Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Fixar till två ålderdomliga, second hand-fyndade sängbord

Om du har sett det här inlägget tidigare, så beror det på att jag råkade schemalägga det på fel dag förra gången 😉

Fram tills flytten till huset har vi haft en sänggavel med inbyggda hyllor - så behovet av traditionella sängbord har inte varit så stort. Men nu när vi köpt en ny, bredare säng och valde att varken köpa sängstomme eller sänggavel, så blev det aktuellt med sängbord i alla fall!

Jag åkte direkt ut till Örebros olika second hand-butiker för att leta runt. Jag visste att jag ville ha raka sängbord, med dold förvaring och utan en massa krusiduller. Jag hittade ett gäng olika, men det var förvånansvärt många singelbord ute till försäljning - och jag ville ha två likadana.

Tillslut hittade jag i alla fall två på Erikshjälpen:

Två riktigt gulnade sängbord i furu blev det.

Min inledande tanke var att vitlasera borden, så att de skulle flyta in behagligt med den övriga, ljusa inredningen i sovrummet. Men sen fick jag ett infall och tänkte att det kanske hade varit najs med lite kontrast istället. Så jag bestämde mig för att betsa borden mörkbruna - för att matcha två pinnstolar som jag fyndat samtidigt på Erikshjälpen.

Jag började betsa utan att tänka efter ordentligt
- och ångrade mig direkt.

Ena sängbordet enbart slipat.
Andra sängbordet, slipat och mörkbetsat.

Det nybetsade, mörka sängbordet matchade pinnstolarna perfekt, men det kändes bara superfel. Jag kände att sängborden stack ut för mycket och att de inte var så speciella att jag ville att de skulle ta så mycket plats.

Jag bröt typ ihop. Det hade tagit hela dagen att åka in till stan och skaffa bets (hade till och med fått åka två gånger för att jag glömde plånboken första vändan - tackarrrrr), det hade också tagit flera timmar att slipa båda borden och ja.. huset var helt upp-och-ned-vänt. Så som det lätt blir när man håller på och fixar något. Hade INTE lust att ställa mig och slipa bort betsen igen. Om den ens skulle gå bort. Man vet ju aldrig hur djupt färgen tränger in i trät.

Jag sov på saken och nästa dag vaknade jag med så pass mycket ny energi att det inte fanns någon tvekan: Jag skulle börja slipa bort betsen. NU.

Och det gick bort, tack och lov. Så efter det var det dags att betsa vitt istället. Och sedan även olja in sängborden. Detta tog ett par dagar, eftersom man måste vänta på att allting ska torka. Sånt som jag egentligen inte har något tålamod med haha..

Och det blev SUPERBRA! I det här läget undrar jag varför jag inte körde på min första känsla direkt. Men jag antar att jag var tvungen att testa mörkbrunt för att få det ur huvudet. Och inse att jag ska lita på min inre vision 😉

Jag använda samma vita bets som när jag fixade mina furuhyllor till kontoret i lägenheten! Tycker verkligen att det blir så himla snyggt när man ser ådringarna i träet genom färgen. Helvitt hade blivit alldeles för stelt.

Så himla nöjd med hur det blev!

Tänk vad mycket fint man kan skapa av saker som redan finns <3

17 comments on “Fixar till två ålderdomliga, second hand-fyndade sängbord”

  1. ”lägenheten var helt upp-och-ned-vänd”, glömt att du bor i hus nu för tiden? ? Dom blev skitsnygga btw☺️

    1. Det är en vanlig vit bets! Jag kommer tyvärr inte ihåg vilket märke det var, men jag frågade efter det i en bygghandel och fick den här. Tänker mig att det inte är så stor skillnad på de olika 😀

  2. Så bra att du inte köper massa nytt hela tiden! Du borde se senaste avsnittet av Husdrömmar på svt (föreningshus i västra klappe), där renoverar ett par ett hus köper nästan inget nytt! Kvinnan är ett riktigt loppis pro haha, blev väldigt imponerad faktiskt!

  3. Hej Elin! Vad snygga de blev! Min kille har propsat på att vi också ska fynda begagnade sängbord och nu blev jag så inspirerad! Jag tycker även att din sängkappa ser superfin ut. Har du sytt den själv? Eller skulle du kunna tänka dig att berätta var den kommer ifrån?