Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Hur jag planerat min inredning

 

Jag har nu testat tre olika planeringssätt, när det kommer till inredningen i vår lägenhet. Sovrummet gjordes med strategin "se vad som passar allteftersom" och i kontoret utgick jag från en Pinterestbild som jag tyckte var fin. Den mest lyckade metoden för mig var dock det jag gjorde i köket/matdelen (och vardagsrummet), så den metoden tänkte jag ta upp i det här inlägget!

 

1. Analysera din Pinterest-board

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte riktigt varit säker på vad min stil är när det kommer till inredning. Inte förrän jag började inreda. Det är klart jag visste på ett ungefär vad jag gillade, men bara för att någonting är fint, så betyder det inte att jag vill ha det hemma. Så... Här fanns det jobb att göra.

Jag har en inspirations-board för inredning på Pinterest, där jag pinnat på som en galning i ett par år nu. Så det första jag satte mig ned och gjorde, var att plocka ut några favoritbilder från olika matrum, för att sedan peka ut vad som var återkommande i dessa bilder. Jag försökte hitta en röd tråd. Vilka detaljer drogs jag till? Vilka färger gillade jag tillsammans osv.

I matrummet kom jag fram till följande:
- Färgskalan svart-vit-beige-trä
- Linnetextilier
- Olika modeller på stolar
- Tavelväggar med ramar i olika färger och material
- Gröna växter
- Lampor med glaskupor

 

2. Skapa en skiss

 

Det var extremt svårt för mig att försöka visualisera hur olika typer av möbler och detaljer skulle se ut i vårt nya utrymme. Dels för att jag inte är van att inreda och dels för att jag bara hade varit i lägenheten en gång tidigare. Dessutom ville jag förklara för Filip hur jag skulle vilja inreda och det bästa sättet jag kunde göra det på, var att göra en skiss. Så jag utgick faktiskt från mäklarbilden och slängde in olika möbler från olika mövelsajter, för att se på ett ungefär vad som skulle passa. Här kan man ju göra olika förslag, med olika färger om man är osäker på vilka man gillar bäst.Jag gjorde tex. ett exempel med beige bordsduk och en med grå bordsduk och vi kände direkt att vi skulle skippa grå detaljer.

 

 

Här ser ni mäklarbilden, som den såg ut från första början. Innan jag markerade ut tre slarviga rutor - en för väggen i förgrunden (där det satt en fondtapet, men som vi skulle måla vit), en för väggen i bakgrunden och en för golvet. Sen sökte jag på "wood floor texture" på google och lånade in ett nytt golv från en bild jag hittade där. La in några snabba skuggningar och så klart - ett rum att utgå från med skissen!

 

3. Gör en lista på sådant du "behöver"

Sådant du behöver för att uppnå din skiss alltså. Vill dock poängtera att den här listan inte bara innehåller saker du vill köpa nytt, utan det kan vara saker som du redan har (jag började ju planera innan vi flyttade in), saker som du sett i dina föräldrars förråd eller sådant du vill leta efter second hand. Jag har gjort en sådan lista för alla rum, så att jag vet vad jag redan har och vad jag ska hålla ögonen öppna efter. Man vet liksom aldrig var man stöter på guldklimparna.

Jag har inte gjort listan så detaljerad. Skrev upp bord, stolar, duk, matta, ljuskällor och ungefärliga motiv på väggen. Utelämnade mindre dekorationer, då jag dels redan har tillräckligt mycket sådant och dels för att vad man känner för där varierar typ från vecka till vecka. Så ingen idé att göra en lista på det, hehe..

Sedan får man ta allt eftersom. Jag tycker att det är skönt att ha en målbild och en lista att gå efter. Så att jag inte skaffar en massa onödiga prylar och så att jag håller motivationen uppe. Jag kan nämligen tycka att det är jobbigt att saker är halvgjorda, när jag inte vet hur jag ska gå vidare. Men om jag vet, så känns det mer okej att vänta och låta det växa fram med tiden.

 

 

4. Ställ in det nödvändiga först

Det är lätt att go loco på detaljerna, om man älskar inredning. Men det är väldigt bökigt att ha detaljerna ordnade först och sedan försöka få in passande möbler. Låter kanske självklart, men jag har själv failat några gånger och köpt en detalj, som senare inte alls passat med det som faktiskt måste vara i rummet av praktiska skäl. Så det känns ändå viktigt att ta upp: Börja i rätt ände!  Matplatsen skulle ju såklart vara en plats att äta på, så vi började med att ställa dit matbordet och två stolar. Vi flyttade in i mars, så en taklampa var också prio. Och jag var så hiiiimla taggad på en linneduk, så jag sydde en i en video en vecka senare. Sedan fick det stå såhär i några månader.

 

 

Resten av matrummet växte fram allteftersom jag hittade någonting på min lista. Oavsett om det var en matta på Rusta, en present från en Instagramvän eller ett second hand-fynd. Jag har också hållit på och flyttat runt på saker som en galning här hemma. I ALLA rum. Tavlor har flyttat ut och tillbaka till kontoret. Glasvaser och ljuslyktor byter plats typ varannan vecka. Växter har alternerat. Bordsduken har bott både inne och ute. Ingenting kommer någonsin bli klart. Men målbilden är i alla fall en väldigt bra grund!

Så det här var mina planera-din-indredning-tips! Hoppas ni gillar! 😀 <3

11 comments on “Hur jag planerat min inredning”

 1. Det här var himla bra inlägg (inte för att jag ser ut att flytta inom det närmsta dock ?) fick mig att tänka till lite - är annars en som snöar in på detaljerna först. Har lixom en jättefin glasburk som bara står utan något i för att jag tyckte den var supersnygg men inte egentligen har någon plats för den ? så typiskt mig!

  1. Ja men precis!! Jag är egentligen (var?) exakt likadan! Det är så himla lätt att fastna vid en detaljgrej och hur snygg den än är, så är det inte säkert att det kommer passa in sen ;D

 2. Tack för många goda råd och tips! Jag gillade iden om att ha en sida för inspirations/inredning på pinterest , smart! Jag borde inreda vår matsal som nu enbart består av matsalsbord rd och stolar och så saker som bara samlats på ett sidobord. Tack för inspirationen!

 3. Meen vart köper du/ni möbler? Känns som jag har fastnat i Ikea-träsket haha, även om det finns mycket som är fint där med :/

  1. Jaaa, jag gillar inte den typiska IKEA-looken, men har ändå många möbler därifrån (kontorsskåpen, skrivbordet, hurtsen, sängen, en hylla i hallen, tv-bänken och matbordet (och ja hela vårt kök är också IKEA, men det är ju inte vi som valt det hehe). IKEA ÄR ju super, så jag försöker välja möbler (och lampor) därifrån som är lite mer stilrena. Så att det ser ut som att de skulle kunna vara från "var som helst". Sen tycker jag det hjälper att få ner IKEA-looken genom att lösa detaljerna på annat sätt. Från andra butiker, second hand eller DIY. Jag har ju inte världens mesta inkomst, så de butiker jag gått loco i det senaste är HM Home, Granit, Åhlens, Rusta, Mio och väldigt mycket second hand. 🙂

 4. Åh vilket bra tänk du har! Vad du är organiserad 😀 Så sjukt inspirerande! Det är så lätt att köpa på sig en massa dekorativa småföremål, för det är ju ofta "billigt" och "lätt att förvara tills jag hittar en plats för det". Men möbler kostar ju (oftast) mer och det vill och kan man kanske inte förvara om det blir fel.

  Jag har en målbild med alla våra rum i huvudet. Men jag har inga fysiska skisser. Vi flyttade ju in i vårt hus strax efter att ni flyttade in i er lägenhet och jag har varit så imponerad över hur långt ni hunnit inredningsmässigt! Vi står mer still, mest för att sommaren varit superhektisk med våra jobb och delvis för att vi behövt prioritera andra saker ekonomiskt. Men nu i oktober kommer jag förhoppningsvis kunna fullfölja biblioteket, vilket i sin tur innebär att alla böcker och många småpryttlar äntligen hittar sin plats och kan vandra upp ur kartongerna i gästrummet. Och när det är klart tänkte vi ge oss i kast med gäststugan, så att vi förhoppningsvis får ut resterande kartonger ur gästrummet samt bäddsoffan ur vardagsrummet och därigenom får upp matbordet... det är lite som tetris! 😉 Mitt mål är att gäststugan ska vara tät och fräsch innan jul. Det är hemskt roligt att inreda!

 5. Jättebra tips! Jag planerade också stora delar av lägenheten innan vi flyttade in för över ett år sedan, men när vi väl flyttat in blev i princip ingenting så som jag hade planerat det. Man märker när man är på plats vad som funkar och inte, och framför allt vad som fattas. Det tillkommer fortfarande grejer, och växterna flyttar jag runt hela tiden också. 😀 Man blir aldrig riktigt "klar" när det kommer till sitt hem tycker jag. Och jag har redan börjat planera och drömma om nästa boende (vill ha ett hus eller en gård), haha. Pinterest är farligt!

  1. Ja jag undrar hur många gånger jag flyttat på tavlor, växter och vaser den senaste veckan bara... haha! Så kul ? Annars blev det jag planerade väldigt mycket som jag hade tänkt mig faktisk. Men jag gjorde ganska lösa skisser, så det har lagts till en del överallt - så det kanske är därför 🙂