Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

MINA PENNOR

LETRASET PROMARKER
Väldigt trevliga "tuschpennor" (markers). Till skillnad från vanliga tuschpennor som man hade när man var liten, så flyter färgerna ihop mer och du får inte dessa skarpa kanter som blir när man råkar måla dubbelt...  Finns att köpa på vanliga konstmaterialbutiker, men också på internet - till exempel på Artistica.nu. (Ett tips är ju att söka på "Promarker" på google...).
Kostar ca 30:- styck.

Färgerna jag har:
Warm Grey 1-5, Cool Grey 1-5 & Ice Grey 1-5.
Burgundy, Ruby, Berry Red, Canary, Burnt Sienna, Cinnamon, Caramel, Sandstone, Pastel Beige, Vanilla, Pasel Yellow, Ivory, Almond, Satin, Putty, Dusky Pink, Dusky Rose, Tan, Pale Pink, Baby Pink, Shale, Coral, Blush, Primerose, Sunkissed Pink, Apple,
Pastel Green, Soft Green, Meadow Green, Buttercup, Soft Lime, Khaki, Tea Green, Grey Green, Cornflower, China Blue, Slate, Lilac, Lavender, Blossom & Black.
Samt en blender.

Vanliga frågor:
Vad heter färgen som du anväder som hudfärg?
Satin eller Almond.

Vilken färg använder du mest?
Pennorna Warm Gray (finns i nyanser 1-5). Använder dem väldigt mycket.. till väldigt mycket. Tycker att de har en fin färg. De är lite... gråbruna.

Vilka färger passar till nybörjare?
Det finns set som man kan köpa, så är ni osäkra så är det ju bara att välja ett sådant. Annars tycker jag att ni ska köra på känn.. vilka färger gillar just du? Det är ju inga färger som är lättare än de andra och heller ingen mall som säger vilka man "ska" ha.. Jag köpte nästan bara jordiga, dämpade färger, eftersom det är sådan jag är. Jag använder sällan starka färger och gör jag det så har jag bara det till detaljer, så jag tyckte inte att det var det första jag behövde...

Hur målar man skuggor?
Antingen genom att måla en mörkare nyans över,
eller måla på med samma färg fler gånger.

Vad använder du för papper?
Just nu använder jag Letraset Bleedproof Marker Pad, har ett i A3 och ett i A4-format... Tunna, fina papper, men som inte släpper igenom färgen så att den fläckar ner de papper som är under.

STAEDTLER PIGMENTLINER
Svarta pennor som inte kletar ut sig (om man väntar på att de torkar ordentligt), vilket passar utmärkt till bland annat konturer. Finns att köpa i olika tjocklekar, från 0.05mm till 0.8mm, på konstmaterialbutiker, bokhandlar och på internet (tex. martinscolor.com).
Har även testat Letrasets egna konturpennor som ska passa till promarkers, men jag gillar dem inte. Det kladdar direkt när man ska sudda bort sina stödlinjer.... Kan vara för att de inte torkar lika fort, eller nåt..
Kostar ca 30:- styck.

FW ACRYLIC ARTISTS INK
Vit färg på glasflaska, som jag målar på med pensel, när jag är klar med mina promarkers.
Har precis köpt denna, men av det lilla jag testat den så gillar jag den jättemycket 🙂
Jag använder den till att göra vita detaljer på en redan klar bild.
Kostar 49:- hos artistica.nu

79 comments on “MINA PENNOR”

 1. Jag undrar, är det din teknik eller pennorna som gör att man inte ser linjerna hur man dragit?
  Vet inte om du förstår vad jag menar, jag får i alla fall ofta problem med att när jag ritar med tuschpennor syns dragen så tydligt, tror det är ett rätt vanligt problem...

 2. Jag använder också Promarkers! De är super när man scrappar (scrapbooking) 😀

  Jag köpte dem för 25:- styck på mässan i Gbg - riktigt bra när man ska ha många på en gång så sparar man några korvören 😉

  Till helgen som kommer ska jag till Gbg på stora stämpen/scrapmässan igen - då blir det nog några nya färger 😀

  Och Satin är super för hudfärg - det är nog den man har mest användning för av alla tycker jag 🙂

  Kram Carro

 3. Jag önskar att jag hade tålamod till att måla, för jag vet att jag kan. Men jag är väl inte så road av det..

 4. Hei hei! Snygg bild 😀 Skulle säga att jag röstade på dig i bloggrevyn 🙂 Tack för att du inspirerade mig att starta min egna blogg, du får gärna titta på den, håller på med en ny header 😉

 5. Grymma teckningar. Jag vill gärna tipsa om dina konstverk på min hemsida, så därav: Får jag lägga upp en av dina teckningar? Självfallet skriver jag att bilden är din och uppenbarligen kommer jag länka till dig =)

  Om det är ok får du hemskt gärna kommentera på min hemsida eller skicka ett mail via densamma.

  MVH Wilda

 6. Grymma teckningar. Jag vill gärna tipsa om dina konstverk på min hemsida, så därav: Får jag lägga upp en av dina teckningar? Självfallet skriver jag att bilden är din och uppenbarligen kommer jag länka till dig =)

  Om det är ok får du hemskt gärna kommentera på min hemsida eller skicka ett mail via densamma.

  MVH Wilda

 7. Satin? den har jag aldrig hört någon använda till hud innan. Jag brukar köra på Ivory eller Vanilla i flera lager å "rosa till" det med lite Blush både mellan lagren och ev efteråt.

  Har du provat Letrasets Aquamarkers? Jag är lite nyfiken på dem, hur mycket man kan påverka med vaten och pensel efteråt etc.

  Du vet att det precis kommit ut massor av nya färger va... tyvärr fortfarende mutermutter inte någon riktig bra djup gammaldags julröd... Jag vil inte behöva komplettera med TriMarkers röda nyanser, TM:s är ju rätt mycket dyrare...

 8. Hej hej!
  Tack för att du berättade lite mer om dina pennor och var de finns att köpa 🙂
  Skulle du kunna berätta lite om vilka Promarker pennor som passar en nybörjare, som en start pack om man tänker köpa?

 9. Vilket bra inlägg =) Verkar vara bra pennor. Jag klickade hem ett set för några dagar sen, väntar bara på att paketet ska komma nu!! Spännande!

 10. Har du testat Tombows någon gång istället för Promarkers? Vad jag hört och sett ska de vara mycket bättre att måla med, men det är ju såklart en smaksak 😛 Lättare att få tag på Promarkers här i Sverige också..

 11. Tjenare.
  Jag ska önska mig en reflexskärm i julklapp, om man vill ta vanliga utomhus porträtt , ska man önska sig en silvrig eller en guldig?
  är helt osäker på detta och det verkar som om du har rätt så bra koll på det xD
  tack för hjälpen.

 12. Hej ! jag är en ny läsare och tycker din blogg är såå bra! jag älskar att ta kort på allt och alla, men jag är inte så bra på det än. Jag har alltid velat lära mig att redigera ett ansikte så att det blir " slätt" så att det ser ut som huden är jätte slät och fin, men oxå hur man kan göra ögonen större tex. 😀 Jo jag undrar om du kan göra ett inlägg där du visar hur du skulle göra! Tack på förhand ! 😀

 13. Såg att någon här ovanför undrade vilka färger en nybörjare bör välja... jag skulle säga att det beror helt på vilka/vilken typ av motiv som ska målas men generallt sätt så välj ljusa färger före skarpa för du har mer nytta av dem. En ljus färg går att göra mycket mörkare med flera lager men en mörk... well, den är mörk och går bara att få till ännu mörkare.
  När jag demat pennorna i olika sammanhang så har jag alltid gett folk det rådet.

  Vilken typ av papper man använder tycker jag är en smaksak, det är stooor skillnad på hur färgen uppför sig på olika papper. Jag personligen tycker att akvarellpapper suger lite för snabbt, jag hinner ju inte med att blanda färgerna med varandra eller greja lite med en blender. Många akvarellpapper är lite "snällare"/glattare på baksidan. Jag brukar använda vita albumblad från Clas Olsson och de funkar bra för det jag gör.

  Det där med Tombows (å andra märken såsom Pitt, Tilda dvs Panduros pennor)är ju en smaksak, en del gillar penselspets, hård, bred osv man får helt enkelt prova sig fram. En braig grej är ju att alla pennor med samma egenskaper i det här fallet alkoholbaserade går att använda ihop och blanda. Pennor som är vattenlösliga typ Aquamarkers ska däremot INTE blandas ihop med de alkoholbaserade för de funkar inte ihop.

  Svarta pennor i olika tjocklekar... tips! det finns ett sett med 4 pennor på Clas Olsson som jag tycker är rätt ok, hela setet kostar under 50lappen. Pennorna är i ljusblå plats och de hänger på kontorsavdelningen. Zig-pennor som Zig-Millenium (finns i ett gäng färger) är också bra men då blir det ca 30kr/penna.
  Stabilos gula sexkantiga filtspetspennor är också helt ok att göra konturer mm med dock har jag inte använt dem ihop med PM:s och minns faktist inte om de är helt vattenfasta (dvs löster inte upp sig) från början.

 14. Haha gud va kul att du gjorde ett sånt här inlägg. Jag som undrade vilka färger det var du använde.

  Jag ska förresten ta och köpa några såna här och våga mig på tusch. Jag är skit pepp 😀

 15. Hejjj 🙂
  hörrö duu! jag har suttit och väntat ngr dagar på att du ska logga in på msn men har väl antingen varit inne och väntat vid fel tillfälle :p

  jag tänkte höra om jag kunde hänga er till galan? som ja sa tidigare så skulle inte den andra tjejen jag ev skulle ha gått med gå i år :p puss!

 16. Kul att du tar dig tid att lägga upp det här, hoppas du slipper alla 'vilka pennor använder du?' kommentarer... ^^

  Tycker däremot det är fel att kalla promarkers för tuschpennor - det är extremt stor skillnad på markers och vanliga tuschpennor, eftersom i de flesta fall är tuschen vattenbaserad och kan lätt förstöra pappret om man ritar för många streck på samma ställe. Markers är spritbaserade och man kan rita lager på lager med dem, blanda och få fram nya färger hur lätt som helst, något som inte går med tusch.

  Jag använde promarkers förut, de är helt okej, men jag stör mig väldigt mycket på spetsarna... Köpte ett set med 72 copic markers, de är bra mycket dyrare än promarkers, men de är helt underbara att rita med - ett litet tips bara ^^

  // Erica

 17. sv: Haha, det klart - tänkte inte så långt xD

  Men du, du kanske kan länka till det här inlägget under dina vanligaste frågor precis ovanför kommentarsrutan? ^^

 18. Hej! Det är kul att du delar med dig och jag förstår också det som du skrev om här innan att det är störande då folk envist fortsätter att fråga vart du köpt nåt/hur du ritat och med vad osv. och inte bara kan titta lite neråt i inlägget för där står ju allt de/vi vill veta. Ha en bra dag.

 19. Akvarellpapper är great! Älskar hur det känns mot fingrarna också. Det är ju som ett slags mönster på det. Dessutom är det underbart att det sitter fast på flera sidor för då är det svårare att av misstag råka vika pappret.

 20. Angående blendern... Man använder den att "smeta" ihop olika färger, få till snygga övergångar och tona färg. Man har mest nytta av den om man jobbar på ett lite blankare/slätare/icke sugande papper. Jag tycker absolut att du ska skaffa en (de kostar inte mer än en annan PM-penna) och prova/leka lite.

  Prova gärna på "fotokartong". Om du inte vill köpa en hel förpackning så testa på en ren pizzakartong (båda sidorna) eller en tårtkartong av det lite mindre blanka slaget så får du en liten känsla av hur det blir.

 21. hejhej, jag använder de pennorna minst 10 gånger om dan, men jag behöver nästan aldrig köpa nya. Dom är superbra ! tycker jag.

 22. hm, en pigmentliner är kanske det jag behöver! har ett probelm att när jag har tuschat ett tag och är varm om handen så smetar det jag målat ut sig! (jag har alltid handen jag ritar med vilandes på pappret) Men här i skövde finns det inga vad jag kan hitta iaf 😛 mina promarkers fick jag beställa från internet!

 23. Hejj,

  Jag målar också men har inte gjort det så mkt.. men när jag har gjort skissen och sedan "markerat" alla linjer med en svart penna och ska börja sudda så dras den svarta färgen ut på vissa platser 🙁
  Och även när jag målar med mina tuschpennor så dras det ut svart färg från markeringspennan .. har du ngt tips på en penna som torkar på en gång och inte blandas ut med andra färger? =D snälla hjälp mig !!

 24. Superpennor!! =D

  Sälla lägg ut fler bilder på dina teckningar.. jag får så bra insperation från dom ! 😀

 25. Vill du förklara lite mer om den där FW ACRYLIC ARTISTS INK soom du skrev att lägger på efter. Fattar inte riktigt vad man har den till o så? 🙂

  Använder promarkers och har blivit helkär i dom! Det var tack vare dig att jag fick veta att dom fanns. Du är en stor inspirationskälla ! 😀

 26. Gud va många pennor du har! Jag som tyckte att jag hade många när jag hade 18 st!!;)

 27. Du är en så otroligt begåvad konstnär!
  Jag själv lyckas dock aldrig få blendern att fungera bra. Det ser bara ut som när man häller vatten på vanlig tusch.. Skulle uppskatta så hiimla mycket om du kunde gör en film eller något för att visa hur du gör 🙂

 28. Du har säkert fått den här frågan ett antal gånger men jag undrade bara vart man kan få tag på själva väskan till Promarkers? Försökt att leta på internet ..
  Vet att Panduro säljer Promarkers men hittar ingen väska. Tacksam för svar! =)

 29. Hej!

  Vill bara berätta att pennorna finns på InFrame Scrapbooking till ett pris av 23 kr/st, (inkl. moms).
  Mvh Carolina

 30. Oj, det var inte meningen att skicka den kommentaren över, råkade klicka fel i mobilen 🙂

 31. Promarkers är awesome!
  Men själv beställde jag direkt från Letraset, de har en bättre hemsida, och jag tror det kan bli lite billigare då. Och eftersom det är inom europa blir det ju ingen frakt iaf! ^^

 32. Hej! Jag har en fråga, som jag hoppas att du kan svara på. Jag har ett pack med ProMarkers, men jag har inte använt dem så mycket då jag är lite missnöjd med hur det blir när man målar med dem. Om man målar en yta så blir den "randig" för att dragen överlappar sig. Hur gör du för att det inte ska bli randigt?

  Tacksam för svar 🙂

 33. SV: Tack för svaret, det ska jag göra! 🙂 Måste samla på mig lite bättre färger på pennorna bara.

 34. jag har en fråga, svara bara på deen om du hinner, men, vad använder man penorna till??? 😀

 35. Jag tänkte fråga dig om vad dom där pennorna som var lite mer täckande hette? Du skrev något om det på den här teckningen som någon annan gjort på dig, med manteln 🙂