Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Nu jävlar!!!

 

Jag har byggt ett ståbord.

Det är svårt att beskriva känslan som jag har och haft den här hösten eller hur omfattande mina problem är. Men låt säga att jag inte är den gladaste Elin som jag varit. Det är såklart inte bara en bov i dramat, men livet hade varit betydligt enklare om min hud mådde bra. Som alla andra så måste jag jobba och mitt jobb just nu är väldigt mycket kontorsjobb 9-18. Så problematiken här är då, som jag försökt beskriva, att jag inte kan sitta ner pga eksem på rumpan och baksidan av låren.

Jag har försökt tänka att "om jag bara tänker på vad jag äter", "om jag bara smörjer in/tvättar mig/min omgivning med det naturligaste av det naturliga", "om jag bara tar promenader emellanåt" och "snart får jag påbörja en allergiutredning och får veta VARFÖR det ser ut som det gör" - då kommer allt bli bra!

 

 

Så här ser mina eksem på låren (och benen) ut just nu. Och nu har jag ändå en bra dag.
De fortsätter upp över rumpan och ryggen. Ut över armarna. Magen, bröstet, halsen.

 

 

Men så ringde jag hudkliniken som jag blivit remitterad till nu imorse och hon svarar att "vi har långa köer nu, så vi kommer kontakta dig i januari". Mitt hopp sjönk till botten. Jag blev arg, ledsen, frustrerad, besviken, panikslagen - typ allt på samma gång och så ringde jag mamma och grät ut mina sorger för andra dagen i rad. "HUR SKA JAG KUNNA LEVA ETT NORMALT LIV OCH TJÄNA NÅGRA PENGAR OM JAG INTE KAN SITTA?!?!?!" skrek jag i telefonen medan tårarna forsade och mamma försökte trösta mig bäst hon kunde.

Sen kom jag på det. Och nu undrar jag hur i hela världen jag inte kunnat tänka på det tidigare? HISSA UPP BORDSSKIVAN BA! Släng stolen åt helvete och hämta allt du har i lägenheten, som du kan bygga på höjden och stapla tunga saker på. Så nu står jag här och skriver, med datorn på en sittpuff, en minibyrå och en trave böcker.

 

 

Känns typ som att jag erövrat världen - så glad är jag. För nu har jag löst mitt största problem.

Jag kan jobba.

Vägrar knäböja för dessa jävla problem.

 

Ps. Ledsen om jag inte svarat på någons kommentar/mejl/sms eller om jag varit kort/verkat snäsig. Det har inte vart meningen. Har bara haft svårt att hantera min frustration den här hösten. Har bara inte mått så bra <3

69 comments on “Nu jävlar!!!”

 1. Jag vet hur det känns, jag har sett likadan ut i perioder. Hela ryggen, ansiktet, armar, ben. Man vill ju bara ge upp. För mig lindrade saltskrubb lite, kombinerat med kortison jag var tvungen att smörja på med handskar och antihistamin (receptfritt).... det visade sig att jag inte har regelrätta allergier, men är överkänslig mot i princip allt. Jag hoppas du får hjälp snart.
  Kram.

 2. Lider med dig, har själv psoriasis och länge tyckte jag inte om offentliga badplatser men nu struntar jag i om folk tittar eller kommenterar. Mest besviken blir jag när sjukvården inte vill ta sig an problemet som i ditt fall. Hoppas att du blir bättre och jag har inga råd att ge eftersom du har redan fått många.
  Anton

  1. Jag tyckte också att det var jobbigt i somras.. fast det gick över tillslut. Precis som du säger - man orkar inte bry sig om att folk tittar och undrar. Det är som det är! 😀 Tack för kommentaren <3

 3. Det är så jäkla lätt att tänka, om jag bara gjorde si eller så, då skulle allt lösa sig och bli bra. Bara att sen orkar man inte riktigt ta tag i alla dom där sakerna (eller så gör dom ingen jäkla skillnad) för att man är så trött på allt.... å sen slår man sig för att man inte gör det som man tycker att man borde ha gjort osså mår man ännu sämre. :S

  Men YAY dig som tar tillbaka din power och gör det du kan i den situation du är i!

 4. Har aldrig haft egentliga problem med min hud. Visst att jag hade finnar som tonåring och acne på ryggen men ingenting som egentligen stört mig så mycket. Och så i vintras fick jag torra fläckar under ögonen. Som kliade inte men dom flagade och sved ibland. Sen en morgon när jag vaknade var de blod i sängen. Först trodde jag så klart det var mens men sen så märke jag att jag blödde från baksidan av låren. Det sved och kliade. Och sedan dess har jag inte gått en dag utan eksem på benen. Mellan låren och under rumpan är värst. TMI men att vara intim med min sambo är typ uteslutet i perioder då det gör för ont. Så himla less men vet inte vad jag ska göra. Min hudterapeut ”hittar inga fel, och anser att jag borde fortsätta med kortison”.

  Så jag kan knappt sätta mig in i vilken jävulsk situation du är i. Jag kan iaf komma undan med att ligga på sidan eller magen och sova.

  Skickar massor av styrkekramar till dig! Och håller tummarna för att vi båda två snart ska skippa eländet! <3

  1. Jag fattar inte var det kommer ifrån?! Det måste ju finnas en förklaring?! Så sjukt. Och jag har tyvärr samma problem. Det drabbar verkligen ens kärleksliv 🙁 Skickar massa kramar till dig också och hoppas verkligen vi blir kvitt detta! :'(

 5. Har du provat krämen ”Z skin repair”? Den har gjort så att mina eksem på händerna har svunnit!

 6. Har du provat krämen ”z skin repair”? den har funkat för eksemet på mina händer!

 7. Söta fina du, det är väl inte meningen att du ska behöva vänta ända tills nästa år för att komma till hos sjukvården. Jag lider så med dig!! Jag håller tummar för att du får snar hjälp ... kanske kan du få stå på någonslags återbudslista, så de ringer dig om de får något återbud. Skriv, ring och var lite "omöjlig". Skriv riktiga brev, om du inte får tag på någon via telefon, det där kan ibland vara så himla omständigt. En stor kram, så håller jag tummarna att det blir bra. Kram Annika

 8. Du är fantastisk och starkt av dig att hitta till vad som funkar, hoppas allt vänder snabbare än du tror. Många kramar!

 9. Heja dig! <3 och tips från en som står på jobbet, införskaffa en ståmatta så blir du inte riktigt lika trött i fötter, knän och rygg! 🙂

  1. Åh visste inte att det fanns! 😀 Jag hämtade mina platå-tofflor med jättemjuk sula efter att jag tog den här bilden - ska se om det hjälper lite. Annars får det bli en sån platta 😀

 10. Hei Elin! Det der ser ikke godt ut. Ønsker deg det aller beste, og håper du får god hjelp snart. Slike plager stjeler så mye energi og fokus....i tillegg til at det gjør veldig vondt.
  God bedring 🙂

 11. Håll ut! Förstår att dessa jäkla väntetider är vidriga. Jag fick också vänta ett bra tag efter att ha skrivit en egenvårdsbegäran till hudmot. (som en remiss som kan själv kan skriva till mottagningen) och det var så frustrerande. När jag väl kom dit var läkaren så jäkla grym och han kunde diagnosticera och ge behandling för vad jag VC i flera år ba "nähä men vi vet inte, vi testar väl det här" och nu har jag faktiskt kontroll på mina handeksem. Kan vara besvärsfri ett tag, och sedan blossar det upp igen och då behandlar jag typ en vecka och blir besvärsfri igen. Detta hände i år, och då hade jag kämpat med eksemen sedan 2012. Hoppas det kan ge hopp! Eksem är så drygt, dels fysiskt men det påverkar ju även en så himla mkt psykiskt. Håller tummarna att det fixar sig!

 12. Jag har haft problem med eksem i stort sett hela mitt liv och har nyligen kommit på att ämnet citronsyra förvärrar något enormt. Så mitt tips, som du kan testa själv, är att läsa innehållsförteckningen på ALLT du använder på huden och stoppar i dig så att det inte innehåller citronsyra (E330-E333). Det finns i förvånansvärt många produkter och livsmedel. Gå med i Facebook-gruppen "Fri från allergi genom att undvika E330 - Citronsyra" för att läsa en massa tips från andra. Det finns en lista i början i gruppen med vad man ska undvika då det kan skrivas på olika sätt i innehållsförteckningar. Det är jättemånga som skrivit att de eller deras barn blivit av med eksem när de undvikit detta. Jag smörjer mig med Canoderm dagligen samt Cortimyk och Betnovat 0,1% kräm (receptbelagd) där eksem blossar upp. Hoppas det löser sig för dig snart!

 13. Det ser fruktansvärt smärtsamt ut! Jag lider så med dig! I högstadiet fick jag utslag över alla leder, som sakta började vandra ut över armar och ben. När vi äntligen fick komma till en hudspecialist, så var det enda han sa att han inte visste vad det var. Inga prover togs, igen vidare utredning gjordes. Kul. Som tur var gick det tillbaka av sig själv, men blommar fortfarande upp vid årstidsskifte.

  1. Det är så jag blivit mottagen mina första år med eksem också. Sparkar bakut om inget händer den här gången. Tänker tvinga mig till prover om så krävs ?

 14. Känner igen mig :/ tacksam över att min kropp verkar ha växt hur eksem med tiden men när vintern kommer då blir jag alltid nervös över hur mycket utslag jag kommer att få, vissa år är värre än andra. Eksem kan verkligen påverka en fysiskt och psykiskt. Hoppas det blir bra snart <3

 15. Aj, det ser ut att göra himla ont! Jag är imponerad över att du kom på en lösning med datorbordet. När jag blir frustrerad och stressad är jag verkligen inte lösningsorienterad. Så hyllningar till dig, alltså!

  Sjukt att du ska behöva vänta ända till januari... har det varit lika illa länge eller blir det värre under höst-vinter? Hoppas du får svar på vad som orsakar det och att något kan göras för att mildra det. Verkar ju ohållbart att du ska ha det så, trots en bra temporär lösning i alla fall för datorarbetandet.

  1. Nä jag är inte heller det i första hand, men efter att ha grinat i flera veckor över samma sak, så orkade jag inte mer och då kom problemlösningen tillbaka haha... Det har växt och växt sedan i början på april i år. Så ingen förbättring under sommaren - snarare tvärt om :/

 16. Oj Elin, förstår om detta är jobbigt, jag gnällde när jag fick nässelutslag efter en penicillinallergi. Det gick över med kortison.
  Men av kortison blev ju huden känslig så var jag när något började det klia och blev rött.

  Det höll på långt efter att jag slutat äta det.
  Så kortison är inte att leka med egentligen.
  Men dina utslag, är ju mycket värre.

  Stackare, hoppas du hittar en lösning snart, det är förvisso bra att stå upp och jobba men det ska ju vara självvalt. Inte som du nu tvingas.
  Angående kö till allergi koll, så står jag oxå i den, eftersom de vill utreda om jag är allergisk mot pencelin
  Remiss gick ut och 6mån senare togs det prover och nu är jag i kön för att provocera kroppen och se reaktioner.
  Samma som för dig, lång väntan igen, jag tycker att det är dåligt.

  Det är knäppt att det får vara så, i mitt fall är det ju lugnt bara jag inte behöver äta pencelin.
  Men i ditt fall är det ju värre, hela ditt liv blir ju påverkat.

  Jag har inga tips att ge utan kan bara hoppas att du får hjälp att bli av med detta.
  Jag håller tummarna att det går snabbt i kön för dig! 🙂

 17. Hej Elin, du har kanske redan fått tips om detta för jag har inte läst alla kommentarer gällande dina eksem, men tänker att det kan vara värt att nämna ändå.

  Jag har aldrig haft eksem, men jag har andra autoimmuna problem och mer eller mindre kroniska tillstånd. Något jag har lärt mig är att allting kommer inifrån, och att mat är medicin. Jag märker tydlig skillnad på ketogen kost (och då menar jag inte low carb eller att utesluta socker, utan riktig keto med minst 70 E% fett och inget fusk). Carnivore har också blivit trendigt på senaste och sägs kunna läka allt, meat heals osv. Varken keto eller carnivore är något för den som vill äta vego, men så länge man väljer bra kött från gräsbetande djur och man kan bli frisk så... Jag var vegetarian i 10 år och det är antagligen anledningen till att jag har mina problem idag.

  Mycket jag har lärt mig om keto, och vad som på riktigt är hälsa med hänsyn till biokemi och hormoner kommer från martinajohansson.se och lchfingenjoren.se. Rekommenderar verkligen dig att läsa lite där. Sök på ämnen i Martinas blogg, det är rena uppslagsverket. Hennes inlägg har hjälpt mig MASSOR.

  Nu när jag experimenterat med ketogen kost under en längre tid märker jag DIREKT när jag får i mig något jag inte tål. Minsta lilla socker och min hy blir öm och blossar upp med acne. Minsta lilla gluten och jag ligger dubbelvikt i smärtor i en vecka. Frukt och mycket grönsaker som egentligen anses nyttigt - det tål inte jag.

  Det är lätt att säga "om jag vore du hade jag..." men jag vet att det inte är så jävla enkelt. Men det är något att fundera på i alla fall, jag vet att keto och carnivore har hjälpt många - och att vegetarisk kost tyvärr förstört min hälsa för resten av mitt liv.

  Hoppas verkligen att du hittar något som funkar för dig snart! <3

  Juste, kom ihåg ett youtube-klipp jag såg som kanske också kunde vara intressant: https://www.youtube.com/watch?v=7fncJdVjy5U Han har också intervjuat många andra gällande deras kost, exempelvis doktor Shawn Baker som förespråkar carnivore.

  1. Det är så svårt med allt det här. Jag uppskattar verkligen att du och flera andra verkligen engagerar er och tipsar och delar med er av era erfarenheter - det betyder otroligt mycket för mig att höra att jag inte är ensam. Men samtidigt vet jag inte vilken väg jag ska välja att gå. Många tips går helt emot varandra. Tex. Vissa menar att kortison förvärrat deras symptom, medan andra menar att man ska ta den hjälp man får och "kortison är absolut inte farligt, utan en gåva". Eller som i det här fallet. Jag har fått så många kommentarer om att jag måste bli vegan/vegetarian för att kött och mejeriprodukter är boven, men i ditt fall har vegetarisk kost förstört ditt liv. Det är svårt. <3

   1. Man får testa och utvärdera! Skriva dagbok över vad man får i sig, vilka tillskott/krämer man använder, och vad man har för symptom. Välj en väg som känns rätt för dig och testa ett par månader. Funkar det inte så testa något annat. Det kommer ordna sig!

 18. Lider med dig! Har du testat omega 3 tillskott? Finns från alger om du inte vill äta fiskolja (alger är snällare mot miljön tror jag). Har läst att det ska vara bra för huden, plus att det är antiinflammatoriskt. Sen fiberrik mat för att gynna tarmfloran - stärker immunförsvaret.
  Kanske saker du redan tänk på. 🙂

 19. Men ååh.. har du provat att gå till en akupunktör? Där jobbar man ju väldigt mycket med att rätta till obalanser i kroppen. Tar ju längre tid än vanlig västerländsk medicin - men dooo it!

  1. Jag har inte testat det, men är intresserad av att gå den vägen (eller alternativmedicin) om jag inte får någon hjälp på hudkliniken jag fått remiss till 🙂

 20. Åh vad bra lösning! Heja dig och krya på dig! Var inte rädd att ringa ner hudkliniken om och om igen och påtal att du behöver akut hjälp. Ibland får dem ju återbud så det kan vara värt det och visa gärna känslor för dem också! Jag var tvungen att operera foten förra året. Fick höra att jag skulle få vänta tre månader men jag kunde inte ta på mig skor och vintern var på väg. jag är ju fotograf och jobbade deltid i butik så gå i skor var jag ju tvungen till. Under sommaren kunde jag ha sandaler med det går ju inte på vintern. Jag brast i gråt där och då, och plötsligt fanns det en operationstid tre veckor senare. 😛 Så det verkar ibland som om dem magiskt kan trolla fram tide om dem förstår att det är akut.

 21. Ser inte roligt ut alls, vad stark du är som trots allt har lyckats jobba och göra saker! Jag drabbades av kliande utslag över hela kroppen, ansiktet och hårbotten i somras. Detta skedde två veckor innan mitt bröllop, och när det bara var en vecka kvar och inget hade blivit bättre fick jag panik. Sprang runt till diverse vårdcentraler och fick utskrivet kortison i både kräm och tablettform. Ingen kunde svara på vad det var jag hade drabbats av. Till slut fick jag en väldigt hög dos kortison som hjälpte lite, men utslagen var fortfarande där. Ena dagen hade det lagt sig lite, för att nästa dag bli värre, och så höll det på. En vecka efter bröllopet, när vi var i slutet på vår bröllopsresa, försvann dem helt. Såhär i efterhand gissar jag att det var stressutslag, även om jag inte kände mig speciellt stressad just då. Om något blev jag ju stressad av själva utslagen! Men det är värt att nämna stress då kroppen ibland känner av saker som inte nått vårt medvetande än, och ger oss diverse konstiga signaler som ofta inte går att hitta en orsak till. Jag upplever själv att jag får sämre hy av stress och ångest.

  Med det sagt så ska du såklart gå och undersöka dig ordentligt och tvinga dem att få ta prover! Det är fint att folk kommer med råd och tips, men i slutändan är vi alla olika och det som funkat för någon annan kan lika väl bara varit en slump.

  1. Jag tror absolut att mina förvärrats av stress och det är ju sjukt det också.. att man blir stressad av eksemen... som kommer av stress. Snacka om ond cirkel. <3

 22. Dette så ikke behagelig ut. Jeg skjønner godt du er frustrert. Jeg håper du finner en kur eller løsning som hjelper deg. Fingers crossed!!!

 23. Det ser ut att göra väldigt ont. Jag kan förstå dina känslor. Önskar dig lycka till hos läkare (trots att det dröjer alldeles för länge) och hoppas att du får svar.
  Jag beundrar din kreativitet och vilja!
  Kram

 24. Så många lyckokramar till dig Elin! Håller tummar och tår för att du ska få hjälp och att det ska gå över! Som många andra sagt - det här ju egentligen en akut grej! Något du behöver hjälp med NU! Det är alltid extra bra att trycka på sånt i vården (av egna erfarenheter). <3 <3 <3

 25. Åh fy att du ska behöva gå med detta så länge 🙁 vilken skit rent ut sagt! Lider med dig och vet hur det känns att känna sig så begränsad i sin vardag, även om orsakerna är annorlunda, så vet jag hur frustrerande det är och man vill bara skrika rakt ut och fly från sin kropp ett tag och få ett break :’( Gaah! Också haft problem med just sittandet, men av andra anledningar. Men det tääär så på en och svårt att förklara för andra! Hoppas verkligen du får hjälp snart <3
  Om du vill byta lösning senare så kom jag att tänka på något som jag stötte på när jag letade för jag måste göra mig av med mitt stora höjbara skrivbord: http://www.thefreedesk.se Skaffade en sån (men inte testat så mkt än för har fortf kvar skrivbordet än) köpte en sån från andrahands sortimentet. I princip alla höjbara bord är för stora för mitt rum eller för stor kostnad, så jag ville ha något smidigare som kan användas på ett mindre bord. Massa kramar till dig!! <3

 26. Det låter verkligen hemskt för dig och jag skickar många varma tankar. Tänker att du nog är expert på eksem vid det här laget, så vem är egentligen jag att komma med tips, men om du inte redan stämt av med en hudterapeut kan jag tipsa om att maila till skincity.se som verkligen är superhjälpsamma. Kanske de kan tipsa om någon hudvård som kan lindra besvären? Kram!

 27. Fy vad jobbigt och frustrerande! Hoppas att det blir bra snart!!
  Snyggt och bra det blev med skrivbordet i ståhöjd, skönt att du hittar lösningar på problemen så att det går att jobba i alla fall. Kram

 28. Hej, och för det första jag förstår frustrationen med långa vänteköer och 'vi får se om det går om' inställningar. Jag har sedan barn haft torr hud och krämer har bara hjälpt en tid. Jag har helt enkelt lärt mig att leva med att min hud är känslig och torr speciellt vintertid. För några år sedan fick jag röda, flagnande, kliande svullnade utslag i ansiktet, på halsen och i hårbotten. Det hade aldrig hänt tidigare. Jag trodde att det var en allergisk reaktion fast jag inte har några allergier. Jag fick exempel på krämer att prova på men de värkade inte hjälpa särskilt mycket. Utslagen gick om efter en lång tid och nu i efterhand tror jag att de berodde på en kombination av irritation av mögel (allergi möjligen) och att stress gjorde den värre. Jag borde ha stått på mig mer och att läkaren skulle ha utrett det hela men vi har också långa vänteköer och vem vill vänta när man vill ha en lösning på direkten. Hormoner spelar stor roll när det handlar om huden så det vore värt att kolla upp att alla hormoner är i balans.

  Vilket långt inlägg det här blev, haha. Jag hoppas att du står ut, hittar en lösning och att utslagen försvinner så att du kan fortsätta med din vardag <3

 29. Hej! Jag har varit med om samma sak själv, skitjobbigt, lider verkligen med dig! Jag gick till hudläkare m.m. med de sa bara att de inte visste vad det berodde på och att jag skulle smörja med kortisonkräm. Fungerade inte alls så jag testade något annat på inrådan från min farmor, nämligen homeopati. Jag var väldigt skeptiskt men tänkte att skit samma, man kan ju alltid prova. Så skickade in hårprov till dessa: https://www.homeopathuset.se/har-mananalyser och satt sedan en timme och pratade med av dem som berättade precis alla symptom jag hade - även sådana som jag inte själv har tänkt på eller tyckt har varit ett problem. Fick veta vad det troligtvis beror på, vad jag borde ändra i kostväg och fick några kosttillskott att äta. Blev snabbt mycket bättre. Kanske placebo, kanske inte.. men glad att det fungerade i alla fall 🙂

  Hoppas i alla fall att det blir bättre för dig snart! 🙂

  Ha det fint!

 30. Hejsan! Eksem är verkligen så himla överjävligt ibland och det är ju så otroligt individuellt vilket gör det hundra gånger svårare att hitta något som funkar för alla. Jag tänkte bara tipsa om dermasilk om du inte redan provat det. Det är medicinskt silke som är lite snällare mot huden och de säljer typ långkalsonger och sånt som man kan ha under sina vanliga kläder, tyvärr ganska dyra men det kan ju vara värt att prova. Jag tycker det har hjälpt mina böjveckseksem lite eftersom det inte blir lika varmt och samma friktion som av vanliga kläder. Hoppas mitt tips kan vara till någon som helst nytta och att du får riktig hjälp snart! Ha det fint! 🙂

 31. Ååå vad jag hoppas att du kan få hjälp snart!! ❤️❤️ Måste ju finnas nåt sätt att få komma till nånstans akut! Men så smart lösning du hitta!! ? Kraaam❤️

 32. Sjukvård prioriteras, skicka en bild till mottagningen du väntar på och skriv ett brev/mejl med fråga om de har möjlighet att hjälpa dig snabbare. Så har jag gjort en gång i en annan fråga, fick komma efter tre dagar på en återbudstid. Lycka till!

 33. Fy sjutton för eksem! Du har fått många goda tips och du har säkert testat de flesta salvor redan, men jag vill verkligen rekommendera ett märke som heter Moogoo. Det är ett australiensiskt hudvårdsmärke som har räddat min hy. Jag har använt det i snart 10 (!) år! Det finns inte att köpa i Sverige (eller norden överhuvudtaget) men går att beställa via deras hemsida (de har ett lager i England). Denna salva ”irritable skin balm” har tagit bort min eksem: https://moogooskincare.eu/skin-problems/irritable-skin-balm.html
  Alla deras produkter är dessutom 100% naturliga och de skriver tydligt ut vilka ingredienser som produkten innehåller och förklarar även vad de är bra för.
  Bara några tips från mig <3

 34. Jag lider med dig och är samtidigt imponerad av ditt jäklar anamma. Vet hur det är att ha riktigt låga perioder, även om jag inte just haft eksem själv. Stor kram och hoppas eksemfanskapet drar all världens väg så snart som möjligt <3

 35. Jag har sett hur otroligt många med allvarlig eksem blivit av med den tack vare gruppen Body Cleanse Sweden på facebook. Handlar mycket om att detoxa kroppen med frukt och grönt.

  Såg att du fått kontakt med en hudläkare, men det kanske är intressant att kolla upp ändå... Hoppas att det löser sig för dig i vilket fall <3

  Styrkekram!

  1. Det är någonting jag genomgår nu samtidigt, sedan lite mer än en månad tillbaka! Känns så bra <3 Tack för tips om gruppen - ska definitivt gå med! kram <3

 36. Hej Elin. Jag hade utbredda eksem i ansiktet för några år sedan, försökte sminka över men det blev bara värre osv osv. Gick till vårdcentralen och fick hjälp till slut. Vad gäller det förebyggande jag använder idag provade jag mig fram och använder babyolja i duschen vintertid (för att inte torka ut huden), mandelolja som sminkborttagning och salvan Canoderm 2 ggr dagligen i ansiktet. Hoppas du får bra hjälp av hudläkaren. Du är så modig som vågar vara ärlig med detta, så starkt av dig! Kram!!

 37. Har du kollat om det är gluten du reagerar på. Man kan både ha det i tarmen och på huden. Jag hade fruktansvärda utslag innan jag började äta glutenfritt.

 38. Hej Elin. jag är 46 år gammal och har haft eksem i hela mitt liv. Så som du ser ut på bilderna, och betydligt värre. Jag har provat allt, jag skojar inte. Jag har använt kortison, och kan konstatera att det hjälper mot symptomen och gör mig fri en period. Sen kommer det tillbaka.

  Jag är svensk, men bor just nu i Malaysia, och all min erfarenhet, all min eksemvård jag har fått, har varit i Sverige. Och jag trodde såklart att i Sverige vet man bäst, vi har bra sjukvård. Så jag lyssnade på svenska doktorer och använde salvorna de skrev ut och det blev bättre. Ett tag.

  Men för ett år sen ungefär gick jag till akuten här i Malaysia. Inte pga eksem, utan på grund av att jag hade jätteallvarlig influensa och jag hade hostat oavbrutet i nästan en månad utan att det blev bättre. Men när jag kom till doktorn, så frågade hon "har du nån annan sjukdom". Och eftersom hela min kropp (inklusive ansiktet) såg ut ungefär som dina ben gör på den där bilden så sa jag att jag hade eksem, för jag tänkte att hon kunde se det.

  Då sa hon "du äter väl inte komjölk?" Jag sa "jo" för det gjorde jag, och ingen har nånsin påpekat det förut. Då talade hon om för mig att jag skulle sluta med det, så skulle min hud bli bättre på tre veckor.

  Jag är inte en person som bara tar nåt för givet, så jag gick hem och googlade och kunde konstatera att jo, det var många här i världen som slutat med komjölk och deras eksem försvunnit. Så jag tänkte att det kan ju inte göra nån skada, eller hur? Och hjälper det inte, så kan jag väl börja äta det igen.

  Nu har det gått ett år. Och det tog längre än de tre veckorna som doktorn sa att det skulle ta (säkert tre månader), men min hud var VÄLDIGT trasig. Typ, jag kunde inte torka mig med en handduk efter att jag duschat utan att huden gick sönder. Men nu...nu är min hud hel. Min man (vi har varit tillsammans i nästan 25 år) har aldrig sett mig såhär frisk. Jag har ALDRIG mått så här bra som jag gör nu, vad jag kan minnas.

  Jag vet att det här inlägget är några månader gammalt, och jag vet inte om du har fått en tid hos doktorn och en plan för hur du ska bli bättre. Men jag vill bara säga: testa att sluta äta komjölk. Yoghurt, smör, ost, grädde, allt. Allt som är gjort på komjölk. För mig gjorde det underverk. Och det värsta som kan hända är att det inte fungerar för dig och då kan du ju bara börja äta det igen och avfärda mig som nån som inte vet vad hon pratar om.

  Men för mig var det värt det. Jag har ett nytt liv nu. Och vare sig du väljer att lyssna på mig eller inte, så hoppas jag att du blir av med eksemen snart! För jag VET hur smärtsamt det är.

  Kram

  1. Tack snälla för att du tagit dig tiden att dela med dig av din historia <3 Jag har testat mycket och är så less på att testa, men kanske är det komjölk som är boven? Jag har druckit det i många år utan avbrott, så det kan ju vara värt att testa iaf <3