Kreativitet & Vilja

Jag tänkte ta tillfället i akt, nu när jag inte har något bättre för mig, och prata om det här med att vara en kreativ människa och om viljekraft. Den vanligaste förekommande frågan på den här bloggen är hur man lyckas och hur man blir bra på det man gör. Jag tror aldrig att jag riktigt har svarat ordentligt på det.

Hur blir man bra på att teckna?
Hur blir man bra på fotografering?
Hur blir man bra på bildbehandling?
Hur blir man bra överhuvudtaget?

Jag vet att många bara antar att eftersom jag är kreativt lagd, så har jag så lätt för allting. Men det är inte sant. Jag har precis samma utgångsläge som alla andra. Skillnaden är väl bara den att vissa personer har ett gediget intresse och andra inte.

En del tror att det finns en nyckel till allting. En hemlig genväg eller kanske till och med en trollformel som gör att man kan. En hemlighet. Sanningen är dock hårt arbete. Åtskilliga timmar framför datorn och ett evigt slit för att bli bättre och bättre. Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar jag spenderat i photoshop, med bloggkoder och med kameran. Jag började också på ett vitt blad. För tre år sedan visste jag ingenting om html och css. Ingenting. För två år sedan började jag fotografera. Från det att ett intresse väcks hos en, är det helt upp till en själv att göra någonting med det. Antingen ger man upp, eller så kämpar man. Så är det bara.

När jag har bestämt mig för något så gör jag det till tvåhundra procent. Jag är uppvuxen med mottot att “Man kan bara man vill”. Det är först under de senaste åren som jag förstått att det faktiskt är så det är. Jag har inte misslyckats med någonting jag verkligen velat. Och då menar jag inte att jag vill “lite grann” utan jag vill till sista kraftansträngningen och till världen går utför. Det går inte riktigt att beskriva.

Jag lever för mina intressen. Mina händer är till för att skapa, jag känner det i hela kroppen. Mina ögon är till för att se det där. Mitt huvud finns för idéerna. Jag fotar inte lite grann sådär bara. Lite så. Trycker på knappen och hoppas att det blir en bra bild så jag kan bli fotograf en dag. Jag fotar för att det finns ett begär inom mig. Jag tecknar för att det ger liv i glöden inom mig. Jag älskar utmaningar och det finns inget som går upp emot känslan när man passerat ett – till synes – omöjligt hinder.

Ingen kan innan man lärt sig, alla startar på vitt blad. Jag har kommit en bra bit på väg, men jag har mycket, mycket kvar. Jag vet att jag är bra, men jag vet också att jag kan bli bättre. Varje dag ser jag något som jag också vill kunna behärska. Varje dag kläcks en ny idé som jag bara måste slutföra. Sedan är det bara jag som ser till att det slutförs. Jag vet inte hur många mål jag satt upp, eller hur många hinder jag passerat, men en sak är i alla fall klar och det är att man känner sig så jävla bra mitt i alltihop. Självklart har jag dåliga dagar, då jag känner att jag är den sämsta av alla, men mestadels håller jag huvudet högt och kämpar vidare. Jag blir aldrig bättre än vad jag själv gör mig till och jag kommer inte vidare om jag inte tror på mig själv och om jag inte vill på fullaste allvar. Allt jag gjort hittills är ett bevis på att jag klarar allt som finns framför mig.

Jag hoppas att ni förstår lite hur det funkar. Det kanske känns dystert att veta att det faktiskt inte finns några genvägar eller hemliga trix till framgång. Sanningen är den att alting tar tid och att man får jobba för det. Man kan inte bara sitta där och hoppas att det blir bra av sig självt. Tyvärr.

Å andra sidan så kan jag säga att den glädjen och lyckan man känner när man påbörjat sin resa…. den är enorm. Ni vet säkert vad jag pratar om. Jag minns första gången jag gjorde en eldboll i photoshop. Det var en fantastiskt överväldigande känsla… 😉

68 responses to “Kreativitet & Vilja

 1. väldigt, väldigt bra inlägg som faktiskt gjorde mig sjukt taggad att ta mig an mer än vad jag redan vet att jag klarar av. det fick mig att helt enkelt att VILJA mer! 🙂

 2. Bland det bästa och klokaste du skrivit någonsin 🙂 och kan inte annat än hålla med och så finns de tyvärr idioter som åker snålskjuts på de som verkligen lagt ner timmar på att lära sig något!!

 3. Tack för inlägget! Den filmen är så vacker!
  Och detta inlägg är MYCKET bra skrivet! Bra att du gjorde det! Puss!

 4. "Hur blir man bra överhuvudtaget?" är en klockren fråga!!

  När jag tecknar serier så tycker jag att det ofta blir bra, men det finns säkert många som tycker att det jag gör är skit… och att jag målar en del dynga och fekalier är ju en helt annan sak:)

  /Lilla Kompisen

 5. mycket bra skrivet! hoppas många läser detta, finns alldeles för många som tror att det finns genvägar till allt.. men vill man verkligen så kan man, det är något jag också går efter 🙂 och som du säger, man blir ju så sjukt lycklig när man lyckats med något man kämpat med ett tag, det får en att vilja göra ännu mer!

 6. jag håller fullkomligt med dig.

  för ungefär 1-2 år sedan så var jag precis sådär, ville bli bra på en massa men trodde på något vis att det fanns genvägar. men efter att ha insett att de faktiskt inte existerar så tog jag tag i saken. jag övade mig i ps på en massa bilder, klottrade ögon, näsor & munnar i mina skolhäften och började titta på pianotutorials på youtube för att lära mig spela de låtar jag ville.

  och nu kan jag spela alla mina favoritlåtar på piano (och har inte alls svårt att lära mig), jag kan rita och färglägga en människa och bli mycket nöjd över resultatet och sist men inte minst, jag kan göra roliga fotomanipulationer i ps.

  så det det du sa stämmer oerhört bra
  man kan bara man vill

 7. Mycket bra skrivit! 🙂 Och inspirerande såg jag det som framför allt!! 🙂 Blev peppad till att sätta mig ner och fundera över vad JAG vill lära mig och hur jag i så fall skulle kunna gå tillväga! 🙂
  Tack för ett så peppande och fint inlägg. Och en fin blogg!
  Kram

 8. Du har så himla rätt! Minns verkligen känslan när man första gången hade klarat att följa en häftig tutorial i photoshop. Och när man insåg hur mycket mer roligt det fanns kvar att lära 🙂 För mig är ofta själva lärandet det roligaste, att veta att man alltid kan ta ett steg till.
  Hoppas att många tar till sig det du har skrivit för det var riktigt bra 🙂

 9. För det första ett jättebra inlägg. Även fast man förstår att du har kämpat för att komma dit du är idag så känns det bra att man får läsa det med. För det är nog inte förrens då som jag själv inser att även jag kan lyckas om jag ger mig "attan" på det!

  Men sen hade jag en fråga som jag hoppas du vill svara på. Jag undra hur man lägger ner kameran i kameraväskan på bästa/säkraste sättet? Ska man ta bort objektivet från kameran? Kan lägga kameran så att den "står" på objektivet eller ska man placera objektivet uppåt??

  Kanske en simpel fråga för vissa. Men jag vet inte vad som är bäst och skulle uppskatta om jag fick svar!

  Tack!

 10. *
  *
  *
  CATTIS: Kunde inte kommentera din blogg, men så här skrev jag:
  sv: Jag vet faktiskt inte, jag har den så att den står "rätt väg" så som den står på bord.. och med objektivet på 🙂 Men det borde nog inte göra någon skillnad eftersom väskan bör vara säkrad på alla sätt 🙂
  *
  *
  *

 11. Kjempebra innlegg. Takk for motivasjon til å stå på videre i de kreative fagene – man trenger et "push" en gang iblant og når man ser hvor langt du har kommet får man det. 🙂

 12. Fy f*n så sant! Kanonbra skrivet. Tror det är många som kan behöva läsa detta. Det är så enormt viktigt att tro på sig själv och ta TAG i sig själv och VILJA. Visst, jag kanske vill bli lite bättre på mode och stil, men jag vill det inte tillräckligt. Därför blir jag inte bra på det. Men att teckna däremot, är min passion! Och då utvecklas jag 🙂

  Keep on going, du är grym och en riktigt bra förebild!

 13. Superbra skrivet, jag har själv tänkt skriva något liknande på min blogg.
  Många tror och antar att jag bara kan, och antar att jag ska/kan lära dem hur man tar bilder. Det funkar inte så, det kommer inifrån en själv!
  Det är inte bara att ta upp kameran och klicka sig till en bra bild…. jag har lagt många timmar på att först lära mig kameran, och sen prova, leka, försöka, testa för att utvecklas. Det tar lång tid, men som du skriver, brinner man för det så kan man!


 14. Jag kan inte säga "jättebra skrivet" för det täcker liksom inte. Jag önskar att mer tonårstjejer byter från alla skitbloggar och läser din istället, för om det är någon som är en bra förebild så är det du. Jag vet att du antagligen får hur många såna här komentarer som helst, men det är faktiskt så. Jag har mycket att tacka dig för.

  Och, av ren nyfikenhet, vad är egentligen eldbollar i Photoshop för något? Låter spännande 8D

 15. Bra inlägg. Tror att många måste få bollen i rullning och komma igång. Det är bara försöka även om resultaten i början inte blir av den kvalitén på det man gör som man drömmer om men som du skriver så om man lägga ner tid på det man gör så kommer man att förbättras.

 16. Så sant!
  ett av mina motton är "si tu veux tu peux" det är franska och betyder "om du vill så kan du", samma sak som du förespråkar fast omvänt 🙂

 17. Så sant!
  ett av mina motton är "si tu veux tu peux" det är franska och betyder "om du vill så kan du", samma sak som du förespråkar fast omvänt 🙂

 18. Du har ju verkligen en talang. Ett öga för det du skapar, men i och med teknikens framfart så kräver talang många gånger även kunskap, och du är ju ett praktexempel på någon som äger båda sidor. Talang och kunskap! Det mest magiska med alltihopa, är att man genom den här talangen och kunskapen, ser den här passionen och glädjen. Glädjen att kunna och vilja skapa, och det tror jag är fruktansvärt viktigt att ha och det är väldigt fint att du kan locka fram det i andra, vilket det verkligen verkar som du gör. 🙂

  Jag själv har en passion för att skriva. Det kommer naturligt och jag har ingen teknik jag behöver leka med, men jag tvingar mig själv ständigt att utveckla meningar. Att skriva vidare, att hitta en annan nivå, en ny vinkel och andra perspektiv. Det tror jag är oerhört viktigt, precis som du säger. Viljan och drivkraften. Det är något att hålla hårt i när den väl finns där.

 19. väldigt bra skrivet. älskar din blogg, din humor, dina bilder, dina teckningar, din stil m.m…. din blogg får mig att bli gladare, må bättre, hehe 🙂 du är en grym förebild, tack för en av världens bästa bloggar, kram 🙂

 20. Väldigt bra svar på tal där! Det måste jag hålla med om, och din sanning är ju så sann, men man får ju fortfarande drömma och önska att man var lika bra som du, med en gång liksom =) haha

 21. Du är konstnär och fotograf, jag tror jag är mer musikalisk. Men ändå är båda kreativa. Elin, till och med jag fattar, du skriver ruskigt bra. 🙂 :*

 22. Så sant så sant! Väldigt bra skrivet av dig 🙂 När jag läste det här blev jag bara så motiverad till att verkligen utveckla mitt skrivande. Inte för att alla texter passar sig att visa upp för omvärlden, jag älskar att fota också men för mig förblir texten personligare. Och finare än vanliga uttalade ord. ÅH jag tror jag måste gå till mitt häfte direkt! 😀

 23. GRATTIS till förlovningen!!! 🙂 Läste i JP nu på morgonen, hoppas ni får en underbar dag! (en trogen läsare på Bäckalyckan)

 24. Otroligt bra text! Jag önskar att energin och kraften att öva, öva och öva fanns där inom mig men än så länge så är det oftast bara den enorma viljan jag hittar…hoppas kraften dyker upp snart men det är svårt när man inte är frisk och orkar knappt hälften av det man vill orka, men du ger en verkligen inspiration till att fortsätta kämpa! 😀 <3

 25. Åh vad fint skrivet! 🙂 Har inte riktigt järnvilja somdu erkar ha, men jag ska i alla fall försöka bli lika duktig som du! 😛 (Har ju några år kvar av livet så det borde jag klara!)

 26. Det som är så grymt kul med photoshop och fotografering är att det inte finn en ände på vad man kan lära sig. Man kan bara bli bättre och bättre! Varje gång man lär sig något nytt är det så sjukt kul. Det jäller bara att kämpa hårt som du säger. 🙂

 27. Du har så rätt i det du skriver. Vissa verkar inte fatta att det inte går att lära sig Photoshop över en dag, eller vad det nu kan vara.
  När jag fotograferar får jag ofta adrenalinkickar och det är det, tillsammans med min vilja att bli bättre som får mig att fortsätta.

 28. Rikigt bra och inspirerande du skriver…
  Älskar din blogg, dina bilder, dina teckningar du är SÅ duktig och så insperarande och en så bra förebild! Du har stärkt mitt intresse för att fota och jobba med photoshop♥

 29. Vilken härlig pepp! Jag är uppvuxen med samma inställning och måste säga att du har så rätt så. Grattis till förlovningen!

 30. Kommenterar inte så ofta här på din blogg men läser den desto oftare skulle man kunna säga 😉 Blir sjukt inspirerad av varje inlägg du skriver, även om nog detta inlägg snor åt sig förstaplatsen. Lite lustigt med tanke på att det faktiskt var bildlöst. Men första på pricken det du beskriver och blir så vansinnigt taggad på att själv starta igång något nytt och spännande projekt. Var bara det jag ville säga 🙂

 31. Asså, jag lovar, denna texten är verkligen nåt alla borde läsa. Många tror att hokus pokus funkar. Jag är glad att det inte gör det, då hade ju inte personer med verklig talang stickit ut överhuvudtaget. Jag är där du var för säkert två år sedan. Jag älskar att fota, jag älskar att rita och jag gör verkligen allt för att jag ska utvecklas och komma framåt. Jag är inte alls superduktig – jag lovar!!! – men det känns som jag ändå har "detdär" nånstans i mig. Varje bild jag ritar, så kan jag se att den är lite bättre än den jag gjorde förra gången. Jag vill bara tacka för en jättebra blogg, jag får massa insppiration, jag älskar dina bilder och foton (särskilt illustrationer!!!!) och efter att jag såg dem så plockade jag fram några gamla, typ, akvarellpennor och började rita. Eftersom mode är det andra stora intresset, så blandar jag det med att rita mode. Jag tycker det är jättekul, och måste berätta för dig att det faktiskt är du som har fått mig att göra detta. Du har väckt ett intresse jag har – utan att veta om det!
  Detta blev väldigt långt men jag hoppas verkligen att du läser. Vill bara säga tack.
  Kram

 32. Väldigt bra skrivet! Jag kommer ihåg innan jag själv började fota och fixa i photoshop sådär mycket. Jag var inte så gammal då , så jag kollade på bilddagboken efter folk som tog fina bilder. Jag minns hur jag undrade hur dem gjorde sådana bra bilder och trodde att de kunde förklara i en liten kort text om hur de gjort. Man ville ju bara bli så bra som dem. Efter det började alla dessa timmar framför photoshop och trixande med min dåvarande kompaktkamera. Det var svårare än vad man trodde , man trodde ju att det fanns en "genväg eller hemlig trollformel" som du skrev. Men det fanns det ju såklart inte. Det finns det fortfarande inte. Det tycker jag är bra, för annars skulle vem som helst bli riktigt bra. Alla timmarna jag spenderade med att endast testa mig fram lönade sig till slut. Nu när jag kollar tillbaka på de bilddagböcker som jag kollade på för två, tre år sen så ser jag att jag också kan göra lika bra bilder som de gjorde, och jag ser framför mig hur de gjorde sina bilder. Men man ställer hela tiden högre krav på sig själv. Nu är det olika riktiga fotografer och såna bra fotobloggar som din blogg , som jag inspireras av. Men det är det som på något sett gör detta så roligt. För att man kan aldrig bli "färdig" inom fotografin. Man kan alltid bli bättre ,hur bra man än är. Oj detta blev nog en väldigt lång kommentar. Men jag får skriva ännu en gång , sjukt bra skrivet! 🙂

 33. Otroligt peppande inlägg! Bra skrivet! Och så sant – verkligen så sant! Allt hänger ju faktiskt på en själv. Och precis som du säger: "men en sak är i alla fall klar och det är att man känner sig så jävla bra mitt i alltihop." – Ja! För ger man sig DEN på det, och stannar upp och ser hur mycket som hänt och ser utvecklingen – wow vilken känsla det är! Och sedan gäller det att sparka sig i baken, pusha på ett lass med enveten envishet och fortsätta jobba med det som man vill bli bättre på, och hela tiden fortsätta kämpa framåt åt det håll man vill!
  …åh. Det gör mig taggad att läsa/skriva om det här 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.