Nörd-info för fotografer: Hur ditt kontor påverkar dina bilder

4

Läs även: Två klick i Photoshop som förändrar allt!
– Hur färgen på arbetsytan i redigeringsprogrammet påverkar dina bilder.

Du har säkert tänkt på att färger förändras väldigt mycket beroende på omgivningen. Och det spelar ingen roll om det är en möbel, en tröja eller din ögonfärg – allting påverkas av miljön den befinner sig i.

Samma sak är det med fotografierna på din dator.

Fönster bakom datorn = åååh neeeej :(((
Här har jag försökt täcka fönstret med en frigolitskiva.

Mina bästa tips
– Se dina bilder så korrekt som möjligt

Datorns placering

Undvik motljus/bakljus
Försök att undvika att ställa datorn rakt framför ett fönster eller så att du har ett fönster bakom dig. Detta ger motljus/reflektioner i skärmen och du kan inte riktigt se bilderna ordentligt.

Sidljus tycker jag fungerar absolut bäst – om du inte kör helt fördraget.

Arbetsrummet

Rullgardiner
Det går jättebra att jobba när det är mulet eller skuggigt utanför fönstret, men så fort solen skiner in så kommer du se sämre på skärmen pga reflektioner. Då drar jag alltid ned mina rullgardiner.

Neutrala väggar.
Alltså vita, gråa eller svarta väggar (och allt däremellan) är absolut bäst!

Undvik glödlampssken
– i alla fall när du jobbar med viktiga bilder. Det gula ljuset kan lura ögat och göra att du har svårt att ställa in vitbalansen/se färger på dina bilder.

Dina kläder

Undvik färgglada kläder
Det här gäller både om du fotograferar och redigerar. Fotograferar du med en knallröd tröja i solljus så kan jag lova att du får röda reflektioner i dina bilder. Redigerar du med en knallröd tröja, så kommer den reflektera i skärmen och du kommer inte se färger korrekt.

Unvik kraftigt mönstrade kläder
Även dessa kommer reflektera i skärmen och du ser detaljer sämre.

Ideal-miljön

I de bästa av världar (när man jobbar som professionell retuschör – eller går på Fotoskolan STHLM) sitter man och jobbar i rum med mörkläggningsgardiner. Väggfärgen är neutralgrå – precis mittemellan vit och svart. Och belysningen har en temperatur på ca 5500 kelvin (motsvarar dagsljus).

Man har neutrala kläder på sig och betraktar utskrivna bilder i speciella ljusbås eller på utställda bord med neutrala, starka lampor ovanför.
– Allt för att man ska se bilderna på ett så korrekt sätt som möjligt.

Men det här är självklart inte någonting som gemene man fixar bara sådär – men rätt kul att tänka på ändå!

Hoppas du får nytta av mina tips!

Är det saker du tänkt på förut?

4 responses to “Nörd-info för fotografer: Hur ditt kontor påverkar dina bilder

  1. Jodå, det tänks på emellanåt… Märker själv att jag oftast redigerar bäst antingen sent på dagen (med minst ljusinsläpp), eller alltid med nerdragna persienner (min dator står vid 1 fönster alltid, från sidan). Livrädd att ljuset ska bli fel..! Haha. men hittills är det iaf inte så knasiga färger i resultatet efteråt…!

  2. Jaa! Jag har gråa väggar, vita möbler, ikeas vita skådis plattor bakom datorn (skrivbordet står fritt i rummet så jag behövde avskärmning), mörkläggningsgardiner och kommer bara in morgonljus rakt i rummet. Och skrivbordslampan har tre färglägen: glödlampa, kallt ljus och dagsljus. Jobbar oftast med svart eller mörkblå tröja på mig.
    Sen skulle jag behöva kalibrera skärmen för tryckmaterial och köpa en skärm till för digitalt material, men hittills har det gått bra då jag känner min skärm. Tack och lov är det bara någon enstaka gång som jag råkat spara en bildfil med fel färginställning från photoshop…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.