Nytt flatlay-stativ!

3

Hej. Jag har köpt en ny Flatlay-rigg. Jag är kär. Vill ni höra mer?

Jag började fotografera mina flatlays handhållet. Men insåg ganska snart att det var ganska tidsdödande att hålla på och hoppa upp och ned från en stol och försöka hitta den exakta vinkeln – precis ovanifrån – mellan varje tagning.

Gamla stativet:

Så jag köpte billigast möjliga: En stativarm (Manfrotto 131 DB) som jag skruvade på mitt trebensstativ. Wow vilken uppgrafering säger jag bara!

Den här armen har fungerat superbra för en som precis blivit intresserad av Flatlay och jag skulle verkligen rekommendera den vidare. Men den har också sina jobbiga nackdelar…

Min gamla stativrigg: En stativarm (Manfrotto 131 DB) fäst på ett vanligt trebensstativ.

Just den här armen är extremt vinglig. En liten tillstötning och man har pajat allt. Sen är den också svår att skruva på/av, eftersom hjulet man vrider på inte har något bra grepp. Har slitit mitt hår många gånger pga detta.

Nya stativet:

Jag har sett på Youtube att en del har en liknande rigg som den jag nu köpt. Så jag gav mig ut på jakt efter en. Det som behövdes var:

  • 2st vanliga belysningsstativ (jag hade dessa sedan tidigre, som kom med mina blixtar för X antal år sedan)
  • 1st Ljusbom: Manfrotto 024B
  • 3st Manfrotto Super Clamp 035
  • 1st Manfrotto Adapter 037 Super Clamp
  • 1st stativhuvud (jag tog mitt kulhuvud från mitt trebensstativ)
Priset

Bara bommen, klämmorna och adaptern kostade mig ca 3200:-. Kan både ses som billigt och dyrt beroende på vad man jämför med. Men det som kostade mest var att stativbommen kom med en vikt och lite tillbehör, som jag inte kommer använda (till det här i alla fall). Hade man bara kunnat köpa själva bommen utan tillbehören hade det förmodligen blivit bra mycket billigare.

Se när jag sätter upp stativet:

I den här videon pratar jag mer om de båda stativen (gamla och nya), samt visar hur jag sätter upp det nya stativet för första gången.

Min spontana känsla om nya stativet:

Det här var precis det jag behövde! Mycket mer stabilt (med två stöd i golvet istället för ett), ger mig mycket utrymme att jobba på (både i höjd- och sidled), kamerafästet sitter mer naturligt, man behöver ingen motvikt för att stativet inte ska tippa och jag sitter på säkert avstånd från de båda stativen, vilket gör att de är svåra att råka stöta till.

Jag är huuuuur nöjd som helst!

3 responses to “Nytt flatlay-stativ!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.