Hur jag planerar en Photoshoot

0

1. Gör en Moodboard

Jag tycker att det är jätteviktigt att göra en moodboard innan jag sätter igång och planera en fotografering. Dels för att visualisera hur du vill att dina bilder ska bli och för att förklara din idé för ditt team/din modell.

Utifrån din moodboard kan du sedan bestämma:

 • Miljön du ska fota i
 • Vilken look din/dina modeller ska ha
 • Styling: Hår, smink, kläder och rekvisita

2. Hitta en modell

Instagram

Så fort jag snubblar över ett instagramkonto tillhörande en person som jag tror skulle passa bra till en framtida fotografering, så sparar jag en bild/post från personen i en samling inne på instagram. Det gör planeringsarbetet så mycket snabbare och enklare när det sedan är dags för fotografering.

Jag skickar sen bara ett DM till personen som jag vill fotografera med, där jag presenterar mig, visar 1-3 bilder liknande de bilder jag tänkt ta under vår fotografering (om hen tackar ja), förklarar min bildidé och frågar om hen vill vara med!

OBS! Nu nappade Julia ändå, men det är viktigt att också skriva ut vad modellen tjänar på att vara med. Vad får hon/han? Hur många bilder och att använda till vad? Jag skriver bättre i exemplet här med Facebook:

Facebook

Har du ingen modell-samling att välja bland, eller letar efter en väldigt specifik person, så kan du göra ett model call på din Facebook-sida.

Skapa en post där du presenterar dig, länkar dina sociala medier, lägger till en bild som går i samma stil som eller förklarar den fotografering du ska göra, presentera din bildidé och ger ett erbjudande.

Tänk: What’s in it for them? Varför ska de ansöka?
Jo, för att de kommer få fantastiska bilder såklart!

Modellagentur

Man kan också skriva till modellagenturer och fråga om de har några New Face’s som behöver portfoliobilder.

Förklara din bildidé, vad för typ av look du är ute efter – och länka din portfolio!

3. Reka location

Precis som jag brukar spara bilder på personer som jag gärna vill fota, så brukar jag ta bilder på locations som jag tror kommer passa för en framtida fotografering. I det här fallet så var det ett gäng ihåliga träd, som jag promenterat förbi åtskilliga gånger.

Bilderna är också bra att ha när du ska planera inför en plåtning på en redan bestämd location – för att kunna visualisera hur dina bilder kommer att se ut, hur du vill att modellen ska posera och om du behöver ha med dig någon speciell rekvisita eller hjälpmedel etc.

Vilken tidpunkt kommer att vara bäst att fota?

Innan det är dags för fotografering så brukar jag alltid besöka stället som jag ska fotografera på. Är jag petnoga så besöker jag platsen exakt vid den tidpunkt på dagen som jag vill fotografera (t.ex. i solnedgången), men man kan också göra “snabb-varianten” och ladda ner en app som heter Lumos, där du kan se solens position vid olika klockslag:

Vid mitt utvalda träd skulle solen vara synlig och lysa rakt på trädet mellan ca 13-15 och sedan delvis gömma sig bakom grönska fram till kl 19. Jag ville inte ha direkt solljus.

Håll koll på vädret

Jag gillar att fota i mot- eller sidljus, men finns inte de förutsättningarna (som vid det här trädet, där solen skulle lysa rakt på), så får man hoppas på molnighet.

Jag hade tur att det blev molnigt utan nederbörd just den dagen, men jag hade förmodligen ställt in om det varit klarblå himmel och solsken. Allt för bilden liksom!

4. Gör en lista!

Gör en lista på vad du behöver inför fotograferingen.

För mig var det tex:

 • Stege
 • Skydd, så att inte klänningen smutsas ned
 • Trasa/något att ta bort spindelväv med
 • Vatten (att tvätta med och att dricka av)
 • Rökpatroner
 • Tändare
 • Något att slänga skräp i
 • Säkerhetsnålar
 • Hårborste
 • Regnkläder och paraplyer
 • Extra tröja
 • Något att äta

Then you’re good to go!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.