Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Hur jag gjorde min tavelvägg

I det här inlägget berättar jag om hur jag gjorde min tavelvägg inne i mitt hemmakontor!

Samtliga motiv i det här inlägget är från Dear Sam. Det här inlägget är inget samarbete,
men motiven beställdes till ett samarbete som gjordes på min Youtubekanal.

Jag fick frågan om jag använt något speciellt program för att göra min tavelvägg. Svaret på det är väl både ja och nej. Jag använde mig av Photoshop, men det var lite klurigt. Måste jag medge.

Först sparade jag ned alla motiv som jag gillade från butiken jag skulle beställa från. Sedan drog jag in dem i ett tomt dokument i Photoshop. Därefter tog jag bort alla bilder som jag tyckte stack ut för mycket ur helheten. Det var inte så många, men den rosa arkitekturen och den svarta korpen fick ryka.

Målet var sedan att skära ner motiven till ca 2-3 i varje stilkategori. Mina kategorier var; rosa motiv, mörkt motiv, samt ljust motiv. Och det innebär alltså att jag satt och tog bort bilder en och en utifrån vilka jag kände minst för.

 

Välja ut bilder till tavelvägg

 

Kvar blev ungefär tio bilder, som jag sedan försökte matcha ihop till en snygg tavelvägg i Photoshop.

För att göra det så enkelt för mig som möjligt, så mätte jag väggen. Den är två meter lång från kanten på hyllorna och ut till fönstret. Så i Photoshop öppnade jag ett dokument som var 2000 pixlar. En pixel för varje millimeter av väggytan. Och sedan lekte jag mig fram med storlekarna på tavlorna. A3-bilder är ca 30x40cm, så i Photoshop var de alltså 300x400 pixlar. På så sätt kunde jag se på ett ungefär, hur stor del av väggen som tavlorna skulle täcka i verkligheten.

Jag använde mig av Lager > Lagerstil > Ramlinje (stroke) i Photoshop, för att lägga på ramar i olika färger.

Därefter tog jag en bild på rummet och la in mitt digitala motivkollage:

 

Skapa en tavelvägg: Min skiss

Se hur tavelväggen kommer se ut innan du beställer tavlor

 

Skapa en tavelvägg: Resultatet

Resultat av tavelvägg

 

Det är ju såklart att få skissen precis som verkligheten. Speciellt om man höftar så mycket som jag gjorde... haha. Men man får i alla fall ett bra hum om hur ens tavelvägg kommer bli. Jag tycker att det blev väldigt likt!

Det finns säkert enklare sätt att göra det här på. Speciellt om butikerna har en ett eget program på siten, där man kan testa sig fram med motiv i olika storlekar. Men jag tyckte att det här funkade bra för mig! Och det var väldigt kul!

6 comments on “Hur jag gjorde min tavelvägg”

  1. Hahah när jag gjorde min tavelvägg här hemma beställde jag bara tavlor och satte upp dom... Men jag älskar hur du gjorde det 😀

  2. Grymt fint och genomtänkt! Imponerande process!
    Lyckades inte hitta den där "transparenta" ramen du lutade met väggen nere till vänster, finns den hos Dear Sam?

    1. Tack så mycket! 😀 Just den ramen finns tyvärr inte hos Dear Sam, men den är av märken Moebe och finns bland annat i vissa Åhlens-butiker 😀