en bok per år. Ska försöka bli lite bättre på det. 🙂

 3. Jag gillar böcker som är baserade på sanna historier. Jag gillar även mycket drama och sorg, det har sin charm att inte livet alltid är lyckligt. Jag gillar inte den slags sorg som när en kille gör slut osv.. jag vill ha verkligt hemska händelser i en bok! Gillar även att läsa böcker med mycket känslor och tankar, jag gillar att själv behöva fundera lite också.

  Detta blev en väldigt sammanfattande text! Skulle kunna skriva hur mycket som helst.

 4. Jag gillar i princip alla böcker som är skrivna på ett begripligt språk, därför tycker jag klassiker är lite tråkiga ...

 5. just nu läser ja en serie som heter TRE skriven av kjetil johnsen .

  sjukt bra böcker enligt mig, ja tycker dom stämmer överens nästan exakt me de du skrev där uppe

  men nu vet ja inte om de e nåt som skulle passa dig eftersom ja e ett par år yngre, men verkligen värt ett försök

  PS. dom kan va lite långtråkiga i början men när du väl börjat läsa kan du inte sluta 😉

 6. jag har fastnat för böcker som hungerspelen (hela serien) harry potter, genom dina ögon, bläckhjärta (hela serien) osv.
  och ja, jag vet inte riktigt varför jag gillar dem, de är spännande och ja jag gillar dem helt enkelt jättemkt:D
  Gillar inte alls såna böcker som är över bara några dagar och allt händer på de dagarna, stor och små saker, det blir bara löjligt! eller när huvudpersonen drar någon helt random slutsats från ingenstans! (eller börjar oroa sig för skitsaker)Det är bara konstigt och tråkigt!;)

 7. du har läst andra systern boleyn också va? den är superbra. blev typ sjukt intresserad av engelsk historia efter den, haha. tycker inte den du läser du var lika bra, den är ju skriven i nutid, tycker det blev rätt konstigt, men läs the white queen av gregory också, jättebra!

 8. Läser en hel del, deckare i massvis ^^

  De måste vara bra beskrivningar om personer, mordplats osv. De får gärna hända saker då och då och inte bara svammel. Ogillar starkt när de känns som en liten unge översatt, meningarna är korta och språket inte används som i verkligen, då läggs boken bort på en gång

 9. jag känner exakt samma sak ang twilightböckerna, flera hundra sidor utan att det egentligen hände något, och sen BAAAM så händer allt på de sista. måste väl däremot erkänna att jag låg och tjurade som en liten flicka när jag läste dem (A)

 10. Kärlek, spänning, ondska tillsammans. Givetvis så ska De, få varandra i slutet. Antingen som ett Romeo&Julia-slut - de båda dör eller att de lever lyckliga tillsammans 🙂

 11. Jag tycker ungefär som du
  Jag gillar personkemi, och bra dynamik mellan personer, och få lära känna karaktärerna innan och utan.
  Kärlek, spänning, fantasy, medeltid/historia/sci fi
  Annars kan det bli rätt så lamt.
  Men är ändå väldigt svårt och sätta fingret på vad man egentligen gillar, för ibland gillar man det, eller inte. punkt slut, utan att man har en aning om varför. T.ex. varför jag gillade twilight så mycket, men nu något år efteråt så är jag osäker om den är så bra som jag tyckte, eller böcker jag läst som växt enormt efteråt. Det är ju lite roligare med längre serier enligt mig, då man verkligen får goa ner sig i karaktärerna och nästan bli kär i dem.
  Kan därför ha svårt för "enstaka" böcker, för att man inte riktigt kommer på djupet och lär känna karaktärerna, men skulle helt klart vilja läsa mer sådana romaner som den du skrev om nu. Är bara osäker på om dom kommer kunna hålla kvar mig.
  Funderar på att läsa borta med vinden eller något, läst den? något du skulle rekomendera?
  Du skulle inte kunna göra ett inlägg om böcker du rekomenderar och vad du tycker är bra med dem?

 12. Elin du måste läsa Genom dina ögon av Stephenie Meyer. Den är fan så mkt bättre än Twilligtböckerna men ändå samma.. jargong. Mycket mind, kärlek, si-fi, den är sjukt bra. Ta dig förbi de första tre kapitlerna så är du hooked, jag lovar!

 13. Hmm, jag gillar lite av varje tror jag. Harry Potter till exempel, har läst alla böcker tio gånger var. Äventyr, magi, vänskap, kärlek men det allra, absolut viktigaste är hur författaren för historien. Och Rowling kan skriva hon. Ang Twilight så tycker att författaren skriver förfärligt dåligt men jag gillar böckerna för själva känslorna som utspelas, så det väger över. Annars gillar jag lite mysiga böcker, "En hattaffär på hörnet" och "Vickys vintagebutik". Innehåller spännande berättelser, fina miljöer och lite historia. Måste också nämna "Vindens skugga" och "Ängelns lek", så himla, himla bra! Utspelar sig i Barcelona för ett tag sedan och har spänning, lite magi nästan och kärlek. Väl värda att läsa! Deckare är något jag har svårt för däremot, men så har jag sällan gett det en större chans heller.

  Ja, det var ju en kort sammanfattning av vad jag gillar 😛

 14. Jag älskar att man får uppleva så himla mycket saker genom att läsa! Det känns nästan som att man upplever allt man läser. Och sen att jag själv får bygga upp bilder om hur personerna och miljöerna ser ut 🙂

 15. Jag älskar att man får uppleva så himla mycket saker genom att läsa! Det känns nästan som att man upplever allt man läser. Och sen att jag själv får bygga upp bilder om hur personerna och miljöerna ser ut 🙂

 16. Jag gillar att läsa böcker som handlar om saker som är ovanliga... typ. Nejmen sanna hemska historier där man får en inblick i hur vissa har det och man kan påminnas om hur bra man själv har det. T.ex "Pojken som kallades det" och "Decembergatans hungriga andar" är böcker som jag gillar

 17. Jag gillar att läsa böcker som handlar om saker som är ovanliga... typ. Nejmen sanna hemska historier där man får en inblick i hur vissa har det och man kan påminnas om hur bra man själv har det. T.ex "Pojken som kallades det" och "Decembergatans hungriga andar" är böcker som jag gillar

 18. Jag läser väldigt sällan, med de menar jag kanske 1 bok om året. Jag börjar på fler men tröttnar snabbt om inget händer. De jag läser måste vara innehållsrikt, hela tiden ska nya saker hända, pangpangPANG! Så självbiografier passar mig bäst!

 19. Mina plus och minus är väl ungefär likadana som dina 😉 Men jag gillar mycket dialoger, min blick dras liksom alltid till dialogerna när jag läser.
  Dessutom tycker jag mer om personbeskrivningar (då ska det såklart vara intressanta personer) än miljöbeskrivningar eftersom min fantasi hittar på omgivningarna av sig själv för det mesta (: Läste "Northanger Abbey" för ett tag sedan och fastnade helt för vissa karaktärer och avskydde andra. Du borde verkligen läsa Jane Austen (: Hon var ruskigt bra på det hon gjorde!
  Nu ska jag avsluta innan det blir för långt... men kärlek är det absolut viktigaste för mig, en bok utan minsta lilla kärlek... vissa går an, men kärlek BEHÖVS! (:
  Förlåt för att det blev så långt, men böcker är min stora passion, och jag vill (som du) skriva en eller flera böcker någon gång i livet (:

 20. Vad kul att höra om vad du gillar och inte gillar med böcker! Håller själv på och skriver en bok, den första i en fantasytrilogi, så det är alltid bra att få tips på vad folk gillar och inte gillar. Själv har jag svårt att sätta fingret på vad som får mig att tycka om en bok, men språket är i alla fall väldigt viktigt. Genom min skrivarkurs fick jag nys om Sonya Hartnett och oh my gods, den kvinnan kan sitt språk. Rekommenderar starkt "Pojken i soffan", om inte för historien så för språket. Kunde jag skriva som hon skulle livet som aspirerande författare vara så mycket lättare.
  Skulle vara kul att läsa mer om ditt skrivande här på bloggen 🙂 Vill du får du gärna kika in på min blogg om mitt skrivande, även om där mest är ett svammel av tankar som far genom mitt huvud när det inte går som jag vill 😛
  Ha det bra!

 21. För mig är det allra viktigaste karaktärerna. Gillar jag inte karaktärerna kommer jag inte läsa vidare. Jag är sjukt svag för Edward Cullen i bokform, men inte speciellt mycket i filmen. Hans karaktär i boken gör att jag dör lite hela tiden och vill läsa mer om vad han säger och gör här näst.

 22. För mig är det viktigt med spännande karaktärer, och deras interaktion och dialoger. Ju mer jag lär känna huvudkaraktärerna och miljöerna desto mer tycker jag att jag kan leva mig in i berättelsen. Därför fastnar jag ofta för långa böcker eller serier där man verkligen får följa och känna med personerna.
  Böckerna får gärna vara lite overkliga eller annorlunda så fantasy, historia och spänning funkar alltid bra. Och såklart med inslag av kärlek på ett eller annat sätt.
  Sen tycker jag alltid bäst om att läsa böckerna på dess originalspråk (om de är skrivna på ett språk som jag förstår förstås ;P). Då får man historien levererad så som författaren har tänkt sig utan att en ointresserad översättare ska ha lagt sig i.

 23. Åh, när läste du Diana Gabaldons böcker? Själv väntar jag med spänning på åttonde boken, synd att det är två år kvar xP

 24. Jag har precis läst ut the pillars of the earth och har börjat på andra fristående fortsättningen "world without end" - den börjar bra iaf, rekomenderar den! Men jag läste ett par bäcker för en tid sedan, som jag tror du skulle gilla väldigt mycket, verkar som ett par böcker i din smak. Tänkte bara tipsa om dem, kolla på länken där jag skriver om dem. Graceling heter den btw. 🙂 peace

  http://beataholmring.blogg.se/2011/march/graceling-fire.html

 25. Jag alskar ocksa Diana Gabaldon, efter jag last ett par av hennes bocker tog jag tag i drommen och flyttade over till Skottland sa tacka vet jag henne!

  har du last trilogin His Dark Materials av Philip Pullman? Kan rekommendera starkt!!

 26. Läser själv inte så mycket böcker. När jag väl gör det, så är det bara självbiografier som funkar i det stora hela.

  Tycker det är intressant att läsa om människors liv. Oftast är det inte så som man tror och snabbt berörs man med både värme och sorg. Det är ju det som håller än kvar, när känslorna slits med och det verklighetstrogna har den största förmågan att bita sig fast.

 27. Jag tycker att det är roligt att ge förslag om olika böker att man kankse vill läsa. Det borde bli lättare när jag kan läsa en hel lista av egenskaper som du längtar efter i en bok men det är faktiskt svårare! 🙂 Ska fundera lite. 🙂

 28. Jag tror du skulle älska John Ajvide Lindqvists böcker (Låt den rätte komma in mfl.) Gör man inte det så... tja, har man sjukt dålig smak. Give it a try!

 29. jag älskar att läsa, kan aldrig få nog. Så jag har perioder, jag gillar böcker som verkar verkliga, eller ja som berör tunga saker, för det mesta. Men sen tycker jag också om fantasy, liftarens guide till galaxen böckerna är sjukt bra.

 30. spänning är så klart bra (läste maaassa kittyböcker när jag var liten)
  Men nu föredrar jag som du lite mer historiska böcker, särskilt när man får lära sig saker, om en plats eller om folks sedevänjor eller vad som helst.

  Språket är så klart jätteviktigt, jag började läsa en bok en gång som jag la ifrån mig efter ett kapitel för jag störde mig nåt så fruktansvärt på i stort sett varannan mening! det kändes inte riktigt som om författaren hade koll på uttrycken och den tidens jargong.

  Annars så vill jag nog ha med lite av varje i en bra bok, spänning, romantik, allvar, humor, sorg, lycka, you name it! En mix med lite av allt det där som man känner i livet tror jag gör boken mer levande 🙂

 31. Hej!
  Tänkte tipsa om en superbra gratissajt: http://www.supergratis.se/?r=75450

  Genom denna sida samlar man poäng genom att utföra gratiskampanjer, tävlingar osv. För att sedan byta in sina poäng mot valfri pryl (telefon, kamera, presentkort osv)
  Jag själv har samlat ihop till en kamera och 1000kr på HM.

  Gratis är gott, eller hur?
  Prova du också 🙂 Helt gratis!

 32. Språket är viktigt. Språket ska vara så bra att det nästan ska vara värt att läsa för språkets egen skull. Dessutom ska karaktärerna vara trovärdiga, levande och kännas riktiga. Boken ska helst också ta upp någonting av värde - vare sig det är av värde för världen i allmänhet eller för mig spelar inge roll - och det ska ha hänt saker med karaktärerna och världen etc. när boken är slut. Saker har förändrats, mycket har förlorats eller vunnits. Det ska vara mörkt, tankeväckande, ha djup och kännas realistiska.

 33. Jag älskar böcker med övernaturliga saker, sådant som inte existerar på riktigt. När man öppnar boken blir det som att sjunka in i en helt ny värld, full med saker att upptäcka. 🙂
  Karaktärerna är också oerhört viktiga. De måste vara trovärdiga och framförallt älskvärda. De karaktärer som faller mig bäst i smaken är sådana som kan skämta och vara lite barnsliga men ändå allvarsamma när det kommer stunder som kräver det.
  Jag gillar också när det finns relationer mellan karaktärerna och olika sorts band. Huvudpersonen kanske upptäcker vem hennes far är, eller förälskar sig i någon som inte alls är hennes typ. Kanske hittar hon en bror som hon trodde var död.
  Dialogerna är viktiga - sätter personerna pratar till varandra avslöjjar mycket om dem. Är han tystlåten, en skämtare eller den allvarsamme killen? Jag älskar när en bok innehåller många olika personligheter, och att de verkligen lyser igenom. Samt att man upptäcker nya sidor hos personerna under berättelsens gång.
  En serie jag tycker har starka personligheter är bl.a The Mortal Instruments av Cassandra Clare.
  Fler favoritböcker är: Hungerspelen, Percy Jackson, Boktjuven, Svärdet och Spiran, Maximum Ride, Eragon, Harry Potter, Krigarhjärta och Anna and the French kiss mm. 😀

 34. kan läsa det mesta, men precis som du tappar jag tålamodet snabbt om det inte händer något 😉

  (snart snart snart kommer the sims medieval, elin!! bara liiiite kvar! 😀 )

 35. jag älskar älskar älskarrrr harry potter böckerna! åhh dom är så sjukt bra och när det hänt något spännande behöver man bara vänta någon sida så kommer det ännu mer. Bästa böckerna jag läst, det är 7 stycken och man blir gråtfärdig när dom är slut. Jag har läst 7an 4 gånger (håller på att läsa den nu) och jag lessnar aldrig på dom! Läs dom 🙂

  kram 😉

 36. Intressant inlägg! 😉

  Jag älskar också att läsa eviga inre monologer, och så får kärlek gärna vara en central del av historien :3 Jag tycker om när man blir överasskad av en text, när saker inte är som de först utgett sig för att vara. Det gör ju att man blir nyfiken på att läsa vidare ^^

 37. kärlek i både böcker och filmer är bara ett måste, men med spänning och inte såndär gullig kärlek, utan det får gärna vara gripande händelser, som svek m.m.

  har funderat lite på om du har sett filmerna om Arn, med tanke på att du gillar medeltiden? 🙂
  kram

 38. Jag gillar lyckliga slut! Det får inte vara för melankoliskt och deppigt.

  Gillar böckerna om Henrik VIII eftersom alla trådar knyts ihop och man vet hur det slutar för alla huvudpersoner.

  Jag gillar författare som använder mycket adjektiv och målande beskrivningar. Och gärna mycket kärlek! 🙂

 39. Jag tror nog du är den enda personen jag någonsin "träffat" som vet vad Paksenarrion är för någon bok! Jag läste den för flera år sedan, gick i sexan skulle jag tro, en hel massa år sedan. Men du har rätt, man är inte helt hundra på vem hon är, i första boken. Det blir mycket mer av henne som person och vem hon är i bok två och tre, kunde jag tycka minns jag. Men nu är det som sagt 7-8 år sedan jag läste dem också...

  Nu när jag skriver inser jag att jag kanske var aningen för ung för just dem böckerna, ganska brutala, men jag älskade dem ändå.

 40. Tycker precis samma med twiligtböckerna! 😮 skäms nästan för och säga det inför mina kompisar som är helt sålda, jag tycker de är jättebra men precis som du är det lite för mycket blaa blaa blaa imellanåt 🙂

 41. Om du inte redan läst serien borde du läsa George R.R. Martins serie A Song of Ice and Fire. Finns fyra böcker ute än så länge, men är planerat att bli sju stycken. Fantastiska skildringar av karaktärerna - inget är svart eller vitt, ont eller gott, utan det är ett väldigt djup i berättandet - och det du tyckte om en person i början av berättelsen är inte nödvändigtvis var du tycker lite senare in i historien. Serien släpps även som TV-serie nu i april, gjord av HBO - men jag hade läst böckerna först!

  Även Scott Lynch är en fantastisk författare med böckerna The Lies of Locke Lamora och Red Seas under Red Skies (även i den serien fler böcker på gång). Det var mina två tips det!