En hudvårdsserie för dig med nickelallergi & eksem! + Tips på hur du förhindrar en reaktion

Det här inlägget är ett betalt (och jäkligt stolt) samarbete med Hudvård i Norden.

Vet ni? Idag är jag så otroligt stolt och tacksam över att få presentera en hudvårdsserie för dig med eksem och/eller nickelallergi, och som är helt ny i Sverige. För mig har de här tre åren med eksem (och nickelallergi) varit en berg-och-dalbana av läkarbesök, hemmatester, ingen-vet-någonting, nya lärdomar, kortison-hat, nu-funkar-det-helt-okej-men-andra-dagen-inte och kommer-detta-aldrig-försvinna?

När jag blev kontaktad angående Skintifique och deras serie var jag först otroligt skeptisk. Det blir lätt så när det känns som att man har testat allt och man inte riktigt kommer någon vart. ”Jag orkar inte äventyra mer”, tänkte jag. Men de låg på (de tror ju stenhårt på sin produkt) och eftersom det ändå faktiskt är en serie speciellt framtagen för personer med precis mina besvär, så tackade jag tillslut ja till att testa. Och jag är så glad för det!

 

 

Vilka produkter finns i serien?

Serien består av ett ansiktsvatten (speciellt effektivt mot föroreningar och spår av metaller, som t.ex. nickel), en bodylodtion (milt lugnande), en ansiktskräm (mer lugnande), som alla verkar mot både eksem och nickelallergi. Sedan finns det också en förebyggande kräm, som man som nickelallergiker smörjer på där man kommer i kontakt med nickel.

Hur reagerade jag på produkterna?

Rent allmänt så är de här produkterna fantastiska bra bara i sitt grundsyfte – som en hudvårdsrutin. Även om jag testat många produkter för känslig hy så har jag upplevt att huden svidit lite efter rengöring, vilket de inte gör nu. Känns otroligt bra.

Eftersom jag är helt övertygad om att kortison inte är bra för någon, så har jag bara använt mig av det i de absolut mest kritiska situationerna (vid två tillfällen det här året). Ansiktet har klarat sig ganska bra under den här tiden, men mitt vänstra långfinger har i MÅNADER varit helt täckt av såriga, flagnande, knottriga och ömmande eksem. Förstå då känslan när jag började använda Skintifiques bodylotion (den är för hela kroppen, men jag använder den bara som handkräm, eftersom det är där jag har eksem) och jag efter ca 2-3 veckor börjar se hudstruktur. Jag började nästan gråta, för att det var en sådan lättnad. Mitt monsterfinger blev mitt egna finger igen…

Eksemen runt ögon och mun hade inte blommat ut när jag började testa produkterna, så jag kan ju inte garantera att det fungerat på dem också, men ansiktet har i alla fall hållit sig förvånansvärt fint, trots årstiden.

Jag tror också (tyvärr) att någon eller några av de sminkprodukter som jag använder mig, på något sätt innehåller nickel, så jag använder den förebyggande som grund innan jag sminkar mig runt ögon och mun.

*Produkterna ska vara skonsamma även om du inte har eksem.

Samtliga produkter finns på Hudvardinorden.se

 

 

Hur jag förhindrar en reaktion

Nu är det ju så att det inte finns några produkter som helt tar bort eksemen (bortsett från kortison då, som jag som sagt inte tycker om att använda), men de här verkar väldigt lugnande på huden. Och jag tror att en kombination av att göra allt för att inte provocera huden och samtidigt använda bra produkter, är ett vinnande koncept.

Det känns som att jag har testat mig fram hur mycket som helst (eftersom sjukvården uppenbarligen inte kunnat hjälpa mig) och det här är vad jag har kommit fram till och vad som jag måste tänka på för att förhindra att eksemen blossar upp:

 

– Undvik att tvätta dig för ofta. Lättare sagt än gjort när man har eksem på händerna – man måste ju när man går på toa och när man inte har någon diskmaskin. Fukt får nämligen eksemen att frodas, så förrutom problemet med att inte tvätta händerna, så tvättar jag bara ansiktet en gång om dagen (på kvällen när jag tar bort sminket)

– Smörj inte in dig för ofta. Som sagt, fukt får eksemen att frodas, så detta gäller även när du smörjer in dig (oavsett vad det är för krämer du använder dig av). Jag tycker att det fungerar bra att smörja in mig en gång på morgonen och en gång på kvällen, men absolut inte mer – även om det känns som att man är hur torr som helst.

– Sminka dig inte varje dag. Jag vet att mina eksem i ansiktet triggas av sminket (förmodligen för att de innehåller nickel), så jag försöker att inte sminka mig mer än två dagar i rad. Annars börjar det klia och då vet jag att eksemen är på G…

– Undvik socker. Mina eksem har aldrig varit så fina som under den perioden som jag inte åt någonting sött alls. Men så kan man ju inte riktigt leva, känner jag. Så idag äter jag absolut gottigt – men jag vet också att om intaget blir för stort, så blossar eksemen upp. Läsk, godis och bakelser på samma gång är ingen bra idé…

– Skydda eksemen mot väder. Om det går. Det går inte riktigt att täcka för ögonen och jag kan inte dra upp halsduken över munnen (då fuktar min egen andedräkt huden och ja, fukt var ju inte bra… men jag har ALLTID vantarna på när jag vet att jag ska vara ute ett tag, Även om jag inte fryser..

Stor kram till alla mina fellow eksem-kompisar där ute!
Det är supersämst att behöva ha detta, men jag hoppas att någon av mina tips varit till lite hjälp på vägen. <3

11 kommentarer

Kommenterarens avatar

Testat glutenfritt? Väldigt vanligt med eksem och diffusa symtom om man är känslig för gluten.

Kommenterarens avatar

Jag har sedan 2-3 månader tillbaka haft problem med eksem på händerna (främst höger hand, och jag känner verkligen igen "monsterfingret" du beskriver). Mitt problem är att det kliar och kliar jag river jag upp hud, så jag brukar smörja in händerna för att det ska sluta klia (vilket man tydligen inte ska göra, så får sluta upp med det helt enkelt!). Jag lyckas tygla mig själv från att klia rätt bra på dagen, men ibland har jag vaknat av att jag kliar i sömnen och detta är värsta plågan… saknar mina "vanliga" händer 🙁 Jag får ta och kolla in dessa, eftersom du pratar så bra om dem!

Kommenterarens avatar

Har samma problem med kliantet – bara att det blir värre när jag smörjer in ? Hemskt!

Kommenterarens avatar

Det kanske du redan har gjort men jag vill verkligen rekommendera ALLA med eksem att göra ordentliga utredningar för kontaktallergier och tjata sig till det. Jag trodde jag hade eksem och fick massor med behandling för det tills jag var 23, och sen fick jag utredas och det visade sig att jag hade massor med allergier. Och eftersom jag utsatte mig för det jag var allergisk mot (kortison som inte är de starkaste, konserveringsmedel som finns i alla medel typ, parfym, eksemmedicinen protopic osv) så blev eksemen bara värre och värre och en negativ spiral och jag hade typ ingen hud på halsen och händerna. Nu är jag nästan helt eksemfri om jag bara håller mig undan det jag inte tål. Så tjata på din hudläkare att få göra ordentliga pricktest. Changed my life. 😀

Kommenterarens avatar

Att man ens ska behöva tjata… hemskt! Jag var ju också tvungen att göra det :/ <3 <3

Kommenterarens avatar

Måste bara tipsa också om att basta funkar super när man har eksem och extrem torrhet/känslighet. Så har man möjlighet hjälper det att gå iväg och basta en eller två gånger i veckan tycker jag.

<3

Kommenterarens avatar

Tips för den som vill sminka sig med känslig eksemhud är att använda mineralsmink. Låter huden andas och har hjälpt mig så mycket!

Kommenterarens avatar

Hur gör du när du när eksemen blossar upp vid ögonen? Jag har haft problemhud och eksem sen jag föddes och nu i vuxen ålder så har det krupit upp från armväck etc till ansiktet?

Kommentera