En todo-lista för själen

 

Det är så himla märkligt ändå, hur man prioriterar. På todo-listorna står det rengöra badkaret, tömma mejl-inkorgen, veckohandla, ringa skatteverket, köpa presenning till utemöblerna, köpa spolarvätska osv. Såna där fruktansvärt glädjedödande aktiviteter, som absolut är viktiga. Men varför ska de ta över ens liv? Varför ska man få dåligt samvete för att man prioriterar att göra saker som man mår bra av? ”Fan, nu låg jag EN TIMME i badkaret, när jag egentligen borde…”

”Borde” är mitt värsta ord. Det är ett strafford. Man använder det hela tiden och påminner sig själv om att ”håll dig till schemat” – dvs alla dessa viktiga måsten, som bara blir fler och fler.

Men man glömmer bort sig själv. Gömmer sig själv bakom allt.

 

 

 

 

I december började jag med en ”todo-lista för själen” i min Bullet Journal, som blev väldigt bra.
Fatta känslan att bocka av ”bada badkar en timme” och inte ha det minsta dåligt samvete?!

Så jag gjorde en ny lista, med fler aktiviteter i januari och jag tänkte fortsätta i februari. Fattar inte varför jag inte har gjort detta förr? Jag menar, vi VET att det är viktigt att ta hand om sig själv. Vi kör yoga, går på spa och dricker renande juicer. Men det får en speciell effekt när man gör en todo-lista av dessa fantastiska ting. När man låter dem ta plats i sin vardag. När man accepterar att de tar tid, precis som allt det där tråkiga.

 

 

Några saker som jag har och har haft på min lista:

– Sitta framför brasan

– Åka pulka

– Dricka varm choklad

– Lägga pussel

– Gå ut och gå i skogen UTAN teknik

– Pyssla utan att filma det

– Gå så långsamt du kan i fem minuter

– Se soluppgången

– Se solnedgången

– Krama ett träd

– Ta ett varmt bad i mörkret

– Läsa en bok i 60 minuter

– Yoga

 

 

Jag har nu bockat av allt utan att läsa en bok och det känns så himla bra!

Vissa saker har jag gjort flera gånger; bland annat att se soluppgången. Vilket jag gjorde i morse, när jag tog de här bilderna. Jag kollade väderappen igår och såg att det skulle bli -15c och sol, så jag la fram mina kläder, packade kameragrejerna och sittunderlaget. När klockan ringde vid sex, så gick jag upp och kokade upp vatten. Fyllde en termos och slängde i en tepåse. Två timmar senare satt jag i en snödriva på den här bryggan och kände hur ljuset blev starkare och starkare.

Det slog mig hur mycket längre österut som solen går upp nu och det gjorde mig så himla glad! Om ni kikar på bilden nedan och ser var solen gick upp idag… och så kollar ni på ”bergsknölen” precis till höger. DÄR gick solen upp för bara 19 dagar sedan! Älskar att se hur mycket mer sol vi får varje dag. Hur den klättrar högre och högre.

 

 

Har ni något sånt här ”må-bra-tips” som jag kan skriva till på min todo-lista för själen?

15 responses to “En todo-lista för själen

 1. Så otroligt fint och så himla rätt du har! Om jag hade en sån lista i min bullet journal (varför har jag inte det?! 😍) skulle jag lägga till att sitta i mörkret med ett par tända stearinljus och lyssna på naturljud (eller typ lugn fantasymusik utan text) med ögonen slutna.

 2. Så otroligt fint och så himla rätt du har! Om jag hade en sån lista i min bullet journal (varför har jag inte det..?!) skulle jag ha med att sitta i mörkret med bara ett par stearinljus tända och lyssna på naturljud, eller kanske lugn fantasymusik (men utan text) med ögonen slutna.

 3. Bygga en snögubbe/snölykta/islykta. Ge sej själv pedikyr och/eller manikyr, en ordentlig med oljebad, filande, mjukgörande krämer och lack. Skriva dagbok i ljus av stearinljus bara. Göra doftljus. Dansa i månljus. Baka bullar. Lyssna på bästa musiken i världen på hög nivå i mörker och fuldansa eller skriksjung! Göra upp eld på ett ställe i naturen där det är tillåtet och grilla korv. Åk skridskor eller skidor. Fika utomhus! Åk båt fram och tillbaka till någon vacker ö i skärgården. Ta med sovsäck och klä dej varmt och åk ut till ett ställe långt från ljus och kolla stjärnhimmeln.
  Vill du ha mer tips? Kram till dej du underbara människa!

 4. Håller med till 100%! Jag är inne i en pluggperiod med mycket läsande och har idag bockat av boken jag behövde läsa. Därför kommer jag imorgon skriva in ”Spela TV-spel”, ”Kolla serier med min pojkvän” på min to-do list. Har man bockat av ett måste bör man bocka av något man vill göra/något som är bra för själen.

 5. Här är några saker jag tycker om att göra:
  – Baka
  – Städa och sen tända ljus, för att sedan kunna sitta i sitt nystädade hem och bara njuta av att stöket är borta (jag tycker iofs att det är kul att städa, så detta kanske inte funkar för alla haha)
  – Stretcha/sträcka på kroppen
  – Sitta vid fönstret och titta på fåglarna
  – Fika med min sambo vid köksbordet <3

 6. Krama träd alltså, det är ändå bästa medicinen för själen! <3 Och duscha lyxigt länge med tända ljus och väldoftande produkter! Klappa katten (vi har en kärvänlig ragdoll!) är också greatness!

  Underbart inlägg fina du <3

 7. Man kan även göra en det som ett bingo. Göra tex 3×3 rutor och fyll rutorna med må bra saker, får du bingo ( du bestämmer hur, en rad, full bricka) så kan du få en belöning, tex 30 min extra i badkaret 😉

 8. Så bra idé! Gillar den skarpt. Förslag till lite senare i vår: leta vårtecken, sova i vindskydd, paddla kanot, arrangera blommor i en kruka.

 9. Det är ju en Såå bra idé!! Vill också titta på soluppgången! Ser jättemysigt ut😍 Tack för att du delar med dig av sånt här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.