full screen header

Kompakt- eller systemkamera?

Måste man ha en systemkamera, är inte en kompaktkamera lika bra?
Vad är det för skillnad på en kompaktkamera och en systemkamera?KOMPAKTKAMERA
En i princip självgående kamera i liten storlek. Det finns inga direkta valmöjligheter, du trycker på en knapp och bilden tas. Kanske mest för dig som gillar att ta bilder, men som inte har några direkta krav på resultatet. Eller för dig som inte orkar lära dig hur en kamera egentligen fungerar.


SYSTEMKAMERA
Systemkameran är allt som kompaktkameran inte är. Den kan kännas stor och klumpig, men du har alla världens möjligheter. Med egna inställningar, byte av objektiv och blixt kan du påverka bilden hur du vill. Men här gäller det att du vill lära dig kameran också, så att du får ut allt som du kan få ut av den.
 

Och som om detta inte vore nog,
så kan du numera välja på kameror som ligger mitt emellan dessa två.
 

KOMPAKTKAMERA
med manuella inställningsmöjligheter
Som en kompaktkamera, skillnaden är att du kan välja dina inställningar själv.
Kanske mest för en sån som jag, som har en systemkamera, men som vill ha en mindre kamera som inte väger så mycket, som jag också kan kontrollera med hjälp av slutartid, bländare, ISO, mm.

Exempel: Canon Powershot G12, Panasonic Lumix DMC-LX5, Canon Powershot S95

SYSTEMKAMERA
i kompakt storlek (Spegellös kamera/Kompakt systemkamera)
Som en systemkamera, men i ministorlek. Nästan lika små som kompaktkamerorna och med utbytbara objektiv. Rätt gulligt faktiskt. Kanske någonting för dig som vill ha en systemkamera, men som inte vill ha en stor klumpeduns i väskan.

Exempel: Sony NEX-5,Olympus PEN E-PL1, Olympus PEN E-P2
30 kommentarer