Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

När en dag utan smink var otänkbart

 

Det fanns en tid när jag var tvungen att fixa mig till tänderna innan jag plockade fram kameran för att ta självporträtt. Det berodde mest på att jag led av acne under många år och då var det helt otänkbart att jag en dag skulle kunna gå runt utan smink ens en hel dag. Jag trodde ju att jag skulle ha acne resten av livet och jag minns att jag tänkte att jag nog alltid skulle behöva ha foundation på mig - även när jag blev gammal.

Acnen försvann tillslut när jag började närma mig 25, men då fick jag ju mina eksem.. haha. Och istället för att täcka ansiktet med smink för att gömma min acne, så har jag numera sällan smink för att inte trigga mina eksem. Och jag kommer på mig själv med att tänka att jag kanske aldrig kommer att kunna bära smink på samma sätt igen. Jag om älskar känslan av att måla en perfekt vinklad eyeliner.

Samtidigt vet jag ju att acnen försvann, så det kan mina eksem också göra. Jag läste någonstans att det är vanligt att kvinnor runt trettio får eksem och jag försöker vara hoppfull och tänka att det kanske går över. Det har ju gjort det förr - även om jag inte var lika intensivt drabbad då.

 

 

Det har i alla fall varit svårt att vänja mig vid hur jag själv ser ut på bild utan smink. Inte för att jag inte tycker om mitt utseende, men för att jag tagit hundratals (kanske tusentals?) bilder på mig själv under tolv års tid. På alla de bilderna har jag haft ett målat ansikte och man vänjer sig ju. Så det har känts så konstigt och ovant att se mina ögon helt nakna. Utan mascara och utan två perfekta, svarta linjer ut från två ögonvrår.

Men den senaste tiden har det blivit en hel del självporträtt utan varken smink eller fixat hår. Väldigt anonyma sådana i det här inlägget förstås, men det är själva grejen som är viktig för mig. Att jag ställer mig framför kameran utan smink. Att jag vänjer tillbaka mitt eget ansikte. Att jag känner att jag varken behöver borsta eller locka håret för att ta mysiga eller artsy bilder.

 

 

 

Jag var i alla fall på väg till bilen för att åka till Ica Maxi igår morse. Jag hade på mig den här klänningen och musik i öronen. Sen glömde jag bort att jag skulle handla, för jag fick syn på ett par syrenbuskar och kom på att det finns ett helt gäng sådana längs motorvägen, som ingen någonsin hinner njuta ordentligt av. Så jag gick dit och plockade mig en bukett och gick hem. Inspirerade av skuggan av mig själv med den vilda buketten i handen och drog fram min beige'a bakgrund. Gick loss med kameran. Älskar det dova ljuset i köket sådär tidigt på dagen.

Och ja, nu vill jag såklart ha beige't på väggarna hemma också. Hur ska det här gå?!

 

24 comments on “När en dag utan smink var otänkbart”

 1. Åh jättefina bilder. Du är så vacker och modig 🙂 Synd att klänningen är genomskinlig tycker jag. Får lite pyjamaskänsla över den haha. Men den ser riktigt skön och relaxed ut. Kram!

 2. Alltså åh, vad jag ÄLSKAR den här bildserien! Så mjuk och lugn och vacker! Och vad du är vacker!

 3. Oh Elin! I love these photos and the beautiful dress and your pureness and delicacy! So very beautiful! <3 Now I am wishing for such a pretty blog header as well <3

 4. Är inget jag bara säger, detta är utan tvekan den finaste bildserien jag sett av dig. Blir väldigt berörd 🙂

 5. Starkt och mycket inspirerande! Så otroligt vackra foton, det finns alltid något i ditt bildspråk som tilltalar mig. ♡

 6. Jag har inte sminkat mig sen typ.. Högstadiet...? Blivit sminkad till ett bröllop och min bal, men annars, nej.. Inget. Många säger att jag ser bättre ut utan. Att det är finare liksom. Och jag tror att du kommer vänja dig tids nog, du är jättefin utan smink också ! 😀

 7. Otroligt vackra bilder! Känslan liksom vibrerar ut genom skärmen. Några fler bilder och jag hade gärna betalt för att hänga framför dom länge länge på fotografiska ?

 8. Helt absurt vackra foton.... men det verkar fortfarande vara strul med bloglovin, jag får aldrig veta när du postar :((((

  1. Tack så jättemycket! Och nej jag vet.. de har fortfarande inte svarat mig ? Ska mejla igen tänkte jag. Så länge så försöker jag uppdatera Instagram (stories eller poster) när jag lagt upp något. Men det är ju inte alla som ser där <3

 9. Känner igen mig. Har också lidit och lider fortfarande till viss del av akne, och har också drabbats av exem nu på senare år (dock ej i ansiktet). Gick alltid med smink förut, till och med till affären. Trots massor av ärr har jag nästan aldrig smink längre. Och det är så skönt!! För några veckor sedan gick jag till och med på en arbetsintervju (till ett säljjobb dessutom) helt osminkad och med allt hår uppsatt i en knut. Trodde inte jag skulle bli erbjuden jobbet pga mitt utseende, men de ringde faktiskt tillbaka och bad mig komma in och provjobba. Blev uppriktigt förvånad!

  Men det bästa med att inte vara sminkad är att man kan gno in ansiktet i sin partners famn utan att vara försiktig och rädd att sminket färgar av sig. <3

  1. Jag känner så mycket igen mig! Hade också smink vart jag än gick, för att jag skämdes så otroligt för både ärr och utslag. Men som du skriver.. nu har jag det knappt längre. Jag var på mitt första fotouppdrag utan smink för bara någon månad sedan. Fram tills dess hade jag tänkt att jag "måste sätta på mig mitt professionella ansikte", men när jag välbestämde mig för att inte sminka mig, så kändes det jätteknäppt att jag tänkte så. Varför skulle folk döma mig för att jag inte bär smink? Jag skulle ju inte döma någon annan, förmodligen inte ens tänka på det. Så skönt att känna såhär! Och som du också skriver - det bsta är att man inte gnuggar av sig en massa smink på sin partner <3

 10. Relaterar väldigt mycket gällande hudproblemen. Men har inte kommit dit än där jag vågar visa mig utan smink :/ Försöker verkligen men får så otroligt mycket ångest.

 11. Denna serie bilder är så OTROLIGT fin Elin!! Tycker så mycket om känslan och tonen här. Så mjukt och fint! Vill hänga upp den sista bilden på väggen <3

 12. Underbara bilder!! Och jag håller med dig när det gäller smink...men det har varit lite lättare nu när man fått lite färg i ansiktet, då har jag ibland testat utan foundation! Kanske mascara bara..?

 13. Hej Elin! Jag har funderingar på att sälja lite prints men har ingen aning om hur det fungerar.. Visst använder du Tictail till din printshop? Hur fungerar det?

 14. Inte nog med att du är väldigt väldigt vacker utan smink, så är det också väldigt väldigt inspirerande när kvinnor inte har smink. Känns som att man skiter lite i patriarkatet då och man liksom påminns att det finns ett alternativ, man BEHÖVER inte vara sminkad jämt som kvinna. Ser jag (speciellt unga) kvinnor som inte har sminkat sig, så känns det liksom fint på något sätt.
  Fattar att det är sjukt att det är så här, att man ska behöva påminnas om alternativet, men ja, så är verkligheten på flera sätt (och såklart är det okej att sminka sig också, man är fri att göra precis som man vill utan att bli bedömd).

  Så, bara en påminnelse om att visa upp osminkade ansikten är positivt both ways, både för dig och för andra.