Hur jag sparar och planerar mina bilder för Instagram

11

Det är många av er som skriver till mig för att ni upplever att era bilder, tagna med systemkamera, laddas upp i mycket sämre kvalitet än era mobilbilder. Så jag tänker att jag kan dela med mig av min “Spara till Instagram”-rutin till er!

1. Spara till sRGB

Med alla bilder som jag redigerar och som ska publiceras digitalt, så har jag en rutin där jag konverterar alla bilder till sRGB (som är en färgrymd) innan jag sparar. Detta för att jag (framför allt i olika webbläsare) märkt att en del bilder kan bli lite grådassiga i färgerna om jag inte gör det. Och det vill man ju inte att de ska bli.

Hur gör jag?
Gå till Redigera > Konvertera till profil (Edit > Convert to profile) och välj sRGB i rullisten.

2. Förminska bilderna

Det absolut viktigaste momentet är att förminska bilderna. Om du laddar upp dem i full upplösning, så kommer instagram att komprimera dem och det blir aldrig speciellt bra. Så därför förminskar jag alltid bilderna till 1500px bredd i datorn innan jag för över dem till mobilen med hjälp av Dropbox eller Airdrop. Detta är ju också toppen, eftersom det sparar utrymme på telefonen… 😉

3. Planera ditt flöde med en app

Jag har testat lite olika appar och tjänser för planering av ens instagramflöde och hamnar alltid tillbaka på samma, nämligen Snug. Jag gillar den för att den är otroligt simpel att hålla på att greja med. Jag behöver inget extravagant.

4. Tankar kring flödet

Om man kikar allmänt i Instagram-flöden, så finns det ju väldigt många som postar väldigt lika bilder med precis samma filter varje gång. Sånt kan vara väldigt svårt att applicera på sitt eget flöde, om man som jag gillar att ta väldigt olika typer av bilder. Jag tycker dock det är rätt skönt för ögat med lite variation i flödet och tycker därför inte att man ska vara rädd för att blanda lite.

Såhär brukar jag tänka:

– Försök kategorisera bilder som du tar efter hur de ser ut. T.ex. färg, miljö eller mycket/lite detaljer

– Just nu är det full vinter i mitt flöde, så jag kategoriserar in mina bilder i 1. Rosa bilder, 2. Blå billder. 3. Skogsbilder och 4. Inomhusbilder. Sen försöker jag variera dessa. En kategori (som skog) publicerar jag oftare, medan vissa (som rosa) publiceras mer sällan:

Det här är ett “set”. 2 x inomhus, 1 x rosa, 4 x skog och 2 x blå.
Sen börjar det om. Ibland blir det fler blå bilder än skogsbilder. Ibland inga inomhusbilder osv.

– Viktigt här är väl att jag inte publicerar alla blå på en gång och sen alla skogsbilder – utan jag sprider ut bilder från olika fototillfällen.

– Brukar också variera porträtt med hel- och halvkropp, samt olika “poser”, för att flödet inte ska bli för repetitivt.

Vill du veta mer?

11 responses to “Hur jag sparar och planerar mina bilder för Instagram

 1. Åh vilket bra inlägg! Satt igår och funderade på det här med bilder till instagram så det här var ju perfekt tajmat 😉

 2. Tack, för att du alltid så generöst delar med dig av tips, kunskaper och egna erfarenheter! Det uppskattas väldigt mycket. Heja dig!

 3. Vill bara tipsa om att det går att ladda upp bilder via datorn, om man använder google chrome webbläsaren (vet inte hur eller om det går med andra). Men lärde mig det för någon dag sedan och kändes passande att skicka vidare till fler.

  Klicka på knappen med tre vertikala punkter -> gå in på fler verktyg -> och klicka på verktyg för programmerare -> en ruta till höger om flödet kommer upp. Där finns det en knapp uppe till vänster på denna ruta som heter “toggle device” (kommer bara upp om man håller musen över den). Klicka på den och uppdatera sidan, då har du så instagram ser ut på telefonen och sedan är det bara att trycka på pluset och ladda upp bild.

  Går även lite lättare med snabbkomandon:
  ctrl + shift + i (får du upp programmerings rutan)
  ctrl + shift + m (toggle device) och sedan uppdatera sidan (f5).

  Men att faktiskt använda sig av en app för att planera flödet har inte ens slagit mig! Gud så smart! Tack för alla tips, Elin!! Fortsätt vara awesome och inspererande!!

  Kram

  1. Ah visste faktiskt inte att man kunde göra det numera! Vad kul!! 😀 Ska testa och se hur jag känner kring det 🙂 Tack för tips!

 4. Så bra tips! Har typ svårt vad jag vill göra med min Instagram så har typ inte publicerat något kontinuerligt under en bra tid. Ska ta tag i det ikväll! 🙂

 5. Tack för tipsen! Uppskattar särskilt det med att man kan organisera sitt flöde med en app – det har jag inte tänkt på tidigare. Smidigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.