Hur man syr en medeltidsklänning när man inte kan sy

16

En guide (och pepp) för den totala nybörjaren

kläder till medeltidsveckan

Sagoklänning i linne, sydd efter eget mönster.

 

Jag hade inte använt en symaskin sedan vi sydde lapptäcken i syslöjden i åttan.

Och där stod jag år 2014 (12 år senare) och ville sy min allra första ”medeltidsklänning”. Eller – Sagoklänning – som jag vill kalla det, eftersom jag inte på något sätt är historiskt korrekt, utan enbart är inspirerad av medeltiden i mitt klänningsskapande.

Eftersom jag inte kan göra någonting på en lagom nivå, så tog jag mig vatten över huvudet direkt. Jag valde ett ganska modernt klänningsmönster, som visade sig ha väldigt många delar/bitar. Inte att rekommendera. Ju färre tygbitar, desto enklare att hålla reda på – och desto snabbare går de att sy ihop! Men mer om det snart. Det jag vill säga med detta, är att ingenting i mitt klänningsskapande varit enkelt. Jag har gjort så mycket fel och jag har slitit mitt hår så många gånger. Men fasen vad kul det är, när man börjar få kläm på tekniken!

Men frågan är ju då… har du motivationen att ta dig an ett sånt här stort projekt?

 

Om du inte tycker att det är kul att pyssla/är otålig

Man MÅSTE ju förstås inte sy sina egna kläder, även om det är väldigt roligt. Det finns flera ställen där man både kan hyra och köpa färdiga kläder. OCH det finns personer där ute som tar beställningar.

KÖPA
För dig som kommer gå på flera event eller ge dig ut på många egna äventyr
Urda
Svarta Katten
Armstreet

HYRA
För dig som vill testa på Medeltiden.
Urda
Svarta Katten
Lunarplexus

BESTÄLLA
För dig som vill ha något utöver det vanliga (eller behöver en sömnadscoach)
Linda på Handcrafted History

 

ylletyg

Ibland orkar man inte sy. Den här struthättan har jag köpt på Urda.
(Struthätta är bland det enklaste man kan sy, men jag tycker det är roligare att sy klänningar hehe)

 

Jag tror dock att vem som helst kan bli en fena på att sy medeltidskläder – om man verkligen vill.
Varför?

1. Man behöver inte vara speciellt noga egentligen – det är ju inte vanliga kläder. På Medeltidsveckan kommer man undan med det mesta! Vissa syr fyrkanter till tunikor och andra kör prinsess-looken liksom. Ingen dömer. Jag är rätt slarvig när jag syr faktiskt. Mitt motto är ”så länge kläderna hänger ihop….” hehe…

2. Även om jag är väldigt pysslig av mig, så tycker jag faktiskt inte att själva sömnaden är speciellt kul. Men jag syr och har lärt mig massor ändå – för att jag är så taggad på slutresultatet.. haha. Så kom igen! Du kan!

 

Medeltidsklänning efter Sophias Atejes mönster

Min andra medeltidsklänning. Sydd i stumt polyestertyg, med Sophias Ateljé’s mönster
Figurskuren klänning med klockärm”. Dock modifierade ärmar.

 

Men var börjar jag då???

Hitta ett mönster

Det är SUPERVIKTIGT att man inte tar på sig något alldeles för stort.

Därför tipsar jag om Sophias Atelje‘s mönster, som är perfekta nybörjarmönster. Historiskt korrekta kostymskapare skyr dessa mönster som pesten, eftersom en del fakta ska vara inkorrekt i dessa häften, MEN. Det är inget fel på varken mönstren eller instruktionerna. Det enda man kan behöva tänka på är att mönstren är stora i storleken, så gå efter måtten och inte efter den storlek du ”brukar ha”.

Jag har använt flera av Sophias mönster och jag tycker att de är väldigt tydliga och jag har lärt mig både ett och annat om själva tekniken genom dem. Jag tycker att man måste börja någonstans och om man sedan är intresserad av att lära sig mer om sömnadsteknik, samt eventuellt sy mer historiskt korrekt, så kan man göra det SEN.

Börja enkelt.

Mitt favoritmönster är:
Kvinnodräkt från 1300-talet,
eftersom mönstret består av väldigt få delar. Lätt att hålla reda på tygstycken och snabbt att sy ihop.

 

Tre bloggar, när du vill ta steget längre:

Introduktion till medeltidskläder, av Som när det begav sig.

Enklaste klänningen – Såhär gör du, av Historisk Garderob.

Tutorial – Sy en medeltidsklänning, av Handcrafted History.

 

Vilket tyg ska man köpa till en medeltidsklänning

Tunt ylletyg, som jag köpte på en medeltidsmarknad till min tredje medeltidsklänning.
Klänningen är sydd efter Sophias Atelje’s mönster ”Kvinnodräkt från 1300-talet”, men är modifierad.

 

Vilken butik och vad för typ av tyg?

Precis som jag skrev om mönster, så tycker jag att man måste börja någonstans. Jag tycker att det är helt okej att gå till en vanlig tygbutik, som t.ex. Ohlssons Tyger eller stoff och Stil och köpa ett tyg som man tycker är fint. Mina två första klänningar (och min senaste) är sydda med moderna tyger. De första i något tjockare polyestertyg (läs för- och nackdelar med polyester här) och den nyaste klänningen med en väldigt mjuk linne/viskos-blandning.

Det som kan vara bra att tänka på är:

– Välj ett stumt tyg. Alltså när du tar tag i det och drar lite i det, så ska det inte töja sig. Det är extremt jobbigt att sy i töjbara tyg, när man inte är van.

– Känns tyget skönt mot huden? Dra tyget över handen och lita på din känsla. Vill du ha det på dig?

– Mängden tyg. Köper du Sophias Atelje’s mönster, så står det hur mycket tyg du behöver i instruktionerna.

 

När du vill ta projektet steget längre och köpa lin- eller ulltyger:

Beställer du online, så kan du först beställa tygprover (för att känna på materialet och se färgen i verkligheten), innan du beställer din totala mängd tyg.

Korps – Om jag ska beställa online, så beställer jag alltid härifrån.

Svarta Katten – Finns online, men jag föredrar deras butik i Solna.

Medeltidsmode

 


En ny version av min tidigare (väldigt rosa) ”medeltidsklänning” med vida ärmar.
Sydd efter eget mönster, i ett väldigt mjukt tyg som är en linne/viskos-blandning.

Ta ett djupt andetag, läs instruktionerna och börja sy

Följer du mitt råd och införskaffar ett Sofias Atelje-mönster, så är det bara att börja sy nu. Med mönstret får du nämligen instruktioner för hur du bär dig åt för att sy ihop alla delar. Det är väl främst därför som jag tycker att det är ett så bra nybörjartyg. Har man ingen aning om hur man gör, så är det jätteskönt att ha ett ”facit” i handen, som innehåller allt du behöver.

SEN kan du ta steget vidare, testa instruktioner online, göra korrigeringar på Sophias mönster och senare också göra egna mönster.

Känns det läskigt att sätta saxen i ditt fina nya tyg, så kan jag tipsa om att köpa billigt bomullstyg på IKEA för 19:-/m och testsy med.

Vet du inte hur man trär maskinen? Skillnaden mellan raksöm och sicksack?

Då tar du till Youtube, min vän! Det finns väldigt många instruktionsfilmer för allt detta.

 

Lycka till! 😀

 

Ps. Här kan du läsa min stora guide till Medeltidsveckan!

16 responses to “Hur man syr en medeltidsklänning när man inte kan sy

 1. Grym sömnadsguide! 😀

  Denna borde vi ju (delvis) kunna ha på Sagpsystrars hemsida kanske?
  Om någon av oss orkar översätta, haha, och kanske byta ut länkarna till de svenska sajterna till några mer internationella?

  1. Jag översätter gärna texten till engelska om det hade varit till nån hjälp! Sjukt bra och peppande guide också.. det börjar klia i fingrarna! 😊

 2. Vilken bra guide! Även fyrkantiga stycken är ju sjuuuukt enkelt…

  Du kanske hade behövt varna lite om att Sofias ateljés mönster är väldigt stora, så att man väljer storlek efter mått och inte ”jag har M på mina vanliga kläder så jag tar M här”.

 3. Tänkte också på det Ellen sade om storlekarna, dem är superstora av någon anledning. En annan grej med det ”Kvinnodräkt från 1300-talet” är att det är superlätt att sedan utgå från det när man vill ha ett figurskuret plagg, det är ju redan fyra bitar så det är bara att nåla in tills man är nöjd. ^^
  Och är man rädd för att klippa och sy direkt så är gamla lakan (eller Ikeas lakan för 20 kronor) ens bästa vän, allt jag inte gjort innan gör jag i något skräptyg och sen tråcklar ihop alla bitar innan jag syr den riktiga sömmen (i det riktiga tyget så klart), det har sparat mig så mycket tid och frustration dem gånger jag behövt sprätta upp en välsydd maskinsöm + man slipper sticka sig på nålar när man testar plagget under processens gång. x)

  1. Precis! Det är det jag tänker också – att den är superlätt att modifiera! Ingen av mina plagg sitter ju löst haha. Och juste! Kör också Ikea-tyg – skaskriva in det också!

 4. Helt OT, men när jag lyssnade på den här musiken på youtube kom jag plötsligt att tänka på dig. Typ när du springer i skogen med din pilbåge 🙂 Jag är en sucker för pampig och episk musik, tror du gillar denna: https://youtu.be/xpQu-R3XVFI

 5. Tack för grym inspiration och guide! Ser så fram emot att få börja testa sy själv. Har tyvärr fastnat direkt på punkten ”skaffa symaskin” men hey, en vacker dag ska det bli av 😍

 6. Men ååååå! Tack för detta!!! Jag kan absolut inte sy men har en liten dröm om att sy nån prinsessklänning från en annan tid och ha till att fota i! Men har inte kommit längre än så… så tack för alla tips och pepp!😃👏🏻❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.