full screen header

Om att ansöka till Fotoskolan STHLM

Eftersom jag har fått så många frågor kring min utbildning och det säkert finns en hel drös sökande
inför kommande år som undrar, så blir det nu ett inlägg med mina erfarenheter kring ansökningen!
 
Utbildningen som jag går är Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare Fotoskolan STHLM (du hittar oss på #YHB14 på Instagram - inte så uppdaterad ännu, men det kommer!) och den pågår under 2 år, varav 24 veckor är praktik. Under Fotoskolan STHLM finns också en utbildning som heter Yrkeshögskoleutbildningen Kommersiell Fotograf, men det var alltså inte den utbildningen som jag valde att gå.
 
ANSÖKAN
För att ansöka till Fotoskolan så krävs det först och främst att man har läst Fotografisk Bild A + B eller Mediaproduktion 1 + 2, men man kan också söka in om man har yrkeserfarenheter, vilket jag gjorde eftersom jag frilansat som fotograf under tre år.
 
Därefter gör man arbetsprover, som skickas in tillsammans med ett personligt brev. Mina två första arbetsprover bestod av en egen bild (före och efter redigering) och en tilldelad, brusig, svartvit bild som man skulle redigera och "göra bättre" med en kort beskrivning. Jag var väldigt nojig under flertalet veckor (månader?!) och tyckte att det var jättesvårt att välja en enda egen bild som skulle representera mig och allt jag kan, men jag valde tillslut den här bilden på Tove:
 
 
 
Arbetsprov 1 till Bildbehandlare, Fotoskolan STHLM
 
 
PROVDAG
Efter att ansökan skickats in så sattes det poäng på våra arbetsprover och meriter och jag gick vidare till provdagen på skolan. Inför denna provdag skulle vi redigera ytterligare en egen bild, samt ta med ett utklipp eller en print från en annan fotograf/bildbehandlare, som visade vad vi tycker är bra bildbehandling.
 
På plats på provdagen fick vi först en genomgång kring utbildningen och sedan göra ytterligare tre uppgifter: Bland annat titta på en oredigerad bild som hängts upp och beskriva vad vi skulle vilja göra för att förbättra den (tre punkter), samt titta på en redigerad och färdig bild och beskriva vad vi trodde att man gjort för justeringar av huden. Sedan gick vi på två intervjuer med en slags jury bestående av både lärare och elever från utbildningen och inför dem fick vi svara på frågor om oss själva och utbildningen, samt visa bilderna som vi hade tagit med. Jag valde den här på Mergim, som jag fotade bara några dagar innan provdagen:
 
 
 
Arbetsprov 2 till Bildbehandlare, Fotoskolan STHLM
 
 
Jag var oerhört nervös under intervjuerna - framför allt den första, där jag kände att jag pratade högst opersonligt och nästan lite "robotaktigt". Sen samlade jag mig något till den andra och lyckades vara mig själv, samtidigt som jag klämde ut precis det jag ville ha sagt och jag hade en riktigt go känsla efteråt. Jag visste att jag hade gjort det så bra som jag hade kunnat och om jag inte kom in på det, så var det helt enkelt inte meningen :)
 
Rent allmänt så försökte jag komma bort från tanken "Vad vill DE att jag svarar på frågorna" och "Vad vill DE se för typ av bilder". Det är ju ändå så att man ansöker utifrån sig själv och när jag ändrat mitt tankesätt till "Vad skulle JAG gjort om jag redigerade bilden" eller "Vad skulle JAG göra om jag redigerade den", så blev allt så mycket lättare. :)
 
 
ANTAGNING
Alla arbetsprover (de som man skickade in, samt de man gjorde under provdagen) satte juryn poäng på och de med flest poäng blev antagna till utbildningen - däribland jag! Det var bara en person av alla dem som blev antagna som inte tackade ja till utbildningen och tack vare det så fick en av reserverna (hon låg på reserv 2) komma in istället - superkul tycker jag, för det var tjejen som jag bondade med på provdagen! :D
 
Alla mina inlägg om Fotoskolan finns att hitta här (och lär uppdateras en hel del framöver!)
Bildbehandlare Fotoskolan STHLM Provdagar ansökning arbetsprover
23 kommentarer
emma

Aaaah vad läskigt (arbetsprover är alltid läskiga men också väldigt roliga!). Grattis ännu en gång!

Molkan

Jag tror inte folk förstår vilken process det är :P Minns bara när jag sökte till både Viebäck och sedan Gamleby. De där extremt slitsamma månaderna med arbetsprover och en stor klump i magen.

Tycker att det är jätteroligt att du kom in, tror det kommer att gå superbra för dig :)

Lycka till!

Svar: Haha men verkligen! :D :D
Elin [ n e v n a r i e n ]

Ida

Vilken fin blogg du har!

Elsa

Dock inte konstigt att du kom in med de där bilderna, fruktansvärt fina båda två!

Svar: Men tack så mycket!! :D
Elin [ n e v n a r i e n ]

Anders Stolt

Detta har inget med ämnet att göra. Jag letade efter någon inlägg som du hade om någon Sony semi-systemkamera, men hittade inte den. Vore bra när du har så extremt mycket poster att ha en sökfunktion på bloggen. :D

Svar: Ska försöka få in det till nästa design, annars funkar site:nevnarien.se sony nex lika bra på google :D
Elin [ n e v n a r i e n ]

mariekarolina ♥ gravid med lillebror

Jag hade ärligt talat blivit förvånad om du inte hade kommit in! :)

Madelen

Vilken intressant blogg. Jag har tävling på min blogg där man kan vinna en bok om fotografering http://fototokig.blogspot.se/2014/08/tavling.html

kaffehörnan

Vad häftig video du gjort

Hanna

Spännande utbildning! :)
Det kan nog vara så att du och min bror Alex går i samma klass... :)

Svar: Haha det gör vi! :D
Elin [ n e v n a r i e n ]

becca

Jättekul att du kom in verkligen !! :) Mina nerver hade nog aldrig klarat av det, haha ;)

Katarina Wohlfart

Bra info för den som vill söka. :) Lycka till och väntar såklart på alla inlägg där du visar dina redigeringar fram och tillbaka ;)

Emelie

Grattis till att du kom in, kul! Kan du inte lägga upp hur du gjorde cafébilden, skulle vara kul att se! / Emelie - reservplats nr 7 ;(

Svar: Åh! Jag vet inte riktigt vart jag har sparat filen tyvärr :/ Ska du söka nästa år igen? :)
Elin [ n e v n a r i e n ]

Ingvild

Wow, så spennende! Å gå på en kreativ skole er helt fantastisk! Jeg heier på deg! :D

Mikaela Svarfvar

Underbart!! Awesome att du kom in! Jag låg som reserv 2 på Gamleby YH Reklam och Magasin. Jag börjar imorgon, nervööööst!!

Svar: Åååååh fy farao vad underbart*! Lycka till :D
Elin [ n e v n a r i e n ]

Lisa Lövgren Ränne

Åh va spännande! Lycka till!

Silje

Elin, dina bilder!! De är (som sagt) sååå fantastiska! :) Blir varje gång så amazed och inspirerad av dig! :) Hoppas du trivs på skolan!

Svar: Men åh tack så mycket!!! :D
Elin [ n e v n a r i e n ]

Sara

Vilka vackra bilder :)

Lina

Gratis! Får mak fråga vad en bildbehandlare gör? :)

Svar: Förbereder bilder för tryck och webb (allt arbete som görs med bilden efter att den fotograferats) :)
Elin [ n e v n a r i e n ]

Elina

Skulle också vilja jobba med något inom foto! Och vad kul att man måste ha läst foto A+B, för jag har läst foto 1-3 och är på väg in i min fjärde :) haha! Men bara medieproduktion 1.. :P

Clara

Hej! Jag funderar på hur du tänkte när du skulle välja ett utklipp på vad du tycker visar på bra bildbehandling? Hur kan man tänka då man inte vet hur bilden såg ut innan den behandlades? :)

Svar: Jag tog bara en bild som jag tycker bra om (och som jag hade tyckt om länge innan dess att jag sökte till Fotoskolan) och så beskrev jag varför jag gillade bilden (sånt som bildbehandlingen påverkar då förstås). Självklart vet man inte vad som gjorts, men man får ordbajsa lite :) Det handlar mer om att reflektera över bilden och hur den är skapad. Försök tänk att det inte finns något rätt och fel :)
Elin Kero

M

Fina bilder båda två! Jag undrar om den bild som du tog med på provdagarna skulle vara en utskriven print eller digital (typ på en iPad eller ett usb-minne) ? /M

Svar: Vi hade allt printat förra året, men det verkar som det är ändrat i år?
Elin Kero

Helena

Jag undrar om det finns jobb som Bildbehandlare? Eller är det som för många fotoutbildningar att de flesta får inte jobb?

Svar: Det finns jobb - av vad jag hört så ser framtiden ljus ut för Bildbehandlare i jämförelse med tex fotografer :)
Elin Kero

Sofia

Hej!
Några år senare haha, men vet du ungefär hur många som söker per år? :)

Svar: Jag tror det är typ 100 :)
Elin Kero