Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Yoga var ju aldrig något för mig?

 

Jag har testat yoga vid många tillfällen och verkligen velat att det ska vara någonting för mig. Men varje gång så har det varit någonting som skavt. Någonting i allt det där lugna, som gjort mig stressad - helt tvärt emot vad målet med utövandet är.

Jag har sett samma sak hända när jag försökt slappna av till lugn musik. Man tänker ju att det absolut bästa för att lugna ner sig själv och slappna av, måste vara att slå på ett musikspår med trevande pianotoner och bruset från vågor. Men det har aldrig funkat för mig. När jag är som mest stressad, så funkar inte ens min sagolista på spotify. Listan som är så lugn och härlig och som jag vanligtvis älskar.

Men när jag är stressad så är det som att lugn musik förstärker hetsen inuti mig. Som att kontrasten mellan de lugna tonerna och kaoset inombords blir så stort, att stress-känslan bara blir ännu tydligare. I sådana ögonblick har jag panikartat slagit över till min metal-lista (det många av er som följer mig kallar hetsmusik) och märkligt nog så har jag då med ens kunnat slappna av. Ja, märkligt var det i alla fall till en början, men med tiden har jag insett att om musiken är stressigare än vad jag är, så känner jag mig lugnare.

 

 

Lite så har det varit med yoga. Anledningen till att det aldrig funkat för mig, är troligtvis för att jag alltid försökt mig på att utöva det när jag känt att läget är akut och att jag måste stressa ned. NU. Vilket slutat med att jag bara blivit panikslagen, för att yoga är alldeles för stillsamt för en orolig själ.

Så den här månaden har jag gjort något annorlunda. Jag testar yoga, nu när jag redan är avslappnad. Försöker komma in i det, så att det verkar förebyggande, snarare än att jag använder det som en lösning på ett redan uppblossat problem.

 

 

Och nu känns det precis så som jag föreställt mig att det skulle kännas. Varje morgon vaknar jag upp, tar en morgonpromenad med Filip (well, nästan alla dagar i alla fall) och så blir det 30-60min yoga tillsammans med Adriene. Jag fick den spontana känslan att testa yoga igen den 2 januari och kom på att hon har en 30-dagarschallenge, som hon publicerar i januari varje år. Gick in på Youtube och kollade och visst hade hon lagt upp det första klippet i 2019 års challenge bara en timme tidigare?! Mitt undermedvetna talade till mig där 😉

 

 

Det känns skönt att kunna slappna av till yogan (som man ska). Äntligen kan jag dra nytta utav den styrketräning det faktiskt är. Är helt mör i hela kroppen efter ett par dagar med denna yogachallenge. Haha.

Känns så himla skönt att kunna göra det hemma också. Slippa tankar som "ser jag ut som en valross i den här posen" osv. Så jäkla onödigt att bry sig om såna saker, men jag har så svårt för att släppa vad andra tänker, när jag är på grupp-pass. Oavsett om det är yoga eller body combat.

Har ni något tips på yoga-videos?

14 comments on “Yoga var ju aldrig något för mig?”

 1. Hög igenkänningsfaktor ? Jag har post partum depression och det enda jag klarar av att lyssna på är Linkin Park, Slipknot och System of a down ?
  Äter ångestdämpande nu och håller på att trappa upp den. När den funkar OK så ska jag också börja yoga. Behöver lära mig att lugna ner mig, men just nu får jag mer ångest av yoga. ??‍♀️

 2. Åh, jag kör också hennes yogautmaning i år! Det är första gången jag gör det, men har sett att hon släppt dessa tidigare år. Har utfört yoga både hemma och på gruppass tidigare, men aldrig fastnat. Dessa dagar har som jag kört denna utmaning har jag verkligen känt den värme som utvecklas i kroppen och det är ibland riktigt utmanande övningar. Jag är riktigt stolt över mig själv som lyckats göra detta i 11 dagar nu! Heja oss!! För mig har det blivit på kvällen/natten många gånger och oavsett hur trött eller känslosam jag har varit, så har jag ändå satt mig där på yogamattan och tagit mig igenom det. Så sjukt det var sen att se att du gjorde samma utmaning?! Kul att vi hade samma tanke! 😀

 3. Kände så igen mig! När jag var i närheten av att springa in i väggen så var yoga det jag började skratta åt när jag utövade det. Nu lugnar det ner mig och får mig att hålla kroppen i balans. Annas Yoga Studio har bra videos, både för stretch, lugn och även endel som är för mer styrkeövningar. Jag ska definitivt kolla in Adriene!

 4. Tack för tipset! Aldrig känt att yoga varit något för mig heller då det känts flummigt, men testa hemma skadar ju inte. Vågar inte gå till gym pga rädslan att bli dömd, sjukt trist när man tänker på de 🙁

 5. Jag är likadan gällande musik. När jag studerade så var det absolut lättast att konserters sig och fokusera om jag hade på musik, tv eller satt bland massor av folk. Om det var tyst så började tankarna bara snurra och då tänkte jag på allt annat än att plugga.

 6. Hahaha känner igen mig med musiken! När jag gick i skolan och gick in i ett ''plugg-mode'' så satte jag på mig hörlurar och startade ''hetsmusik'', koncentrerade mig så mycket bättre med det än pianomusik (för det provade jag också) Så konstigt? haha..

 7. Jag använder mig av appen Yoga Studio (loggan är som en grön lotusblomma med det mittersta bladet rosa om du vill kika i appstore/motsvarande). Tycker de har bra videos, färdiga program eller så får man sätta ihop egna, bra nivåer på programmen från nybörjare till expert, lugn musik och hon som läser upp övningarna har en väldigt behaglig röst. Rekommenderar den! ?

 8. Om du är villig att betala för det så har yogobe.com massor av olika typer av yoga med olika lärare och även meditation. Finns även endel annan träning tex övningar och program t.ex för löpning osv 🙂

 9. När jag har haft mina "yoga-perioder" har jag använt mig av doyogawithme.com och det har varit en bra sida! Jag gillar Melissa Krieger på den sidan, fastnade för ett bend and stretch-pass. Sittande vardag så kände att jag behövde det 🙂 Tack för inspirationen! Ska försöka hinna få till ett yogapass ikväll! :))

 10. Åh, jag kör också Adrienes yoga challenge, sååå bra! Kul att du också gillar det 🙂

 11. Alltså... jag gör min yoga till min "hets-musik" haha! Tycker det funkar att lugna mig ännu bättre om jag går in i yogan stressad (som om musiken drar stressen ur mig), än om jag slår på "yogamusik". Det beror helt på hur jag känner mig.

 12. Jag är precis likadan med musik när jag är stressad/uppe i varv. Då funkar bara typ Five finger death punch! Inget plink plonk, haha.
  Ska också börja köra Adrienes yoga challenge tror jag, gjorde den för några år sen o älskade det. Känns som det bara kan göra gott. Tack för inspirationen <3