Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

När man känner att man inte hinner njuta nog

 Lite bilder från en mysig höstpromenad i Stockholm. Och lite tankar om hösten.
 

 
 
 
 
 
Ett av mina absolut jobbigaste känslor är att jag känner att jag aldrig riktigt hinner med. Att jag inte kan njuta ordentligt, för att det känns som att jag missar så mycket bara genom att tiden går. Jag har skrivit om det här tidigare och det blir verkligen absolut mest tydligt på hösten. För varje löv som stormen drar ner från grenarna, så får jag en klump i magen. Även om det är så vackert att stå där och titta på. Även om jag är ute och fotar och bilderna blir magiska. Den dumma känslan finns kvar ändå.
 
Jag vet ju att jag bara borde andas. Sluta stressa över det. Det kommer fler höstar. Att jag "borde släppa det bara" - men det är inte så enkelt. Tiden är läskig. Varje gång solen skiner in genom fönstret hemma hos mig så blir jag överlycklig, samtidigt som jag får en klump i magen för att den snart kommer att vara borta igen. För att solen bara skiner in under max två timmar under en dag. Och varje dag är inte solig.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag vet allvarligt talat inte hur jag ska bli kvitt med känslan. Om jag har en allmänt lycklig och skön känsla i kroppen, så är det lättare att släta över det. Då är klumpen i magen inte så stor att den tar över. Men när jag haft några halvtaskiga veckor och jag redan är stressad över andra saker, så blir stressen över att inte hinna med så katastrofalt stor. Som ett ordentligt ångestpåslag.
 
Sen blir det ju inte mindre ångest över att tiden är NU, hösten är NU och jag slarvar bort den över att gå omkring att må dåligt över något (den regniga, grå, döda perioden som kollas vinter) som kommer sen.
 

Känner mig i alla fall glad över att jag ska åka hem till mamma och pappa snart.

Förhoppningsvis infinner sig stillheten där. Det brukar den göra - långt bort från min planering och alla måsten där hemma.

 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 50/1,8 II
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

33 comments on “När man känner att man inte hinner njuta nog”

 1. Känner också så. Älskar hur alla löven blir mer och mer färgglada för varje dag men samtidigt så faller de ju också ner och jag har mycket att göra och hinner inte ta in allt och vet inte vad jag ska göra med det alltid, hur jag ska njuta av det maximalt, och helt plötsligt har det gått flera dagar och det där vackra trädet är mer kalt än färgglatt och allt bara GÅR SÅ SNABBT. Så onödigt sak att stressa över också på något vis...
  Fina bilder tar du iaf!! Kram

 2. Först och främst; så otroligt fina bilder Elin! 😀

  Och jag håller med dig, tiden ÄR läskig. Tycker tiden går så himla fort och jag hinner knappt med. Jag tror det bara är att acceptera att tiden kommer gå och man får passa på att njuta så mycket man bara kan.

 3. Det är ju svårt att vara närvarande här och nu i varje stund och sekund. Men MER närvarande tycker jag att jag har blivit sedan jag började träna mindfulness och sånt. Och tänka på att vara här och nu och ta in det jag har runt mig. Men som sagt, det går ju liksom inte att göra det hela tiden. Och stressen blir lätt en ond cirkel där man blir ännu mer stressad för att man ÄR stressad och beter sig stressat. Numera försöker jag också vara mer "accepterande". Jag vill inte att vissa saker ska vara som de är, men nu är de som de är. Lika bra att jag följer med och inte kämpar emot. Surfar på vågorna istället för att kämpa emot dem. Lättare sagt än gjort men... Livet är ju lite som i den där scenen i Fawlty Towers: https://www.youtube.com/watch?v=Lle9QD93kA0

 4. Hej.
  Låter lite som att du kanske är stressad över en massa andra saker. Och det i sin tur mynnar ut i att du känner att hösten "rinner förbi"
  Tror mycket på det som föregående person (Camilla) skriver. Man behöver kanske va bättre på att vara mer i nuet. Men det är lättare sagt än gjort.
  Må gott och kanske stressa mindre och försöka njuta mer.
  // Johan

 5. Det här inlägget är ett steg mot att vara i nuet! Så fint skrivet och så fina bilder, de talar till mej. Ändå fast jag blivit mycket bättre på att leva i nuet, så känner jag så igen dina känslor. Längtar så efter dej! Var nöjd med att du såg, kände, fotade och skrev detta inlägg. Det visar att du är med fast det inte är skrivet i fet stil framför dina ögon! Vet att stressen med att göra allt för att livet ska bli bra, kan suga musten ur en på samma sätt som den kan trigga igång en. Alla har rätt till lows and such as flows. Glöm inte att njuta när du fotar och redigerar! Love you!

 6. känner igen mig som fan, vissa dagar. ibland inte alls. en sak som brukar få det att kännas bättre för mig är att föreställa mig mitt huvud uppifrån, med fettig hårbotten och en näsa som sticker fram litegrann under pannan, och sedan zooma ut så att man ser hela rummet, huset, staden, landet, planeten. sen försvinner den med och allt som syns är bara en massa stjärnor. och sen en pil in i allt det svarta, en röd clip art pil med jobbiga proportioner, vilken har undertexten "Du är här". sen sätts alla måsten i relation till det, och så känns det lite bättre.

  /mvh fett klyschig, rätt jobbig

 7. Ja, just att stanna upp och hinna andas är verkligen viktigt. Men gör det NU medan du är ung, annars kanske du ångrar dig sedan. Du hinner! Du har all tid i världen 🙂

  Kikki Sandström
  Inspiratör & Författare

 8. Jag har liknande tankar och känslor just nu, fast mer att jag inte har kontroll över mitt liv, att alla måsten gör att det inte är jag som bestämmer. Nu råkar jag vara arbetslös för tillfället, vilket många kanske skulle dra nytta av, men den stressen man känner hela tiden, oron över pengar, ångesten som infinner sig i slutet av dagen när man inte har lyckats åstadkomma något. Tiden går och jag står och stampar på samma ställe. Det är svårt att njuta då.

  Men för att avsluta positivt så hjälper det att uppskatta de små sakerna i livet. Att gå en promenad och andas in den där speciella höstdoften, att dricka en riktigt god kaffe, att gosa in sig i sin pojkväns famn... Dessa saker håller mig kvar på ytan.

 9. Känner igen mig så väl, men sån är jag alla årstider.
  När det väl är vacker vinter så bara måste jag skynda mig ut och fånga den, sommaren har bara rusat iväg och hösten likaså och vad gör jag?
  Jobbar, instängd i en fabrik -.-

  Dock är det väldigt vackert här i Skara just nu!
  Antar att du som har bott här större delen av ditt liv vet om den här platsen men mellan Skara och Falköping, på vänster sida om vägen, finns det en "parkering" till en jättefin skog (tror det är bok?) och den blir helt magisk på hösten! Höga träd och massa färger 🙂

 10. Åh va jag också känner igen mig! Å så får en dåligt samvete för att man känner så när en har så mycket att vara glad för! Vet inte heller riktigt hur man ska lyckas släppa det... Men du gör rätt i att vara ute i skogen och naturen! ?

  1. Känner exakt samma sak där.. att det är en så bortskämd grej att må dåligt över, men samtidigt kan jag inte sudda bort det 🙂 <3

 11. Känner helt klart igen den känslan. Tror det är väldigt svenskt att bli stressad över att inte ta vara på fint väder, för när jag bodde i San Francisco i Kalifornien så var det ju soligt och varmt nästan varje dag så ingen där förstod min känsla när solen lös utanför fönstret och jag fick dåligt samvete över att inte gå ut och ta tillvara på det. Som tur är vet vi ju att hösten kommer igen och snart är det ju dags för vintern som ger så fina bilder. Tiden smiter iväg men ger ju också konstant nya möjligheter! Tack för en bra blogg.

  1. Ja, vi har ju mer begränsad tillgång till solsken, så det är ju inte så konstigt egentligen, att vi styrs så mycket av väder 🙂 Men precis som du säger, så kommer det nya årstider med nya fördelar 🙂 Kram!

 12. Jag förstår känslan, jag tror att jag känner lite likadant. Jag vill också göra så mycket och hinna njuta så mycket av den underbara hösten. Det hänger säkert ihop med att man inte är van vid att det blir mörkt så tidigt, att man inte hinner vara ute i dagsljuset lika mycket och i alla fall jag blir ganska begränsat till att jag måste hinna vara ute på helgerna och då hoppas att det inte är jämngrått (det är så trist) 😛
  Men man får väl bara acceptera känslan och göra det bästa av situationen och hitta småstunderna att njuta. Jag längtar tills jag åker till skärgården, men jag kan knappt vänta dit, behöver andas skärgårdsluft typ nu 😉

 13. Försök att komma ihåg att ge dig själv pauser/känner du dig inte på humör så ställ in det som går. Jag känner att man liksom låter sig själv må dåligt och får också vila!

  Men jag har en fråga!! 😀 Jag går på en utbildning (på universitetet) där vi gör fysiska modeller etc, som man gärna vill fota. Jag ställer gärna upp för mina kompisar eftersom jag är rätt bra på att fota. Men om jag lägger ner mer tid/energi på med avancerade foton (t.ex. mer ljussättning, idéer & speciellt redigering) så vill jag ha lite cred. Jag har ju upphovsrätt, men hur kan jag "se till" att jag får hänvisning i deras portfolios (dvs om det är avtalat sen innan)? De kanske säger "ja Sure :)" men när det kommer till kritan så skiter de i det. Vill ju inte sätta en fet vattenstämpel över bilden liksom... Tips? 🙂

  1. Jag tycker absolut att du kan skriva avtal med dina vänner. Det behöver inte vara värsta grejen, utan du kanske bara kan skriva på Facebook "Men om jag fotar, så namnger ni mig i era portfolios?" och så får vännen säga ja - och då har du det skriftligt 🙂 En variant är ju också att förklara varför ditt namn är viktigt att ange. Många förstår ju inte riktigt vad det är så viktigt med att skriva namn, för det känns som en sån liten grej. Men om man förklarar att man inte får något betalt, så är det viktigt att man får synas istället 🙂

 14. Jag kan verkligen relatera till detta. Kommer på mig själv så ofta med att verkligen längta till något (kan vara en resa, en konsert, en middag med vänner - vad som helst egentligen) och samtidigt ha världens ångest för att grejen jag längtar till snart kommer vara över. Så upp o ner! Jobbar stenhårt på att njuta av nu-et o inte få sån ångest över tiden och hur snabbt allt går. Heja dig, mig o alla andra som kämpar med liknande <3

 15. Jag håller med, det är verkligen svårt att stanna i nuet och uppskatta det. Hösten är fantastisk men svår att uppskatta när det är konstant regn.

  Men nyckeln till allt är väl att vara medveten om det, då kan man jobba på det 🙂

  /Ellen.

 16. Att leva i nuet är en konst. Avundas de som lyckas med detta.
  Det finns dock hjälp att få mot detta, om man vill såklart. Min kompis lider av något liknande (fast socialt) som kallas fear of missing out och har fått jättebra hjälp med detta från en terapeut.

 17. Känner verkligen igen känslan! Är 26 år och har smått åldersnojja, framförallt för att jag är rädd för att gå miste om saker medan jag är ung. Jag känner att tiden inte räcker till och jag är alltid rädd för att "slösa bort" tid med att göra saker som jag inte uppskattar tillräckligt mycket.

 18. Såååå fina bilder! Förstår känslan.. man har alltid massa att stå i och ibland behöver man nog planera in en helg eller dag då man inte ska göra något och låta känslan man har då få ta över. Kram

 19. Hej Elin! Åh, vad jag känner igen mig i detta. För mig gick det helt överstyr, det var som att vädret varje dag skulle styra över mitt mående, jag blev så fixerad vid det att det mörka halvåret endast kändes som en stor svart hål. MÖRKER liksom?! Men så kände jag att, nu bor jag här och det är såhär som vädret är, ska jag gå runt och låta mig styras av vädret varje dag kommer jag ju bli galen. Så jag bestämde mig för att älska varje årstid, jag är fortfarande i startskottet men jag är fast besluten om att varje månad ska bli min favoritmånad, änsålänge går det superbra! Jag vet inte om det känns som ett rimligt tankesätt men går en all in på det så verkar det funka! 🙂 Ett annat tips är att iaktta noga vad du skulle vilja, göra eller ta vara på, skriva ner det och se till att pussla in lite av det varje dag och bara göra grejen som du vet att du kommer må bra av, oavsett hur stressad eller osugen du är innan.

  Kram!! <3