Att hitta tillbaka till lusten att fotografera

20
– Det här inlägget innehåller reklamlänkar –
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM
 
 

Under våren har jag haft det lite jobbigt med kreativiteten och lusten att fotografera. Det har inte känts som att det varit värt att lyfta kameran för någonting som funnits omkring mig – allt har liksom redan ”varit gjort”. Jag har känt det som att jag har fotat allting tusen gånger tidigare, ur alla vinklar som finns. Jag älskar ju att fotografera, så detta har varit sjukt påfrestande och någonting som jag verkligen velat ändra på.

 
Inte superlätt att göra direkt, men det är svårt när såna här saker inte riktigt går över av sig självt. Jag har väntat och väntat på ”bättre tider”, som aldrig kommit. Så tillslut insåg jag att jag kanske var tvungen att väcka lusten till liv igen och jag införde lite övningar för att bli kvitt pressen – och för att öppna upp för lite gladare tankar kring själva fotograferandet:
 
 
» Håll rent omkring mig
Det finns nog inget mer kreativitetsdödande än när man har det stökigt hemma (vilket jag är en mästare på). Det känns inte som att jag gör någonting annat än plockar upp omkring mig, men shit vad mycket bättre man mår när det är rent och shit vad mycket idéer man får!
 
 
» Börja hemma och ta bilder av ”småsaker”
Som bilderna i det här inlägget. Jag satt och planerade dagen på morgonen medan jag målade naglarna (i mitt nystädade, jättefina hem! Haha) och tyckte att mitt nya mobilskal såg så fint ut ihop med allt det andra på bordet, så jag tog fram kameran.
 
 
» Skit i att du redan fotograferat samma prylar/på samma plats tusen gånger
Lättare sagt än gjort kanske, men jag tycker det är enklare att göra det när jag accepterat att jag tycker att det jag fotar är ”old news”. När jag fotar för att det är roligt att fota och inte för att skapa häpnadsveckande nya kreationer. När det är okej att jag kanske väljer att inte lägga upp bilderna någonstans.
 
 
» Planera mindre fotograferingar för dig själv
Här är det väldigt viktigt att det just är små fotograferingar, för annars är det svårt att få tummen ur (om man ändå är lite omotiverad att skapa från början). Ett exempel på en mindre plåtning som varit planerad, är mina självporträtt som jag tog på midsommarafton. Min vision var en hatt, en sommarklänning och högt gräs. Inget avancerat. Inget unikt. Men det var gott nog för att jag skulle känna att jag verkligen skapade – inte bara klickade trött på avtryckaren.
 
 
» Låt det ta tid
Är det någonting som jag inte gjort den här våren, så är det att låta fotograferingen ta tid. Jag har bara hastat mig igenom bildtagningar och blivit besviken över resultatet. Det funkar inte riktigt så. Bilderna i det här inlägget tog omkring två timmar att styla, fotografera och redigera – och då gick det ändå förhållandevis snabbt. Inte för att jag stressade, uten för att det flöt på 🙂
 
 
 
Det har faktiskt funkat! Och ikväll är det dags för ytterligare ett mini-fotograferingsprojekt som jag velat göra ett tag: Nämligen att gå ut i skogen och fotografera nya bågskyttebilder. Jag har fotat sådana bilder i samma skog tusen gånger, men det skiter jag i. Jag ska i alla fall testa EN ny vinkel som jag INTE har fotograferat innan – så det blir kul! 😉
Spara

20 responses to “Att hitta tillbaka till lusten att fotografera

 1. Vilka bra knep 🙂
  Känner igen det där, har också haft ett par månader då jag inte "haft tid" att fota, fast egentligen har jag haft tid… :0
  Men imorgon ska jag på en längre historisk roadtrip och då blir det bannemig fota tills jag storknar, haha! <3
  ha en fin vecka!
  kram
  Emma

 2. Hej Elin!
  Jag har följt din blogg i flera år och har själv fotat endel förr men nu var det ett par år sedan tappade lite intresset och tiden fanns inte riktigt.. men ny e jag sugen på detta igen så jag köpte mig en Sony a6000 för att kunna ha med den smidigt på semester men ändå kunna fota lite roligare plåtningar.. har ny insett efter bara ett par månader att jag inte vill ha en så "simpel" kamera utan ngt lite bättre.. använde tidigare Canon 50d men den har jag inte kvar längre.. även Nikon d200 förr då den va ny. Men nu är min fråga, vad ska man välja idag?! Det finns ju så enormt mycket ute på marknaden nu så jag blir alldeles snurrig.. om du har lite tips mottages de tacksamt:)) vill som sagt kunna ha kameran till Resor o vardag men även lite mer proffsiga fotograferingar… stor kram Josefine

  1. Hej! Åååh jag förstår dilemmat! Har tyvärr inte koll på allt som finns idag, då jag har kameran jag vill ha och mest kikar på sånt som underlättar för filmning. Inte så mycket till hjälp alltså ?

 3. Så vackra bilder☺️ Ja det är svårt det där när kreativiteten och lusten inte vill infinna sig. Bra att ha en lista att tänka på när man vill hjälpa till att putta på?

 4. Åh känner så väl igen tanken om att "det där har jag ju fotat tusentals gånger redan", och som du skriver, vad fasen gör det?
  Minifotograferingar är ett himla bra knep som jag försöker göra så fort jag får möjlighet, lustfyllt och relativt kravlöst- Love it!
  Kram, och tack för att du delade med dig!

 5. Bra tips och jättefina bilder! Min kamera låg och dammade i flera månader, börjar precis få tillbaka motivationen nu. 🙂 Ska försöka tänka på att inte göra det så komplicerat och att det inte behöver vara "perfekt" eller att bara nya, superintressanta motiv duger. Tack för att du delade med dig!

 6. Tack!! Tack för att du delar med dig av tips och hur du tänker, skönt när man känner igen sig, skönt att känna att man inte är ensam!:)
  Skulle också vilja ha några små projekt som du tipsar om, men har svårt med idéer! Jag har istället fotat smultronställen som jag letar upp häromkring! Har varit en liten personlig utmaning för mig själv att leta reda på lite fina platser på hemmaplan och så har jag fotat, så man kan komma ihåg alla mysiga ställen man hittar:)
  Tack igen för dina tips!! Uppsakattar alltid när du delar med dig av tips och idéer!!

  1. Men det är väl en jättebra idé på ett projekt?! Nedvärdera inte dig själv 🙂 Andras idéer låter alltid så genomtänkta, men egentligen handlar det ju bara om att man får ett infall. Haha 😀

 7. Hej Elin!
  Superbra inlägg! Tack!
  Jag har en liten fundering:
  Jag tänkte att jag skulle byta ut min stora klumpiga systemkamera mot en lite mindre, för jag tar helt enkelt inte med mig den stora om jag ska ut och missar därför massa fototillfällen. Jag funderar på en Olympus Pen F. Vad tycker du om den? Sett att du använder den rätt flitigt. Vill du göra kanske göra en mini recension? Plus och minus för kameran?
  //Karin

  1. Jag har tänkte att skriva en recension på bloggen, men det har ännu inte blivit av! Kanske för att mitt omdöme är identiskt med vad jag tycker om Olympus OM-D-kameran som jag lånade förra året: http://nevnarien.se/2016/july/recension-olympus-o-md-e-m5-mark-ii.html
   Tycker om dem av samma anledningar 🙂 Enda negativa jag har om kamerna (det finns ju alltid några minus vad man än väljer) är att bilderna ser väldigt kontrastiga ut på kamerans skärm. Det ser ut som att det är jättedåligt omfång i bilderna och man blir lite deppig för att solnedgångsbilderna inte blir lika bra som det såg ut att de skulle kunna bli. Men sen när man laddar in bilderna i datorn så är de fantastiska. Jättebra omfång och inte alls så mycket kontrast (om man fotar i RAW då). Så det är väl ändå ett plus också – att bilderna blir bättre än vad man tror 😉

 8. Oj va bra inlägg Elin! Har haft känsla i kroppen i 10 år och det är fortfarande svårt att hitta inspirationen igen 🙁 Men det är nog som du säger, göra de utan press, gör de för en själv och inte för någon annan. Det känns ju toppen när man väl hitta den lilla motivationen igen. men asjobbigt när den försvinner lika snabbt. jag jobbar allafall på att ta lite små kravlösa uppdrag för min egen skull. uppdatera portfolion. Men riktigt bra inlägg 🙂

  1. Ja men verkligen! Jag antar att det kommer vara en berg-och-dalbana, den där inspirationen.. för alltid. Man får leva på när motivationen och allt kommer tillbaka och gå i ide när den är borta 😉

 9. Har haft en svacka ganska länge nu (säkert över ett år) pga olika saker i livet som inte har gått att förutspå, men när min väninna frågade mig om jag ville fotografera hennes bröllop så blev jag genast jättesugen på att fota!
  Det var därför jag kom tillbaka till din blogg, med alla fantastiska tips och trix! <3

 10. Bra tips som jag verkligen behöver ta mig i kragen och följa! Har varit låg kreativitet hos mig alltför länge nu, måste ta tag i det!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.