Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Min guide till Medeltidsveckan

Vecka 32 varje år, är det dags för Medeltidsveckan på Gotland. 2017 blir mitt femte år som jag åker dit och precis som för många andra, så har det blivit en tradition som jag aldrig vill bryta.

medeltidsveckan

Vid Norderport, på hörnet mot Östergravar.

 

Varför ska du åka till Medeltidsveckan?

Är du en sagonörd som jag, så behöver du nog inte övertalas. Men Medeltidsveckan är också en fantastisk plats för dig som vill uppleva en festival utöver det vanliga: Där stämningen är så magisk att du måste uppleva den själv för att det ska gå att förstå och där alla är vänner med varandra, även om man aldrig träffats. Det är också det ultimata äventyret för barnfamiljen, som vill ge sina barn en upplevelse som de sent kommer glömma.

Under Medeltidsveckan hör du tonerna av flöjter och säckpipor var du än går. I gränderna ekar bjällrorna där folk går barfota över kullerstenarna. Det doftar underbart av lägereld och vart du än tittar rör sig riddare, adelsfolk, gycklare, alver, kungligheter, sjörövare och vikingar - mitt i en helt verklig och underbar saga.

 

Vart ska man bo?

Boendena under vecka 32 tar i princip slut redan i januari, så att vara ute redan ett år i förväg är absolut ingen överdrift. Om man inte vill betala dyrt för hotell, så går det att hyra lägenhet, villa eller stuga från dem som bor på ön. Jag har bott två år i lägenhet innanför muren (tredje gången detta året) och i en villa utanför muren ett år. Dessa hittar du via diverse stugsidor (som du enklast hittar genom att googla), samt airbnb.

Vill man komma undan superbilligt, så finns det campingplatser utanför muren. Läs mer om dem på Medeltidsveckan.se.

 

boende under medeltidsveckan

Villan som vi hyrde 15 min promenad från muren under Medeltidsveckan 2015.

medeltidsveckans marknad

Marknaden.

 

Var ska man äta?

Frimis krog
Det här är mitt favoritställe att käka på, när jag vill ha en helkväll till bords. Du sitter ute i en supervacker trädgård, med S:t Nicolai's mäktiga ruin precis intill. Ljudnivån blir aldrig särskilt hög eftersom du sitter utomhus och om det börjar regna så sätts det upp tälttak, så att du kan fortsätta njuta av kvällen invirad i en filt och med regnet smattrande ovanför ditt huvud. SÅ mysigt!

Kapitelhusgården
Middag: Inuti den gamla 1300-talsbyggnaden är det svårt att få bord om man inte är ute i väldigt god tid, så boka så fort det finns möjlighet att boka! Kapitelhusgården är superinne. Hit vill ALLA, här spelar de största medeltidsmusikerna, är den största festen och miljön är fantastisk.

Dryck/Lunch: Men du behöver inte gå hit för middagen enbart, utan du kan hänga på innergården, där det finns både bar och möjlighet att köpa en snabb lunch (brinnande kyckling, som du äter med händerna, är favoriten). Är alla utebord upptagna, så kan du fortfarande mingla runt på gården och dagtid finns en butik öppen, som säljer diverse fina prylar.

Klosterlängan
Hit går du om du vill koppla bort nutiden totalt och på riktigt leva dig in i medeltiden. Det är alltid mycket folk och festlig stämning, men plockar du upp mobilen eller kameran så först du ut och hamnar i stupstocken, medan hela lokalen vrålande hejar på...

Jakthornet
Den här krogen är nyare än de tidigare nämnda och ligger lite mer avsides i "mugglarkvarteren". Här är det mycket lugnare än på de andra listade ställena (förmodligen för att de flesta inte hittat hit än) och hit går jag gärna för en bit mat, spel och dans! På kvällarna brukar det komma mindre etablerade (men otroligt duktiga!) medeltidsmusiker och det är alltid supergo och mysig stämning! Glöm inte att plocka med kortlek eller tärningar.

Marknaden
Här finns massor av matstånd, med allt från vildsvin till rotfruktssallad. Typisk medeltida snabbmat och perfekt för lunch!

 

kapitelhusgården

Kapitelhusgårdens innergård

middag på kapitelhusgården

En middag på Kapitelhusgården.

frimis krog

Frimis krog.

 

Vilka aktiviteter får du inte missa?

Vad man är intresserad av och inte är ju såklart olika från person till person och det finns otroligt mycket att välja på om du kollar in Medeltidsveckans program. Där kan du sortera på kurser, föreläsningar, föreställningar (och mycket mer!) och jag tycker definitivt att ni ska välja ut en kurs och en "prova på" som ni tycker låter intressant och gå på den - det gör så himla mycket! Själv ska jag nog gå kursen i skosömnad i år, samt "prova på" medeltidsdans, om det fortfarande finns platser kvar!

Men ja, här har ni alla fall några av mina favoritaktiviteter:

(Samtliga aktiviteter hittas i Medeltidsveckans program)

 

Trix's årliga eldshow i Nordergravar
Pris: Gratis (Men lägg en slant i deras hatt - eller swisha - för de är fantastiska!)

Trix är Sveriges mest kända gycklargrupp och onsdagen v.32 varje år ordnar de en makalös eldshow i Nordegravar, dit ALLA går. Vill du ha en bra plats framför "scenen" bör du söka dig ner till Nordegravar redan på förmiddagen (även om showen inte börjar förrän klockan 22). Här sitter folk nämligen och parkerar platser hela dagen lång, medan de har picknick, passar på att sy lite, spelar spel med sina kompisar eller tar sig en tupplur. Varning dock, det kan bli väldigt, väääldigt varmt när solen gassar och efter ett tag får man väldigt ont i rumpan - men det är värt det, för showen är något utöver det vanliga 🙂

Vill ni inteträngas Nordegravar, så kan jag varmt rekommendera både Pyrox och Girls on Fire's eldiga shower!

 

Trix eldshow i Nordergravar

Trix eldshow i Nordergravar.

medeltidsveckan eld

I väntan på eldshowen tillsammans med gänget från min Facebook-grupp "Sagovärlden" - gå med där!

Girls on fire FOFARNA

Girls On Fire - GOF'arna

 

Medeltida Svärdskamp
Pris: 200:- (Vuxen), 150:- (student) & 100:- (Barn/pensionär)

Ta med dig en kompis och träna grunderna i medeltida svärdskamp! Den här aktiviteten är för nybörjare och du slåss i princip enbart med träverktyg för att lära dig tekniken, men i slutet får du även testa på att använda riktiga svärd. SuperKUL tyckte jag!

 

Battle of Wisby
Pris: Se Medeltidsveckans program på Medeltidsveckan.se

Var tredje år (2016, 2019, 2022..) hålls Battle of Wisby. Personer som håller på med historiskt återskapande, reser från hela världen till Sverige för att delta i iscensättandet av det historiska slaget Battle of Wisby, som ägde rum på Gotland 1361. En dansk och en svensk sida - alla i tidsenliga kläder och på platserna där slagen utspelade sig i verkligheten. Ett otroligt maffigt evenemang, som du bara inte får missa, om du är på Medeltidsveckan "rätt år".

 

HEMA Historisk svärdsfäktning

Svärdskamp mitt på gatan!

Battle of Wisby, BOW

Battle of Wisby

Forum Vulgaris, Medeltidsveckan

Forum Vulgaris, på marknaden.

Tornerspelet i Eldars sken

Det där tornerspelet där jag blev utvald av en riddare... haha

 

Tornerspelet "I Eldars Sken"
Pris: 250:- (vuxna), 210:- (studenter) och 110:- (barn)

Tornerspel kan du se hela veckan, men just "I eldars sken" går bara på måndag- och lördagskvällen. Tornerspelet börjar strax innan solnedgången och avslutas i becksvart mörker. Otroligt stämningsfullt, med facklor och eldpilar som brinner i natten, medan riddarna dundrar fram över arenan.

 

Forum Vulgaris
Pris: Gratis

Hela dagen lång, varje dag, veckan lång hålls spelningar och uppträdanden på Forum Vulgaris, som är en stor scen på marknadsplatsen. Även om jag inte tipsat om den, så hade du förmodligen hittat dit - den går liksom inte att missa. Supertrevligt ställe att hänga på när man äter, är lite trött eller vill samla ihop vännerna (som sprungit åt alla möjliga håll under dagen).

 

Kurs: Medeltida mönsterkonstruktion
Pris: 575:-

Den här kursen är perfekt för dig som vill sy egna medeltidskläder/sagokläder och vill komma ifrån alla "standardmönster" som aldrig sitter särskilt bra och istället få till en bra och figurnära passform på dina kläder. Du får hjälp att göra ett eget mönster utefter din egen kropp och behöver aldrig sy in ett endaste klädesplagg igen! 🙂

 

Det inofficiella programmet

Det här är inte en enskild aktivitet, men det man kanske inte vet om man inte varit på Medeltidsveckan förrut, är att det finns ett inofficiellt program med förfester, grillkvällar, löpargrupper, badgrupper och shower som genomförs av "vem som än vill och känner för det". Sjukt roligt och perfekt för den som vill hitta nya vänner. Programmet uppdateras under sommaren (1-3 månader innan kommande Medeltidsvecka).

 

medeltidsveckan

Östergravar

 

Vackra platser du måste besöka

» Utsikten ovanför domkyrkan. Härifrån ser du taken från nästan hela Visbys innerstad! Magiskt vackert - speciellt i solnedgången. Gå till domkyrkan och ta den långa Kyrktrappan (ja, den heter så) från Ryska Gränd till Nygatan.

» Östergravar. Jag älskar att stå längs Kung Magnus väg och blicka ut över gräset, kullarna och Visbys ringmur. Så brutalt sagolikt! Här tränas det ibland med hästar, vilket gör att magi-graden stiger ännu mer.

» Strandpromenaden. Hela strandpromenaden är så vacker och mysig! På dagarna är det mycket aktivitet här; folk som badar, sitter och har picknick och en del uppträdanden utanför kärleksporten. På kvällarna går solen ned precis rakt ut i havet (måste upplevas!) och de inbitna medeltidsmänniskorna sitter kvar och gömmer sig i mörkret under träden (det tänds eldar om det inte är eldningsförbud och folk sitter och spelar och sjunger - så gå inte och lägg er!)

» Ringmurstornet "Silverhättan". Här kan du klättra upp i tornet och kolla på utsikten.

» Kapitelhusgården. Det finns ju fina hus och pampiga ruiner vart man än vänder sig i Visbys innerstad, men det är något speciellt med Kapitelhusgården och gatorna där omkring. Vackert oavsett tid på dygnet!

 

Östergravar

Östergravar

Strandpromenaden

 

Vilka grupper ska du kolla in på Facebook?

» Vi som syr Medeltidskläder. Gruppen för dig som syr dina egna kläder helt enkelt. Här får du tips och råd från andra medlemmar (och massor av inspiration såklart), oavsett om du vill sy historiskt korrekt eller om du är mer sugen på fantasy.

» Medeltidsveckan. Den stora gruppen för alla som ska på Medeltidsveckan, där man kan ställa frågor och diskutera allt mellan himmel och jord (så länge som det handlar om veckan såklart).

» Vi som vill ha sällskap på Medeltidsveckan eller Vi som vill få nya vänner under Medeltidsveckan. Två grupper som handlar om ungefär samma sak: Att skaffa vänner! Perfekt om du reser till Gotland själv eller om du helt enkelt bara vill utvidga ditt nätverk.

 

Videos jag spelat in från Medeltidsveckan:

 

 

Hur länge ska man stanna?

Om du vill passa på att se dig omkring på hela Gotland, så tycker jag absolut att du kan stanna hela veckan! Men då är det skönt att ta lite paus i Medeltiden och ta på sig vanliga kläder. Annars tycker jag att 4 hela dagar är ganska så perfekt, varken för lite eller för mycket.

Kan du inte gå på Medeltidsveckan, så är somrarna fullproppade av andra historiska evenemang runt om i Sverige. Kika in här för att se listan med alla medeltidsmarknader.

 

 

 

 

Det var allt för mig! Hoppas att ni alla som ska i väg på Medeltidsveckan får KALASKUL! Jag längtar SÅ mycket! 😀

Ni som har varit på Medeltidsveckan - vad är era favoriter? 😀

29 comments on “Min guide till Medeltidsveckan”

 1. Åhh längtar så! Min historienörd-familj går verkligen all-in med rustningar och svärd under hela veckan, men själv nöjer jag mig med att strosa runt lite och bara njuta.. såå härligt! <3
  kram
  Emma

 2. Ah vad jag längtar! Det blir femte året för mig med.

  Man får absolut inte missa Bastardus Sans, Sveriges i särklass roligaste och bästa gycklargrupp ❤️ En av katten skogmans spelningar bör man pricka in, så man får höra den förträffliga låten "8 dar per år". Men mest bara hänga vid stranden hela nätterna och träffa alla vänner man saknat så mycket. Dricka varm och kall och vara lyckligast i världen!

 3. Dina bilder är fasen magiska!

  Jag läste din blogg för några år sedan och älskade den (älskar den nu också haha). Du inspirerade mig att sätta igång med fotograferingen på riktigt. Dina fototips hjälpte mig otroligt mycket att komma igång. Du Elin ligger grunden till att jag fortfarande har fotografering som hobby! Tack <3

  1. Ja det finns! Minst ett alternativ i alla fall. Förhoppningsvis har de också utökat menyerna på alla krogar sedan förra året - håller tummarna för det ?

 4. Snaaaaaaaaart! SNAAAAAART! Så taggad nu alltså, snart får vi gå runt med den där varma mysiga känslan i magen bland marknadsstånd och andra lyckliga människor! Ååååh, jag tror jag sprängs av förväntan!

  /Ellen, hon som just nu är oförmögen att användra andra skiljetecken än utropstecken! 😉

 5. Just det, glömde att svara på sista frågan i all iver!

  Jag längtar väldigt mycket till TRiX föreställning, det var en sådan magisk upplevelse ifjol så det ser jag fram emot att uppleva i år igen.

  Jag har köpt biljett till efter Tjelvar också, det ser jag också mycket fram emot.

  Annars är det väl (som man kanske kan lista ut av kommentaren ovan) stämningen som jag längtar efter mest. Mag-myset. Och att träffa de som jag lärt känna i de här kretsarna.

  Jag är lite orolig för att känna mig ensam fortfarande, särskilt eftersom jag är ba på att planera och tänka "jag SKA våga ta kontakt med folk", men sämre på att fullfölja pga att jag är nervös för att träffa nya människor. Är jättemån om att folk ska gilla mig och det tar jättemycket energi XD

  /Ellen.

  1. Det kommer du inte! Man lär känna så otroligt många nya människor när man är själv och jag tänker bara på alla som var med på Tyresö-marknaden! 😀 Och jag är ju där själv i år jag också, så klart vi måste hänga! 😀

 6. Har varit en av mina största drömmar att få åka till medeltidsveckan i flera år nu, dock har det aldrig blivit av pga en och annan anledning (i år kommer det nog inte ske bara för att jag ska flytta hemifrån i September, så jag behöver pengarna till det och har fått nöja mig med medeltiden på "hemma orten" just nu, så typ medeltidsmarknaden som är i Skokloster resten av helgen tex). (:

  Men jag tänkte bara fråga, om du kanske vet eller har sett något eftersom du har varit där så pass många gånger. Vet du hurvidare det skulle funka för en person med celiaki/glutenintolerans att hitta något att livnära sig på där? För den delen är nog mitt största dilemma om jag någonsin kommer iväg till medeltidsveckan just nu, för man vill ju gärna kunna få tag på något mättande att äta när man är där utan att bli sjuk av det ... );

 7. Ahh, snart är det dags! Kan inte fatta att det gått så fort ju, jag måste sy! ?
  Surt nog kommer vi inte förrän på onsdagen så kursen om mönsterkonstruktion får jag avstå ?
  Men gofarna kan jag verkligen tipsa om, dom va grymma förra året ?

 8. Jag skulle så himla gärna vilja åka men det är långt från mellersta Finland till Gotland. Speciellt när ingen av mina vänner har något intresse av att åka. Men någon dag ska jag dit..?

 9. Vet inte vilket år i raden vi är inne på nu men vi är sjävklart där på medeltidsveckan, lyckats två år i rad hyra en mysig lägenhet strax utanför ringmuren 🙂 Min mor bor innanför då de har lägenhet där 🙂 Frimis är mysigt och sitta på, ett år firade vi en 50 års fest där helt underbar stämning var de!

 10. Caroline: Har svårt att komma ihåg om det finns glutenfria alternativ på själva marknaden, tycker att det borde finnas. Finns ju t.ex soppa och grillspett med coleslaw att äta. Sen är ju marknaden och veckan inne i Visby som är en turiststad så det finns hur mycket restaurangernas caféer som helst att välja på. Och matbutiker, så jag tror inte det är några problem att överleva, till skillnad från en vanlig marknad som kan ligga lite mer isolerat från civilisationen 🙂

 11. Superbra inlägg! Dock har jag en fråga som du kanske inte kan svara på... Finns det veganvänlig mat där, eller är det bara helstekta grisar och spett som gäller? Går det exempelvis att hitta rostade grönsaker, potatis och liknande som man kan bli mätt på om man inte äter animaliska produkter?

  Jag brukar åka på Ölands årliga skördefest som har lite samma mysiga feeling (Trix uppträdde där förra året), och det är grymt svårt att hitta veganvänlig mat där. Tänker att det är rätt svårt på Medeltidsveckan också?

 12. Invigningskvällen, att få återse medeltidsveckan och se solen gå ned i Östersjön. Lokes quiz under Lokebron. All spontan dans och sång på gatorna nattetid. Människorna, kläderna. ALLT.

  1. Jag har fått höra nu att vegan-utbudet är väldigt dåligt. Men vego ska det finnas en hel del av 😀 Hann tyvärr inte kolla av närmare, för jag hade fullt upp med att filma, men frågade några vänner som var där 😀

 13. Apropå veganvänlig mat: I år var det tyvärr värre än i fjol på själva mattorget (framförallt för att de som serverade maten verkade ha noll koll - jag är vegan då jag är *allergisk* mot mjölkprotein och ägg och ändå verkade de försöka ge mig vanlig majonnäs och halloumi!). Synd att oumph-wraps-försäljarna inte var där i år!
  Jag har i flera år nu överlevt på att ta med mig wraps för hela dagen - fyllda med hummus, ruccola, svarta bönor, tofu och zucchini eller gurka. De borde kunna göras glutenfria om du väljer glutenfria wraps (finns i Stockholm och kanske i någon av hälsokostbutikerna i Visby).

 14. Hej!
  Jag har bestämt mig för att efter ett 23 årigt liv av att varit historia nörd och fantasy fantast, äntligen åka med en av mina bra kompisar till Visby under medeltidsveckan. Och jag blir nu bara ännu mer taggad och glad över att jag bestämt mig att åka för dina filmer får det att se så mysigt, fint och sagolikt ut! Fantastiskt fina fina bilder hade du tagit! Ska absolut kolla vidare på de tipsen du gett, typ alla!