Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Propaganda?


Tusch. Pigmentliner + Promarker

En remake på den här bilden kanske.
Skillnaden är väl att det här "fenomenet" bara har vuxit och blivit större sedan sist jag målade. Då syftade jag mest på dem som vill kasta av sig skalet och klä sig i plast istället.

Nu syftar jag på var och varannan tjej i tonåren som vill se ut som en uppumpad barbiedocka. Det är overkligt för mig. Jag kan verkligen inte förstå. Varför?

115 comments on “Propaganda?”

 1. Ja ! JAg stör mig extremt på alla små barbies som går omkring och försöker "se bra ut" genom att se ut som att dom e gjorda av plast. Och nu börjar det ju bli något slags mode att klä sig och sminka sig som dom ! :S Alla borde vara den dom vill vara, och inte bara följa efter alla andra Våga vara dig själv 😉 Jättefina bilder föresten 😀

 2. Antagligen är det för att tillhöra "gänget" och för att de kanske intalar sig själva att det är snyggt... x) Fin illustration btw!

 3. Men eller hur! Helt sinnesjukt. Det mest sjuka är, finns det verkligen människor som tycker sånt är SNYGGT? Jag fattar inte. Vad är grejen?

  Klockren bild för övrigt. Luv it.

 4. Klockren bild!

  Självklart vill man ju vara snygg..
  Grejen är väl att när man är yngre så tror många att det bara finns EN typ av snygghet & det är den du ritat ovan, Barbielooken.

  & jag tycker Barbielooken är skitsnygg på många - som t.ex. Holly Madison. Men jag tycker även att t.ex. emolooken är svinsnygg & att den naturliga looken a la keira knightley & Kate Beckinsale är brutalt snygg. Dock upptäckte jag inte det riktigt förrän jag blev lite äldre.

  För när man är yngre matas man bara med Barbieideal. Jag vet dock inte riktigt varför..?

 5. Åh det stämmer så bra!

  Jag fattar inte hur man kan ha Barbie som förebild? Vad hände med att sträva efter att ha starka kvinnor som förebilder och inte vara så plastig som möjligt?

  Life in plastic - is fantastic? Näää jag tror att "vi som lever ett riktigt liv" har lite högre ambitioner än så?

  Jag tycker det är hemskt - speciellt exploateringen på nätet bland alla unga (som jag skrev om http://spindeltjejen.wordpress.com/2009/09/26/unga-tjejer-som-viker-ut-sig-pa-internet/ men det läste du va?)

  Kram Carro!

 6. jag håller helt med. fattar inte varför det ska varanödvändigt med kilo vis med smink och se ut som en barbie o_o

 7. Finns bara en sak att säga: medier framställer en viss typ av kvinnor. Betraktaren tror helt enkelt att det är så man ska se ut för att bli omtyckt. Tack och lov börjar det ju hända lite positiva saker även i glamourvärlden. fylligare modeller får gå på catwalken, kändisar visar sig mänskliga i olika sammanhang och förhoppningsvis kan det ge ett annat perspektiv för betraktarens ögon också.

 8. Tuvärr är det så med dagens samhälla, "skönhets idealet" ligger högst upp. Jag själv är sexton år och går var och varannan dag från toppen självförtroende och sedan ner till botten. Men jag skulle aldrig kunna se ut som en uppblåst barbie. För när det väl kommer till kritan är jag nöjd med att vara lång, lite rund om magen och små bröst. För jag vet att det alltid finns någon i min omgivning som tycker jag är vacker.

  Sedan vill jag inte lägga ner all min livstid på att tänka på hur jag ser ut. Då skulle jag ju missa allt det roliga för att jag går och grubblar på om jag ska gå ner ett kilo eller tre!

  Barbielock = Nej tack!

 9. vad jag fastnade för den "naturliga" tjejen i illustrationen. oerhört fin, perfekta färger och bra fångat ansiktsuttrycket 😀

 10. Mycket träffande bild! Det är ju precsi så där som vissa går runt.. Brunkräm över hela fejan så det ser ut som en mask och sen håret, läpparna, brösten.. you name it. Det är inte fint, det är tusen gånger vackrare att se naturlig ut! Man behöver inte gömma sig bakom en Barbie fasad. Självklart är det bra om man är mån om sitt utseende men isf ska man framhäva sina fina drag och inte försöka se ut som någon annan.

 11. Hm, ingen aning.
  Jag har aldrig smetat in mitt fejs med sånt där.

  Sedan vet jag inte vad folk får ut av att stå och röka i 13-årsåldern..?
  Vi säger till dem hela tiden.

 12. enligt mig så är man snygg om man är naturlig (då menar jag inte att man ska klä sig i beige och inte synas i mängden). för mig är naturligt snyggt då man inte försöker vara någon annan än just den man är. klart man ska få ändra på sitt utseende om man känner för det, t.ex. färga sitt hår, men att göra allt för att se ut som någon annan, speciellt en fiktion (alltså barbie), är så fel. alla är fina på sitt eget vis och det är allas personliga drag och utseende som gör oss så unika 🙂

 13. Det är så fruktansvärt fult att se ut som nästan alla tjejer gör. Met långt blont hår, mörk foundation med 70000 lager puder och vita läppar. Det är ränt inte snyggt...

  Tänk om dom bara kunde inse hur jävla fult det är!

 14. Det är så jävla fult och osmakligt att se ut som en Barbiedocka, herregud. Folk borde skaffa sig lite jävla självförtroende och se ut som dom själv vill och inte som omslagen vill... var inte så förbannat rädda för att sticka ut! Fin bild du trixat ihop förresten!

 15. du har så rätt du, elin! jag kan inte heller fatta att folk vill leva och se ut sådär?
  grymt ritat förresten;) ooch, hur gammal var du när du började teckna?

 16. URSÄKTA?! Sen NÄR hade du ensamrätt på min pappas mönster som han använder till sitt företag?!?!?!?! Tycker du kan sluta hoppa på förrän du vet vart mönstrena kommer ifrån! Jag tar inte allt från dig om du tror de......... Nu får du faktiskt ta och ge dig! Vill inte ha dina grejer så behåll de du för dig själv!!

 17. Jag måste bara fråga dig, eftersom jag vet att du är superduktig på allt med design etc... Min header och min egna följ-mig-med-bloglovin-knapp blir suddiga när jag lägger in de på devote. Jag sparar den i jpg, och på datorn ser den jätteklar och fin ut, men som sagt så blir den suddig när jag laddar upp den i bloggen. Har du nåt tips på vad det kan vara?
  Kram
  Emelie

 18. Man blir inte snygg, man blir bara fulare och fulare ju mer man gör och överdriver. Det är min åsikt 🙂

 19. Du har sagt till mig att du vill att andra ska fråga dig om saker innan dom går på mig... Kanske du också borde göra, FRÅGA om det är taget eller gjort efter dig istället för att hoppa på och anklaga, inte konstigt att man gormar då.

 20. Du målar så galet bra, och du har verkligen fått in känslan i bilden! Det första jag la märke till var den överdrivna foundationen på vänstra tjejen, det är ju verkligen så dom ser ut! Din bild väcker både beundran och även känslor från min egna tid från 14-15 års åldern. Haha, jisses. Superbra anyhow!

 21. vill vara den som gör så min dröm går i uppfyllelse? Gå in och rösta på mig här<3
  http:/www.tv4.se/1.1173520?i=158

 22. Gillar din "gamla" bild skarpt, den säger så mycket! Talar för sig själv så himla bra.

  Dock tycker jag väl inte att detta är nåt nytt fenomen. Jag är 25 och detta var likadant när jag var 13-15 år. Då pryddes ju de flesta pojkrum med Pamela Andersson. Man skulle vara super smal och snygg annars var man inte okej. Dessvärre bemöts man likadant forfarande, även som vuxen.

 23. Foundationrand?? :Phaha förlåt va tvungen, skitbra bild verkligen! Du är så duktigt min lilla bejb 🙂 Nu väntar jag spänt på nästa!! 😀

 24. Jag ÄLSKAR att du har börjat teckna igen! Du har fått mig att också komma igång med teckningen igen, jag som inte har tecknat på länge! så tack för det<3

  Jag brukar inte svära i mina kommentarer men:.
  Sen är...DU, ELIN SÅ JÄVLA BRAAA på att teckna dina tecknade "gubbar" du har din egen stil som skulle kunna passa i vilken tidning eller serie som helst!
  + att tolkningen i den länkade bilden är ju bara så jäkla grym! Att du ens har fått idén är magiskt bra. Saknar ord för hur jävla bra idén och teckningen är.

  Fortsätt med det du gör Elin, för du är så jäkla duktigt!

  Är mållös...

 25. Jag ÄLSKAR att du har börjat teckna igen! Du har fått mig att också komma igång med teckningen igen, jag som inte har tecknat på länge! så tack för det<3

  Jag brukar inte svära i mina kommentarer men:.
  Sen är...DU, ELIN SÅ JÄVLA BRAAA på att teckna dina tecknade "gubbar" du har din egen stil som skulle kunna passa i vilken tidning eller serie som helst!
  + att tolkningen i den länkade bilden är ju bara så jäkla grym! Att du ens har fått idén är magiskt bra. Saknar ord för hur jävla bra idén och teckningen är.

  Fortsätt med det du gör Elin, för du är så jäkla duktigt!

  Är mållös...

 26. Jag ÄLSKAR att du har börjat teckna igen! Du har fått mig att också komma igång med teckningen igen, jag som inte har tecknat på länge! så tack för det<3

  Jag brukar inte svära i mina kommentarer men:.
  Sen är...DU, ELIN SÅ JÄVLA BRAAA på att teckna dina tecknade "gubbar" du har din egen stil som skulle kunna passa i vilken tidning eller serie som helst!
  + att tolkningen i den länkade bilden är ju bara så jäkla grym! Att du ens har fått idén är magiskt bra. Saknar ord för hur jävla bra idén och teckningen är.

  Fortsätt med det du gör Elin, för du är så jäkla duktigt!

  Är mållös...

 27. jag är i tonåren själv och jag förstår inte riktigt heller varför vissa håller på så. men det är nog för att dom känner sig fin helt enkelt. och kanske för att killarna ska tycka om dom. jag vet inte riktigt.. men dom kommer nog sluta. 🙂

 28. Förstår mig inte heller på det... Ärligt, det är helt wierd i mina ögon att folk kan vilja vara... ja... som en barbie..
  Och haha, hon till höger är nog jag XD Bara att hon har lite för långt hår för att vara mig till hundra. o;
  Diggar allt du ritar & målar, ärligt, du äger! (:

 29. Vilken fin bild!
  har du alltid gillat att måla? Har du gått kurser och sånt eller har du det i blodet så att säga? 🙂

 30. Vilken fin bild!
  har du alltid gillat att måla? Har du gått kurser och så eller har du det i blodet så att säga? 🙂

 31. Åh, du är fantastiskt duktig och den här bilden är både snygg och klok.
  Jag förstår mig inte heller på uppumpade barbiedocker. Hur roligt kan det vara att se ut som trettioelva tusen andra?

 32. Tack för att du uppmärksammar detta! Jag är definitivt tjejen till höger - den utan smink. Jag använder inte smink alls, in fact.

 33. Något jag är lite fascinerad av är att tjejer upp till en viss ålder verkar tycka att det är en bra idé att använda två kilo alldeles för mörk foundation och puder. Där ser man kraften i gruppbeteende...

 34. Haha! Du är verkligen antingen eller. Få inspiration till en sak och göra det 1000%.. jag slår vad om att din kamera ligger bredvid din dator och tjurar för att hon får för lite uppmärksamhet just nu.

  Men det är väldigt fina illustrationer du sprutar ur dig.

 35. Grejen är att om man umgås med tjej som ser ut så , så blir man sådan själv. Jag var så ett tag tänkte blondera håret och en massa shieet. Men jag insåg kanske för några månader sedan vafan man vill vara unik inte som alla andra flickor i sverige. Men fattar inte på mig emo looken heller lika fult det som fjortis looken.
  FLICKOR nejtack till emo&fjortis looken! Likdant med alla PJ killar!

 36. fan va grym du är på att rita! 😉

  Håller med.. förstår inte varför dagens ungdomar vill se ut som barbiedockor. Sönderblonderat hår, ojämnt sminkade, söndersolade i solarium, flera bh:ar för att få så stora bröst som möjligt o.s.v.
  Vad hände med att se naturlig ut? Självklart kan man sminka sig och så, jag gör också det.. Men det är ju ändå finast att sminka sig ganska naturligt (inte helt orange), och så är hår finast när man ser att det mår bra, inte när det är helt slitet.

 37. Det där får mig att tänka på rätt många i skolan eller folk jag sett. Jag är glad att jag inte fallit för det. Istället är man lite galen och lycklig 😀

 38. Snygg bild! Du är verkligen duktig. Härligt att du har så bra budskap i din blogg 🙂 jag fattar inte heller detdär sorgliga barbieidealet.

 39. Jag är själv i tonåren och känner igen mig i bilden, alltså inte för att jag klär mig så, men många i skolan, på stan o.s.v. Enligt mig ser dem lite skabbiga ut. Jag menar, ett ton smink, fem BHar, kritvita läppar, giraff (tycker att giraffrar har tjocka och svarta ögonfransar, hehe) ögonfransar och allt. xD Min mamma är överlycklig över att jag inte ser ut så, det har hon sagt. 😉

 40. hej. bra skrivet. jag tycker att man ska vara den man är och ingen översminkad docka.
  jag är en tjej i just dom åren. Men jag försöker vara mig skjälv och köra mitt raice!
  tack

 41. Fin bild! Och jag håller med dig, stör mig jättemycket på sådana "barbies", har fullt utav dem i min skola .. Eller dem försöker se ut som barbies i alla fall. Själv är jag så naturell man kan bli, haha 😛

 42. Hmm.. tror inte folk tänker riktigt att de sak se ut så.. Tror folk väljer att se ut så för att bli accepterade.. Men jag blir jekligt irriterad på alla små fjortisar som springer runt med brunt ansikte, vita läppar och sönderblonderat hår om inte ens är blont?
  Sen så är det ju lagomt kul att man kallas fjortis om man ens blognderar sitt hår typ -.-'

  aja.. men jag fattar seriöst inte riktigt varför? Varför ska vi vara ömda under brunt puder, tjocka spindilben runt ögonen, så blonderat hår så att det bli grått och vita läppar för att bli accepterade ;s