Vad är Cropfaktor?

Vad är en sensor?

Sensorn på en digital kamera kan jämföras med film på en analog. Den sitter inuti kameran och registrerar ljuset som faller in från objektivet. Ljuset omvandlas sedan till en bild.

Skillnaden mellan APS-C och Fullformatssensor

En sensor kan ha olika storlekar. De dyrare kamerorna, som Canon 6D, 5DmkIV eller Nikon D850 och D5 har en så kallad fullformatssensor.
Dvs, deras sensor är stor och visar fullbild.

De billigare kamerorna (som t.ex. Nikon D3500 och Canon800D) har en så kallad APS-C-sensor, som är mindre än en fullformatssensor och därför “beskär bilden” inuti kameran.

Detta skulle man kunna jämföra med en projektor. Säg att du projicerar upp en bild och duken som du visar bilden på är för liten. Då kapas kanterna och på samma sätt blir det med en APS-C-sensor – objektivet projicerar upp en större bild än vad sensorn kan registrera.

Se till exempel bilden ovan, där cropsensorn/APS-C-sensorn bara täcker en del av fullformatssensorn.

Resultatet blir att du får en skenbar brännviddsförlängning – dvs fotograferar du från samma plats och med samma objektiv på en fullformat och en APS-C-kamera, så ser det ut som att den sistnämnda får en mer inzoomad bild

Exempel

Bild fotograferad med 24mm-objektiv på fullformat

Bilden är mer vidvinkel pga stor sensor

Bild fotograferad med 24mm-objektiv på exakt samma plats, men med APS-C-sensor

Bilden upplevs som mer inzoomad pga den mindre sensorn.

Cropfaktor

Cropfaktor är ett tal som markerar hur mycket mindre än fullformat en sensor är. Men den kan du räkna ut hur mycket längre upplevd brännvidd du får med olika objektiv och på olika kameror med olika sensorstorlekar.

På Nikons APS-C-sensorer är cropfaktorn vanligtvis x1,5 och på Canons x1,6.

Uträkning

Ett objektiv med brännvidden 50mm, motsvarar på fullformat 50mm, men tar vi Nikon D3500 med APS-C-sensor (en mindre sensor) och monterar objektivet, så måste vi multiplicera 50(mm) med 1,5 (cropfaktorn hos Nikon).

Brännvidden på ett 50mm på en Nikon D3500 med mindre sensor motsvarar således – 50(mm) x 1,5(crop) = 75(mm) – och du får ett objektiv med brännvidden 75mm istället för 50mm.

Bildexempel med uträkningar

Den här bilden är tagen från exakt samma plats, med samma inställningar, med samma objektiv och med en brännvidd på 28mm.

Skillnaden är att den övre bilden är tagen med Canon EOS 5d mark II (som är en fullformatskamera), medan den undre bilden är tagen med Canon EOS 400d (som har APS-C-sensor).

28mm på 5dmkII (fullformat) är 28mm

28mm på 400d (APS-C-sensor) motsvarar 44,8mm
Uträkning: 28(mm) x 1,6(crop hos Canon) = 44,8(mm)

Samma sak här. Samma plats, samma objektiv och brännvidden är 14mm på båda bilderna. Den övre bilden är tagen med Nikon D700 som är fullformat och den undre med D90 som är APS-C.

14mm på D700 (fullformat) är 14mm.

14mm på D90 (APS-C-sensor) motsvarar brännvidden 21mm
Uträkning: 14(mm) x 1,5(crop hos Nikon) = 21(mm)

Här kan du läsa mer om fördelarna och nackdelarna med fullformat vs APS-C sensorer.

41 responses to “Vad är Cropfaktor?

 1. Jag visste vad det här var innan men hade aldrig kunnat förklara det. Tack för att du skrev det så lättbegripligt, nu vet jag hur jag ska förklara för andra!

 2. usch vad svårt det lät. men jag vill verklige bli bättre på att fota, du ger inga lektioner? jobbar du fortfarande på posten? det gör jag..

 3. Bra inlägg, superbra förklarat och bilderna hjälper en att förstå =) Dock känns en 400d (som jag har) skitkass om man nu jämför 😛 (A) hehe

  Visst är halsbandet grymt! Längtar tills det kommer till mig =) blev helt kär i det när jag såg det på dig 😛 hehe

 4. Bra att du förklarar så att folk förstår!

  Man ska däremot inte underskatta APS-sensorerna. Många objektiv tenderar till att prestera avsevärt bättre på kameror med APS-sensor eftersom ytterområdena (där objektiv i allmänhet presterar sämst) klipps bort.

  Sen är det enligt mig endast vid fotografering med vidvinkel som man drar stora fördelar av fullformat. Jag menar, har du APS-kamera och ska köpa ett 50mm objektiv. Köp ett objektiv med 30mm brännvidd så kommer detta att motsvara 45-50mm på din kamera. Likaså tex. Tamrons populära 28-70mm f/2.8, om då då har APS-sensor, köp Tamrons 17-50mm f/2.8 istället. Denna motsvarar då den förstnämnda. Känns som att många hellre köper den förstnämnda för att många skickligare fotografer använder denna på sin fullformatare.

  Det är när man vill åt brännvidder på 8-12mm som det börjar bli problem.

  En kamera behöver således inte vara bättre för att den är fullformat. Men en kamera som kostar 25000 kr torde ju vara bättre än en som kostar 5000 kr.

 5. Den här typen av parametrar ställer till det för många och en del luras att tro att deras "billiga icke fullformatsensor" på något vis skulle vara sämre än en som kallas "fullformatsensor". Så är inte alltid fallet.

  Det går absolut att ta lika bra bilder med en mindre sensor som med en fullsensor. Sedan finns det alltid kvalitéskillnader som vi med blotta ögat inte kommer att kunna urskilja men som framtida eller gammal standard utvecklas efter, samtidigt som det är ett försäljningsargument för pratkvarnar i en monter eller bakom disk.

  Pixlar – mått – pixelstorlek – ljuskänslighet, etc är och kommer troligtvis lång tid framöver vara prima argument som förvirrar kunden och låter dem tro att de kommer att bli superfotografer, bara de har mer siffror.

  Det svåraste med "cropfaktor" är själva ordet.

  Förhållandet är baserat på det tidigare formatet som "vanlig" film hade på sina filmrutor (24x36mm). Det är således en gammal standard som används nyputsad för ytterligare argumentation vid försäljning. Kommer alltid nya saker som skall vara bättre men som i själva verket i grund och botten är lite nonsens.

  Fullformatsensor gäller i det här fallet endast storlek 24x36mm och så fort vi sticker utanför småbildsformatet, så blir det även där samma fenomen och samma argument som mals runt till dumhet för att få den osäkre att kanske satsa på det som påstås vara "lite bättre".

  En kamera med "fullformatsensor" (24x36mm)upplever jag själv mest som ett trick att få människor att tro att de har skaffat något mycket bättre till ett inte allt för sällan vansinnigt mycket högre pris.

  Har man inte blick för att ta bilder och det fungerar med en "liten sensor", så kommer det inte fungera bättre med en "stor sensor".

  Däremot är det en parameter att ta hänsyn till vid (precis som texten förklarar) val av optik om det är speciell brännvidd som är krav eller önskad. Det går att kompensera med val av annan optik.

  Jag förstår grundligt vad som avses med "cropfaktor" men tycker det är överflödig information för den som inte har speciella krav på mått/storlek/upplösning etc för bildproduktion eller liknande. Samtidigt är det bra att veta/känna till och det är naturligtvis inte fel att förklara förhållandet.

  För den som skall ta en bra bild, så är det i så fall viktigare att veta om sökaren visar 100% eller mindre/större = om bilden blir vad man ser i sökaren eller om bilden tar med mer/mindre i ytan på färdig bild.

 6. Du är verkligen skit duktig på att förklara så att man förstår! En av de anledningarna till att jag tidigare har använt dig som källa i ett arbete jag gjorde i nionde klass…
  Håll uppe det bra jobbet Elin, för du är grym 😉

 7. sv; Verkligen! Du har helt rätt. De är EXAKT så!
  De får klanka ner och skriva massor hemskt och elakt, men så fort vi säger ifrån som bloggare.. nej då jävlar, då är man hemsk och världens sämsta människa. helt sjukt..kram finis!

 8. Bra inlägg!

  Något som jag dock tycker är värt att nämna är att alla modeller med sensor med cropfaktor inom en tillverkare inte nödvändigtvis har samma cropfaktor. Utifrån vad jag har läst mig till och så, har t.ex. Canon EOS 50D inte en cropfaktor på 1,6 utan endast på 1,3.

 9. Takk for en enkel og grei forklaring, har aldri helt forstått hvordan dette fungerer før nå:) Bran innlegg!!

 10. Du är riktigt duktig på att förklara !
  När jag skulle fråga på en fotoaffär om det gick att använda min mammas gamla EOS-objektiv som hon hade till sin analoga kamera till min 500D pratade de om det men jag förstod ingenting. Nu klickade det dock verkligen, tror jag ! 😀

 11. Skärs bort hur då? Man ser väl vad som kommer med, så får man backa lite om man vill få med mer? Försöker sätta mig in i allt det här 🙂

 12. hej kära bloggerska!
  Just som sommaren med alla dess vackra stunder kommit igång så kajkar kameran ihop totalt.. Så ny måste intförskaffas! Plånboken är dock inte oändlig än, så budgeten är inte den högsta… Mina behov är hyfsad kvalité, filmning och att kunna fota i rörelse.
  Har du några tips om kameror eller bara kunskap/ tips att dela med dig av när det gäller fotografering så skulle jag vara väldigt tacksam. Tack på förhand, elsa

 13. Dina inlägg om fotografering, kamera utrustningar och kameratillbehör är riktigt lärorikt och bra.

  Du har upplyst mig på många sätt och jag har lärt mig riktigt mycket om kameror :D!

  Det vore snällt om du kunde även tipsa om vad man behöver att ha i en studio och vad som är bra osv:D

  Du har en grym blogg och jag älskar den verkligen:D!! Goo girl!!!<3

 14. Hej Elin!
  Jag konverserade med dig sista dagen innan din semester, då vi diskuterade cropfaktor m.m. Funderade på det, finns det ingen mellanring/konvertor som får in fullsensor på en cropsensor UTAN att förvränga bilden åt vidvinkel-hållet?! Har för mig att jag läst det någonstans men minns inte!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.