Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Att veta hur man ska göra kanske är den enkla vägen - men inte den roliga..

Jag och Filip odlar för första gången!
Han valde att odla bönor och jag valde tomater.

Jag gillar att dela med mig av mina nybörjarprojekt, för det är så himla oinspirerande att hela tiden se någon som är expert på allting och som gör allting perfekt. Alla har vi varit nybörjare någon gång och alla är vi fortfarande nybörjare på saker. Och det är aldrig för sent att skaffa sig en ny hobby.

Min nya hobby är odling! Och om mitt 21åriga jag hade fått höra det, så hade hon skrattat rakt ut. För det är ju MAMMA som är trädgårdsnörden i familjen. Jag är (var) absoluuut iiiinte det. Jag har ju inga gröna fingrar alls. Men tji fick jag! För gröna fingrar är tydligen någonting man får av intresse - och inte något man föds med.. hehe.. och intresse, det kan man tydligen få för någonting som tidigare var helt otänkbart.

Jag och bönplantan "Herbert den store", som fått sitt namn
eftersom han växt ifrån alla sina syskon.

För mig är tjusningen med att prova på någonting för första gången att jag inte har en aning om vad jag håller på med. Det känns lite som ett experiment och det är lite pirrigt - kommer det bli någonting av det här eller inte?

Jag är 100% en learn by doing och skulle aldrig läsa en manual om det inte var absolut kris. Om någon skriver till mig att "sådär ska du inte göra, gör såhär istället", så är det i princip samma grej för mig som att någon kommer fram och berättar vad som är i ens julklapp på julafton - innan man öppnat den. Jag skojar inte ens. SPÄNNINGEN försvinner ju om man redan vet?! 😛

Jag är expert på fotografi och bildbehandling, men jag skulle aldrig gå fram till någon som är nybörjare på foto och berätta hur hen ska göra om hen inte bett mig om hjälp. Jag förstår att alla är olika och att det är jättekul att få känna sig just som expert på sina områden. Men det blir tyvärr lite som snubben på gymmet som "bara ska hjälpa till lite" fast man inte bett om hjälp. Eller när ens föräldrar försökte tala om för en hur man inte skulle göra när man var yngre, men man ändå inte lärde sig förrän man fick deala med situationen själv.

Vi måste låta varandra vara operfekta och testa oss fram - tills vi ber om hjälp.

Är ni med på vad jag menar?

Dessa raringar ska planteras ute med. Ahh växter är ju livets liv?!
Här har jag min linneduk som gardin, fram tills dess att jag
hittat den gardin jag är ute efter second hand :))

Nä men på riktigt. Jag har verkligen ingen aning om vad jag håller på med just nu. Med odlingen haha. Men det är kul! Jag har ju sett lite i sociala medier, utan att direkt leta efter det. T.ex. såg jag på Helen Torsgårdens Youtubekanal att hon planterade i mjölkpaket. Och jag såg på någons instastory (kan det varit Anna Kubel?) att hon hade plastpåsar runt sådderna (antar för att skapa växthuseffekt), så nu testar vi det. SÄG INTE OM DET ÄR FEL! Säg inte om det är rätt heller haha. ?

Jag kollade lite på Skillnadens Trädgård för att jag fått för mig att det var svårt att odla tomater. Så då tänkte jag att det var bra att ha någon typ av förinfo om vad man behöver åtminstone. Och om det är rimligt att förvänta sig att vi kan få en tomatplanta att växa med de solchanser vi har här runt huset. Well, kanske. Vi får se!

Så dagens söndagsvisdom från Nevvan:

Spoila inte folks julklappar, vänner. ?
Och våga prova nytt! Det här är ju svinkul!!!

Hoppas ni haft en fantastisk helg <3

16 comments on “Att veta hur man ska göra kanske är den enkla vägen - men inte den roliga..”

 1. Har börjat med samma sak i år, fönstrena är fyllda med örter och tomater just nu! Jag och min pojkvän googlade lite i början och allt eftersom, och ju mer vi lärt oss har vi insett att vi gjort massa fel. MEN allt växer som bara den ändå! Sen får väl ett proffs säkert finare tomater och yadayada men än så länge ser det bra ut trots att vi är nybörjare! Så kör bara!

  1. Men precis så!! Vi gör säkert också massa fel, men i det här läget är det ju inte riktigt det som spelar roll. Det måste inte bli de största, flesta, finaste tomaterna - vi vill ju bara se att VI KAN FÅ ETT FRÖ ATT VÄXA! 😀 😀 😀 Som du säger: Det växer ju ändå! <3

 2. Förstår precis vad du menar! Vi började odla tomater här på balkongen för två år sedan och har fått världens godaste tomater. I år ska vi testa lite till och jag har precis beställt hem lite olika frön. Förhoppningsvis så blir det både rosmarin, solrosor, melongurka och chili innan sommaren är slut 🙂 Men så himla kul att bara testa.

  Lycka till med dina plantor!!

 3. Åh vilket härligt och befriande inlägg!! Du har helt rätt i att vi måste få prova själva, göra fel och lära oss <3

 4. odlar inte ätbara saker men lever för mina blommor! Planterade nya växter på balkongen i helgen och blir så lycklig av att se dom växa, när man väcker pelargonerna till liv från vintervilan och får följa utvecklingen!

 5. Jag ska vårstäda lägenheten i helgen (passa på när man är långledig) och det blir även lite plantering så nu hoppas jag det iaf inte kommer mer snö och kallt väder xD. Återstår och se vad jag väljer att plantera dock, behöver dessutom plantera om växterna inomhus, men det är så KUL! 😀

 6. Tack för inspiration! Väldigt klokt och bra inlägg <3 Man tar det steg för steg och lär sig lite för varje dag! Det är så kul att vara nybörjare på något också, allt är så öppet ?

 7. Nu har jag inte odlat något på ganska många år eftersom jag flyttat runt så mycket och bott i diverse lägenheter, men de sista åren jag bodde hemma försökte jag lära mig att odla grönsaker. Mitt tips är att testa många olika grönsaker, för det brukar variera mellan pannkaka och succé med olika växter, och på så vis lär man sig rätt mycket varje säsong 🙂 För det är ju en rätt långsam process, i och med att man bara har typ ett eller två försök på sig varje säsong.

  1. Vi tänker att vi börjar med två för att det inte ska bli kaos i våra hjärnor och sen kör vi fler nästa år när vi ser hur sommaren blir här och hur mycket det kommer fixas med rabatter osv 😀

 8. Haha jag känner igen mig såååå i denna text! Just det där att alla ska vara experter på allt de ska skriva om. Eheh, jag själv är väl lite i samma fas när det gäller odling som dig. Kanske har ett år före dig då jag försökte testa redan förra året. Gick sådär när året var liksom sådär. Men till skillnad från då och nu så vågar jag också uttrycka mig att jag har börjat odla och jag är inte intresserad av vad andra tycker och tänker hur jag odlar. Utan just nu har jag mina testperioder kanske på några år för att se vad passar bäst här hemma hos mig. Så i år är första året jag vågar mig på att börja uttrycka mina odlingar på bloggen. Måste i övrigt också rekommendera Sara Bäckmos "skillnadens trädgård" som både finns i fysisk bok och som ljudbok, som handlar mycket om att testa sig fram som odlare!
  Kram!