Skillnaden mellan fullformat och ”vanliga kameror”

Nu var det väldigt länge sedan som jag skrev ett mer tekniskt inriktat inlägg!
Fick frågan vad som egentligen är skillnaden mellan fullformat och APS-C (de vanliga, billigare kamerorna) och svaret är:
 
 
 
 
Bra att veta:
– Fullformat, APS-C och Micro 4/3 är olika sensorstorlekar.
– Fullformatssensor finns i de flesta professionella systemkameror, APS-C-sensor finns i de absolut vanligaste konsumentsystemkamerorna (de gemene man går och köper) och Micro 4/3 är en typ av sensor som finns i Panasonics och Olympus kompakta systemkameror.
 
 
 
Med fullformat får du…
Brännvidden upplevs annorlunda – du får vidare bild
Kort förklarat, så skulle man kunna säga att vilket objektiv du än använder på en fullformat är betydligt mer vidvinkel än vad samma objektiv är på en APS-C-sensorkamera. Eller snarare – vilket objektiv du än använder är ”mer inzoomat” på en vanlig kamera, av den anledningen att en mindre sensor croppar (beskär) bilden.
 
Vill du veta varför mindre sensorer beskär bilden, så har jag skrivit ett inlägg som förklarar exakt vad cropfaktor är.
 
De här bilderna är tagna från exakt samma plats och med samma objektiv, men med en APS-C-sensorkamera och en fullformat. Skillnad, ellerhur?
 
 
 
Kortare skärpedjup
Detta beror inte på att fullformatskameran har någon speciell funktion, utan det hänger ihop med punkten ovan. Eftersom du får en vidare bild med en fullformatskamera, så behöver du gå närmare ditt motiv för att få samma utsnitt som med en APS-C kamera. Ta exemplet ovan med huset: För att bilden till höger (tagen med fullformat) ska se likadan ut som den till vänster, så måste du ta några steg närmare huset för att komma närmare. Och ju närmare du fotar ett objektiv, desto kortare blir skärpedjupet. Du har säkert noterat att du får kortare skärpedjup när du fotar en ensam blomma, än du får när du fotar ett träd – så det är anledningen!
 
 
Tyngre och klumpigare kameror
Större sensor = Större kamera. Inte mer komplicerat än så. 🙂
 
 
 
 
 
 
 
Med APS-C-kamera får du…
Bättre skärpa över hela bilden
När vi pratar objektiv generellt, så ger de bättre kvalitet i centrum av bilderna, än ute i kanterna. Så är man en riktig skärpe-nörd, så är det en stor fördel att gå på en kamera med mindre sensor – eftersom de ”beskär” bort kanterna.
 
 
Bättre detaljrikedom
Det har även visat sig att du får bättre detaljrikedom om du fotograferar en bild med en APS-C sensor direkt, istället för att ta samma bild, från samma avstånd med en fullformat och sedan beskära bilden i efterhand.
 
Så det finns en fördel som t.ex sport- eller fågelfotograf, att välja en kamera med APS-C-sensor, eftersom man då direkt kommer närmare sitt motiv – utan att beskära i efterhand eller köpa dyrare objektiv. För zoom-objektiv kostar! Å andra sidan kostar vidvinkel-objektiv också, så fotograferar man mycket inredning och hus, så lönar det sig ju att köpa en fullformatskamera istället för flera ultra-vidvinkliga objektiv.
 
 
Kompabilitet med alla objektiv
Har du en Canon-kamera med APS-C-sensor, så kan du använda vilken Canon-objektiv (eller objektiv med Canon-fattning) du vill – alla passar. Men när du byter upp dig till en fullformat, så måste du tänka efter lite mer. Vissa objektiv är nämligen anpassade till mindre sensorer (av ekonomiska skäl – det är billigare) och använder du då en kamera med större sensor till ett sådant objektiv, så får du en svart ram runt bilden – om objektivet ens går att montera på kameran vill säga (beror på märke).
 
Undrar du hur du läser ut vilket objektiv som passar till fullformatskameror, så kan du läsa om Objektivens Beteckningar här.
 
 
 
Det kan också skilja i dynamiskt omfång (hur bra kameran återskapar tonerna mellan svart och vitt) och brushantering, men där finns det också många undantag. Så det går inte riktigt att säga generellt att ”fullformat är bättre på det här och det här”, så jag utelämnar det helt istället 🙂
 
Klicka gärna på ”Gilla” om ni gillar den här typen av inlägg! 😀

9 responses to “Skillnaden mellan fullformat och ”vanliga kameror”

  1. Det er sånne her innlegg som gjør at jeg ikke er så redd for å satse mer på APS-C utstyr også. Istedenfor å ha 2 store fullformat kameraer tenker jeg å ha en av hver 🙂

  2. Bra och roligt inlägg Elin! 🙂 Står i valet och kvalet i att köpa en ny kamera efter fem är med en Canon Eos 600d… Men det är ju så många faktorer som spelar in! Kostnaden, kommer det att vara värt det om man är en "hobbyfotograf"? Köper jag en fullformat (som jag är inne på) så blir kameran också större och tyngre –> kommer jag att orka släpa runt den? Och det är ju frågor som endast jag kan svara på, haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.