Att tänka på när du köper skrivare

6

Det här inlägget är i samarbete med Epson Sverige.
(Men allt som skrivs är såklart mina egna åsikter)

Att hitta en skrivare (eller vilken teknikpryl som helst) är en djungel. Så därför har jag nu knåpat ihop ett inlägg med tre punkter som är bra att tänka på inför valet av skrivare:

1. Storleken på utskrifterna

Den mest självklara först: Ju mindre utskrifter du kan skriva ut – desto mindre kostar skrivaren. Det är lätt att man blir snål och tänker att “jag behöver inte kunna skriva ut större”, men min erfarenhet är att när man väl börjat skriva ut så får man mersmak. Och då är det inte kul att känna sig begränsad över storleken på skrivaren.

Exempel:

Epson P600 Printar i A3+ (32,9 × 48,3 cm)
Jag lånade denna skrivare under en period och insåg att majoriteten av alla ramar/motiv jag har på väggen hemma är i storlek 50x40cm. Vilket inte går att skriva ut på en A3+-skrivare.

Epson P800Printar i A2 (42,0 × 59,4 cm)

Min fråga till dig:

Vilken storlek brukar du välja när du beställer bilder? Välj den storleken till din skrivare. Jag skulle rekommendera åtminstone en A3-skrivare.

2. Antal bläckpatroner

Varje bläckpatron som finns i en skrivare representerar en färg. Så ju fler bläckpatroner, desto fler färger kan din skrivare avbilda. Med andra ord: Ju fler färger din skrivare kan skriva ut, desto fler färgblandningar kan du få till – och desto rikare blir din utskrift.

Exempel:

4 bläckpatroner – Det minsta som krävs för att få en bild i färg.
Cyan, Magenta, Yellow och Black (CMYK).

5-6 bläckpatroner – Antalet bläckpatroner som de flesta billigare skrivare har.

9 bläckpatroner – Antalet bläckpatroner som min skrivare (Epson P800) har, samt även den skrivare jag lånade tidigare (Epson P600).

10-11 bläckpatroner – Antalet patroner hos de dyraste skrivarna jag kunde hitta.

Fråga till dig:

Hur viktigt är bra bild för dig? Ska du “bara” printa hemma för dig själv, eller vill du kunna leverera utskrifter till kunder?

3. Pris för nya bläckpatroner

En sak som jag inte tänkte på alls innan jag köpte min skrivare, var att bläckpatronernas storlek och milliliter-pris spelar väldigt stor roll för de kostnader som följer när man äger en skrivare.

Exempel:

Epson P600: En ny bläckpatron (25,9ml) kostar 299:- vilket är ca 11,5:-/ml.

Epson P800: En ny bläckpatron (80ml) kostar 599:- vilket är ca 7,5:-/ml.
(Själva bläckpatronerna i sig är större och rymmer mer bläck än i P600, så man behöver inte byta dem lika ofta – därav det billigare ml-priset).

Med andra ord blir det dyrare i längden att köpa en mindre skrivare, eftersom bläcket kostar mer per milliliter. Men det beror såklart också på hur ofta man skriver ut. Det finns nämligen en risk att bläcket torkar om det får stå för länge utan att skrivaren används.

Fråga till dig:

Hur mycket ska du skriva ut? Printar du regelbundet, så lönar det sig med en skrivare med större bläckpatroner.

Skulle bli så glad om du klickade GILLA mina tips-inlägg!
På så sätt vet jag om det är värt att lägga ner tid på att skriva dem <3

6 responses to “Att tänka på när du köper skrivare

  1. Så himla bra tips!! Jag har googlat ihjäl mig efter något sånt här men inte hittat annat än produktbeskrivningar från återförsäljare. Så jag trycker gilla jättehårt ♡

  2. Hur länge håller bläcket? Jag tycker att bläcket lätt torkar i den skrivare jag har nu. Läst massor om Epson ecotank som har flytande bläck som inte ska torka ut lika lätt men det är ju bara fyra färger plus svart. Har du några tankar kring ecotank-skrivarna?

  3. Fina du! Jag har en liten önskan om en tutorial för hur du arbetar med dina illustrationer i datorn, från att du fotar/scannar in dom i datorn tills det att du printar ut dom. Jag får helt enkelt inte till det och dina illustrationer blev så fina i din story du la ut för ett tag sedan. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.