Så väljer du papper till din utskrift

13

Det här inlägget är i samarbete med Epson Sverige.

Visste du att hela din bilds utseende påverkas av ditt val av papper? Well, det visste inte jag back in the days. Inte undra på att jag blev besviken när mina bilder skrevs ut – de såg nämligen inte alls ut så som de gjorde på datorn!


Kallt, neutralt eller varmt papper?

Ett vitt papper är sällan vitt. Inte neutral-vitt i alla fall. Olika papper kommer med olika vit-nyanser. Från gul-vitt, förbi neutral-vitt och hela vägen bort till riktigt kall-vitt papper.

Papperstonen ändrar vitbalansen

Tänk dig att du har redigerat en riktigt varm och härlig höstbild. Och så printar du den på ett kall-vitt papper. Pappret blir som en extra justering av vitbalansen och din bild kommer att bli kallare än vad du redigerat den i Photoshop/Lightroom. Samma sak fast omvänt gäller om du printar ett kallt motiv på ett gult papper.

Kompensera i Photoshop

Man måste inte välja ett varmt papper för att man har en varm bild, men det är bra att vara medveten om papprets nyans så att man kan kompensera för den i redigeringsprogrammet.

Jag håller just nu på att printa min Årstidskalender på ett lite kallare papper (Epson Enhanced Matte 192g), vilket innebär att jag lägger på extra värme på alla bilder som ska skrivas ut – för att kompensera, så att bilderna inte blir kallare av pappret.

Printa med eller utan marginal?

Men det är inte bara bilden som man behöver ta hänsyn till när man väljer papper. Ibland vill man ju printa med lite marginal, så att pappret syns.

Som min årstidskalender. Även om bilderna i sig själva hade gjort sig bättre på ett varmare papper, så valde jag ett neutralt/kallare papper för att kalendern (med text och marginaler) skulle se clean och fräsch ut.

Du kan se vilken ton olika papper har genom att jämföra dem med varandra.
Här har vi kallare vitt till vänster och varmare vitt till höger.

Tjocklek

Tjockt papper – Mer hållbart. Lyxigare känsla. Kostar mer.
– Tänk handgjort akvarellpapper

Tunt papper – Viker/skrynklar sig lättare. Känns billigt. ÄR billigt.
Tänk sladdrigt kontorsskrivarpapper

Kostnad vs kvalitet

När man säljer sina utskrifter som produkter så gör ett dyrare papper att produkten i sig blir dyrare för kunden att köpa. Samtidigt vill man ju inte sälja en B produkt, så det är en ständig balansgång när man letar efter den “perfekta tjockleken”.

När jag bestämde papper till min Årstidskalender, så ville jag ha ett tunnare papper för att hålla nere kostnaden, men ett tillräckligt tjockt papper som inte viker sig direkt och som inte skiner igenom (eftersom en kalender innebär 12 papper på varann). Det blev ett Epson Enhanced Matte 192g.

80gsm, 192gsm eller 300gsm?

Så, hur läser man ut på förpackningen/webben hur tjockt ett papper är? Jo, det står utmätt som antingen 80g (Gram) eller 80gsm (Grams per Square Meter).

50gsm = Dagstidningspapper. Tunnare än det tunnaste.

80gsm = Vanligt kontorspapper. Syns igenom, viker sig lätt.

120gsm = Pappret i min Bullet Journal. Pennor/tryck med mycket svärta syns inte igenom helt, men som en skugga. Viker sig om man inte är försiktig.

192gsm = Den tjocklek jag valt för min Årstidskalender. Tillräckligt tjockt för att inte synas igenom och för att hålla för enklare hantering.

300gsm = Riktigt tjockt och lyxigt papper. Väldigt hållbart.

Matt eller blankt papper?

Blankt papper

+ Bäst kontrast och skärpa. Svart blir svart.

– Ytan blänker, men det spelar ingen roll om man ändå ska sätta bilden innanför glas (som också reflekterar).

– Får lätt fingeravtryck

Luster/Pearl/Satin/Semigloss/Semimatte

Det här är ytor som ligger mittemellan blankt och matt papper. Inte lika glansigt som det blanka, men inte heller så matt som det matta.

Semimatt är mer likt matt och Semigloss är mer likt blankt papper.

Matt papper

+/- Svarta partier blir dassigare, vilket ger mindre kontrast.

+ Ytan reflekterar inte, vilket gör att pappret är perfekt att hänga upp utan glas.

– Får lätt får repor och är därför mindre hållbar

Jag väljer oftast matt papper till mina utskrifter och det beror egentligen mest på att jag har en väldigt dassig och kontrastlös redigeringsstil – så det matta pappret kompletterar mitt sätt att redigera. (+ att jag tycker om att ytan inte blänker hehe).

Gillar man kontrastrika bilder så passar det bättre att välja ett halvblankt papper, eftersom svärtan blir djupare.

Fine Art-papper tillverkat i bomull med struktur (cold press) vs slät yta (hot press).

Struktur eller slät yta?

Som om det inte var nog med valmöjligheter nu, så måste man även bestämma om man vill ha ett papper med struktur eller slät yta.

Slät yta = Vanlig print. Modern, stilren look.

Struktur = Lite lyxigare och mer konstnärligt.

Ordbok – Vad betyder namnen?

Fotopapper – Vanligt papper för vardagligt bruk. Bra kvalitet, men inte lika fint och hållbart som Fine Art.

Fine Art – Väldigt hög kvalitet. Tjockare, lyxigare papper, som är tillverkade för att hålla i många årtionden.


(Cotton) Rag = Pappret är tillverkat av bomull (istället för trä), vilket är naturligt hållbart och väldigt lyxigt.

Cold Press = Bomullspapper med en yta med tydlig struktur

Hot Press = Bomullspapper med slät yta

Baryta = En papperstyp med ytbeläggning som gör det väldigt hållbart.

Canvas = Papper med vävd struktur.

Beställ testpack!

Att hitta papper man gillar är en djungel och kan bli en dyr historia, så mitt bästa tips är att köpa testpack. Då får du flera olika typer av papper i samma förpackning, som du sedan kan testa för att se vilken du gillar bäst!

Även om du inte printar hemma, så är detta något du kan göra även hos seriösa Print Studios – alltså beställa hem pappersprover, för att du ska kunna se hur din bild ser ut på olika papper och på den vägen hitta en favorit!

Exempel på testpack:
Epson A3 Signature Worthy Trial Pack

Pappret jag har som favvo just nu:
Epson Enhanced Matte 192g
(Det är inget Fine Art – så absolut inget speciellt papper. Men jag tycker det är simpelt och fint och blir bra för enklare utskrifter).

Det här blev ett sjukt omfattande inlägg!
Om du gillade det, så får du väldigt gärna gilla inlägget! <3

13 responses to “Så väljer du papper till din utskrift

 1. Att få fina utskrifter är klurigt… Tack för bra info om papper 😊👍 Ser fram emot fler inlägg som hjälper en att få utskrifter som ser ut som man vill att de ska se ut.

 2. Superdupergilla på det här inlägget!! Ser fram emot alla andra inlägg nu i samarbete med Epson. Har själv en P-600 som den du lånade innan. Älskar den – superbra skrivare!
  Har läst på och pluggat så mycket men har svårt att känna mig trygg i all fakta och alla val, hur mycket jag än läser.
  Så ser fram emot att se min stora inspiration sammanfatta allt! 😍 Mycket bra och tydligt inlägg! 👏 Du är grym! Tack 😙

  1. Men vad glad jag blir Johanna! Det ska bli så himla kul med hela den här serien och att printa loss “med er” 😀 Och jag förstår det. Tyckte själv det var rätt läskigt ganska länge. Det är så himla mycket teknik, men nu har jag landat i ett ganska avslappnat arbetssätt och det ska bli kul att dela med mig! 😀 TACK för peppig kommentar!! 😀 <3

 3. Va kul!
  Jag köpte precis en Canon skrivare men kommer spara ihop till en riktigt grym skrivare en vacker dag och Epson verkar grymma! Bra info också, hade ingen aning om att de kunde vara så olika och kvalitén osv så tusen tack!
  Jag hoppas min Canon kan skriva ut på tjockare papper för jag blev helt förälskad i dessa nu när jag läste mer om dom här!
  Kan man använda deras märke på papper fast till en Canon skrivare tro?

 4. Men åh vad spännande, längtar efter att lära mig mer! Jag vill börja skriva ut mer av mina egna bilder men får aldrig tummen ur att beställa utskrifter och känns smidigare att kunna skriva ut hemma lite då och samtidigt ha lite mer kontroll över resultatet, men först vill jag nog lära mig att redigera bilderna lite bättre… känns onödigt att skriva ut bilder man inte är riktigt nöjd med haha!
  Btw, går det fortfarande att ställa sig på kö eller så för din nästa Ps-kurs? ^^

 5. Superbra inlägg! Även för en som inte printar bilder så är det bra att ha lite koll så man vet vad man får. Men det är en djungel…

  En sak dock! Under bilden står det att hot press ger struktur, men i brödtexten står det att hot press ger en slät yta..?

  /Ellen.

 6. Hade varit intressant att se utskrifterna på de olika pappren om du vill ha tips på ett inlägg iaf jag hade velat läsa 🙂

  1. Det är så svårt att ta bilder av utskrifter. Dels att få till färger mm så att det stämmer överens med verkligheten, men också för att det inte går att uppleva struktur, ton på papper och tjocklek genom bilder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.